מה זה שירות לאומי-אזרחי? 

שירות לאומי-אזרחי הוא שירות התנדבותי בתחומים שונים, כמו חינוך, ביטחון, רווחה, בריאות ועוד. שירות לאומי הוא סוג של תחליף לשירות הצבאי, והוא פתוח לשתי קבוצות עיקריות של מתנדבים:

  • אזרחים או תושבי קבע בישראל שקיבלו פטור משירות בצה"ל מסיבה רפואית, נפשית או מטעמי דת, וכן אנשים שכלל לא נקראו לשרת בצה"ל (למשל בני ובנות החברה הערבית).
  • חיילים ששוחררו מהשירות לפני תום תקופת השירות, משלל סיבות (למשל בעיה בריאותית, פציעה, אי התאמה ועוד), ורוצים להשלים את תקופת השירות בדרך אחרת.

שימו 

אין הבדל בין שירות לאומי של בנים לשירות לאומי של בנות.

איך מתנדבים לשירות לאומי?

אם אתם משתייכים לאחת מהקטגוריות שצוינו למעלה, תוכלו למלא בקשת הצטרפות מקוונת לשירות לאומי. בטופס תתבקשו לכתוב את הפרטים האישיים שלכם, את סוג השירות שמעניין אתכם ואת הארגון שבו אתם רוצים להתנדב (אפשר לסמן יותר מארגון אחד). הטופס יישלח לארגונים שבחרתם, ובהמשך תקבלו תשובה אם נמצא שיבוץ עבורכם. המשך הקליטה ייעשה דרך ארגון ההתנדבות.

דרך נוספת להתניע את תהליך ההתנדבות היא לפנות באופן ישיר לאחד מארגוני ההתנדבות המוכרים לשירות לאומי. הארגונים הם אלו שמאתרים, ממיינים ומשבצים מתנדבים, וכן מכשירים ומלווים אותם לאורך תקופת ההתנדבות. אלו חלק מהגופים המוכרים: 

  • האגודה להתנדבות - אגודה שקולטת בעלי פטור משירות צבאי ומאתרת מסגרות לתרומה לחברה בתחומים כמו חינוך, בריאות, ביטחון ורווחה. 
  • עמותת שלומית - עמותה ציבורית שמציעה שירות לאומי לצעירים ולצעירות חילוניים שאינם מגויסים, כולל צעירים עם צרכים מיוחדים ונערים בסיכון. 
  • עמינדב שירות לאומי - עמותת עמינדב פונה בעיקר לבנות דתיות, ומציעה מגוון התנדבויות לשירות לאומי בתחומים כמו חינוך, קליטת עלייה ורווחה. 
  • בת עמי שירות לאומי - עמותה נוספת המתאימה לכל קשת האוכלוסייה ומציעה התנדבויות בכל רחבי הארץ בתחומים של חינוך מיוחד, בתי חולים, עבודה עם קשישים ועוד.

איפה אפשר לעשות שירות לאומי?

התוכניות של שירות לאומי הן מגוונות מאוד, כך שכל אחד ואחת יכולים למצוא את התחום שמתאים להם ולכישורים שלהם. ההתנדבויות נערכות במסגרת עמותות אזרחיות רשומות, כמו עמותת רוח טובה, עמותת גוונים ועמותת תפוח, וכן  במסגרות ממשלתיות כמו:  

  • משרד החינוך: עיסוק בקידום ילדים ונוער מגיל היסודי ועד בית ספר התיכון, בחינוך רגיל או בחינוך מיוחד. 
  • משרד הבריאות: התנדבות בבתי חולים, בקופות חולים או במד"א. 
  • המשרד לשוויון חברתי: התנדבות עם ניצולי שואה וקשישים. 
  • משרד הרווחה: סיוע לאנשים עם מוגבלויות, בבתי אבות או עם ילדים ונוער בסיכון. 
  • המשרד לקליטת עלייה: התנדבות עם עולים חדשים במרכזי קליטה. 
  • שירות לאומי במשרד הביטחון: השתלבות בתפקידים מאתגרים ומסווגים במשרד הביטחון.
  • שירות לאומי במוסד: שירות מרתק בסביבה ביטחונית ובתפקידי מודיעין, מחקר, ניהול פרויקטים, מנהלה ועוד. 
  • שירות לאומי בחו"ל: שירות לאומי בחו"ל עוסק בדרך כלל בעידוד עלייה ובחיזוק הקשר עם יהדות התפוצות.

