מסלול גאמ"א סייבר הוא אחד המסלולים היוקרתיים של יחידה 8200 בחיל המודיעין, והשירות בו משלב אלמנטים של כתיבת קוד, אלגוריתמים, הצפנה ועיסוק בפרויקטים טכנולוגיים מסווגים.
הקבלה למסלול דורשת יכולות טכניות גבוהות, חשיבה לוגית, ידע מקדים בתחומי החומרה, בתכנות ובסייבר (לא בהכרח בכל אחד מהם, אבל לפחות בחלקם), ואף התאמה אישיותית. היכולות האלה נבדקות דרך שורה של מיונים ארוכים ולא פשוטים. המיונים הם מיונים מסננים התלויים זה בזה - במילים אחרות, עליכם לעבור בהצלחה כל שלב כדי להתקדם לשלב הבא.
אז בואו ניגש לעניין ונדבר על שלבי המיון של המסלול - ועל איך אתם עוברים אותם.
כדי לקבל זימון למיונים של גאמ"א סייבר עליכם לעמוד בתנאים הבאים:
עומדים בכל התנאים ולא קיבלתם זימון? ← דברו עם מרכז השירות של חיל המודיעין בטלפון 3535* ונסו לבקש שישלחו לכם זימון.
אם הנתונים שלכם יימצאו מתאימים, יישלח אליכם שאלון אינטרנטי דרך אתר מתגייסים. בעמוד הכניסה לשאלון האינטרנטי יופיע תאריך - עד לתאריך זה תוכלו להיכנס לשאלון, להוסיף מידע ולשנות נתונים. השאלון מורכב משני סוגי שאלות:
המידע האישי שתספקו בשאלון ומושגי התוכנה שתסמנו כמוכרים יכולים להשפיע על האופי והתוכן של שלבי המיון הבאים. לכן, כדי לעבור את השלב בהצלחה מומלץ לעקוב אחר הטיפים הבאים:
אם עברתם את השאלון, תקבלו זימון לכנס. הכנס הוא למעשה יום מבחנים שמתקיים במתקן מיון של חיל המודיעין. בשלב זה יבחנו את הידע שלכם במחשבים ובתכנות באמצעות שאלונים אמריקאיים ממוחשבים.
יום המבחנים מתחיל בהרצאה קצרה על מסלול גאמ"א סייבר, על חיל המודיעין ועל תהליך המיון. לאחר מכן תתחיל סדרה של מבחנים:
מבחן זה נמשך שעתיים ומורכב בעצם משני מבחנים (שעה לכל מבחן):
בסיום המבחן הזה תקבלו הפסקה של חצי שעה, ומשם תמשיכו למבחן הבא.
מבחן זה נמשך שלוש שעות ומורכב מ-10 פרקים, כל אחד מהם עוסק בתחום אחר הנוגע לתוכנה, לחומרה, לרשתות ולמערכות הפעלה. השאלות יכולות לעסוק ב-Low Level (כמו Assembly) וב-High Level (כמו שפות C# ,Java ו-Python). תחומים נוספים שאתם עשויים להישאל עליהם הם תכנות מונחה עצמים (OOP) ואבטחת מידע (כמו RSG וסוס טרויאני). המבחן הוא תיאורטי בלבד, כך שלא תתבקשו לכתוב קוד או להציג יישום של הידע.
טיפ קטן: במבחן זה תתבקשו לענות רק על התחומים שאתם בקיאים בהם באמת. לפני כל פרק תוכלו להציץ בכל השאלות ולהחליט אם אתם מעוניינים לענות עליו. אם בחרתם לדלג על פרק, לא תוכלו לחזור אליו שוב. כך או כך, חשוב לבחור לענות רק על פרקים בנושאים שאתם מכירים היטב (גם אם הם מעטים) ולהימנע מניחושים ומהימורים.
