מהם מבחני קבלה לעבודה?

מבחני קבלה לעבודה הם מבחנים שנערכים כחלק מתהליך מיון לארגונים ולתפקידים שונים. המבחנים כוללים מבחנים פסיכוטכניים, מבחני אישיות ואמינות, דינמיקה קבוצתית ועוד, והם נועדו לאתר מועמדים שהתכונות האישיותיות והיכולות הקוגניטיביות שלהם הולמות את דרישות התפקיד.

חברות וארגונים שבדרך כלל מקיימים תהליכי מיון ומבחני קבלה הם המשטרה, נציבות שירות המדינה, שב"ס ובנקים שונים (לרשימה המלאה, גללו לסוף העמוד). על פי רוב, תהליך המיון עצמו יתקיים במכון מיון, אבל לפני הכול נתחיל בהיכרות קצרה עם המבחנים שאתם צפויים לעבור.  

מבחני הקבלה לעבודה הרווחים במכוני המיון  

 מבחני אישיות

מבחני אישיות הם מבחנים פסיכולוגיים-התנהגותיים הבוחנים את המידה שבה תכונות מסוימות מאפיינות אתכם: עד כמה אתם עקשניים, יצירתיים, סבלניים ועוד. כל מבחן מותאם לצורכי התפקיד שאליו אתם ניגשים ולתכונות האופי הנדרשות בו. אם תתמודדו על תפקיד בתחום השיווק והמכירות הבוחנים יבקשו לזהות אצלכם תכונות שונות מאלו שהיו מבקשים לזהות עבור תפקיד בתחום הטיפול, למשל. זה אומר שגם אם לא עברתם מבחן מסוים בעבר, ייתכן שבמיונים לתפקיד אחר תוכלו להתקבל עם אותו מבחן ועם אותן התוצאות בדיוק. בעצם אין איזה "סוד" כללי שאפשר לעבור איתו תמיד את כל מבחני האישיות, כל מבחן אישיות בנוי אחרת, בודק דברים שונים ומחפש תוצאות ספציפיות משלו.

קיים מגוון רחב של מבחני אישיות: חלקם נערכים בכתב ואחרים נערכים באופן ממוחשב, ישנם מבחנים שאורכים דקות ספורות ואחרים שנמשכים שעה. ייתכן שחלק מההוראות שתקבלו במהלך המבחנים ייראו לכם פשוטות ואולי אפילו ילדותיות, כמו למשל לצייר עץ, או לספר סיפור על תמונה שמראים לכם. אבל המבחנים האלו בוחנים היבטים מורכבים יותר ממה שנדמה, וכדאי להתייחס אליהם ברצינות המתאימה.

עוד מידע על מבחני אישיות תוכלו למצוא כאן:  

דוגמאות למבחני אישיות  |  מבחן אישיות ממוחשב  |  הכנה למבחן אישיות  מטרת מבחני האישיות  |  מבחן תיאור תמונות TAT  מבחן השלמת משפטים  |  ציורים במבחני אישיות

 דינמיקה קבוצתית

מבחן שנערך בקבוצה בת 12-6 מועמדים ומועמדות. במסגרת המבחן תקבלו משימה קבוצתית שתצטרכו לבצע עם שאר המתמודדים, זה יכול להיות דיון בנושא מסוים שצריך להגיע בו לפשרה, כמו חלוקת תקציב שנתי במקום עבודה מסוים; או משימה מעשית של ממש שצריך לבצע יחד, כמו למשל בניית דגם מחומרים מסוימים. לעיתים המשימה תהיה מעט מעורפלת ואתם לא תקבלו הנחיות ברורות - גם זה חלק מהמבחן, לראות כיצד אתם מתמודדים כקבוצה עם האתגר הזה.

המשימות של הדינמיקה הקבוצתית עוזרות להבין איך אתם עובדים בצוות, כמה ביטחון יש לכם בקבוצה, אילו יכולות הובלה יש לכם, כיצד אתם משתלבים, כמה אתם יוזמים, האם אתם מצליחים ליצור קשרים חברתיים בקבוצה ובאיזה אופן, ואיך תכונות כמו אדיבות, הקשבה או תוקפנות באות לידי ביטוי אצלכם. 

