למה להתכונן למיונים?

בעקבות הביקוש הגובר לתחום והמחסור ברופאות ורופאים בארץ, החלה מגמה של פתיחת מסלולים חדשים ללימודי רפואה, כמו המסלול החדש במכון ויצמן (פירטנו עליו כאן). אבל שלא תבינו לא נכון - ההיצע המתרחב בתחום לא בא על חשבון דרישות הקבלה. כדי להתקבל למסלול ולזכות ללבוש יום אחד את החלוק הלבן, תצטרכו ציונים גבוהים ויכולות אקדמיות מעולות.

אז נכון, מסלול הרפואה של ויצמן הוא חדש יחסית, ואין הרבה מידע על תהליך המיונים. ובכל זאת - מיונים לרפואה נעשים כבר הרבה שנים בארץ במגוון רחב של מוסדות, שאליהם הכנו כבר מאות מועמדים ומועמדות. על בסיס הניסיון שצברנו בתחום, בנינו לכם שתי חבילות הכנה שונות שיעזרו לכם להתכונן לכמה ממבחני המיון שצפויים לכם: מבחני האישיות בשלב השני למיונים וראיון הקבלה (PhD) בשלב החמישי. 

ההכנות שלנו נבנו ע"י אנשי ונשות מקצוע, שמכירים היטב את סוגי המבחנים שאתם עתידים לעבור. בעזרת ההכנות תגיעו למיונים ממוקדים, מדויקים ועם הביטחון הנדרש כדי להביא את עצמכם לידי ביטוי בצורה הטובה ביותר.


 חבילת הכנה 1: הכנה לשאלוני התאמה אישיותית (שלב שני)

בשלב השני של המיונים תתבקשו להשלים סדרה של מבחנים מקוונים שנערכים ע"י מכון מיון חיצוני. מטרת המבחנים היא לבחון את הכישורים הקוגניטיביים והאישיותיים שלכם. אחד המבחנים שתתבקשו לבצע יהיה שאלוני התאמה אישיותית. 

ההכנה לשאלוני התאמה אישיותית כוללת:

    • סקירה מעמיקה של הכישורים והערכים שהבוחנים מצפים לראות - רופאים ורופאות נדרשים לכישורים רבים: יכולות למידה גבוהות, רגישות, סבלנות, אחריות אישית ועוד. במהלך המיונים ירצו לזהות את המועמדים והמועמדות שיש להם את היכולות הנדרשות בתחום. בערכה תמצאו ניתוח מעמיק של היכולות, הכישורים והערכים המצופים מכם, לצד הכוונה מעשית כיצד לשלב ולהבליט אותם בצורה טובה במיונים.
    • מבחן אישיות ממוחשב עם ניתוח תוצאות מפורט - במבחן זה תצטרכו לדרג את מידת ההסכמה שלכם עם היגדים בנושאים שונים, כולל עמדות, דפוסי התנהגות ודרכי תגובה לסיטואציות מסוימות. מטרה המבחן היא לבדוק אם האישיות שלכם מתאימה גם למסלול הלימודים המאתגר וגם לדרישות המקצוע בהמשך. אחרי שתתנסו בסימולציה שבערכה (שכוללת יותר מ-200 היגדים) תקבלו דוח תוצאות מפורט, שישקף לכם את הפרופיל האישיותי שהתקבל עליכם ויבהיר איך המענה שלכם השפיע עליו.
    • קובץ הדרכה על השאלון הביוגרפי - השאלון הביוגרפי הוא מבחן פופולרי נוסף במיונים לרפואה, שבו תתבקשו לספר על אירועים משמעותיים בחייכם, על מקורות ההשראה שלכם ועל המניעים והמוטיבציה שלכם לעסוק בתחום. אומנם אין במבחן תשובות נכונות ולא נכונות, אבל האתגר בו הוא לבנות את התשובות שלכם כך שהן ישדרו עקביות ויבנו נרטיב שמשכנע את הבוחנים בכנות וברצינות שלכם להתחייב לתחום טוטאלי כמו רפואה בכלל, ולתוכנית השאפתנית של המכון בפרט. בערכה תקבלו הדרכה כיצד לגבש תשובות בהירות וטובות, לנסח מסרים ברורים וממוקדים ולהבליט את החוזקות האישיות שלכם - מבלי להשתחצן מדי. 
    • פגישה אישית עם פסיכולוג/ית - מפגש של שעה וחצי עם פסיכולוג או פסיכולוגית תעסוקתיים מטעם המכון, שבו תקבלו סקירה מקיפה של מבחני האישיות שביצעתם מתוך הערכה. בפגישה תלמדו להכיר קצת יותר לעומק את הרציונל של מבחני האישיות, שמצליחים לבלבל לא מעט מועמדים, ותקבלו טיפים קונקרטיים שיעזרו לכם להתמודד עם המבחנים בצורה חכמה יותר.