המבחן האחרון ביום זה הוא שאלון 300. לעומת המבחנים האחרים, שאלון 300 הוא מבחן אישיותי ולא מקצועי. המבחן משמש את הצבא כדי לבסס היכרות ראשונית איתכם ולבחון היבטים שונים הנוגעים לדפוסי החשיבה ולנטיות האישיות שלכם. המבחן מורכב מיותר מ-200 היגדים (פעם הוא כלל 300 היגדים ולכן קוראים לו ככה), כמו "קשה לי כשמותחים עליי ביקורת", או "שגרה משעממת אותי". מה שאתם צריכים לעשות זה לבחור את מידת ההסכמה שלכם עם כל אחד מההיגדים ("מסכים/ה מאוד", "מסכים/ה", "מסכים/ה חלקית", "לא מסכים/ה", "כלל לא מסכים/ה"). במבחן הזה אין הגבלת זמן, אבל בדרך כלל משלימים אותו בשעה פחות או יותר.
טיפ קטן: ההיגדים חוזרים על עצמם בניסוחים שונים, אפילו בהבדל של מילה או שתיים. המטרה היא לבדוק את העקביות שלכם, ולכן חשוב לקרוא היטב כל היגד. אחרי כמה עשרות היגדים זה יכול להיות מתיש, אז שימו לב שאתם שומרים על ריכוז גבוה.
אחרי יום המבחנים מגיע השלב של הסדנה המעשית. הסדנה אורכת בסך הכול שבע עד שמונה שעות, ונערכת במתקן מיון של חיל המודיעין. במהלך הסדנה ייבדק הידע המעשי שלכם באמצעות משימות בתחומי מחקר ופיתוח, בהתבסס על הידע התיאורטי שהפגנתם בשלבים הקודמים. כל המשימות מתבצעות ברשת סגורה (שלא מחוברת לרשת האינטרנט), ובהדרכה של אנשי מקצוע. ברגע שתשלימו משימה אחת, תתחילו מייד את המשימה הבאה.
הסדנה המעשית מתחלקת לשני תחומים:
התחום הראשון הוא פיתוח תוכנה בשפות High Level כמו java או #C. הרוב המוחלט של השאלות יעסוק ב-OOP (תכנות מונחה עצמים), כך ששווה לחזור על הנושא וגם לתרגל כתיבת קטעי קוד.
טיפ קטן: כשאתם מתכוננים למבחן, נסו להיות "על הזמנים", כי במבחן עצמו יש זמן קצוב (וקצר יחסית) לכל שאלה.
אנחנו לא רוצים להלחיץ, אבל זה המבחן שנחשב למבחן הקשה ביותר בצה"ל. מבחן זה משלב סייבר, מחקר ורשתות. זהו מבחן תכנות מעשי שבנוי מ-10 שלבים, והמטרה בו היא לבצע פריצה ללא ידע של קוד המקור.
בעולם ההנדסה, ניתן להסתכל על קופסה שחורה כפונקציה שמבצעת פעולה מסוימת ומחזירה תוצאה בהתאמה. אנחנו לא בדיוק יודעים את דרך פעולתה הפנימית, אבל אנחנו יודעים מה הקלט שנכנס אליה ומה הפלט שיוצא ממנה. באופן דומה, במבחן זה תקבלו נתוני קלט ופלט ותצטרכו לנתח מה עושה ה"קופסה השחורה".
טיפ קטן: המבחן דומה לאתגרי CTF (CaptureTheFlag). באתגרים אלו, המשתתפים צריכים לפרוץ לשרתים מסוימים בשביל לגנוב מידע ולמצוא את ה"דגל". בכל שלב אפשר למצוא רמזים לשלבים הבאים שמתחבאים בקטעי טקסט, בתמונות או בקבצים בשרת. אפשר לתרגל כאן אתגרי CTF, ומומלץ לתרגל גם אתגרי CTF מסוג Reverse engineering. כלים כמו Wireshark ו-010 Editor יכולים לעזור לכם להתכונן.
אם הגעתם לשלב הזה, אתם במרחק נגיעה משירות בגאמ"א, אבל זה לא הזמן להוריד את הרגל מהגז. השלב הזה בעצם מתחלק לשניים: ריאיון מקצועי ומיון אישיותי. שני החלקים מתבצעים במקביל, כך שהצלחה בחלק הראשון לא מעידה בהכרח על הצלחה בחלק השני.
