מה זה כלל חמ"ן?

כלל חמ"ן מתייחס למסלולים הבאים בחיל המודיעין: 

מסלולי מחקר ופענוח - מסלולים שעוסקים באיסוף מידע ומחקר מודיעיני באמצעות מערכות טכנולוגיות מתקדמות, ובפענוח הממצאים לשם החלטה על הצעדים הביטחוניים שצריך לנקוט. דוגמאות למסלולים נבחרים: אתרוג, אגו"ז, Webint, מודא"ל, ביטחון מידע, מט"ם (8200), מופ"ת (יחידה 9900).

מסלולי שפות - במסלולים אלו ההתמקדות היא בהאזנה, בתרגום ובעיבוד של מידע מודיעיני במטרה ליצור תמונת מצב מודיעינית עדכנית ורחבה. דוגמאות למסלולים נבחרים: מודיעין שפות לועזיות, אופק (מסלול קד"ץ ללימודי ערבית/פרסית).

מסלולים טכנולוגיים - מסלולים שמתרכזים בפיתוח מערכות טכנולוגיות ואמצעי הגנה והתקפה בסייבר, בשיתוף פעולה עם יחידות נוספות בצה"ל. דוגמאות למסלולים נבחרים: מטאור ומומנט (יחידה 81), גוונים (מסלול ייעודי לבוגרי מגמת כימיה בתיכון), אניגמה.

מסלולי לחימה מסלולים אלו משלבים הכשרה מודיעינית וטכנולוגית עם פעילות מבצעית בשטח. חיילים במסלולי הלחימה לעיתים משתבצים בגדודים שונים. דוגמאות לתפקידים ולמסלולים נבחרים: מסלול רומא ולוחמי אתגרים.

שחקים, חבצלות ועוד - המסלולים שלא נמצאים תחת כלל חמ"ן

יום מיון כלל חמ"ן הוא כרטיס הכניסה לרוב התפקידים בחיל המודיעין. עם זאת, יש כמה מסלולים מובחרים שכדי להתקבל אליהם יש לעבור תהליך מיון נפרד ממיון כלל חמ"ן:

  • שחקים - מסלול המאגד שבעה תתי-מסלולים ושתי תוכניות לימוד לתואר ראשון. בוגרי המסלול משתלבים בהפקה, בעיבוד ובמחקר של מידע מודיעיני.
  • חבצלות - תוכנית מצוינות צבאית שמכשירה את חניכיה לשירות כקצינים בגופי המודיעין השונים. ההכשרה לתוכנית משלבת גם לימודים לתואר ראשון.
  • גאמ"א סייבר - מסלול המציע תפקידים מגוונים בעולמות של לוחמת סייבר. 
  • קצונה ייעודית במודיעין שדה - הקצינים שיסיימו מסלול זה יהיו אחראים על ריכוז המידע המודיעיני הדרוש לפעילות מבצעית בגדוד/חטיבה.

טוב לדעת: איך המיונים למודיעין משפיעים על מיונים אחרים?

המיונים לחיל המודיעין מקבלים קדימות על הרוב המוחלט של המיונים בצה"ל. מבחינה מעשית המשמעות היא שהמיונים למודיעין "חוסמים" מיונים אחרים. כלומר, כל עוד אתם מתמיינים לחיל המודיעין, לא תוכלו להתמיין למסלולים ולתפקידים מחוץ לחיל, אלא אם אתם בעלי פרופיל עורפי והתקבלתם על בסיס מקום פנוי או שזומנתם למיונים במסלולים הבאים: תלפיות, טיסעתודה, מיוני סיירות, מיוני גל"צ, מיונים ללהקה צבאית ותיאטרון צה"ל.

אם אתם לא מעוניינים בשום תפקיד בחיל המודיעין, שמורה לכם הזכות לחתום על טופס ויתור על המיונים, וכך לפתוח לעצמכם את האפשרות להתמיין לשאר התפקידים בצה"ל (אבל תחשבו על זה טוב-טוב לפני, כן?).


איך נראה יום המיונים של כלל חמ"ן?