 חבילה 2: הכנה לראיון PhD (שלב חמישי)

חבילת ההכנה הזאת תעזור לכם להתכונן לשלב החמישי במיונים – ראיון PhD. בראיונות קבלה לרפואה המראיינים רוצים להכיר אתכם לעומק, ולכן טווח השאלות יכול להיות מאוד רחב - משאלות על הרצון שלכם ללמוד רפואה ועד לשאלות על איזו מוזיקה אתם אוהבים. מה שחשוב לזכור זה שאין שאלות סתם - כל שאלה נועדה להכיר אתכם טוב יותר ולהבין את דפוסי ההתנהגות שלכם ואת הדרך שבה אתם חושבים ומגיבים לסיטואציות שונות.

ההכנה לריאיון כוללת שני שלבים:

    • סימולציית ריאיון מלאה - הסימולציה מתבצעת עם מראיין או מראיינת מקצועיים מטעם המכון, ומבוססת על הריאיון שתעברו, עם השאלות המגוונות שצפויות להישאל בו. במהלך הסימולציה תתנסו במצבים אמיתיים שיכולים לקרות בריאיון, כך שתהיו מוכנים לכל סיטואציה. המראיינים שלנו לא יהססו לשאול את השאלות המאתגרות ביותר, שיבחנו את דפוסי ההתנהגות שלכם ויעריכו את יכולתכם להתמודד עם מצבים מלחיצים.
    • משוב אישי ומקצועי - בתום הסימולציה, המראיינים יציגו בפניכם ניתוח של ההתנהלות שלכם במהלך הריאיון, שכוללת התייחסות גם לתוכן התשובות שלכם וגם למסרים פחות מודעים וגלויים ששידרתם - כמו שפת גוף וקשר עין. הם יכווינו אתכם איך להתנהל בריאיון בצורה טובה יותר: איפה יכולתם לחסוך במידע ואיפה התשובות לא היו מספקות, באילו דוגמאות כדאי להעמיק ואיך לא להילחץ ממכשולים במהלך השיחה. 

ההכנה לריאיון אורכת כשעה וחצי ואפשר לערוך אותה במכון נועם או בזום (לבחירתכם).


  מסלול הרפואה במכון ויצמן

התוכנית הייחודית שמציע מכון ויצמן ללימודי רפואה פונה אל מצטייני תואר ראשון ושני בתחומי המדעים, ההנדסה, הסיעוד או תחומי בריאות אחרים, שמעוניינים להשתלב בתחום הרפואה והמחקר. התוכנית אורכת שבע וחצי שנים שבמהלכן משלימים לימודי דוקטורט בתחום המדעים או מדעי הבריאות, בשילוב עם התנסות מעשית קלינית ומחקר רפואי מעשי.

הלימודים בתוכנית כוללים תשתיות מחקר מתקדמות, ועבודה עם מציאות מדומה ובינה מלאכותית. בקמפוס של מכון ויצמן יש מאות מעבדות שמשרתות את החוקרים, ומאפשרות מגוון רחב של אפשרויות למחקר וניסויים ולשילוב תחומים נוספים כמו פיזיקה ומדעי המחשב. בנוסף, הסטודנטים במסלול נהנים ממלגת מחייה שמאפשרת להם להתמקד בלימודים ובפיתוח מחקרי מבלי לדאוג לפן הכלכלי.

לצד המחקר, לימודי הרפואה במכון שמים דגש גם על פיתוח מיומנויות אנושיות ואתיות בעבודה עם מטופלים. הלימודים עוסקים בהבנת הממד האנושי והתרבותי של חולי בחברה, כמו גם בחוסר תפקוד בריאותי ובתחום הרפואה המונעת.

אז מה קורה בעצם בתוכנית?

התוכנית מורכבת מארבעה שלבים עיקריים:

1. שנה ראשונה - יסודות: לימודי ליבה נרחבים, רוטציות במעבדות מחקר ומפגשים שבועיים שעוסקים בחינוך רפואי-מחקרי.

2. שנה שנייה עד שישית - מחקר PhD: מחקר בין תחומי, למידה משולבת (מחקר דוקטורט והכשרה קלינית מתקדמת) ומפגשים שבועיים שעוסקים בחינוך רפואי-מחקרי.

