תוכנית חבצלות היא תוכנית מצוינות צבאית-אקדמית, שמכשירה את חניכיה לשרת כקצינים בגופי מודיעין שונים בצה"ל (זה יכול להיות ב-8200, ב-9900, בלהק המודיעין בחיל האוויר, במספן המודיעין בחיל הים וכו'). ההכשרה לתוכנית אורכת שלוש שנים (כלומר - לאורך כל שירות החובה), וכוללת טירונות רובאי 03/02, לימודי תואר ראשון, קורס קצינים ועוד. לאחר ההכשרה, בוגרי התוכנית ממשיכים לשירות של שש שנות קבע.
אחד מהדברים שהופכים את התוכנית הזאת לכל כך אקסקלוסיבית, הוא שבמהלך כל שירות הקבע שלהם ה"חבצלונים" מלֻווים באופן אישי על ידי ראש התוכנית (בדרגת תת אלוף), והוא בעצם דואג לשבץ אותם בתפקידים שהכי מתאימים ליכולות ולכישורים שלהם.
בתום שש שנות הקבע, נפתחות לבוגרי התוכנית לא מעט דלתות: אלו שיבחרו להישאר בצבא יוכלו להתקדם לתפקידים בכירים בגופי המודיעין בצה"ל, ואלו שישתחררו ככל הנראה ימצאו את עצמם מחוזרים גם על ידי גופי הביטחון השונים וגם על ידי חברות במגזר העסקי.
דפ"ר 80
פרופיל 25 ומעלה
הערכה בריאיון האישי של "התאמה לכלל התפקידים"
התחייבות לשירות קבע של שש שנים
ממוצע ציונים גבוה בתעודת הבגרות
ציון גבוה מ-650 בפסיכומטרי
➀ מבחנים פסיכוטכניים - מבחנים קוגניטיביים שמחולקים לכמה נושאים: ידע כללי, לוגיקה, מתמטיקה, שפה מומצאת, תכנות ועוד. המבחנים נערכים במסגרת יום המיונים למסלולי שחקים-חבצלות.
➁ כנס הסברה - הכנס מיועד לתת לכם את כל המידע שאתם צריכים על מסלול ההכשרה, ובמסגרתו פוגשים חניכים ובוגרים של התוכנית. בסיום הכנס מקבלים שאלון לדירוג מידת המוטיבציה לשירות בתוכנית.
➂ דינמיקה קבוצתית ("מבחן מצב") - מבחן דינמיקה קבוצתית, שנקרא גם מבחן מצב, הוא מבחן קבוצתי שבמסגרתו יוצגו לפניכם משימות או דילמות תחת לחץ זמן. המבחן יבדוק את היכולת שלכם לשתף פעולה בתוך צוות, להצליח להשלים משימות, לנתח מצבים, להסיק מסקנות ולפתור בעיות תחת לחץ.
➃ ראיונות - בשלב זה תעברו שני ראיונות: אחד מול כמה מנציגי התוכנית, ואחד מול פסיכולוג או פסיכולוגית. בראיונות ייבחנו, בין השאר, המוטיבציה שלכם לשירות בתפקיד והפוטנציאל המנהיגותי שלכם.
➄ פסיכומטרי - כאמור, כדי להתקבל לתוכנית תצטרכו ציון גבוה מ-650 במבחן הפסיכומטרי. תוכלו לגשת לפסיכומטרי עד מועד אפריל של כיתה י"ב.
∗ מבדקי קצונה - שלב שרלוונטי רק לחלק מהמועמדים. בהתאם לנתוני האיכות שלכם ולשיקולים של צוות התוכנית, ייתכן שתזומנו למבדקי התאמה לקצונה.
➅ תחקיר ביטחוני - מכיוון שמדובר בתפקיד שכרוך בחשיפה למידע מסווג, תצטרכו לעבור תחקיר ביטחוני שיקבע אם אתם מתאימים לעבוד תחת נוהלי ביטחון המידע המחמירים של אגף המודיעין.
לוגיקה
יזמת מעוניינת להשקיע בפרויקט. לאחר בדיקת האפשרויות התברר לה כי: פרויקט ב' זול יותר מפרויקט א'. פרויקט א' ארוך יותר מפרויקט ג'. משך הזמן של פרויקט ב' קצר יותר ממשך הזמן של פרויקט ג'. פרויקט א' זול יותר מפרויקט ד'. משך הזמן של פרויקט ד' קצר יותר ממשך הזמן של פרויקט ג'.
היזמת מעוניינת בפרויקט הזול ביותר והקצר ביותר. אם ידוע שהפרויקט הזול ביותר הוא גם הקצר ביותר, באיזה פרויקט היזמת תבחר?
לפנינו שאלה מסוג סידורים, שבמסגרתה אנחנו צריכים למצוא את הפרויקט הזול ביותר והקצר ביותר. נסדר את הפרויקטים לפי שני המשתנים הנ"ל:
משך הפרויקט:
פרויקט א' ארוך יותר מפרויקט ג'. כלומר, א' אינו הפרויקט הקצר ביותר.