הדינמיקה נערכת לרוב על ידי פסיכולוג או פסיכולוגית תעסוקתיים, ואורכת כשעתיים בממוצע. תפקידם הוא לצפות בכל המשתתפים במהלך המשימה, לכתוב את חוות הדעת ולהעביר אותם למרכז הערכה לשקלול הסופי.

חדר בריחה - הדינמיקה הקבוצתית החדשה

מכוני מיון רבים משתמשים כיום גם בחדרי בריחה כמעין אלטרנטיבה לתרגיל הדינמיקה הקבוצתית. במשימה של חדר בריחה עליכם יהיה לצאת ממתחם סגור כלשהו, באמצעות פתרון חידות שונות ובמגבלה של זמן. חדרי הבריחה יכולים להתקיים פרונטלית או אפילו בזום. פעמים רבות, חדרי הבריחה מספקים חוויית מיון מהנה יותר, כי יש בהם אלמנט של משחק, אבל הם מהווים כלי אבחוני לכל דבר, ומאפשרים לראות איך אתם מתנהלים במשימה קבוצתית, איך אתם מתמודדים עם חידות ואתגרים ואיך אתם רותמים את הכישורים האישיים שלכם לטובת הקבוצה.

עוד מידע על דינמיקה קבוצתית תוכלו למצוא כאן:

טיפים לדינמיקה קבוצתית  |  הכנה לדינמיקה קבוצתית  |  דוגמאות לתרגילי דינמיקה קבוצתית

 המבחנים הפסיכוטכניים

המבחנים הפסיכוטכניים הם מבחנים ממוחשבים שנועדו לבחון יכולות קוגניטיביות וצורות חשיבה. המבחנים מורכבים מכמה פרקים בנושאים שונים, כל נושא בוחן יכולת חשיבה מסוימת. דרגת הקושי של השאלות משתנה בכל מיון, בהתאם לדרישות התפקיד והגוף שעורך את המיון עבורו. המבחנים נערכים לרוב בהגבלת זמן של 35 שניות בממוצע לשאלה, ומשכם הממוצע נע בין שעה וחצי לשלוש שעות. לפעמים תוכלו לראות על צג המחשב את שעון המסמן את הזמן שנותר, אבל במבחנים לא תדעו כמה זמן נותר לכם למענה על השאלה, ובסיומו, המבחן יציג בפניכם את השאלה הבאה באופן אוטומטי. 

גם אם מדובר בתהליך המיון הראשון שבו אתם משתתפים, סביר להניח שכבר יצא לכם להתמודד עם חלק מהנושאים של המבחנים הפסיכוטכניים בעבר - במיונים לצבא, בבחינת הפסיכומטרי או במבחן קבלה למכללה כלשהי.

בגדול, קיימים שלושה נושאים מרכזיים במבחנים פסיכוטכניים:

    • הנושא הכמותי – שאלות בנושא זה בוחנות את יכולת ההסקה הכמותית שלכם. מדובר בספקטרום רחב של מבחנים, החל ממבחני ידע בחשבון בסיסי, דרך מבחני אומדנים ומבחני בעיות מתמטיות ועד במבחנים הבודקים יכולת ניתוח מידע והסקת מסקנות מגרפים ומטבלאות מורכבות.
    • הנושא המילולי – מבחנים פסיכוטכניים הבוחנים את יכולת ההבנה של חומר מילולי, וכן את היכולת לפרשו ולהסיק ממנו מסקנות. המבחנים בקבוצה זו כוללים: מבחני הבנת הנקרא, מבחני לוגיקה, מבחני דקדוק ואיות, מבחני קשר בין מילים, מבחני אוצר מילים, השלמת משפטים ועוד.
    • הנושא הצורני – מבחנים הבודקים יכולת אבחון, הסקה והשלכה לוגית מסדרות צורניות שונות. מבחנים אלה אינם נסמכים על ידע מוקדם, כגון שפה או כישורים מתמטיים, אלא על יכולת תפיסה מולדת.

בנוסף לכך, יכולים להופיע במבחנים ייעודיים נושאים נוספים. מבחנים מסוג זה מתקיימים במקרים שבהם מהארגונים מבקשים ממכוני המיון לבדוק בעזרת המבחנים הפסיכוטכניים יכולות ספציפיות יותר, בתפקידים שבהם נדרשות תכונת בולטות יותר, כמו תפקידי תכנות, שמצריכים תכונות כמו דיוק ויכולות טכניות, תפקידי QA, שמצריכים לרוב אנגלית ברמה גבוהה ותפקידי מזכירות, שמצריכים יכולות סדר וארגון. מבחנים אלה מתווספים בדרך כלל למבחנים הפסיכוטכניים האחרים ואינם עומדים בפני עצמם.

