כמעט בכל ראיון עבודה יש כמה שאלות סטנדרטיות שחוזרות על עצמן - ולא סתם. אלו שאלות שעוזרות למעסיקים לקבל כמה שיותר אינפורמציה רלוונטית על התאמתכם לתפקיד. המעסיקים, בדיוק כמוכם, מודעים לכך שאלו שאלות צפויות, ולכן הציפייה מכם היא להגיע מוכנים לשאלות האלה ולא להתחיל לגמגם כשתתבקשו לספר על עצמכם. אז אומנם אין צורך לשנן בעל-פה תשובות מוכנות מראש, אך אם תקדישו מחשבה מקדימה על הנקודות שתרצו להעלות זה בהחלט יכול לעזור לכם להשיב תשובות טובות ברגע האמת.
סיכמנו לכם כאן כמה מהשאלות הנפוצות ביותר בראיונות עבודה, יחד עם דגשים למענה נכון שיעזרו לכם לבנות תשובות מנומקות. כך תוכלו להציג את עצמכם בצורה האידיאלית במהלך ראיון העבודה הבא שלכם.
זאת בדרך כלל תהיה השאלה הפותחת בריאיון, ולרושם שתותירו אחריה יהיה השפעה על המשך השיחה. אז הטיפ הראשון הוא לא להיות מופתעים ולענות משהו בסגנון: "וואו, מאיפה להתחיל?" - זה יוצר רושם שלא הגעתם מוכנים ופותח את הריאיון בצורה מקרטעת. לשאלה זו אין תשובת קסם שיכולה להתאים לכולם, אבל בהחלט יש כמה דגשים שצריך להביא בחשבון. הראשון הוא שהמראיינים שלכם רוצים לשמוע מידע שרלוונטי עבורם, כלומר - הם לא רוצים לדעת איפה נולדתם, או על מעבר הדירה שהיה לכם בתיכון. בתשובה שלכם אתם אמורים לספר על הניסיון הרלוונטי שיש לכם לאותו תפקיד, כאשר נקודת ההתחלה שלכם היא ההווה, ומשם אתם חוזרים אחורה לניסיון התעסוקתי שלכם בעבר. אם זה ראיון העבודה הראשון שלכם, תוכלו לציין את תחומי האחריות שלכם מהצבא, או ניסיון קודם שיש לכם כמדריכים בתנועות נוער, או כל דבר שיכול להציג אתכם כאחראים ובעלי מוסר עבודה. זו תשובה שצריכה להיות באורך של שתי דקות, ולא יותר. בהמשך הריאיון יהיו לכם הזדמנויות לפרט יותר על הדוגמאות שהזכרתם בחלק הזה.
זה אולי נשמע כמו שאלה שדוחקת אתכם לפינה ומאלצת אתכם לדבר על דברים שליליים, אבל זה לא חייב להיות ככה. גם אם מקום העבודה הקודם שלכם היה בלתי נסבל ורק חיכיתם להזדמנות הנכונה לברוח משם - ראיון עבודה למקום חדש הוא בהחלט לא המקום לדבר על זה, אז כדאי לחשוב על ניסוח מעודן יותר להציג את הדברים. במקום לדבר על הדברים השליליים במקום העבודה הקודם, תתמקדו בעצמכם וברצון שלכם להתפתח מבחינה מקצועית. גם אם נאלצתם לעזוב בגלל נסיבות חיצוניות, כמו פיטורים או הרעה בתנאים, תנסו להציג את זה באופן שנותן לכם יותר שליטה על הסיטואציה ומציג אתכם באור חיובי, למשל: "החברה עברה שינויים ארגוניים גדולים, ולמרות שלא עזבתי מבחירה, ראיתי בזה הזדמנות לחשוב איך באמת אני רוצה להמשיך את המסלול המקצועי שלי ולבחור בתפקיד חדש שאני אוכל להתפתח בו ולהשתמש ביכולות שלי בצורה הכי טובה".
