מבחן מיון לעבודה הוא מבחן מורכב, מתיש וארוך ביחס למבחני מיון אחרים הנהוגים בישראל. אורכם של מבחני המיון לעבודה הוא כ-8 שעות במהלכם המתמודד על התפקיד יעבור סדרה של כ-20 מבחנים.
מכון נועם מכין את המועמדים לכל החלקים המפורטים להלן בקורסי הכנה בערכות אינטרנט וכן בהכנה עם צוות מקצועי ומיומן הכולל פסיכולוגים קליניים ותעסוקתיים, מאבחנים פסיכוטכניים ואנשי פיתוח וסטטיסטיקאים. אורך מבחן מיון, הקושי של המבחנים מעוררים לחץ וחרדה אצל מרבית המועמדים על המשרה המבוקשת ולכן מומלץ לעבור הכנה למבחן המיון כדי להגיע רגועים וממוקדים.
מוסדות, חברות, ארגונים וגופים רבים משתמשים במבחני מיון לצורך סינון וקבלה של מועמדים. אף שמבחני המיון רווחים מאוד בימינו, רבים מהנבחנים חושבים שאין בהם צורך, ואף מחזיקים בדעה שלילית עליהם. לדעתם, מבחני המיון אינם כלי מהימן המסוגל לשקף את יכולותיהם האמיתיות, והשימוש בהם מיותר ונובע מהחשש של מנהלים להחליט בעצמם מי המועמד המתאים ומניסיונם לגלגל את האחריות לבחירה על גורם אחר.
הניסיון שנצבר במכון נועם מלמד שתפיסה זו אינה נכונה. מבחני המיון אמנם מלחיצים ומרגיזים, אך הוכחו כבעלי כושר חיזוי טוב. התמקצעותם של מכוני המיון בכל הנוגע לאבחון מקצועי והניסיון שצברו עם השנים מאפשרים להם לדייק בניתוח תוצאות מבחני המיון ועל בסיס זה לספק חוות דעת, אשר משקפת נאמנה את יכולותיו של הנבחן.
מבחני המיון לעבודה כוללים בדרך כלל מבחני חשיבה או מבחנים פסיכוטכניים, מבחני התנהגות או מבחני אישיות, מבחן אמינות, דינמיקה קבוצתית וריאיון אישי. הסינון עשוי להתבצע בכל אחד מן השלבים.
המבחנים הפסיכוטכניים, או כפי שהם מכונים לא אחת - מבחני חשיבה, הם מהחשובים שבמבחני מיון. המבחנים דומים במתכונתם למבחן הפסיכומטרי, וכוללים מבחנים כמותיים, מבחנים דיאגרמטיים (צורניים), מבחנים מילוליים ומבחנים ייעודיים. משך המבחנים הוא כשלוש שעות. ההכנה והתרגול נועדו לרענן ידע קודם, להבהיר את העקרונות העומדים מאחורי השאלות ולספק טכניקות ושיטות פתרון שיאפשרו לשפר את היכולות. ככל שמתרגלים יותר, סיכויי ההצלחה עולים.
← למדו עוד על מבחנים פסיכוטכניים
מבחן האמינות הוא מבחן מאתגר שמטרתו לחשוף התנהגויות לא-רצויות ומזיקות למקום העבודה (נאמנות נמוכה, בעיות ביחסים בין-אישיים, שימוש בסמים ועוד). הקושי המרכזי במבחן זה נובע מכך שלנבחנים קשה לדעת אם לענות על השאלות באופן אינטואיטיבי או לנסות לקלוע לטעמו של הבוחן (וזה כשלעצמו עניין בעייתי, שכן לא תמיד ברור מהי הציפייה של הבוחן). קשיים נוספים הם מגבלת הזמן, המותירה זמן קצר למענה על כל שאלה ושאלה, והופעתן של הודעות מלחיצות בזמן המבחן (למשל, שהמענה לא אמין או איטי מדי).
מבחני האישיות או מבחני ההתנהגות הם החלק המתעתע במבחני המיון. הסיבה המרכזית לכך היא שרבים מן הנבחנים אינם יודעים מה מטרת השאלות במבחן, ועל כן אינם יודעים כיצד לענות עליהן. ההכנה של מכון נועם מאפשרת להכיר את כללי המשחק ולהגיע למבחני האישיות מוכנים, רגועים וממוקדים.
ריאיון עבודה הוא אחד השלבים החשובים ביותר בכל תהליך מיון. רבים נוטים לחשוב שספונטניות ואותנטיות הן המפתח להצלחה בריאיון, אולם בפועל חלקן של שתי אלו בריאיון מוצלח קטן מאוד. מועמדים רבים שמגיעים לריאיון ללא הכנה מוקדמת משדרים הססנות, מועדים בלשונם ומתקשים מאוד להבליט את מעלותיהם. בהכנה המקצועית של מכון נועם נהנים המועמדים מהדרכה לקראת הריאיון, מתרגול ומקבלת משוב, והתוצאה היא הופעה מקצועית, ממוקדת, עניינית ובטוחה, אשר מעלה במידה רבה את סיכויי ההצלחה.
דינמיקה קבוצתית היא כלי מרכזי בהערכת כישורים חברתיים ויכולת עבודה בצוות. במבחן נדרשים המועמדים להתמודד עם משימות קבוצתיות וזוגיות, המציגות בפניהם מצבים מורכבים. המשימות מתבצעות לעיני מנחים, הבוחנים את התנהגותם של המשתתפים. מכון נועם מציע הכנה מקיפה שתשפר את יכולת ההתמודדות וההצלחה שלך בתהליך זה.
אחד העקרונות החשובים במבחני מיון הוא התייחסות רצינית למבחן ולבוחנים. מערכת המבחנים שונה ממכון למכון, אך היא כוללת תמיד שני חלקים:
מבחני המיון נערכים במכוני מיון: פילת, אדם מילא, קינן שפי, או בארגונים כגון משטרת ישראל, צה"ל, נציבות המדינה, חברת החשמל ועוד.