עוד מידע על מבחנים פסיכוטכניים:

הכנות למבחנים פסיכוטכניים מבחן פסיכוטכני לדוגמה  |  הסקה כמותית  |  מבחני צורות

 מבחני אמינות

המטרה של מבחני האמינות היא לשקף עבור המעסיק או המעסיקה הפוטנציאליים שלכם דפוסי התנהגות או נטיות שעלולות להיות בעייתיות במקום העבודה, כמו למשל יחסים בין קולגות, מוסר עבודה, יחס להימורים, הרגלי שתייה ועוד נושאים שיכולים להפריע לשגרת העבודה התקינה. מדובר בנושאים שכנראה לא תרצו לחשוף אותם ביוזמתכם, וכאן בדיוק נכנס לתפקידו מבחן האמינות.

מבחן האמינות יציג בפניכם היגדים שונים, ואתם תצטרכו לדרג את מידת ההסכמה שלכם איתם. על פניו, ההוראה נשמעת פשוטה, אבל בפועל מדובר במבחן מתוחכם הרבה יותר ממה שהוא נראה. השאלות ינסו לדחוק אתכם לפינות שבהן תתבלטו האם לענות בכנות, או לעגל פינות כדי לנסות ליצור רושם טוב. יהיו לא מעט שאלות שבהן התשובה הכנה לא בהכרח תציג צד חיובי שלכם, כמו האם יצא לכם לעבור באור אדום, או האם גנבתם פעם משהו ממקום העבודה. 

המבחן בוחן מספר היבטים שונים, ביניהם גם מידת ההיסוס שלכם בתשובות - כמה זמן לקח לכם להשיב לכל שאלה, ואפילו עד כמה ניסיתם לרצות את הבוחנים בתשובות שלכם (ופגעתם ברמת האמינות שלכם). זהו מבחן מתוחכם וחשוב מאוד במיונים, שמכשיל לא מעט מועמדים ומועמדות מוכשרים, ושהרבה חברות וארגונים אוהבים לכלול במיונים ולתת לו משקל כבד בשקלול הסופי.

עוד מידע על מבחן אמינות:

למה חשוב (במיוחד) לעבור מבחן אמינות?  |  הכנה למבחן אמינות  |  דוגמאות למבחן אמינות

 ריאיון אישי

ריאיון עבודה הוא חלק בלתי נפרד מתהליך ההעסקה ואין מקום עבודה שמוותר על השלב הזה, גם אם הוא לא נעזר במכון מיון חיצוני. המעסיקים רוצים לפגוש אתכם פנים אל פנים לפני שיקבלו אתכם לעבודה ולשאול אתכם שאלות מקצועיות בנוגע לתפקיד. אם זומנתם לראיון עבודה במכון מיון, סביר שמדובר בראיון אישי, ולא בראיון עבודה מקצועי.

ראיון אישי במכון מיון נערך על ידי פסיכולוג או פסיכולוגית תעסוקתיים, ומשכו ינוע בין חצי שעה לשעה. כאמור, הוא לא יתמקד בעניינים מקצועיים - לא תישאלו על אתגרים בעבודה, אלא דווקא על אתגרים בחיים האישיים. בעוד שבראיון עבודה ישנן שאלות אישיות שאסור לשאול, לפי החוק (כמו לדוגמה מהו גילכם), בראיון אישי רוב השאלות יהיו אישיות, ולכן אלו ראיונות שנערכים על ידי פסיכולוגיים מקצועיים, שלהם ההכשרה המתאימה לדיון בנושאים הללו. ייתכן שהריאיון ידמה לפגישה טיפולית יותר מאשר למבחן מיון.

מטרת הריאיון הזה היא לבדוק את התאמתכם האישיותית לתפקיד, בהתאם לדרישותיו. בתום הריאיון המראיין או המראיינת יכתבו חוות דעת על התרשמותם מכם.

