אחד היתרונות בגיוס לצה״ל הוא האפשרות הנדירה להתנסות בתפקידים שונים ובלתי שגרתיים, גם אם אין לכם ניסיון קודם בהם. ההזדמנות הזו ניתנת לרוב על סמך הנתונים שלכם ועך בסיס פוטנציאל ההצלחה שלכם בהם (מה שבחיי האזרחות - פחות קורה). אז גם אם אין לכם ניסיון בהדרכה, אבל ביום המא"ה הוצאתם ציונים טובים בקטגוריות של הדרכה, פיקוד ויחסי אנוש, יש מצב טוב שתמצאו בשאלון ההעדפות שלכם לא מעט תפקידי הדרכה, וכדי לבחור את זה שהכי מתאים לכישורים ולתחומי העניין שלכם, רצוי שתכירו אותם לעומק.
זה נכון שרוב תפקידי ההדרכה הם תפקידים לבנות בלבד, אבל יש גם תפקידים לבנים -
אז אל תלכו לשום מקום, כי העמוד הזה הוא גם בשבילכם
מדריכי חר"פ עוסקים בהכשרת חובשים, פרמדיקים ורופאים צבאיים בבה"ד 10 (בית הספר לרפואה צבאית). המדריכים והמדריכות עוסקים בהדרכה ולעיתים גם בפיקוד על מגוון אוכלוסיות בצה"ל, מהיחידות הקרביות ביותר ועד לעורפיות. ההכשרה שמעבירים מדריכי החר"פ היא בעלת חשיבות גבוהה והיא נעשית בעזרת מגוון אמצעים מתקדמים כמו אפליקציות וסרטונים.
הטירונות שתעברו תהיה טירונות 02, לאחר מכן תעברו קורס חובשים קרבי או קדמי (שאורך 11 שבועות) ואז קורס מדריכים (שאורך 10 שבועות).
כבר בהכשרה תתחלקו למגמות, לפי המגמות הקיימות בבה"ד 10:
בשתי המגמות הראשונות תשרתו בבה"ד 10 ובמגמה השלישית תוכלו לשרת במגוון בסיסים ברחבי הארץ.
מדריכות הנדסה קרבית עוסקות בהכשרת לוחמים בחיל הנדסה קרבית, מרמת חיילים טירונים ועד לרמת מ"פ. המדריכות מכשירות את הלוחמים כיצד להשתמש באמצעי הלחימה הייחודים של החיל, והעשייה שלהן כוללת בניית מערכי שיעור, העברת השתלמויות והשתתפות בתרגילים.
רוצה לקרוא עוד על התפקיד? ← כאן.
מדריכות אלה עוסקות בהדרכה של לוחמים ולוחמות בחיל התותחנים במגוון תחומים: שימוש באמצעי לחימה מתקדמים, ניהול לחימה מול אש, נהיגה ברכב משוריין קרבי ועוד. חלק מההדרכות הן עיוניות ונערכות בכיתה, וחלק מההדרכות הן מעשיות ונערכות בתנאי בשטח. מדריכות תותחנים הן בעצם חלק בלתי נפרד גם ממסלול הההכשרה והאימונים של הלוחמים והלוחמות.
רוצה לקרוא עוד על התפקיד? ← כאן.
מפקדי לואים אחראיים על החיילים שמרצים תקופת עונש בבתי הכלא הצבאיים. במסגרת תפקידם הם אחראיים על עניינים טכניים ובירוקרטים, כמו קבלת כלואים, חלוקת ציוד עבורם והעברת מסדרים, וגם על עניינים חינוכיים, כמו סקירות חינוך שעוסקות בערכי צה"ל והקניית ידע, במטרה לסייע לחיילים הכלואים לחזור למסלול שירות תקין בתום תקופת המאסר הצבאי. אז נכון, זה אומנם לא תפקיד הדרכה טיפוסי, כיוון שהוא מכיל גם אלמנטים של פיקוד, אבל מדובר בתפקיד פיקודי שבו הפן החינוכי משמעותי וחשוב במיוחד, לכן צה"ל משייך אותו תחת קטגוריה של תפקידי הדרכה.
