מהות התפקיד של תצפיתנית בחיל האיסוף הקרבי היא לעקוב אחר המתנהל בגבולות המדינה באמצעות מערכות תצפית וגילוי מתקדמות, לאתר ניסיונות חדירה לשטח ולהתריע על כל פעילות עוינת לגורמים הרלוונטיים - זה מה שעומד לנגד עיניה בכל משמרת ומשמרת.
מעבר לצוות שנמצא איתה בחמ"ל האיסוף המבצעי, התצפיתנית נמצאת בקשר ישיר עם בעלי תפקידים מגופי המודיעין השונים וגם עם הלוחמים שבשטח. במקרה של הקפצה, היא אף מכווינה את הכוחות הלוחמים לאירוע.
עבודת התצפיתניות נעשית 24/7, לרוב במשמרות של ארבע שעות.
רגע, מה ההבדל בין תצפיתנית לבקא"סית?
בגדול, התצפיתנית והבקא"סית (בקרית איסוף יבשתית) ממלאות את אותו התפקיד - הן פשוט מתמחות במערכות שונות. הטייטל של בק"אסית נולד בשנים האחרונות, לאחר שהצליחו לפתח מערכות תצפית ומכ"ם שעובדות בצורה משולבת.
אלו תנאי הסף שצה"ל הגדיר לתפקיד של תצפיתנית בחיל האיסוף הקרבי:
להשיג את הנתונים האלה זה בידיים שלכן ⇓
ההכשרה של התצפיתניות אורכת שלושה חודשים ומתקיימת בבסיס סיירים (בית הספר להגנת הגבולות שבחבל אילות). כמו בכל תפקיד, את ההכשרה תתחילו בטירונות - תצפיתניות עוברות טירונות 02 מורחבת, שנמשכת שלושה שבועות. לאחר מכן תמשיכו לקורס תצפיתניות, שבמסגרתו תלמדו לתפעל את מערכות התצפית והגילוי השונות (יהיו לכן גם התנסויות בסימולטור מיוחד שמדמה עמדת תצפית); להכיר את המשימות ואת סדרי הפעולות בתפקיד; להתמצא בתוואי השטח של הגזרות השונות ועוד. בנוסף, ההכשרה כוללת גם מסע של שלושה קילומטרים שבסופו תקבלו את הכומתה שלכן - כומתה צהובה של חיל האיסוף הקרבי.
בסיום ההכשרה תשובצו באחד מגדודי האיסוף הקרבי, ושם תתחילו חפיפה של כמה שבועות שמותאמת לגזרה שאתן משרתות בה. אלו הגדודים הסדירים שאפשר לשרת בהם: גדוד שחף (869) בגזרת לבנון, גדוד עיט (595) בגבול סוריה, גדוד ניצן (636) בגזרת יהודה ושומרון, גדוד נשר (414) בגבול עזה וגדוד איתם (727) בגבול מצרים.
לאחר חצי שנה בתפקיד, אם תרצו ותימצאו מתאימות, תוכלו להתקדם ולצאת לקורסי פיקוד או קצונה.