מלחמת המוחות: הכירו את חיל המודיעין

הארסנל של צה"ל לא מורכב רק מטנקים, רובים ומטוסים. חלק בלתי נפרד מהעוצמה ומהיתרון של הצבא הוא חיל המודיעין - היכן שמתרגמים ומעבדים מידע מודיעיני שמגיע מגורמים עוינים, ומפתחים מערכות טכנולוגיות מתקדמות שיודעות לחזות את הצעד הבא של האויב ולהגיב במהירות.

חיל המודיעין הוא אגף סודי ובו יחידות מסווגות רבות כמו יחידה 504 ויחידה 8200, והוא כולל תפקידים מרתקים בתחומים של פיתוח תוכנה, האזנות, לוחמת סייבר, לוויינות ריגול, עיבוד מידע, מחקר מודיעיני ועוד. הוא מציע שירות משמעותי ומתגמל, ועל הדרך גם מכשיר את החיילים לתפקידי הייטק מובילים באזרחות. 

 אל תתבלבלו בין אמ"ן (אגף המודיעין) לחמ"ן (חיל המודיעין). אמ"ן הוא הגוף האמון על איסוף וניתוח מודיעין צבאי, ועוסק במחקר, בביטחון מידע, בהערכת מצב מודיעינית ועוד. חמ"ן הוא גוף מטה שיושב תחת אמ"ן, והוא אחראי על תחומי הלוגיסטיקה באגף, כמו איתור מלש"בים, תנאי קבלה, מיונים לחיל המודיעין, קיום הכשרות וניהול זרוע המודיעין בצבא. כלומר, דרך חמ"ן אתם תעברו את המיונים וההכשרות לתפקיד, אבל בפועל תשרתו תחת אחת היחידות של אמ"ן. 


תנאי קבלה - איך מתקבלים לחיל המודיעין?

תהליך המיון והגיוס לחיל המודיעין הוא תהליך קפדני ביותר, ובהחלט אפשר להגיד שהוא נועד לאתר את החיילים המתאימים לו בפינצטה. תוסיפו לזה את הביקוש הגבוה לשירות בחיל, ותקבלו תהליך מיונים תחרותי במיוחד.
אלו תנאי הסף הבסיסיים לקבלת מיונים לחיל המודיעין:
  • ציון דפ"ר - ציון מינימלי של 60. 
  • ציונים גבוהים בלימודים: גם לציוני מקצועות בית הספר יש השפעה, בעיקר במקצועות כמו מחשבים, פיזיקה, כימיה ומתמטיקה. גם לימודים במגמת ערבית יכולים לתת לכם יתרון. 


בנוסף, השתתפות בתוכניות העשרה, בתוכניות התנדבות ובפרויקטים מיוחדים עם זיקה לתחומי מדעי המחשב, הנדסה או מדעים מדויקים יכולה בהחלט לתרום לנתונים שלכם ולהצביע על התמדה וחריצות. 

חשוב לדעת שיש מסלולים שבהם תנאי הסף גבוהים יותר. למשל, מסלול שחקים דורש דפ"ר 90, וכדי להתקבל לגאמ"א-סייבר צריך להשלים חמש יחידות (לפחות) במדעי המחשב. 

השלב הבא בדרך לשירות בחיל המודיעין הוא יום מיונים של כלל חמ"ן, הכולל מספר שלבים: 

  • מבחנים פסיכוטכניים: מבחנים שכוללים שאלות בנושאים כמו לוגיקה, מטריצות, אנלוגיות, סדרות חשבוניות ועוד. 
  • מבחני אישיות: מבחני האישיות כוללים את שאלון 300 וכן שאלון העדפות לתפקידי מודיעין, שנועדו לבדוק התאמה אישיותית לתפקידים בכלל חמ"ן. 
  • מבחנים מתקדמים: מבחנים הבוחנים יכולות כמו תכנות, פענוח מפות, הבנת שפות ועוד. המבחנים משתנים בין המלש"בים כתלות בנתונים האישיים שלהם ובשקלול הנתונים משני השלבים הקודמים. 

