מסלול צמרת - לגעת בפסגה

מסלול צמרת הוא מסלול העתודה הרפואית של צה"ל, שיזם משרד הביטחון בשיתוף הפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית במטרה להכשיר ולשכלל את מערך הרפואה בצבא. המסלול משלב לימודי רפואה בני שבע שנים באוניברסיטה העברית, ולאחריהן שירות צבאי כרופאים צבאיים בדרגות קצונה. 

בשונה מלימודי רפואה "רגילים", הלימודים במסלול צמרת משלבים תוכני התמחות ייחודיים הקשורים לרפואה הצבאית כבר מהשנה הראשונה, כמו לוחמת חירום, רפואת ספורט, טראומה, רפואה תעופתית, טיפול בפגיעות מנשק בלתי קונבנציונלי ועוד. בנוסף, הלימודים כוללים סיורים באתרים צבאיים, רפואיים והיסטוריים לצד תוכנית חברתית עשירה ומגוונת. הלימודים במסלול מתקיימים בקמפוס עין כרם ובקמפוס גבעת רם בירושלים. 

למסלול צמרת יתרונות רבים. ראשית, תקבלו הכשרה מלאה על חשבון הצבא, ובשלוש השנים הראשונות תקבלו תקציב אש"ל הכולל, בין השאר, מימון מלא לדיור במעונות האוניברסיטה וארוחות בקפיטריה. בסיום ההכשרה תזכו לשרת בתפקיד מציל חיים ולפתוח בקריירה רפואית בגיל צעיר.

לצד היתרונות הבולטים של המסלול, חשוב להיות מודעים גם ל"מינוסים" שהמסלול עלול להביא איתו - כמו למשל תוכנית הלימודים האינטנסיבית שמתחילה מייד לאחר סיום התיכון, וכמובן השירות הצבאי הארוך, עד לגיל מאוחר. כדאי גם לדעת שמסלול צמרת הוא מסלול אינטנסיבי במיוחד - בשונה מלימודי רפואה רגילים, הלומדים במסלול זה לא ייהנו מחופשות סמסטר - במהלך החופשות עוברים הסטודנטים טירונות, קורס קצינים וקורס חובשים.


תנאי הקבלה למסלול צמרת

מסלול צמרת מציב בפני המועמדים תנאי קבלה ייחודיים ומאתגרים ביותר; נוסף על העמידה בתנאי הקבלה המחמירים של הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית, על המועמדים לעמוד גם בתנאי הסף שמציב הצבא. תהליך הקבלה מורכב מכמה שלבים: 

שלב ראשון: עמידה בתנאי הסף 

עמידה בתנאי הסף של צה"ל 

כדי להתחיל את התהליך עליכם להירשם למסלול "רפואה כללית" בשאלון העתודה שייפתח לכם באזור האישי שבאתר "מתגייסים". ההרשמה מתקיימת בחודשים נובמבר-פברואר בשנת הלימודים של כיתה י"ב. לאחר הגשת הבקשה, נבדקים הנתונים שלכם על ידי ועדה מיוחדת של יחידת מיטב כדי לוודא שאתם אכן עומדים בתנאים הבאים:

אם מועמדותכם נפסלה, תוכלו לנסות להגיש ערעור דרך יחידת מיטב. במיטב ידונו בבקשה שלכם, ובהתאם למצב ההרשמה, לנסיבות הבקשה ולשיקולים שונים של הצבא יחליטו אם לאפשר לכם להמשיך את תהליך המיון. חשוב לציין שאפשר להגיש ערעור פעם אחת בלבד.

עמידה בתנאי הסף של האוניברסיטה העברית

לאחר קבלת האישור מיחידת מיטב, תתבקשו לבצע רישום למסלול צמרת באתר האוניברסיטה העברית, ולעמוד בתנאי הקבלה לרפואה

  • ציון פסיכומטרי רב-תחומי של 680 לפחות (המועד האחרון שניתן לגשת אליו הוא בחודש אפריל 2025)
  • אנגלית: רמת מתקדמים ב' - שזה אומר ציון של 120 לפחות בפרק האנגלית בפסיכומטרי או במבחן אמיר"ם 
  • רמת עברית: מועמדים שלמדו בתיכון שבו שפת ההוראה אינה עברית, צריכים להוכיח ידיעת עברית ברמה ה' - ציון של 105 לפחות בפרק החשיבה המילולית בפסיכומטרי או במבחן יעלנט
  • ציון סכם: המועמדים בעלי ציון הסכם המשוקלל הגבוה ביותר הם אלו שיתקבלו למסלול
    ← התפרסמו מועדי ההרשמה לשנת 2025: ההרשמה נפתחת ב- 2.2.25 ותיסגר ב- 30.5.25, לא תתאפשר הרשמה מאוחרת למסלולים הצבאיים.