פרויקט ב' קצר יותר מפרויקט ג'. כלומר, ג' אינו הפרויקט הקצר ביותר.
פרויקט ד' קצר יותר מפרויקט ג'. כלומר, ג' אינו הפרויקט הקצר ביותר.
נסכם: הפרויקט הקצר ביותר הוא פרויקט ב' או ד'.
עלות הפרויקט:
פרויקט ב' זול יותר מפרויקט א'. כלומר, א' אינו הפרויקט הזול ביותר.
פרויקט א' זול יותר מפרויקט ד'. כלומר, ד' אינו הפרויקט הזול ביותר.
נסכם: הפרויקט הזול ביותר הוא פרויקט ב' או ג'.
ידוע שהפרויקט הזול ביותר הוא גם הקצר ביותר. בין האפשרויות שנותרו לנו, רק פרויקט ב' יכול להיות גם הכי זול וגם הכי קצר. לכן התשובה הנכונה היא פרויקט ב'.
אצלנו תוכלו לתרגל את כל המבחנים הפסיכוטכניים (כולל תכנות ושפה מומצאת!)
מחזור הגיוס הוא חד-שנתי, ומתקיים בחודשי יולי-אוגוסט (פרט לחניכים שעוברים טירונות 02 - הם מתגייסים באוגוסט-ספטמבר). ההכשרה של תוכנית חבצלות, כמו שאמרנו, אורכת שלוש שנים וכוללת כמה שלבים - אלו העיקריים שבהם:
• טירונות - חניכי התוכנית עוברים טירונות רובאי 03 (טירונות קרבית) בניצנים, למעט חניכים בעלי פרופיל עורפי, שיעברו טירונות 02 במפרשית.
• לימודים - החניכים לומדים תואר ראשון בלימודי אסלאם ומזרח תיכון בשילוב חטיבה במדעי המדינה, עם חוג נוסף מתוך האפשרויות הבאות: מתמטיקה, כלכלה, פילוסופיה, מדעי המחשב ומדעי הנתונים. הלימודים נערכים באוניברסיטה העברית. לאורך הלימודים לנים החניכים והחניכות במתחם צבאי במעונות האוניברסיטה, שנקרא "המתחם". המגורים הם בחדרים זוגיים. בנוסף, כל חניך וחניכה מקבלים מחשב נייד לצורכי הלימודים וכן ציוד משרדי נוסף, לצד ארוחות מבתי הקפה והמסעדות שברחבי האוניברסיטה. לצד הלימודים, נערכים גם אימונים משותפים, טיולים, מפגשים, וערבי כדורסל וכדורגל. חניכים שיודעים לנגן על כלי נגינה מוזמנים אף להשתתף ב"להקת חבצלות".
• הכשרות מודיעיניות - במקביל ללימודים, החניכים עוברים הכשרות העוסקות, בין היתר, בשיטות איסוף ומחקר של מידע מודיעיני.
• קורס קצינים - בין שנה א' לשנה ב' בלימודים החניכים יוצאים לקורס קצינים בבה"ד 1. מהקורס יוצאים עם סיכת מ"מ - כדי לקבל את הדרגה (סגן) תצטרכו לחכות עד סוף ההכשרה.
• פרויקט מודיעיני - בין שנה ב' לשנה ג' חניכי התוכנית מסיירים בין כל יחידות אגף המודיעין, וכל אחד ואחת משובצים ב"יחידה מאמצת" לצורך עבודה על פרויקט מודיעיני.
• מחזור מוביל - במהלך שנה ג' בלימודים, החניכים מובילים את ההכשרה של החניכים שנמצאים בשנה א' ובשנה ב'. חלקם מפקדים על צוותים וחלקם אחראים לניהול הלוגיסטי של התוכנית.
במהלך השנה השלישית להכשרה בתוכנית, תעברו תהליך שיבוץ. המפקדים וראשי התוכנית יבחנו את ההעדפות והיכולות שלכם למול הצרכים של חיל המודיעין, וישבצו אתכם לתפקיד שילווה אתכם בשנתיים הראשונות בשירות הקבע. כבוגרי תוכנית חבצלות, אתם יכולים להשתבץ לתפקידי קצונה בגופי מודיעין כמו 8200, 504, 9900, מערך המ"מ, אוגדות, פיקודים, מד"ן ולמד"ן.
כחלק מהתוכנית, רוב הקצינים יעברו כל שנתיים בין תפקידים ויחידות בתוך קהילת המודיעין, במטרה לצבור ניסיון רב בתחומי מודיעין שונים. כך תכירו אנשים רבים מכל החיל, וכן תוכלו לקדם שיתופי פעולה מול יחידות אחרות ומול בוגרי התוכנית שלמדו איתכם.
כעבור שנתיים של שירות, תקבלו דרגת סרן, וכעבור שנתיים נוספות תקבלו דרגת רב-סרן. אם תבחרו ותתאימו להמשיך לשירות קבע נוסף, תוכלו להתקדם בדרגות.