בודקים את המים: מה צריך לדעת על שייטת 13

שייטת 13, יחידת הקומנדו הימי של צה"ל, נחשבת לאחת מארבע יחידות העילית בצבא (לצד סיירת מטכ"ל, שלדג ו-669). בסיס האם של השייטת נמצא בעתלית, ועיקר העיסוק שלה הוא איסוף מודיעין ופעילות מבצעית מעבר לקווי האויב דרך הים, היבשה והאוויר. הפעילות הזאת כוללת, בין היתר, פגיעה בכלי שיט ובמתקנים של האויב שמאיימים על ביטחונה של ישראל. השייטת מתחלקת לשלוש פלגות עיקריות:

פושטים - מתמחים בפשיטות מהים ובמשימות רגליות.

צוללנים - מתמחים בצלילה מבצעית, בלוחמת קומנדו תת-ימית ובלוחמת גרילה.

משיטים - מתמחים בהפעלת כלי השיט השונים של השייטת (למשל מורנה, סנונית וזהרון).

שיטות לחימה נוספות שמאפיינות את השייטת הן fast rope (השתלשלות בחבלים ממסוקים), צליפה, צניחה מבצעית, נחיתה מהים ליבשה ועוד.


עולים על הגל: המיונים לשייטת 13

השירות בשייטת לא מתאים לכל אחד. כדי להבטיח שרק המלש"בים שבאמת מסוגלים להתמודד עם האתגרים שבתפקיד יהיו אלה שיתגייסו ליחידה, עליהם לעבור תהליך מיון קפדני ותובעני מאוד. חשוב גם להגיד שכיום המיונים לשייטת 13 סגורים בפני בנות. 

נתחיל מתנאי הקבלה

    • פרופיל 82 ומעלה (בלי סעיפים פוסלים)
    • ציון דפ"ר 50 ומעלה
    • ציון ריאיון אישי - מתאים לקרבי ובפרט לסיירות
    • חתימת קבע של 36 חודשים

נמשיך לתהליך המיון

השלב הראשון: גדנ"ע או יום סיירות

מסלול א': דרך גדנ"ע שייטת 13

גדנ"ע שייטת 13 (שנקרא גם גדנ"ע צלילה) הוא מחנה מיונים של חמישה ימים שנערך בקיץ שבין י"א ל-י"ב. בגדנ"ע לומדים לצלול, מפליגים על סירות מהירות, מתרגלים תרחישים שמאפיינים את השירות בשייטת ובסוף אפילו מקבלים כוכב צלילה! זאת הזדמנות טובה בשבילכם להתנסות באלמנטים מהשגרה של לוחמי שייטת, ולהבין אם זה מתאים לכם.

יש כמה דברים שצריך לעשות כדי להשתתף בגדנ"ע:

  • לעמוד בתנאי הקבלה לשייטת
  •  להירשם באתר גדנ"עות חיל הים (חשוב לציין שההשתתפות כרוכה בתשלום של 500 ש"ח)
  • לצלוח יום מיון של מבחני אישיות ומבחנים פסיכוטכניים בנושאי חשיבה כמותית, חשיבה לוגית, זריזות ודיוק וכו'
  • לעבור סדרה של בדיקות רפואיות במר"י (המכון לרפואה ימית) בחיפה

מסלול ב': דרך יום סיירות

יום סיירות (נקרא גם יום שדה) הוא יום מיונים מרוכז ליחידות המיוחדות של צה"ל, כגון, חובלים, שייטת 7, שלדג וסיירת מטכ"ל. בסיום היום תקבלו "תוצאה" שתקבע אם נמצאתם מתאימים לשירות באחת היחידות האלה. היום הזה מלא באימונים ובתרגילים פיזיים (ריצות, זחילות, סחיבת שקי חול ועוד), שנועדו לבדוק אם אתם בכושר גופני מתאים לשירות ביחידה. ימי הסיירות נערכים בחודשים ינואר ואוקטובר (באוקטובר יום הסיירות מתחיל מאוחר יותר ונמשך לתוך הלילה). כדי לקבל זימון ליום סיירות צריך לעמוד בתנאי הקבלה לשייטת, וליום עצמו תצטרכו להביא גם אישור רפואי חתום. מי שיסיים את היום בתוצאת שייטת 13, ימשיך לשלב הבא.

שימו  

אם תשתתפו בגדנ"ע אבל לא תסיימו בהצלחה, תוכלו לקבל הזדמנות שנייה להגיע לגיבוש דרך יום הסיירות.

 

השלב השני: מבחנים ממוחשבים

שלב זה נערך בבה"ד חיל הים בחיפה וכולל מבחנים פסיכוטכניים ומבחני אישיות. המבחנים הפסיכוטכניים יציגו לפניכם שאלות בנושאים מילוליים, כמותיים, טכניים, צורניים ועוד. המטרה שלהם היא בעצם לבחון מיומנויות קוגניטיביות שרלוונטיות לשירות בשייטת, כמו תפיסה מרחבית, עיבוד מידע, ריכוז וכו'. כמו כן, המבחנים בשלב זה כוללים גם מבחני אישיות, שנועדו לבדוק את התאמתכם לפרופיל האישיותי המבוקש לשייטת. יש כמה סוגים של מבחני אישיות: מבחן אישיות ממוחשב (מוכר גם כשאלון 300), מבחן השלמת משפטים ושאלון קורות חיים ומוטיבציה. בסך הכול המבחנים אורכים כארבע שעות.

