ההבדל העיקרי בין פרמדיקים לחובשים הוא ברמת הסיוע שהם מוסמכים לתת לפצועים בשטח. חובש או חובשת יודעים להגיש עזרה ראשונה, כמו גם לבצע החייאה בסיסית, להחדיר עירוי ולסייע לאישה בלידה. פרמדיק או פרמדיקית הם בעלי יכולות רפואיות מתקדמות יותר - הם מוסמכים למשל לבצע החייאה מתקדמת ואפילו לערוך ניתוחי שדה מסוימים.
ההכשרה לתפקיד פרמדיק צבאי במסלול הצה"לי נמשכת ארבעה חודשים במתכונת קדם צבאית. לאחריה, משרתים החיילים בתפקידם כפרמדיקים צבאיים במשך 32 חודשי שירות חובה.
תנאי קבלה לתפקיד פרמדיק צבאי
האופציה לשרת כפרמדיקים פתוחה גם בפני משרתי השירות הלאומי - מסלול ההכשרה בשירות הלאומי מתרכז בשנת לימודים עיונית אחת, ולאחריה הפרמדיקים מחויבים בביצוע שירות לאומי של שנתיים כפרמדיקים במד"א.
קורס הפרמדיקים של מד"א הוא קורס ייעודי המכשיר את הפרמדיקים העתידיים. הקורס מתקיים פעמיים בשנה, בחורף ובקיץ, בהתאם לביקושים, הוא נמשך שלושה סמסטרים (כשנה וחצי, אם כי בשירות לאומי הוא נמשך שנה בלבד) ומורכב משלושה שלבים מרכזיים:
מסיימי הקורס מקבלים את תעודת ההסמכה הרשמית של מד"א ומשרד הבריאות, ויכולים להתברג בעבודה כפרמדיקים במד"א וכן במקומות אחרים.
עלותו הכוללת של הקורס היא כ-30,000 ש״ח, והוא נערך בשני מסלולים לבחירת הסטודנט או הסטודנטית - מסלול לימודי בוקר ומסלול לימודי ערב.
רוצים לדעת עוד? בתאריכים 8.4.24, 5.8.24 ו-2.9.24 יתקיימו מפגשי הסברה מקוונים מטעם מד״א. במפגשים אלו זה יוצגו תוכני הקורס, תנאי הקבלה, משך ההכשרה, כל התנאים והדרישות, אפשרויות התעסוקה לאחר הקורס ועוד.
תנאי קבלה לקורס פרמדיקים מד"א
ההכשרה האקדמית לפרמדיקים היא מסלול לימודים בן שלוש שנים, שמקנה תואר ראשון (B.EMS) ברפואת חירום באוניברסיטת בן-גוריון או במכללה האקדמית צפת. התואר הראשון כולל לימודים במדעי הטבע ובמדעי הרפואה, בשילוב עם לימודים מעשיים.
תנאי קבלה לתואר ראשון ברפואת חירום - אוניברסיטת בן-גוריון
תנאי קבלה לתואר ראשון ברפואת חירום - המכללה האקדמית צפת
עוזרים לכם להתכונן למבחן ההתאמה ולראיון הקבלה
1. מבחן פסיכוטכני ממוחשב במכון אדם מילא - מבחן שנועד להעריך את הכישורים הקוגניטיביים שלכם. במסגרת המבחן תישאלו שאלות בתחום המילולי, הכמותי והצורני.
2. יום ראיונות - יתקיים באחת מתחנות מד"א. במהלך היום תעברו ריאיון אישי וכן תתבקשו לערוך פרזנטציה לפני המועמדים האחרים בנושא שתקבלו מראש.
3. דינמיקה קבוצתית - תרגיל קבוצתי שנועד להעריך את מידת ההתאמה החברתית שלכם לתפקיד.
פרמדיקים אפשר למצוא בשורה של ארגונים. בראש ובראשונה, פרמדיקים עובדים באחד מארבעת ארגוני ההצלה שפועלים באופן רשמי בישראל: מד"א, איחוד הצלה, הצלה ישראל וחלצ (איתור חילוץ והצלה).
מלבד ארגונים אלו, ניתן למצוא פרמדיקים גם בבתי חולים ובשירותי רפואה פרטיים (כמו אסותא או טרם), חברות אבטחה, מכוני הדמיה, אמבולנסים פרטיים, מתקנים ביטחוניים, קופות חולים וכו'.
הקידום בתפקיד הוא תלוי ותק והשתלמויות מקצועיות. במד"א, למשל, הדרגה הראשונה היא דרגת מז"ר (מזר ראשון), שניתנת לפרמדיקים בעלי ותק מצטבר של עד שנתיים. הדרגה באה, מז"ש (מזר שני), ניתנת לבעלי ותק מצטבר של שלוש עד שבע שנים שהשלימו לפחות חמש השתלמויות מקצועיות. הדרגה הגבוהה ביותר, דרגת רמ"ז (רב מזר), ניתנת לפרמדיקים בעלי 35 שנות ותק לפחות.
מד"א הוא ארגון התנדבותי בהגדרתו, ויש בו עשרות אלפי מתנדבים בתפקידים שונים. המתנדבים של מד"א מצטרפים לצוותי האמבולנסים ומטפלים בנפגעים.
במסגרת התנדבותם מתנדבי מד"א יוצאים להשתלמויות מקצועיות כמו נט"ן (ניידת טיפול נמרץ) וקורס מדריכי עזרה ראשונה, ועם הזמן יכולים להתקדם בתוך הארגון.
אם אינכם פרמדיקים ואתם מעוניינים להתנדב במד"א, עליכם להגיש בקשה אונליין, ולאחר מכן לעבור ריאיון אישי. אם נמצאתם מתאימים להתנדבות, תתבקשו לעבור קורס חובש חירום בעלות של 180 ש"ח ולהתחייב למינימום 16 שעות התנדבות בחודש למשך שנתיים.
דרך נוספת להתנדב היא באחד המסלולים הבאים:
פרטים נוספים על הקורסים או ההדרכות של מד"א, אפשר למצוא באתר הקורסים של מד"א או בחיוג לטלפון מד״א 8101*.