הריאיון המקצועי מתקיים באופן מקוון ואורך כ-60-30 דקות. חשוב לדעת שכל מועמד ומועמדת מקבלים מספר שונה של ראיונות מקצועיים, בהתאם למספר המסלולים שאליהם הם נמצאו מתאימים. אם למשל קיבלתם חמישה ראיונות והחבר שלכם קיבל רק ריאיון אחד, ככל הנראה נמצאתם מתאימים לחמישה מסלולים ואילו הוא רק למסלול אחד. תוכן הראיונות משתנה ממסלול למסלול, ולכן לא ניתן לפרט על כל ריאיון. ובכל זאת, נוכל לענות על כמה שאלות נפוצות שיעזרו לכם לצלוח אותו:
במסגרת הריאיון ינסו להבין בזמן אמת את צורת החשיבה שלכם. יבקשו מכם לכתוב פונקציה שמבצעת פעולה מסוימת, לענות על חידה, להשתמש בפסאודו-קוד או לענות על שאלה לוגית שאינה מעולם התכנות. כמובן, תוך כדי הראיונות יעלו הרבה מושגים מעולם המחשבים.
לא במיוחד (הריאיון האישי שמור לחלק הבא). אם ישאלו אתכם שאלות אישיות, הן יהיו רלוונטיות לתפקיד. למשל, יכול להיות שתתבקשו לדבר על פרויקטים שעשיתם ועל היעדים שלכם.
הריאיון מתמקד ברובו במסלול שאתם מתמיינים אליו, כך שסביר להניח שהריאיון יעסוק בנושאים שאתם מכירים ושהצטיינתם בהם בשלבי המיונים הקודמים, ובכל זאת תמיד טוב להרחיב ולחדד את הידע.
במקביל לריאיון המקצועי, תעברו גם מיון אישיותי. המיון האישיותי מורכב משני שלבים מקוונים:
מבחני האישיות משתנים בהתאם למסלול שאתם מתמיינים אליו. אלו כמה מהמבחנים שאתם עשויים לפגוש:
איך מגיעים מוכנים למבחני האישיות?
אחרי מבחני האישיות תמשיכו לשיחה עם פסיכולוג או פסיכולוגית של חיל המודיעין. שיחה זו תתמקד בהיבטים אישיים בחייכם, כמו קשרים עם משפחה וחברים, התמודדות עם מכשולים בחיים, הצלחות והישגים ועוד. הפסיכולוג או הפסיכולוגית עשויים גם להעלות נושאים שבאו לידי ביטוי במבחני האישיות שלכם.
שימו
לא בכל המסלולים צריך לעבור ריאיון עם פסיכולוג או פסיכולוגית, אז לא להיבהל אם לא קיבלתם זימון.
שלב אחרון בהחלט בדרך שלכם לגאמ"א סייבר! עברתם את המיונים, וכעת נותר רק לעבור סיווג ביטחוני. שימו לב שבגאמ"א לוקחים את עניין הסיווג והסודיות ברצינות יתרה, ואפילו חיילים שכבר משרתים ביחידה עושים בדיקת פוליגרף בכל חצי שנה.
תחילה תידרשו למלא שאלון של עשרות דפים, שמלא בשאלות עליכם, על חייכם ועל האנשים הקרובים אליכם. בשלב הבא תעברו ריאיון, שבמהלכו יאמתו איתכם את הפרטים שמילאתם ויבחנו את אמינותכם. הריאיון יעסוק בעיקר במידע שעליו נשאלתם בשאלון, אך יכול לגלוש גם לנושאים נוספים שקשורים אליכם. במקרים מסוימים ייצרו קשר עם חלק מהאנשים שעליהם סיפרתם בשאלון (למשל מורים או חברים).
טיפ קטן: האדם הנורמטיבי מסוגל לעבור סיווג ביטחוני בלי בעיות, אבל דבר מרכזי שיכול להפיל כל מועמד ומועמדת הוא להיתפס בשקר. אז תהיו כנים - אתם לא רוצים ליפול בשלב האחרון רק בגלל שקר לבן שסיפרתם!
היתרון המשמעותי של תחומי התוכנה והסייבר הוא שאפשר ללמוד אותם לבד, וכל מה שצריך זה חיבור לאינטרנט, חשיבה אנליטית וגישה טובה למחשבים. באינטרנט יש שפע של מקורות מידע מעולים וחינמיים שאפשר לתרגל בהם כתיבת קוד וללמוד שפות תכנות בצורה נוחה ואינטראקטיבית. הינה כמה מהאתרים ששווה להכיר:
עכשיו נחזור להתחלה:
איך משיגים ציון דפ"ר שמתאים למודיעין?