שאלה שיכולה לגרום לרבים לחוש אי נוחות וקצת במלכוד: מצד אחד, ציפיות שכר גבוהות מדי עלולות להיתפס כהגזמה או כחוסר הבנה של המשרה, ומצד שני, ציפיות שכר נמוכות מדי עלולות לשדר הערכה עצמית נמוכה - וזה ממש לא המסר שתרצו להעביר בראיון עבודה. אז תשמחו לדעת שהתשובה שלכם לא צריכה להרגיש כמו הימור בלוטו, כיוון שיש דרכים שבהן תוכלו לברר מהן ציפיות השכר הריאליות לתפקיד. בגדול, התשובה שלכם צריכה להתבסס על שלושה פרמטרים: השכר הנהוג בתחום שלכם, תנאי השכר הנהוגים במקום שאליו אתם מתראיינים, ולבסוף, הניסיון והידע שאתם מביאים אתכם לתפקיד. בנוסף, שווה לזכור שיש תנאים נוספים שיכולים להשפיע על האטרקטיביות של המשרה - כמו רכב חברה, אופציות, סבסוד לארוחת צהריים ועוד.
לפני שאתם חושבים על מה יכול להרשים את המראיין או המראיינת שלכם, תפנו את השאלה הזאת לעצמכם. בשביל שתוכלו לענות כמו שצריך על השאלה, עליכם להאמין שאכן הייתה לכם תרומה משמעותית במקום העבודה שלכם. גם אם הייתה לכם חוויית עבודה שלילית, תנסו לשחרר אותה, בייחוד רגע לפני ראיון עבודה במקום חדש, ותתמקדו בדברים החיוביים שעשיתם. השאלה הזאת היא שאלת מתנה כמעט - זו הזדמנות מעולה עבורכם לשקף את הערך שלכם כעובדים מבלי לנסות "לדחוף" בדרכים מאולצות את היתרונות שיש לכם להציע. תוכלו לספר על קושי שהצלחתם לפתור, פרויקט שהובלתם או יעדים מרשימים שעמדתם בהם.
התשובה לשאלה הזאת לרוב מתמקדת באחד משני כיוונים: ניסיון תעסוקתי קודם שמתקשר לתחום או כישורים שיש לכם שמתאימים לדרישות התפקיד. אם אתם בוחרים להתמקד בניסיון התעסוקתי שלכם, זה הזמן לספר למראיינים על התפקידים הקודמים שלכם שמשיקים למשרה שאתם מתמיינים אליה, או להציג אתגרים שהתמודדתם איתם ומצביעים על יכולות שמתאימות למשרה. במקרה שאתם בוחרים לשנות את המסלול התעסוקתי שלכם וניגשים למשרה שלא בדיוק תואמת את הניסיון שלכם, כדאי שתתמקדו יותר בכישורים שיש לכם להציע. כאן תצטרכו להיות קצת יותר יצירתיים ולמצוא נקודות דמיון בין התפקידים הקודמים שלכם לבין התפקיד שעל הפרק. אם למשל עבדתם בתחום המכירות וכעת אתם רוצים לעבוד במשאבי אנוש, תוכלו לציין תכונות כמו יכולת שכנוע, הקשבה וזיהוי צרכים של אחרים.
עוד אחת מהשאלות שנדמה שמטרתן היא להוציא מכם צדדים פחות חיובים, אבל האמת היא שגם זו יכולה להיות שאלת מתנה - אם תדעו להתמודד איתה נכון. אף אחד לא מושלם, כולם עושים טעויות ואין ציפייה שתגיעו ללא כישלונות. מה שחשוב הוא איך מתמודדים איתם ומה מפיקים מהם. יש כל מיני סוגי כישלונות בעבודה שאפשר להתייחס אליהם (מחלוקות בתוך הצוות, קונפליקט מול לקוחות או יעדים שלא הושגו), אבל לא משנה באיזו דוגמה תבחרו, העיקר שתדעו להציג גם מה למדתם מאותו מקרה. במילים אחרות, תציגו את הכישלון כהזדמנות ללמידה והתייעלות, ותראו שערכתם הפקת לקחים בעקבות האירוע.
זו שאלה נפוצה בראיונות עבודה לתפקידים ניהוליים, אבל ייתכן שישאלו אתכם על יכולות הניהול שלכם גם בראיונות לתפקידים שאינם מוגדרים רשמית כתפקידי ניהול. מראיינים רבים שואלים את השאלה הזאת מתוך רצון לאתר פוטנציאל להתקדמות בחברה בהמשך או מתוך ניסיון להבין כיצד תוכלו להשתלב בדינמיקה של עבודת צוות. כדי לענות על השאלה הזאת, תחשבו על תכונות וכישורים שאתם ניחנים בהן ושיכולים להתאים לדרישות מתפקיד ניהולי - למשל יוזמה, תפיסה מערכתית או יכולת להניע אנשים - וגם על דוגמה או שתיים למקרים שבהם הפגנתם את הכישורים האלה בצורה טובה.