 

 

 

השלב השלישי: גיבוש שייטת 13

גיבוש של חמישה ימים בבסיס עתלית, שנערך בדרך כלל בחודשים נובמבר ומרץ (מי שמגיע דרך הגדנ"ע ישתתף במחזור נובמבר). בגיבוש יש לו"ז עמוס ואינטנסיבי מאוד, שמורכב מהמון תרגילים פיזיים בעצימות גבוהה, בים וביבשה: ספרינטים, תחרויות ריצה וחתירה,

אלונקה סוציומטרית,

תחרות ספרינטים שהמטרה בה היא להיות בין ארבעת הראשונים שמגיעים לנקודת הציון שבה מונחת אלונקה, ולהמשיך לסחוב אותה עד סוף המסלול.

פירוק והרכבה של נשק מתחת למים, סחיבת סירות גומי ועוד. בנוסף, לאורך הגיבוש יש גם מסעות רגליים עם משקל על הגב, משימות קבוצתיות וגם מבחני אישיות (כולל סוציומטרי, שבו תתבקשו לדרג את החברים שלכם לצוות). כבר ביום השלישי לגיבוש מתבצע ניפוי די גדול של מלש"בים, ולאחר מכן ביום החמישי מתבצע הניפוי הסופי. מועמדים שהגיעו דרך יום הסיירות, ונשארו עד סוף הגיבוש אך לא עברו אותו, יוכלו להתמיין ל-669 או לחטיבת הקומנדו (אם יימצאו מתאימים כמובן). מועמדים שהגיעו דרך הגדנ"ע, לעומת זאת, לא יקבלו אפשרות כזאת. אם הם ירצו הם יוכלו, כמו שהזכרנו, לבקש זימון ליום סיירות ולהמשיך את המיונים שם. בסך הכול, בערך 50 מלש"בים עוברים את הגיבוש.

 

השלב הרביעי: סיווג ביטחוני + ריאיון עם פסיכולוג/ית

שייטת 13 היא יחידה סודית שמתעסקת עם מידע רגיש, ולכן החיילים בה צריכים רמת סיווג גבוהה. תהליך הסיווג הביטחוני כולל מילוי שאלון בכתב והשתתפות בתחקיר בעל פה. אם בצבא יראו צורך, עשויים גם לשלוח אתכם לאבחון פסיכולוגי וליצור קשר עם אנשים שסיפרתם עליהם בשאלונים.

השלב הזה הוא גם בדרך כלל השלב שבו עורכים ריאיון עם פסיכולוג או פסיכולוגית (לעיתים הוא נערך במסגרת הבדיקות הרפואיות במר"י). בריאיון תישאלו שאלות הנוגעות ליחסיכם עם המשפחה ועם החברים שלכם, למוטיבציה שלכם לשירות, ליכולת המנטלית שלכם להתמודד עם האתגרים שכרוכים בשירות בשייטת ועוד.

 

בין לבין: בדיקות רפואיות

לאורך תהליך המיון יש כמה תחנות שעשויים לערוך בהן בדיקות רפואיות: לפני גדנ"ע צלילה, אחרי גדנ"ע צלילה/יום סיירות ולאחר הגיבוש. הבדיקות נערכות במר"י (המכון לרפואה ימית) או בביתן חיל הים בתל השומר. מכיוון שזה משתנה בין חיילים, נדבר פשוט על הבדיקות שכמעט כולם יצטרכו לעשות באיזשהו שלב בתהליך המיון. אז ככה: יש בדיקות שתוכלו לעשות מראש ופשוט להביא את התוצאות שלהן - למשל בדיקת ראייה, בדיקת אק"ג ובדיקת נשיפה. חוץ מזה, יש בדיקות שתהיו חייבים לעשות במקום - לחץ דם ודופק, בדיקת קרדיולוג ובדיקה אצל רופא או רופאת צלילה. בסיום הבדיקות ייקבע אם אתם כשירים רפואית לשרת בשייטת.

 צוללים לעומק: מסלול ההכשרה בשייטת 13

מחזור הגיוס של השייטת, שמתקיים פעם בשנה בחודש נובמבר, מתגייסים 100 לוחמים גג. מסלול ההכשרה שלהם אורך 20 חודשים ומורכב משלושה שלבים:

• טירונות ואימון מתקדם - שלב זה אורך חמישה חודשים, ונערך בבסיס הטירונים של הנח"ל. בסוף השלב החיילים מוסמכים כרובאי 05.

• שלב מכין - שלב האורך שלושה חודשים ונערך בבסיס השייטת בעתלית. בשלב זה החיילים נחשפים לפעילות היחידה, עוברים אימוני כושר בים וביבשה וגם משתתפים בקורס צניחה. בשלב זה, אגב, קורות רוב ההדחות.

שלב ייעודי - שלב זה נמשך שנה, ובמהלכו הלוחמים מתמקצעים לפי תחומים: צלילה, השתלטות על כלי שיט, ניווטים, לוחמה בטרור בים וביבשה ועוד. בשלב זה מתחלקים לשלוש הפלגות של השייטת.

בסיום ההכשרה הארוכה הלוחמים מקבלים את הסיכה של שייטת 13 (סיכת כנפי העטלף) ומצטרפים רשמית ליחידה.

המדים של שייטת 13 

נוסף על המדים הרגילים של חיל הים, ללוחמי שייטת 13 יש גם מדים טקטיים ייחודיים (ואביזרים נלווים!): סרבל לוט"ר עמיד למים ומלא כיסים שמשמש את הלוחמים במשימות מבצעיות; אפוד מגן שמתאימים אישית לכל לוחם; קסדה בליסטית שאפשר להתקין עליה עזרים טקטיים שונים; ולצוללנים יש גם חליפות צלילה שחורות, לתנועה נוחה בים וביבשה.

אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.