3. שנה שישית - גישור בין מחקר לרפואה: קורס מערכות החולה ומפגשים שבועיים שעוסקים בחינוך רפואי-מחקרי.

4. שנה שביעית ושמינית - סבבים קליניים: התנסות בסבבים בהתמחויות מרכזיות. 

עם סיום התוכנית מתחילים שנה של סטאז', המהווה הכשרה קלינית מעשית.

לאחר הסטאז' מתחילים בשנות ההתמחות במקצוע הנבחר. ההתמחויות נמשכות בין ארבע לשש שנים, תלוי במקצוע.


שאלות נפוצות

מהם תנאי הסף לקבלה לתוכנית?
    • אזרחות ישראלית או תושבות קבע בישראל 

דרישות אקדמיות:

    • תואר ראשון או שני במדעים, הנדסה, סיעוד או תחומי בריאות אחרים בממוצע של 85 ומעלה.
    • ציון 80 ומעלה בכל אחד משבעת קורסי הליבה (ביוכימיה, ביולוגיה של התא, ביולוגיה מולקולרית, מיקרוביולוגיה, פיזיולוגיה, גנטיקה וסטטיסטיקה).
    • מועמדים עם תעודת בגרות ותואר ראשון שנעשה בחו"ל, נדרשים לעבור את מבחן יעלנט בציון 120 ומעלה.

מקרים מיוחדים:

    • סטונדטים בשנה ג' לרפואה שמעוניינים להצטרף לתוכנית יכולים גם הם להגיש מועמדות, כל עוד יש להם ממוצע של 85 לפחות (ללא דרישה לציונים בקורסי הליבה). 

שימו  - אפשר להגיש לתוכנית מועמדות עד 3 פעמים. לאחר שלושה ניסיונות, לא תוכלו להגיש מועמדות פעם נוספת.

מהם שלבי המיון ללימודי רפואה במכון ויצמן?
תהליך הקבלה לתוכנית מורכב מחמישה שלבי מיון (כל שלב הוא מסנן - כלומר צריך לעבור אותו כדי להתקדם לשלב הבא):

שלב ראשון - הגשת מועמדות

בשביל להגיש מועמדות עליכם להגיש את כל המסמכים האקדמיים שמעידים שאתם עומדים בתנאי הקבלה הנדרשים: הסמכות אקדמיות (תואר ראשון/שני), עמידה בדרישות קורסי הליבה וציון מבחן יעלנט (למועמדים שצריכים). מועמדים שאכן יעמדו בכל התנאים הנדרשים, יזומנו לשלב הבא.

שלב שני - מבחנים מקוונים

מטרת המבחנים היא לבחון את הכישורים הקוגניטיביים שלכם ולראות אם הם עומדים בסטנדרטים הגבוהים שמציבה התוכנית. מדובר במבחן ארוך, שנמשך כמה שעות וכולל ארבעה חלקים עיקריים:
1. חשיבה אנליטית
2. הגשת מטלה בתחום הביולוגיה להערכת חשיבה מדעית
3. שאלוני התאמה אישיותית
4. שאלון ביוגרפי
בשביל לעבור בהצלחה את השלב הזה, עליכם יהיה לקבל בשלושת המבחנים הראשונים (חשיבה אנליטית, הגשת מטלה ושאלוני התאמה אישיותית) ממוצע משוקלל שעובר את ציון הסף שנקבע ע"י התוכנית. החלק הרביעי (השאלון הביוגרפי) יחושב רק עבור מועמדים שהצליחו להוציא את הציון הממוצע הנדרש בשלושת המבחנים הראשונים. 
המבחנים יתקיימו מטעם מכון ויצמן וייערכו ע"י גורם חיצוני. דמי הבחינה הם 600 ש"ח (מועמדים שיתקבלו לתוכנית יקבלו על כך החזר).