מפקדי הכלואים עוברים טירונות 02 ולאחריה עוד שתי הכשרות: הסמכה לשוטרת או שוטר צבאי, שנמשכת כ-6 שבועות, וקורס מפקדי כלואים שנמשך כ-5 שבועות. בתום ההכשרה משובצים המפקדים והמפקדות בבסיסי הכליאה ומתקני המעצר הצבאיים ברחבי הארץ. במסגרת התפקיד נחשפים למידע מסווג שמאפשר להתקדם לתפקידים כמו מערך המודיעין של הכלא, פיקוד בקורסי הדרכה וקצונה.
יש שתי דרכים להוציא נתונים מתאימים להדרכה:
המדריכות הן חלק מההכשרה של לוחמי ולוחמות חילוץ והצלה, גדודי המילואים של פיקוד העורף וגופים אזרחיים העוסקים בתחום זה. המדריכות מעבירות הכשרות שקשורות לטכניקות וכלי עבודה שימושיים בשעת חילוץ ולעיתים גם חונכות באימונים שבהם מתרגלים חילוץ תחת הרס.
המסלול מתחיל בטירונות 02 שמתקיימת בבית הספר לפיקוד ומקצועות העורף שנמצא בבסיס ברמלה.
אחרי הטירונות מתחיל קורס ההכשרה של המדריכות וכבר בשלב הזה יהיו שיבוצים לאחת מתוך שלוש אופציות:
מבחינת אפשרויות קידום בתפקיד, אלו בעלות הנתונים המתאימים יכלו לצאת לקצונה. אבל גם מי שלא תצא לקצונה יכולה להתפתח עם תפקידי המשך כמו מש"קית תיאום, צפ"ה (צוות פיתוח הדרכה) ועוד.
מדריכים אלו אחראים על אימונים וכשירות של לוחמים ולוחמות ביחידה שבה הם משובצים, וכן על אימוני הגנה עצמית לתומכי לחימה. הלוחמים והלוחמות בצה"ל מתמודדים עם זירות לחימה מורכבות, צפופות ופתאומיות, שלעיתים לא מאפשרות להם להשתמש באמצעי לחימה ולכן עליהם לדעת איך להשתמש בגופם בשביל להגן ולתקוף בעת הצורך, כשאין להם נגישות לאמצעים נוספים. מדריך או מדריכת קרב מגע יכולים להעמיק את ההכשרה שלהם ולעשות הסמכה להדרכת חדרי כושר אזרחיים במהלך השירות וגם לעבור השתלמויות מקצועיות כדי להפוך למדריכי קרב מגע בכירים. לפעמים גם לוחמים שמשרתים ביחידה קרבית יוצאים להכשרה ומשובצים כמדריך קרב מגע ביחידה שלהם.
הטירונות בתפקיד זה היא טירונות 02 שלאחריה מגיעה הכשרה שנמשכת בין 10 ל-12 שבועות. בהכשרה לומדים את כל מיומנויות הלחימה שיש בקרב מגע: שימוש בידיים כאמצעי התקפה, השתלטות, שימוש בנשק אישי קר, היחלצות מניסיון חטיפת נשק, תקיפה באמצעות סכין וכו'. בתום ההכשרה המדריכים והמדריכות משובצים בבסיסי הדרכה, גדודים, חטיבות, בסיסי אימון חטיבתיים, אוגדות ויחידות מיוחדות.
מדריכי אוכלסיה לשעת חירום אחראיים על הדרכת האוכלוסייה האזרחית כיצד יש להתגונן בשעת חירום ועל סיוע לאוכלוסייה במצבי חירום. מרבית ההדרכות נעשות בבתי ספר יסודיים (כיתות א'-ו') במשרדים ממשלתיים, ומקומות עבודה חיונים שממשיכים לעבוד בשגרת חירום. מטרת ההדרכות היא לסייע בתחושת החוסן של העורף האזרחי, והכנה מראש של כל המבנים ההכרחים לשעת חירום (בית ספר, בית, משרדי ממשלה, עירייה וכו').
המדריכים יעברו טירונות 02 בבסיס רחבעם של פיקוד העורף (בית הספר לפיקוד ומקצועות העורף) ברמלה. לאחר הטירונות יחל קורס ההכשרה של הדרכת חירום שנמשך שלושה חודשים באותו בסיס. בקורס ילמדו גם תכנים שקשורים למצבי חירום והתגוננות, וגם תכנים מעולם ההדרכה. במהלך הקורס לומדים גם איך לעמוד מול קהל וגם איך להדריך אוכלוסיות שונות, בדגש על הדרכת ילדים. בסוף הקורס המדריכות והמדריכים משובצים במחוזות של פיקוד העורף שנמצאים בכל אזורי הארץ - צפון, חיפה, דן, ירושלים ודרום.
