מתי יש לעבור מבחן אמינות?

מבחני אמינות נפוצים מאוד בשלב הגיוס, אולם השימוש בהם רווח גם במקרים אחרים, למשל במעבר בין תפקידים באותה חברה. חברות ביטוח, בתי השקעות, בנקים ומוסדות פיננסיים רבים אחרים משתמשים במבחן אמינות, בעיקר במיונים לתפקידים שיש בהם נגיעה לכספים. כל החברות הביטחוניות משתמשות במבחן אמינות כמעט לכל התפקידים. בצה"ל משתמשים במבחני אמינות במעבר בין תפקידים שונים וכן במשרד הביטחון.

בנוסף, כל מעסיק, קטן כגדול, יכול להחליט שהוא כולל מבחן אמינות בהליך המיון למשרות מסוימות. לכן מוטב להתכונן.


מדוע אנו נדרשים לעבור מבדק אמינות?

כשם שהורה, המפקיד ילד בידי גננת בגן ילדים או בידי שמרטף, סומך עליהם שיבצעו את תפקידם כהלכה ולא יפגעו בילד בזמן הטיפול בו, כך מעסיק המקבל מועמד לעבודה, למעשה מפקיד בידי העובד החדש את העסק שלו ומאמין שאותו עובד יעשה את עבודתו נאמנה ולא ינהג באופן אשר יזיק לעסק שלו. בשני המקרים, על פי רוב, האמון לא ניתן באופן אוטומטי, אלא לאחר בדיקה.

בעולם העבודה בדיקה זו נעשית שכן הנתונים המחקריים מגלים כי תופעת הפרת חובת האמון של עובדים כלפי מעסיקים הן בישראל והן ברחבי העולם נפוצה מאוד. למעשה, לפי מחקרים מסוימים ⅓ עד ¾ מכלל העובדים מאמצים התנהגויות בלתי רצויות שיש בהן כדי להזיק לארגון או לעובדים אחרים בארגון.

הנזק הנגרם לארגון בשל הפרת חובת האמון מצד העובד יכול לבוא לידי ביטוי באווירה לא נעימה ואף חשדנית בארגון, בפגיעה במוניטין הארגון וברווחיותו ובמקרים קיצוניים אף בהתמוטטות הארגון.

הדוגמאות להתנהגויות המזיקות רבות ומגוונות, ונעות על הציר שבין נזק קל לארגון לנזק שכאמור יכול להביא לקריסתו. למשל, איחורים רבים למקום העבודה, היעדרויות בלתי מוצדקות, פיזור הבטחות ללא כיסוי ללקוחות, שימוש בציוד של מקום העבודה למטרות אישיות (שימוש ברכב, בטלפון ועוד), גניבת סחורה מן המחסן, נטילת כסף מן הקופה, מתן הנחות ללקוחות ללא אישור, גניבת סוד מסחרי ועוד כהנה וכהנה.

בהקשר זה אפשר להזכיר את פרשת אתי אלון, שבה עובדת בבנק למסחר הביאה לקריסתו, לאחר שמעלה בכספי הבנק בסך של כרבע מיליארד ש"ח. בפרשה נוספת שהתפרסמה בעת האחרונה, עובד בחברת אבטחת הסייבר הישראלית NSO גנב "סוד מסחרי" מן החברה – תוכנה, ששמה פגאסוס, השווה מאות מיליוני דולרים. רק במזל נתפס העובד בטרם עלה בידו למכור התוכנה ולגרום נזק בלתי הפיך לא רק לחברת NSO, אלא גם למדינת ישראל. ולבסוף, בפרשה שהייתה בחברת אל על, עובד ביטחוני בכיר ניצל את גישתו לאזורים מסווגים בנמל התעופה "בן גוריון" ולמטוסי החברה, כדי להבריח לתוך שטח ישראל 150 ק"ג קוקאין.

מבדק האמינות משמש אפוא ארגונים רבים המבקשים להקדים תרופה למכה ולמנוע קליטת עובדים שלהם התנהגויות בלתי רצויות לארגון.


אז מהו מבדק אמינות?

מבדקי אמינות הם מבחנים בדיווח עצמי. במילים אחרות, אלו מבדקים שבהם המועמדים נשאלים על תכונות המאפיינות אותם, על אופן התנהגותם, על עמדותיהם בסוגיות הנוגעות לאמינות ועוד. בדרך כלל, המבחנים ממוחשבים, וכוללים יותר מ-100 שאלות והיגדים. לכל שאלה או היגד יש כמה תשובות אפשרויות, ועל הנבחנים לבחור ביניהן. המבחן מתקיים במגבלת זמן, ומעל כל שאלה מופיע סרגל שמדמה שעון עצר המסמן לנבדקים כמה זמן עומד לרשותם כדי לענות. בחלק מהמבחנים ניתן לענות על השאלה גם לאחר תום הזמן, אך בחלקם לא. כמו כן, יש מבחנים שבהם יש אפשרות לא לענות על חלק מהשאלות ולהמשיך לשאלות הבאות, ואחרים שבהם לא ניתן לעבור לשאלה הבאה מבלי לענות על השאלה הנוכחית. בחלק מהמבחנים זמן המענה על השאלות נמדד, והמערכת מחשבת את הזמן הממוצע לכל תחום.


הכנה למבחן אמינות

לא אחת אנו נתקלים במועמדים אמינים ומהימנים שלא מצליחים לעבור את מבדקי אמינות, ולא מבינים כיצד זה קורה דווקא להם. לרוב הסיבה לכך היא חוסר הבנה בנוגע למה שמסתתר מאחורי השאלות, למתן מענה מחמיר מדי, לניסיון מיותר לניהול רושם או לתפיסה שגויה שלפיה אותנטיות שווה בהכרח לאמינות.

הכנה מתאימה לקראת המבחן תסייע לכם להתגבר על כל הקשיים הללו ולקבל את התוצאה שאתם ראויים לקבל במבחן מסוג זה. ההכנה אונליין כוללת 3 מבחנים לתרגול וחומר תיאורטי רב, אשר יסייע לכם להבין את הרציונל של המבחן ולהבין כיצד לענות על כל סוגי השאלות המופיעים בו.

בהצלחה!

 

אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.