שלב שלישי - מבחן ידע

מבחן ידע שנערך ע"י אוניברסיטת תל אביב ונועד להעריך את הידע והשליטה בנושאים של קורסי הליבה (מדובר באותו מבחן שנערך במיונים לתוכניות הלימוד הארבע-שנתיות לרפואה). עליכם יהיה להוציא במבחן ציון של 300 ומעלה. קחו בחשבון שאם אתם מעוניינים להגיש מועמדות השנה (2025), יהיו לכם שני מועדים בלבד לנסות ולהוציא את הציון הנדרש: מועד א' ומועד ב'.
פטור ממבחן הידע יינתן לסטודנטים לרפואה בתוכנית שש-שנתית שסיימו בהצלחה את שלוש השנים הראשונות של הלימודים, או לסטודנטים לרפואה מהתוכנית הארבע-שנתית שסיימו בהצלחה את השנתיים הראשונות.
בשביל לעבור לשלב הרביעי תצטרכו לעמוד בממוצע משוקלל של שני השלבים האחרונים, שנקבע ע"י מכון ויצמן ובו לשלב השני יש משקל של 95% ולשלב השלישי יש משקל 5%. סטודנטים עם פטור ממבחן הידע יצטרכו לעבור רק את השלב השני כדי להמשיך לשלב הרביעי.
← מידע נוסף על מבחן הידע תוכלו למצוא כאן.

פינות שצריך לסגור לפני השלב הרביעי - מכתבי המלצה
בטופס הרישום, ממש בתחילת תהליך הקבלה, יציינו בפניכם שעליכם להשיג מכתבי המלצה. את המכתבים מגישים רק מועמדים שעברו בהצלחה את השלב השלישי. יש להגיש את המכתבים לפני המועד של השלב הרביעי, לכן כדאי לפנות לממליצים שלכם גם לפני שאתם יודעים בוודאות שעברתם את השלב השלישי. 
בעלי תואר שני חייבים לצרף מכתב המלצה מהמנחה שלהם בתואר.
מועמדים מטעם מכון ויצמן שלמדו או השתתפו באחת מהתוכניות של מכון ויצמן חייבים לצרף המלצה מהמנחה שלהם במחקר.
מועמדים גברים חייבים להגיש "תעודת יושר" (היעדר רישום פלילי) עם קבלתם לתוכנית, אז כדאי להשיג גם את התעודה הזאת מראש.

שלב רביעי - ראיון MD ומטלת ניתוח אנליטי

ראיון MD - ריאיון שנמשך 45-30 דקות בקמפוס של מכון ויצמן. את הריאיון ינהלו רופא/ה ופסיכולוגי/ת.
מטלת ניתוח אנליטי - מבחן בן 90 דקות שיתקיים בקמפוס המכון. במבחן זה יבדקו את מיומנויות ה-Excel שלכם ואת הדרך שבה אתם מנתחים נתונים ומסיקים מהם תובנות משמעותיות.

שלב חמישי - מרכז הערכה (כולל ראיון PhD)

מרכז ההערכה במכון ויצמן כולל כמה מבחני מיון: משימות אישיות, משימות קבוצתיות וראיון PhD שיתקיים מול שני חוקרים בכירים מהמכון.

אז מה משריינים ביומן?

  • מבחנים מקוונים (שלב שני) - 6.4.24
  • מבחן הידע (שלב שלישי) - מועד א' 11.3.25, מועד ב' 9.5.25
  • מרכז הערכה - תחילת חודש יולי 2025
אילו מלגות ניתן לקבל ללימודי רפואה במכון ויצמן?
אם הצלחתם לעבור בהצלחה את כל שלבי המיון הארוכים והתובעניים, תקבלו ממכון ויצמן מלגה חודשית. מטרת המלגה היא לאפשר לכם לפנות את זמנכם לטובת הלימודים והמחקר שלכם. 

מלגת מחייה חודשית

בתחילת התוכנית תקבלו 9,000 ש"ח לחודש - עד השלמת הלימודים הטרום קליניים והשלמת דרישות הדוקטורט. 
המלגה תעלה ל-11,500 ש"ח לחודש לאחר שתקבלו אישור רשמי שסיימתם עם דרישות הדוקטורט.

במקרים מיוחדים כמו חופשת לידה, מילואים או מחלה ממושכת, ייתכן ותקבלו הארכת תמיכה כלכלית.
שימו לב - אין אפשרות לקבל מלגות חיצוניות נוספות במהלך הלימודים.

תקציב נסיעות

כל הסטודנטים והסטודנטיות בתוכנית יקבלו החזרי נסיעה על סך 4,250$ לשנה. תקציב הנסיעות יינתן בשקלים ובשתי פעימות במהלך הלימודים. סטודנטים עם מלגות חיצוניות שיקבלו תקציב נסיעות גבוה יותר, לא יקבלו תקציב נסיעות מטעם המכון. אם תקציב הנסיעות של המלגה החיצונית נמוך יותר, מכון ויצמן ישלם את ההפרש.


המלצות

כוכב אפור וריק כוכב אפור וריק כוכב אפור וריק כוכב אפור וריק כוכב אפור וריק
אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.