כללי, קרבי או קדמית: החובשים של צה"ל
תפקידו של החובש הצבאי הוא להעניק טיפול ראשוני לחיילים חולים או פצועים בזמן שגרה ובזמן חירום. חובשים צבאיים מתחלקים לשלושה סוגים:
- חובש כללי: חובש או חובשת כלליים הם חובשים שפועלים בעורף, ויושבים במרפאות צבאיות הפזורות בבסיסים ובמתקנים רפואיים צבאיים ברחבי הארץ. חובש כללי אמון על טיפול רפואי ראשוני, חלוקת תרופות, רישום במרפאה, בדיקות דם, מתן עירויים וחבישה. יש לו גם את הסמכות לתת הפניה לרופא או רופאה במידת הצורך. עבודת החובשים הכלליים נעשית במשמרות.
- חובש קדמי: חובש קדמי או חובשת קדמית, הם חובשים תומכי לחימה שמשובצים בתאג"דים (תחנת איסוף גדודית) - המחלקות בגדוד שאחראיות על הטיפול הרפואי בשגרה ובקרב, ומפקדים עליהם קציני הרפואה הגדודיים. עיקר התפקיד הוא טיפול בחיילים פצועים בזמן תרגילים ואימונים, במצבי חירום ובפעילות מבצעית. בזמני שגרה, החובש הקדמי מטפל בחולים במרפאת היחידה, בדומה לחובשים הכלליים.
- חובש קרבי: חובש קרבי הוא לוחם לכל דבר, ומחזיק בתפקיד החובש נוסף על תפקידו כלוחם. חובש קרבי מתגייס לשירות קרבי ויוצא באמצע הטירונות לקורס חובשים בן שלושה חודשים, ואחריו הוא חוזר ליחידה להמשך הטירונות והאימון המתקדם. בפועל הוא מתפקד כלוחם, אך אם אחד מחברי המחלקה נפצע בקרב או באימון, עליו לשים את "כובע החובש" ולעזור לפצועים בשטח. החל משנת 2014 נפתח גם קורס חובשות קרביות, המיועד ללוחמות בגדודים מעורבים כמו קרקל, איסוף קרבי וחילוץ.
איך מתקבלים לתפקיד חובש או חובשת?
חובשים קרביים
יציאה לקורס חובשים קרביים או חובשות קרביות מתבצעת במהלך הטירונות הקרבית, ובהמלצת המפקדים. הטיפ שלנו הוא ליידע את המפקדים שלכם ברצון לצאת לקורס, וכן להשתדל לא לקבל הערות משמעת. כדאי לדעת שמדובר בתפקיד מבוקש מאוד ובלי הרבה תקנים.
חובשים כלליים וחובשות קדמיות
- פרופיל 45 ומעלה
- דפ"ר 50 ומעלה
- ציוני יום המא"ה:
- עבודת צוות 3 ומעלה
- יחסי אנוש 3 ומעלה
- ניהול וארגון 2 ומעלה
- בגרות ובשלות 3 ומעלה
עמידה בתנאי הסף מספיקה, ואין מיונים נוספים לתפקיד.
חובשים צבאיים - טירונות והכשרה
כל הקורסים וההכשרות לכל סוגי החובשים הצבאיים מתקיימים בבה"ד 10, בסיס ההכשרה, ההדרכה והאימונים של חיל הרפואה, שיושב בעיר הבה"דים שבנגב.
טירונות
- חובשות קדמיות וחובשים כלליים עוברים טירונות 02, שנמשכת שבועיים עד שלושה שבועות, בבה"ד 10.
- חובשות וחובשים קרביים יוצאים מהטירונות ביחידה הקרבית שאליה התגייסו, עוברים קורס חובשים ולאחר מכן שבים ליחידה להשלמת הטירונות והאימון המתקדם.
הכשרה
- חובשים כלליים עוברים הכשרה בת עשרה שבועות בבה"ד 10. ההכשרה מתמקדת בעיקר ברפואה בשגרה, והיא משלבת שיעורים עיוניים בנושאים כמו ביצוע החייאה, תורת התרופות, אנטומיה, בריאות הנפש ורפואה מונעת, לצד התנסויות מקיפות הכוללות שימוש בציוד מתקדם ושימוש במחטים. בסיום ההכשרה החובשים מוסמכים בסימול 06, ומקבלים שיבוץ באחת המרפאות בצה"ל.
- חובשות קדמיות וחובשים קרביים עוברים קורס הסמכה בן שלושה חודשים המתמקד ברפואה בשגרה ובחירום. הקורס כולל את כל התכנים של החובשים הכלליים, אך מכיל תכנים נוספים כמו רפואת חירום, טראומה וקיבוע גפיים. בנוסף, החניכים בקורס עוברים התנסויות של אימוני חבישה, הכשרה של שבוע תאג"ד וכן תרגיל סימולטור מתקדם, שבו על החובשים להתנהל בזירה מרובת פצועים (הפצועים הם בובות חכמות, שגם מדברות ומראות סימני חיים). בסיום הקורס החובשים מוסמכים בסימול 07. חובשים קרביים שבים ליחידה לתפקיד חובש או חובשת מחלקתיים, וחובשות קדמיות מקבלות שיבוץ באחד התאג"דים.