יום המיונים לכלל חמ"ן נערך בדרך כלל באופן מקוון. הוא מתחיל בכנס הסברה, שבו מפקדי האיתור בחיל המודיעין ידברו איתכם על תהליך האיתור והמיון שמצפה לכם. לאחר מכן תבצעו מספר מבחנים:

• מבחנים מקצועיים (מבחנים פסיכוטכניים) - מבחנים להערכת יכולות קוגניטיביות שונות. בין היתר, המבחנים כוללים שאלות בלוגיקה, מטריצות, סדרות חשבוניות, אנלוגיות, הבנת הנקרא באנגלית ועוד.

• מבחני אישיות - מבחנים לבדיקת רקע והתאמה אישיותית לתפקידי כלל חמ"ן. תתבקשו למשל למלא שאלון 300, שאלון העדפות על תפקידים ושאלון דיווח על ידע קודם (שנות השכלה, תוכניות העשרה וכו').

אם תעברו בהצלחה את המיונים, תזומנו לשלבי המשך למסלול שנמצא מתאים עבורכם, בהסתמך על הנתונים האישיים שלכם ועל ההישגים שלכם ביום המיונים. חלק מהמיונים המתקדמים כוללים שלבים כמו ריאיון מקצועי, מבחני תכנות, פענוח מפות, שפות מומצאות ועוד. אם לא תעברו את יום המיונים, תקבלו על כך עדכון באמצעות מסרון מחיל המודיעין. 

שימו הקבלה לכל המסלולים מותנית במעבר בהצלחה של תחקיר ביטחוני. 

← קליק לשאלות לדוגמה מתוך המבחנים הפסיכוטכניים

התפקידים שיעשו לכם את הצבא - ואת האזרחות


מה צריך לעשות כדי לקבל זימון למיוני כלל חמ"ן?

רגישות התפקידים והביקוש הגדול לשירות במודיעים גורמים לכך שדרישות הסף לקבלת זימון הן מהגבוהות בצה"ל, ומצריכות מוכוונות מלאה כבר מהתיכון. אף על פי שצה"ל לא חושף מה הקריטריונים לקבלת זימון, יש 3 דברים שאתם יכולים לעשות כדי להגדיל את הסיכויים שלכם לקבל אותו:

  1. ללמוד לבגרות ברמה של 5 יח"ל ויותר במקצועות הבאים: מתמטיקה, מדעי המחשב, פיזיקה, כימיה, אנגלית, אלקטרוניקה, הנדסת תוכנה, ערבית ועוד. ככל שתלמדו יותר מקצועות מרשימה זו, יש יותר סיכוי שתקבלו זימון למיונים.
  2. להוציא נתוני איכות גבוהים: דרישת הסף לקבלת המיון היא דפ"ר 60, אך רוב התפקידים במודיעין דורשים ציון דפ"ר 70. יש גם מספר מסלולים נבחרים שדרישות הסף שלהם גבוהות יותר
  3. להשתתף בפעילויות ייחודיות: תוכניות העשרה, פרויקטים מיוחדים, פעילויות התנדבות, תחרויות ואולימפיאדות עם זיקה לתחומי מדעי המחשב, שפות ומדעים מדויקים, וכל פעילות אחרת שמעידה על משיכה לתחום ועל נכונות להשקעה והתמדה.

חשוב לזכור: הצבא לא מקבל נתונים ממשרד החינוך, ולכן חשוב שתציינו את כל הבגרויות שאליהן אתם ניגשים כאשר אתם ממלאים את שאלון צו ברשת וכן בריאיון האישי בצו הראשון. ייתכן שבחלק מהמיונים תידרשו להציג את ציוני הבגרות שלכם וכן ציונים מכיתה י"א.

לא קיבלתם זימון למיונים? אם אתם עומדים בכל הדרישות, אתם יכולים למלא את טופס בקשת המיון לחיל המודיעין, ולשלוח מייל למיט"ב לכתובת meitav@digital.idf.il 


מבחני כלל חמ"ן - שאלות לדוגמא:

סדרות

בחרו בתשובה המתאימה להשלמת הסדרה:

108 | 75 | 48 | ? | 12

תשובה נכונה
תשובה לא נכונה

 

בואו נסביר:

בסדרה שלפנינו כל איבר הוא ביטוי של מספר בחזקת 2 כפול 3. המספר בבסיס החזקה גדל כל פעם ב-1.