תנאי שירות וזכויות בשירות הלאומי

בדומה למקום עבודה, כמתנדבים ומתנדבות בשירות לאומי תהיו זכאים לתנאי שירות כמו ימי חופשה ומחלה, אך גם מחויבים לשעות מוגדרות בחוק. אלו הזכויות ותנאי השירות המרכזיים שכדאי להכיר:  

תנאי עבודה בזמן שירות לאומי

מתנדבים בשירות לאומי צריכים לשרת לפחות 12 חודשים ועד 24 חודשים. על ההתנדבות להיות בת 40 שעות שבועיות לפחות. אסור לעבוד או ללמוד בזמן השירות, אלא אם קיבלתם לכך אישור מיוחד. ההתנדבות יכולה להימשך עד גיל 24 (אך לא יותר משנתיים). 

שכר והוצאות כלכלה 

בשירות לאומי אין משכורת אבל יש, מה שנקרא, דמי כלכלה. דמי הכלכלה נועדו לכסות הוצאות מזון ומעט הוצאות אישיות ודמי כיס. הסכום החודשי שתקבלו מתעדכן מדי חודש ינואר, בהתאם למדד. דמי הכלכלה מסתכמים בקצת פחות מאלף שקלים, לצד הוצאות נסיעה, ביטוח לאומי והוצאות דירה עבור מתנדבים שחיים מחוץ לביתם. כמו כן, תהיו זכאים לנסיעות חינם ברכבות ובאוטובוסים. התעריפים המלאים מופיעים ברשות לשירות אזרחי.

חופשות

אם במהלך השירות הלאומי שלכם תתנדבו במשך חמישה ימים בשבוע, תהיו זכאים ל-22 ימי חופשה בשנה; אם תתנדבו המשך שישה ימים בשבוע, תהיו זכאים ל-26 ימי חופשה בשנה. שימו לב שאי אפשר לצבור את ימי החופשה משנה לשנה. אם אתם מתחתנים, נבחנים בבגרות, או נעדרים בעקבות פטירה של אדם קרוב, לא עלינו, או דווקא בעקבות לידה, תהיו זכאים לימי חופשה מיוחדים. 

ימי היעדרות ומחלה

מתנדבים בשירות לאומי זכאים לעד 20 ימי מחלה בשנה (בכפוף להצגת אישור רפואי). אם תזדקקו לתקופה ארוכה יותר, תוכלו להגיש בקשה חריגה שתאפשר היעדרות של עד ל-90 ימים בסך הכול. 

תשלום ביטוח לאומי

ארגוני ההתנדבות מעבירים לביטוח לאומי את דמי הביטוח ואת דמי ביטוח הבריאות עבור המתנדבים. לכן, כמתנדבים בשירות אתם לא נדרשים לשלם ביטוח לאומי. 


מהן זכויות מסיימי השירות הלאומי? 

למסיימי ומסיימות שירות לאומי זכויות והטבות הדומות לאלו של חיילים משוחררים, בהתאם לתקופת השירות. אלו הזכויות המרכזיות:

  • מענק שחרור: מענק כספי שמתקבל עם השחרור מהשירות. עבור שירות בן 12 חודשים תהיו זכאים ל-4,841.88 ש"ח, עבור שירות לאומי בן 24 חודשים תהיו זכאים ל-9,683.76 (הסכומים מתעדכנים מדי שנה לפי המדד). 
  • פיקדון אישי: סכום כסף המיועד לאחת מהמטרות הבאות: לימודים, הכשרה מקצועית, רכישת דירה, הקמת עסק, רישיון נהיגה ונישואין. עבור שירות בן 12 חודשים זכאים ל-7,014.48 ש"ח, ועבור שירות לאומי בן 24 חודשים זכאים ל-14,028.96. גם כאן, הסכומים צמודים למדד. אם לא משתמשים בפיקדון לאחת המטרות הנ"ל, הוא משתחרר לחשבון הבנק כעבור חמש שנים. 
  • הטבות ביטוח לאומי וביטוח בריאות: פטור מתשלום ביטוח לאומי וביטוח בריאות בחודשיים הראשונים שלאחר סיום השירות.
  • הטבות מס הכנסה: הטבות מס הכנסה למשך 36 חודשים מתום השירות. 
  • מענק עבודה נדרשת (עבודה מועדפת): מסיימי 24 חודשי שירות לאומי זכאים למענק עבודה נדרשת, כל עוד עבדו לפחות 150 ימים בעבודה מועדפת (עבודה חקלאית, אריזה ומיון במפעלים, עבודה בתחנות דלק ועוד)  במהלך השנתיים שמאז יום השחרור. גובה המענק הוא 9,950 ש"ח, ומשתנה מתקופה לתקופה. 
  • לימודים: מימון שנה א' של לימודים באזורים פריפריאליים.


פרטים נוספים על זכויות והטבות אפשר למצוא באתר הקרן והיחידה להכוונת חיילים משוחררים

אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.