 

שימו  : רוב התפקידים במודיעין עוברים דרך יום מיון של כלל חמ"ן. עם זאת, יש מספר מסלולים מובחרים (כמו שחקים וחבצלות) שכדי להתקבל אליהם צריך לעבור תהליך מיון נפרד.

רוצים להגיע מוכנים?


מהטירונות ועד הקצונה: השירות בחיל המודיעין 

השירות במודיעין יכול להתחיל אפילו עוד לפני הגיוס - בקורס קדם-צבאי (קד"צ). כך קורה, למשל, בחלק ממסלולי שחקים. בסיום הקורס המלש"בים מגיעים לבקו"ם וממשיכים לטירונות. רוב חיילי המודיעין עוברים טירונות 02, טירונות שנמשכת שלושה עד חמישה שבועות, ונחשבת לטירונות הכי "קלילה". הטירונות מתקיימת במחנה מפרשית שבדרום בארץ. 

אם לא עברתם קד"צ, תמשיכו מהטירונות לקורסים והכשרות לפי המסלול ששובצתם בו. בדרך כלל, קורסים בחיל המודיעין נמשכים מספר שבועות עד מספר חודשים. בסיום הקורס, החיילים משובצים באחד מבסיסי אמ"ן הפזורים ברחבי הארץ.

השירות ותנאי השירות בחיל משתנים בהתאם ליחידה - השירות מתבצע במתכונת של בסיס פתוח או סגור, תלוי באופי התפקיד ובמרחק ממקום המגורים.

אם תרצו ותימצאו מתאימים, תוכלו להתקדם לתפקידי קצונה. במקרה כזה תצאו לקורס קצינים בבה"ד 1 ותחתמו קבע (תקופת הקבע משתנה בין תפקיד לתפקיד). אם אתם מתגייסים מראש עם החלום להיות קצינים, שווה לכם לברר בנוגע למסלול הקצונה הייעודית של חיל המודיעין. הגיוס למסלול זה כולל הכשרה של שנה עד שנה וחודשיים, והיא כוללת טירונות, הכשרה ייעודית לתפקיד קצונה בחיל, סיפוח ליחידות, הכנה חילית, קורס קצינים והשלמה מקצועית. המסלול מחייב חתימה לשירות קבע בן שנתיים. 

שימו  : יש תפקידים שמחייבים חתימה על תקופת קבע שיכולה לנוע בין חצי שנה ועד מספר שנים. למשל, כל מסלולי שחקים מחייבים חתימה לתקופת שירות קבע של בין חצי שנה לשנתיים, מסלול חבצלות דורש חתימה של שש שנות קבע ומסלול סיגמא דורש שירות קבע של שנה עד שנה וחצי.


אז לאן שווה להתמיין בחיל המודיעין?

חיל המודיעין ממיין למגוון גדול של תפקידים, ונראה שאפשר ללכת לאיבוד בין האופציות והמסלולים השונים. כדי לעשות לכם קצת סדר, ריכזנו מידע על כמה מהמסלולים השווים והמבוקשים ביותר: 