השאלה הזאת ברורה ומתבקשת כשמגישים מועמדות לתפקיד שבו העבודה מתבצעת בצוות, אבל גם אם אתם מתראיינים לתפקיד שמוגדר כעצמאי יחסית (ואולי באופן כללי אתם אנשים שמעדיפים לפתור בעיות לבד), עדיין עבודה מול ועם אנשים היא כמעט בלתי נמנעת בכל מקום. תדגישו בתשובה שלכם עד כמה אתם מאמינים בחשיבות של עבודת צוות וכיצד היא יכולה לייעל את העבודה בפרויקטים מסוימים. תוסיפו דוגמה קונקרטית מהניסיון שלכם שבו פעלתם בשיתוף פעולה שהיה מוצלח במיוחד. תראו, דרך הדוגמאות שלכם, שיש לכם יכולת להתגמש ולעבוד גם עם דעות וסגנון עבודה שונה משלכם. כדי שלא ייווצר רושם מוטעה, תתייחסו גם לכך שאתם יודעים לעבוד עצמאית כשיש בכך צורך.
תשובה טובה לשאלה הזאת תהיה שילוב בין דרישות התפקיד לבין הניסיון והידע שאתם מביאים איתכם. זה אומר שהתשובה שלכם צריכה להראות שאתם מבינים את מהות התפקיד, וגם לשלב דוגמאות קונקרטיות מהניסיון שלכם, שמעידות על כך שאתם אכן מתאימים. דרך השאלה הזאת המראיינים גם מבקשים להבין מה המרכיב הייחודי שאתם מביאים איתכם לתפקיד, זה שמבדיל אתכם משאר המועמדים. המרכיב הזה לא חייב להתבטא בדוגמה מתוך הניסיון שלכם, אלא גם ברמת המוטיבציה וההתלהבות שיש לכם מהתפקיד או מהחברה. אנחנו ממליצים לא להתמקד בתנאי ההעסקה כגורם למוטיבציה (למרות שאין ספק שסיבוס זה בונוס אטרקטיבי), אלא בערכים או בעשייה של החברה.
כאשר אתם נדרשים לתאר סיפור הצלחה מהעבודה שלכם, שווה לעשות התאמה בין הסיפור לבין אופי המשרה שאליה אתם מועמדים. גם אם אתם מאוד גאים בערב גיבוש שהצלחתם להרים לצוות שלכם, אבל כרגע מגישים מועמדות לתפקיד שעוסק בניהול - ייתכן שעדיף יהיה לבחור במקרה שבו הצלחתם לפתור קונפליקט בין חברי הצוות, גם אם עבורכם מדובר בסיפור הצלחה קטן יותר. אף על פי שניתנת לכם פה הזדמנות טובה להציג צדדים חיוביים שלכם, חשוב לשים לב שאתם לא מפליגים בתיאורים יתר על המידה ומאריכים את התשובה שלא לצורך. ספרו על המקרה בצורה ממוקדת ותמציתית, כדי שלא ייראה כאילו אתם מתרברבים.
כששואלים אתכם את השאלה הזאת, זה הרגע שלכם להראות מי אתם מעבר לקורות החיים. תחשבו על דברים שאהבתם בתפקיד האחרון ושהיו משמעותיים עבורכם - אולי זה תחום עניין שהעמקתם בו, משימות שאפשרו לכם לבטא תכונות ייחודיות שלכם, או פרויקטים שהייתה להם השפעה משמעותית. זו גם דרך להראות איך החוויות האלה תורמות לחיבור שלכם לתפקיד שאתם מתמיינים אליו. לפעמים, דווקא השיתוף בפרטים האלה - כמו סיפור על פרויקט שקרוב לליבכם או פתרון יצירתי שמצאתם - יכול לעשות את ההבדל ולגרום למראיינים לזכור אתכם לטובה.