עוד מידע על ראיון אישי:

הכנות לראיון אישי טיפים לראיון  |  ראיון עבודה באנגלית  |  ספר על עצמך  |  שפת גוף בראיון עבודה  |  תכונות שליליות בראיון

 מבחן דואר נכנס

מבחן דואר נכנס הוא מבחן הנערך מטעם מכוני מיון למועמדים ולמועמדות למשרות ניהוליות בעיקר, אבל לא רק. הוא נועד להעריך את תפקודכם בתנאי לחץ, ולבחון את סדרי העדיפויות ויכולות התכנון, הסדר והארגון שלכם. 

במהלך המבחן תתבקשו להתמודד עם כמות גדולה של מיילים שהצטברו אצלכם בתיבה ולהכריע כיצד כדאי להתמודד עם כל אחד מהם. עליכם יהיה להחליט איזה מהמיילים דורש התייחסות מידית, מאיזה אפשר להתעלם, באיזה מייל אפשר יהיה לטפל מאוחר יותר ובאיזה אופן. לרוב מדובר במבחן שלא אורך זמן רב, כחצי שעה לערך - וגם זה חלק מהאתגר שלו, כיוון שיש הרבה עבודה והחלטות שעליכם לקבל בזריזות.

יש מקרים שבהם מוסיפים אלמנטים נוספים שמטרתם היא להגביר את הלחץ ולהוסיף הסחות דעת, כמו התראות שקופצות על המסך שמאיצות בכם, לעיתים אפילו תקבלו שיחות טלפון מקולגות (הבוחנים שמשחקים את התפקיד בתרגיל), שידרשו מכם לטפל בסוגיה בלתי צפויה באופן מיידי, על חשבון הזמן שהוקצב לכם במקור להתמודדות עם העומס שבתיבת המייל שלכם. 

עוד מידע על מבחן דואר נכנס:

הכנה למבחן דואר נכנס - ניהול זוטר  |  עוד מידע על המבחן והכנות  |   הכנה למבחן דואר נכנס - ניהול בכיר

 

מכוני המיון בארץ

מכוני המיון השונים עורכים ימי מיון מרוכזים הכוללים מבחנים הבודקים תכונות ויכולות שונות. משכו של יום מיון תלוי במכון העורך אותו, במשרה שאליה אתם מתמיינים ובדרישות החברה או הארגון. לרוב אורכים ימי המיון בין 3 ל-9 שעות. בעבר כל ימי המיון היו מתקיימים באופן פרונטלי בלבד במכון המיון. מאז תקופת הקורונה המצב השתנה, וכיום מרבית מכוני המיון מקיימים גם ימי מיון מקוונים.

לעיתים, מאפשרים המעסיקים למועמדים לבחור את מכון המיון שבו ייבחנו. מסיבה זו, מומלץ להכיר את מכוני המיון המובילים בארץ:

 

 

 

מכוני מיון נוספים: בגישה שונה, שמשון פולימר, פסיפסלוגיפס, ERA, תימה ניו דומיין, ביפ, אבני ראשהאור יישומים, מדיטון אדם, אלמוג רונן, יו-מאן, מרכז ריאן חברת אלפנר, one אחד, עמיתים ומכון מידות.

 

חברות וארגונים

ארגונים רבים בתעשייה בוחרים לשכור את שירותיהם של מכוני מיון, המציעים ניהול פשוט ומקצועי של תהליכי הגיוס לתפקידים השונים. המכונים עורכים ימי מיון מרוכזים הכוללים מבחני התאמה שונים - קוגניטיביים ואישיותיים, בליווי פסיכולוגים ומאבחנות פסיכוטכניות. 

בחירת מכון המיון נעשית על ידי הארגון המגייס, המלווה את התהליך מתחילתו ועד סופו - מגדיר את הרכב המבחנים הרלוונטיים לכל תפקיד ואת הדגשים הספציפיים לכל אחד מהם.

לעיתים מאפשרים הארגונים למועמדים לבחור את מכון המיון שבו הם מעוניינים להיבחן, ולעיתים יהיה זה הארגון שיפנה את המועמדים למכון המיון המנהל את תהליך הגיוס. כך למשל, נציבות שירות המדינה נוהגת לעבוד גם עם מכון אדם מילא וגם עם מכון קינון שפי, וחברת אינטל שולחת מועמדים למיונים במכון פילת.

עם זאת, ישנם ארגונים המעדיפים לערוך תהליך מיון פנימי, כמו לדוגמה, משטרת ישראל - שם כולל תהליך המיון מספר מבחנים ייחודיים שנערכים על ידי לשכת הגיוס של המשטרה.

 

 

אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.