מהו ציון סכם? סכם רפואה משוקלל מציון הפסיכומטרי שקיבלתם ומממוצע הבגרויות שלכם, ועליו להיות גבוה יותר מציון הסף שקובעת האוניברסיטה. ציון הסף משתנה משנה לשנה, ועמידה בו היא תנאי הסף הבסיסי ביותר לקבלה ללימודי הרפואה. רוצים לשמוע עוד בנושא? בואו לכאן


ועדת הקבלה תתכנס לבדיקת הנתונים שלכם, ואם אתם אכן בעלי הציונים הגבוהים ביותר, תמשיכו לשלב הבא. אם הנתונים שלכם לא מספיקים, תיפסלו באופן אוטומטי. 

שלב שני: יום מיון אישיותי

מועמדים שעמדו בתנאי הסף לקבלה יקבלו זימון ליום מיון אישיותי במכון קינן שפי. בשלב זה תיבדק התאמתכם האישיותית למסלול עתודה בצבא, וכן התאמתכם לקצונה בצה"ל. יום המיון האישיותי כולל ריאיון אישי ומבחנים אישיותיים כמו שאלון 300, מבחני אמינות, מבחני השלמת משפטים, השלמת סיטואציות, שאלון ביוגרפי ועוד. כאן תוכלו לקרוא עוד על יום המיון האישיותי במכון קינן שפי. 
⇐ המיונים לשנת תשפ"ו למועמדי צמרת יתקיימו במהלך חודש הקיץ. השאלון הביוגרפי יתקיים ביום שישי 4.7.2025. התאריכים של יום השאלון ויום התחנות נתונים לשינוי ע"י הפקולטה.

שלב שלישי: מבחן מרק"ם

השלב הבא בתהליך המיון הוא מבחן מרק"ם - מבחן אישיות להתאמה ללימודי רפואה. מדובר במבחן של הפקולטה ללימודי רפואה באוניברסיטה העברית, שעוברים כל המועמדים ללימודי רפואה (גם אלו שאינם מתמיינים למסלול צמרת). מבחן מרק"ם מורכב משאלון אישי-ביוגרפי וכן ממרכז הערכה הכולל שש תחנות מיון שונות, כגון ריאיון אישי, תחנות דילמות מעולם הרפואה ותחנות סימולציה עם שחקן או שחקנית. למסלול זה תקפות תוצאות של מבחני מור מרקם מהשנים 2023-2025. פרטים נוספים על בחינת מרק"ם ניתן למצוא ממש כאן.

שימו : המועדים למבחן מרק"ם לשנת 2025 טרם התעדכנו. 

שלב רביעי: ריאיון אישי

השלב האחרון הוא ריאיון אישי עם סגל מסלול צמרת ונציגים מחיל הרפואה. הריאיון בוחן התאמה אישיותית למסלול ולתפקיד הרופא הצבאי. חשוב לדעת שמדובר בשלב מסנן, שאי עמידה בו עלולה להוביל להפסקת תהליך המיון שלכם.

את התשובה הסופית בנוגע לקבלתכם למסלול צמרת תקבלו בסמוך לפתיחת שנת הלימודים האקדמית. חשוב לדעת - ההתמיינות למסלול לא פוגעת בהתמיינות לתפקידים אחרים!

אם אכן תתקבלו, יהיה עליכם להתחייב לשירות חובה כחוק (הכוונה לכך שבנות ישלימו שירות סדיר בדומה לבנים) לצד שלוש שנים נוספות בשירות קבע.