תפקיד שמשלב גם הדרכה וגם פיקוד בתחום המחשבים והסייבר בצבא. מדריכים ומדריכות בחיל התקשוב עוסקים בתכנים הכי עדכניים שיש בעולם התקשוב: הם לומדים איך לעבוד עם המערכות המתקדמות שיש בצה"ל, לומדים על תקשורת הצפה, קשר קווי ורדיו ועוד. את הידע שצוברים מעבירים לחניכים ולחניכות שמגיעים להכשרות היסוד בחיל התקשוב, שזה כולל גם חיילים לעתיד של חיל תקשוב וגם לוחמים, מילואומניקים, קצינים ועוד יחידות שעובדות עם מערכות התקשוב המתקדמות של הצבא.
רוצה לקרוא עוד על התפקיד? ← כאן.
מדריכי טג"ח חווים לא מעט אקשן במהלך השירות שלהם. הם מומחים בכל מה שקשור להתמודדות ולהתגברות על מכשולי גובה או עומק בכל סוגי השטח: מדבר, הר, סביבת מגורים, הריסות, מערות ואפילו שלג (למרות שיש לנו ממש מעט ממנו בארץ :).
החיילים ביחידה זו מוכנים בכל רגע להיות מוזנקים למשימת חילוץ צבאית או אזרחית, ויש להם כלים ויכולות מגוונות כמו ירידה בחבלי סנפלינג, טיפוס הרים ומצוקים, שמסייעים להם בכל מצב חירום ובכל מזג אוויר.
מדריכי היחידה אחראיים על הכשרות החילוץ המיוחדות גם של חיילי היחידה שנכנסים לתפקיד וגם של יחידות מיוחדות בצבא, שזקוקות למיומנויות חילוץ שכאלו. ההכשרה שמעבירים מדריכי ומדריכות טג"ח כוללת גם ידע תיאורטי וגם התנסות מעשית בשטח במקומות מאתגרים מבחינת עומק, גובה ושאר התנאים.
עד לא מזמן, מדריכי טג"ח היו אחראיים על הכשרות בלבד, אבל במלחמת חרבות ברזל הם החלו לקחת חלק מעשי בזירות הקרב, נכנסו לעזה ותפקדו תחת אש בפעולות חילוץ מורכבות. אחד התפקידים המשמעותיים שלהם היה להוריד לוחמים אל תוך המנהרות ולהכשיר את הלוחמים לעשות זאת בעצמם.
הטירונות של מדריכי טג"ח היא טירונות 05 ולאחריה מגיעים כ-40 שבועות של הכשרה מקצועית בשטח. בתום ההכשרה כל המדריכים משובצים בבית הספר ללוחמה בטרור שנמצא במתקן אדם.
בתפקיד זה המדריכות מעבירות הכשרות לחיילים וחיילות מאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה על מערכת ERP. זו מערכת שהצבא משתמש בה כבר למעלה מ-20 שנה בשביל לנהל בצורה מסודרת את כל ענייני הלוגיסטיקה הצבאית: מלאים, תקציבים, אספקה, רכש ועוד. ההדרכה על המערכת היא חשובה וקריטית להתנהלות השגרה, ולכן נבחרות אליו מלש"ביות שיש להן גם יכולות הדרכה טובות וגם יכולות מתאימות לפיתוח הדרכה, תמיכה והטמעה. הידע שצוברים והמיומנויות בתפקיד ישרתו את המדריכות גם לאחר מכן באזרחות, אם ירצו לעבוד בעולמות ההייטק ובחברות שמתמחות בפרויקטים של מערכות מידע.
טירונות 02 שמתקיימת בבט"רים, ולאחריה קורס הדרכה שנמשך כ-3 שבועות בשלישות ברמת גן או בתל השומר (במפקדת קצין משאבי אנוש ראשי). לאחר ההכשרה, תשובצו לשירות בשלישות רמת גן, אבל התפקיד יכלול נסיעות בכל רחבי הארץ, בשביל להעביר את ההכשרות לכל היחידות הנדרשות.