  108,       75,       48,      27,       12
 3×6²     3×5²    3×4²   3×3²    3×2² 

הביטוי המתמטי של הסדרה:

3×n²

...4 ,3 ,2 = n

לוגיקה

בחרו בתשובה המתאימה:

אם אין חקלאי שהוא שובב וכל החרוצים הם גם חקלאים, אז תמיד נכון ש:

תשובה נכונה
תשובה לא נכונה

 

בואו נסביר למה:

זוהי שאלת היקשים. בשאלה מתוארים שני קשרים לוגיים:

· זרות - אין חקלאי שהוא שובב

· הכלה - כל החרוצים הם חקלאים


נתאר את הקשרים בצורה הסכמטית הבאה:


אנחנו נשאלים מה תמיד נכון. נעבור תשובה-תשובה:

1. קיימים חרוצים שהם שובבים - לא ייתכן. אם חרוצים מוכלים בקבוצת החקלאים, אז הם מקיימים את אותם יחסי זרות עם קבוצת השובבים.

2. אין חקלאי שהוא לא חרוץ - אפשר לומר במילים אחרות "כל חקלאי הוא חרוץ". הטענה הזאת לא נכונה. החרוצים אומנם מוכלים בקבוצת החקלאים, אך אין הכרח שמתקיימת חפיפה מלאה בין שתי הקבוצות. בהחלט יכול להיות שיש חקלאים שהם לא חרוצים (התרשים ממחיש את זה).

3. קיימים שובבים שהם גם חרוצים - לא ייתכן. בדיוק כמו באפשרות התשובה הראשונה, לא ייתכן מצב של חפיפה כלשהי בין קבוצת השובבים לקבוצת החרוצים.

4. אף תשובה לא נכונה - אחרי שעברנו תשובה-תשובה הבנו שזו התשובה היחידה הנכונה.

חשיבה צורנית

מצאו את החלק החסר בציור:

 

 

תשובה נכונה
תשובה לא נכונה

 

בואו נסביר למה:

כדי לזהות את החלק החסר, נחפש אלמנטים בולטים בתמונה הגדולה. במקרה הזה, נצפה למצוא את ההמשך של החיצים בפינה הימנית העליונה, ואת הקצה האחורי של חץ נוסף בפינה הימנית התחתונה. מצד שמאל נראה שני קווים מקבילים שהשמאלי ביניהם פונה בחלקו התחתון לצד שמאל. לפי המחזוריות שבתמונה, נצפה למצוא עוד שני זוגות של קווים מקבילים באמצע ובחלק העליון של התשובה.


כמה טיפים לקראת המיונים לכלל חמ"ן:

 

    • אל תהיו נעולים על עצמכם – תשקיעו בכל המבחנים, לא רק באלו שאתם חושבים שעשויים להיות רלוונטיים לתפקידים שמעניינים אתכם. ככל שתצליחו ביותר מבחנים, כך תוכלו להתאים ליותר יחידות – וזאת נקודת הפתיחה שהכי כדאי להיות בה.
    • תשמרו על מורל גבוה – חשוב, כאמור, להשאיר כמה שיותר אופציות פתוחות. לכן, גם אם אתם מרגישים שלא הלך לכם בחלק מהמבחנים, תשתדלו לא לתת לזה להשפיע על הביצועים שלכם ביתר המבחנים. יש שפע של תפקידים להתמיין אליהם, ואם נמצאתם לא מתאימים לתפקיד מסוים – זה לא אומר שאתם לא מתאימים לתפקידים אחרים.
    • תהפכו את הלא מוכר למוכר – תקראו על המיונים, תנסו להבין באילו מקומות צפויים לכם קשיים ותתכוננו בהתאם. זה יעזור לכם גם להפחית את הלחץ לקראת המבחנים, וגם להתבלט במקום שלא קל להתבלט בו (לכל המועמדים יש נתוני איכות גבוהים). אם הגעתם לכאן – סימן שאתם בדרך הנכונה 😊


רוצים לבחור באיזה תפקיד לשרת או שיבחרו בשבילכם?

אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.