זאת שאלה שגם בוחנת את האופן שבו אתם מתנהלים בתוך יחסי מרות, מול הממונים הישירים עליכם, וגם מעידה על האופן שבו אתם משתלבים בתוך מערכת. גם אם היו לכם יחסים לא טובים עם המנהל או המנהלת האחרונים שלכם, נמליץ לכם לא לפתוח את זה בריאיון. אפילו אם צדקתם בכל ויכוח מולם - זה לא מידע שישרת אתכם כאן. תוכלו לדבר על כך שהיו לכם סגנונות עבודה שונים, ועל איך למדתם מכך להתאים את עצמכם לסגנון אחר ולהציג יכולת הסתגלות וגמישות. גם פה כדאי להתאים את התשובה לסוג התפקיד שאתם מתמיינים אליו: אם אתם ניגשים לתפקיד שדורש מכם עצמאות, תוכלו לדבר בחיוב על מידת חופש הפעולה שקיבלתם מטעם הממונה עליכם; ואם מדובר בתפקיד שמתאפיין בהרבה עבודת צוות, תוכלו לדבר על חשיבות התקשורת הפתוחה מול הממונה. בסופו של דבר, בהרבה מקרים המראיינים הם אלו שיהיו המעסיקים שלכם, והתשובה שלכם תעזור להם להסיק מסקנות על היחסים איתכם כעובדים.
עוד שאלה שמאפשרת לכם להציג את הערך המוסף שאתם מביאים לתפקיד. יש שני סוגים של חוזקות שכדאי להתייחס אליהן: כישורים רכים, כמו יכולת הקשבה, יחסי אנוש וגמישות; ומיומנויות מקצועיות, כמו ידע טכני או יכולת ניתוח נתונים. חשוב לציין תכונות שרלוונטיות לתפקיד ולתת דוגמאות שממחישות אותן. אף על פי שזה מפתה, אל תבחרו תכונות רק כי הן מתאימות לדרישות התפקיד אם הן לא באמת מאפיינות אתכם. מעבר לזה שמראיינים יכולים לזהות את זה, זה לא משרת אתכם. המטרה היא לבדוק התאמה הדדית לתפקיד - ואתם לא רוצים להגיע למשרה שמצריכה כישורים שאין לכם.
התשובה לשאלה הזאת יכולה להציג למראיינים עד כמה אתם גמישים בשעות העבודה וזמינים מחוץ לשעות העבודה הסטנדרטיות. יש לשאלה הזאת הרבה משקל, בעיקר אם מדובר בתפקיד תובעני. חשוב לשמור על כנות בתשובה שלכם ולהציג מהם התנאים שבהם תוכלו (ותרצו) לעמוד, וגם במקרה הזה לא לרצות את המראיינים - כי אם תתקבלו לעבודה סביח להניח שיצפו מכם לעמוד בתנאים שהצהרתם עליהם בראיון. חשוב שתציפו את הגבולות שלכם בהקשר הזה, אבל שבאותה נשימה תראו גם גמישות ופתיחות. גם אם אין לכם רצון או יכולת לעבוד מעבר לשעות העבודה, אל תציגו את זה בצורה נחרצת מדי. תוכלו לומר שאתם מבינים שיש תקופות עמוסות יותר בעבודה, או פרויקטים גדולים שיכולים לדרוש עבודה מעבר לשגרה, אבל שאתם מאמינים שניהול זמן נכון יכול לעזור בצמצום שעות נוספות ועומס. בנוסף, המונח "שעות נוספות" נתון לפרשנות שונה בכל מקום עבודה ובכל תפקיד, לכן מומלץ לברר מה הכוונה בשעות נוספות: כמה שעות, באיזו תדירות, איך זה משפיע על השכר ועוד.
דרך השאלה הזאת המראיינים מנסים להבין מה הכיוון שלכם לשנים הקרובות ואיך המטרות המקצועיות והאישיות שלכם משתלבות עם התפקיד והחברה. האם אתם רואים בתפקיד הזה תחנה זמנית לפני לימודים או תפקיד אחר, או שאתם שואפים להתפתח ולהתקדם בתוך הארגון? זאת שאלה שגם עוזרת למראיינים להבין עד כמה אתם רציניים לגבי התפקיד. זה לא אומר שאתם צריכים להציג את התפקיד כיעד הסופי שלכם - זה עלול להיראות כחוסר שאפתנות. במקום זה, תתמקדו ברצון שלכם ללמוד ולצמוח, גם מבחינה מקצועית וגם מבחינה אישית. אם אתם רואים את עצמכם מתקדמים בתוך הארגון, זה הזמן להראות שאתם לא רק מעוניינים בתפקיד עצמו, אלא גם בשאיפה להתפתח ולהיות חלק מהתהליך של הארגון בטווח הארוך.
לריאיון הבא שלכם אתם תגיעו מוכנים - אין שאלה בכלל