  • שחקים - מסלול שחקים הוא מסלול מוביל המציע שירות באחד משבעה מסלולי התמחות מרתקים בחיל המודיעין (שוב"ל, אמנון, אח"מ ועוד), לצד שני מסלולים שכוללים לימודים לתואר ראשון (חבצלות וארזים). בסיום ההכשרה החניכים משתלבים בבסיסי אמ"ן בתפקידים מרכזיים במחקר מודיעיני, עיבוד נתונים, פיתוח מערכות סייבר ועוד. 
  • חבצלותתוכנית-בת של תוכנית שחקים. זוהי תוכנית מצוינות צבאית-אקדמית, שמשלבת קורס קצינים עם לימודים לתואר ראשון והכשרות מודיעיניות. בסיום ההכשרה, החניכים מתברגים כקצינים בגופי מודיעין שונים (8200, 9900, להק המודיעין בחיל האוויר ועוד). 
  • גאמ"א-סייבר - מסלול יוקרתי של מודיעין, המציע תפקידים מגוונים הנוגעים בלוחמת סייבר, פיתוח מערכות סייבר, כתיבת אלגוריתמים והצפנה.
  • יחידה 8200 - אחת היחידות המרכזיות של אמ"ן. יחידת 8200 עוסקת באיסוף ובפענוח של מידע מודיעיני ובפיתוח של כלים מודיעיניים מתקדמים. רבים מבוגרי היחידה נמצאים בעמדות מפתח במשק הישראלי. 
  • יחידה 9900 - יחידה שעוסקת באיסוף מודיעין חזותי, וכוללת יחידות כמו לוויינות ריגול, מרכז מיפוי, יחידת רחפנים, יחידות מחקר ועוד.
  • יחידה 81 - יחידה סודית ביותר, שעוסקת בפיתוח פתרונות מבצעיים ליחידות השונות בצה"ל - בעיקר בתחומים של סייבר, תוכנה, חומרה וכו'.
  • יחידה 504 - מלש"בים שלא רוצים לשבת מול מחשב כל היום, יכולים לנסות להתקבל ליחידה 504, יחידה באמ"ן שמפעילה סוכנים סמויים בשטחי הרשות הפלסטינית ובארצות ערב. היחידה כוללת שלושה תפקידים מרכזיים: סוכן, לוחם, וקצין לתפקידים מיוחדים (קת"ם). המסלול מיועד לבנים בלבד. 

 


סיווג ביטחוני לחיל הסודי בצה"ל 

מטבע הדברים, חיל המודיעין עוסק בנושאים ובחומרים מסווגים ורגישים, ולכן ברוב המוחלט של המקרים תידרשו לעבור תחקיר ביטחוני. התחקיר הביטחוני ייקבע את רמת הסיווג שלכם בסולם שנע מ-1 עד 5, כאשר 1 מסמל את רמת הסיווג הגבוהה ביותר. 

התחקיר הביטחוני מורכב משני חלקים: שאלון בכתב ושאלון בעל פה. קודם כול תתבקשו לענות בכתב על שאלון ארוך ומפורט שיורד לפרטים קטנים עליכם ועל הסביבה שלכם. בשאלון יופיעו שאלות הנוגעות למצבכם הרפואי והנפשי, לקרובי המשפחה שלכם, לתחביבים, לחברים, לאירועים שקרו לכם בעבר, למצבכם הכלכלי והמשפחתי, לביקורים שלכם בחו"ל ועוד ועוד.

בשלב השני תגיעו לתחקיר בעל פה מול אנשי מקצוע מטעם השב"כ ובשיתוף עם גורמים צה"ליים מחיל המודיעין. התחקיר יעסוק בעיקרו במידע שסיפקתם בשאלון בכתב, וייכנס לעומקן של סוגיות שעלולות להשפיע על רמת הסיווג הביטחוני שלכם. 

שימו  : זכותכם לסרב לעבור תחקיר ביטחוני, אך דעו שצעד זה יפסול תפקידים רבים בחיל, וכן תפקידים נוספים בצבא שדורשים סיווג. 


איך יוצרים קשר עם חיל המודיעין? 

לא קיבלתם זימון למיונים למודיעין? שווה לכם למלא את טופס בקשת המיון לחיל המודיעין, ולשלוח למיטב בכתובת meitav@digital.idf.il 

רוצים ליצור קשר עם החיל מכל סיבה אחרת? צרו קשר עם חיל המודיעין במוקד הטלפוני הזמין במספר 3535*

אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.