 תופרים את המיונים 


הכשרה, שירות וקידום במסלול צמרת

ההכשרה במסלול צמרת מתבצעת במספר שלבים: 

  • שלוש שנות לימודים עיוניים פרה-קליניים - שלוש השנים הראשונות במסלול מוקדשות להשלמת תואר ראשון במדעי הרפואה. בשנים אלו תלמדו נושאים כמו יסודות הביולוגיה, אנטומיה, פתולוגיה ומיקרוביולוגיה - זאת לצד קורסי העשרה, תכנים הקשורים לרפואה צבאית ותכנים צבאיים הנוגעים בתחומי מנהיגות, ניהול ופיקוד, ציונות וההיסטוריה של העם היהודי ומדינת ישראל. 
    • טירונות - הקיץ שבין שנה א' לשנה ב' מוקדש לטירונות. החיילים במסלול צמרת משלימים טירונות ברובאי 02 או 03, בהתאם לפרופיל הרפואי שנקבע להם. 
    • קורס קצינים - הקיץ שבין שנה ב' לשנה ג' מוקדש להשתתפות בקורס קצינים במגמת נחשון (קציני מטה), יחד עם חיילים מחילות שונים בצה"ל. אורך הקורס הוא כשלושה חודשים בבה"ד 1, ובסופו תוסמכו כמפקדי מחלקה. 
    • קורס לה"ב (לימודי החייאה בשדה) - הקיץ שבין שנה ג' לשנה ד' מיועד להשתתפות בקורס לה"ב, קורס חובשים מקוצר לתלמידי רפואה. הקורס נערך בביה"ס לרפואה צבאית (בה"ד 10) בקריית ההדרכה בנגב, ונמשך כשלושה שבועות. 
  • שלוש שנים קליניות - הלימודים הקליניים מתקיימים בבתי החולים ברחבי הארץ ומאפשרים להעמיק בתוכני רפואה שונים כמו טיפול בטראומה, עזרה ראשונה, מיון רפואי ורפואה תעסוקתית, לצד לימודים בתוכנית החובה של כל סטודנט וסטודנטית לרפואה. בשנים אלו תשתתפו בימי עיון ותסופחו למרפאות צבאיות שונות. 
    • תואר שני ו-PhD - מסלול צמרת הוא מסלול מצוינות, וככזה הוא מאפשר למשרתים בו ללמוד, במקביל ללימודי הרפואה, גם לתואר שני ואף לדוקטורט בתחומים כמו בריאות הציבור, ניהול מערכות בריאות, רפואת חירום ועוד.
    • סבבים צבאיים - במהלך השנה השישית ללימודים תשתתפו בסבב רפואה צבאית, שבמהלכו תגיעו למרפאות ולגדודים צבאיים. 
  • שנת סטאז' - השנה השביעית היא שנת סטאז' שנערכת באחד מבתי החולים ברחבי הארץ. בסיומה מקבלים המשרתים במסלול את התואר ד"ר לרפואה, ונחשבים לרופאים מן המניין. 
  • השלמה חילית - בשלב זה חוזרים המשרתים במסלול אל המדים ועוברים קורס קציני רפואה בבה"ד 10. הקורס אורך כ-12 שבועות והוא נועד להכין את הרופאים הצבאיים הצעירים לתפקידים המיועדים להם. 

כקצינים רפואיים בצה"ל, ייפתחו לפניכם הזדמנויות לשירות בתפקידים מגוונים כמו רופא או רופאה בבסיסי הכשרות וטירונים, תפקידי מחקר ופיתוח רפואי, רופאי יחידה ועוד. תוכלו לשרת גם בתפקידי שטח ביחידות לוחמות כקציני רפואה גדודיים וחטיבתיים וכרופאים ביחידות מובחרות. השירות כרופאים וכקצינים כולל ימי כשירות מקצועית בבתי חולים והשתלמויות במהלך השירות.

לרוב, בתום ההתחייבות הנדרשת מכם בתפקיד, תוכלו להאריך את שירות הקבע שלכם ולהתקדם לתפקידים נוספים בחיל הרפואה בתנאים מצוינים. 


תפקידים דומים שיכולים לעניין אתכם
עתודה אקדמית | חובש/ת | לוחמי חילוץ והצלה | תפקידי מודיעין
אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.