מה הקשר - על השרוכים בצה"ל

מסורת ענידת שרוכים על המדים קיימת כבר שנים רבות בצה"ל, ובצבאות אחרים בעולם. לכל שרוך צבע (או שניים) משלו, המעיד על סוג ההכשרה, ההדרכה או התפקיד של מי שעונד אותו. את השרוכים לא מקבלים ביום הגיוס בבקו"ם, אלא לאחר תקופת טירונות והכשרה לתפקיד. את רוב השרוכים עונדים על כותפת צד שמאל של חולצת המדים, מלבד חיילי תזמורת צה"ל, שאת השרוך שלהם הם עונדים על כותפת ימין. השרוך הוא חלק בלתי נפרד מהמדים המדוגמים - מרגע שמקבלים אותו עונדים אותו גם על מדי א' וגם על מדי ב'.

חשוב לציין שלא כל החיילים בצה"ל עונדים שרוכים. את השרוך מקבלים בעלי תפקידים מסוימים עם סיום ההכשרה שלהם כאות להסמכתם וכאמצעי זיהוי לתפקיד שאותו הם ממלאים. 

להדק את הקשרים - הכירו את השרוכים בצה"ל

שרוך בורדו (לשעבר שרוך ורוד) - שרוך זה מאפייין מספר תפקידים שונים ונבדלים זה מזה. למשל: חיילים בצוות צפ"ה - צוות פיתוח הדרכה. במקרה זה מדובר בתפקיד הדרכה שני שעושים, אחרי שצוברים ניסיון בתפקיד הדרכה ראשון. תפקידים נוספים שהשרוך הבורדו מעיד עליהם הם מפיק מולטימדיה ומפתח לומדה.

שרוך כחול - אם ראיתם את השרוך הכחול בשילוב מדים בצבע זית, של חיל היבשה, מדובר בשרוך של מאבחנ/ת פסיכוטכנית או של סמלי מחלקות בבה"ד 7.
אם השרוך הכחול שראיתם היה על חייל לבוש במדים של חיל הים, דעו שזהו מפקד בבה"ד חיל הים.

שרוך כחול-אדום - שרוכים בצבעי אדום וכחול הם שרוכים ששייכים למשטרה הצבאית. שוטרים צבאיים ולוכדי עריקים עונדים שרוך שבו שני הצבעים עומדים בפני עצמם (השרוך משמאל). 
שרוך שבו שני הצבעים שזורים יחד, שייך לבלשים, לחוקרי מצ"ח ולרכזי מודיעין. ללוחמי המעברים של המשטרה הצבאית היה בעבר שרוך נוסף, ששילב את אדום וכחול במקטעים, אך הוא אינו בשימוש כיום. 

שרוך אדום - השרוך הזה משמש חיילים בתפקידים שונים - מפקדים וקצינים בחיל הים שעברו קורס מפקדים מתקדם ומדריכים בחיל הנדסה קרבית, ונגני תזמורת צה"ל. תוכלו להבדיל ביניהם בקלות אם תשימו לב לכותפת שבה עונדים את השרוך: המפקדים של חיל הים עונדים את השרוך בכותפת שמאל, בעוד שנגני התזמורת עונדים אותו בכותפת ימין. 

שרוך אפור - צבע השרוך של חיל החינוך, השייך למרבית התפקידים בחיל זה.
כמו למשל: מורה חיילת, מש"קית חינוך, מש"קית הסברה, מש"קיות הו"ד ומדריכות מוזיאונים.

שרוך חום - את השרוך החום תוכלו לראות על חיילים בתפקיד מדריכי נוער (אלו שמעבירים את הגדנ"ע), או אצל מאבחנות מדעי ההתנהגות ומאבחנות גחל"ת, שאחראיות לסייע לאסירים צבאיים לחזור לשגרה ולהשתלב בשירות. 

שרוך שחור - שרוך זה שייך למספר תפקידים, שאפשר בגדול לחלק לשתי קבוצות:
חברי סגל (צוות המפקדים) בקורסים שונים: מפקדי בה"ד 1, קורס חובלים, קורס טיס, קורס פרמדיקים והשלמות קצונה.
הקבוצה השנייה היא של מדריכות בחיל האוויר: מדריכות סימולטור ומדריכות מוזיאון של חיל האוויר.  

שרוך שחור-קרם - שרוך יחסית חדש, משנת 2022. זהו השרוך של החיילים המשרתים ברבנות הצבאית בתפקיד רכזי רבנות.
צבע הקרם מסמל את צבע הקלף, שעליו נכתבת התורה, והצבע השחור את הדיו שאיתו כותבים את אותיות התורה. 

שרוך שחור-ירוק - שרוך שמאפיין מספר סוגים של תפקידי פיקוד בקורסים ובסיסים שונים:
מפקדים בקורס מ"כים, מפקדים בבה"ד 7 ובה"ד 20, סמלים בבה"ד 11 ובה"ד 13, וגם של מדריכי בסמ"ח (בית הספר למקצועות המחשב והסייבר). 

שרוך שחור-צהוב - שרוך ששייך למערך האב"כ.
עונדים אותו קצינים, מדריכים ומש"קים מהמערך.

שרוך צהוב-לבן - את השרוך הזה עונדות מדריכות איסוף קרבי

שרוך סגול - הצבע הסגול שייך למערך הת"ש, ועונדות אותו קצינות ומש"קיות ת"ש.

שרוך ירוק לבן - שרוך ששייך למדריכים ולמפקדים באגף המודיעין

שרוך ירוק-כחול - השרוך של יחידת מיט"ב.
שייך לכל מי שעוסק בתהליכי המיון והגיוס לצה"ל, כמו למשל מש"קית גל.

שרוך ירוק-אדום - את השרוך הזה תוכלו למצוא אצל מדריכי ומדריכות אוכלוסייה לשעות חירום (מאלש"ח/ית) - מערך שנמצא תחת פיקוד העורף. 

שרוך ירוק - שרוך פיקודי. עונדים אותו חיילי הסגל הפיקודי שסיימו קורס מ"כים (מפקדי כיתה), במערך מגל או בחיל האוויר.
מ"כים ביחידות קרביות לא נוהגים לענוד את השרוך, למרות שעברו את הקורס.
השרוך הירוק שייך גם לכמה מתפקידי ההדרכה, כמו מדריכות שריון, מדריכות תותחנים, מדא"גיותמדריכות תקשוב ומדריכות חי"ר.

שרוך-תכלת - שרוך ששייך לכמה תפקידים, שלא בהכרח קשורים זה לזה: חיילים ביחידת הטקסים, מדריכי שוחרים בחיל האוויר ומפעילות האמר קרבי.
מדריכות בקורס הפעלת האמר קרבי (המוכרות גם כמדריכות ניוד) עונדות שרוך הדרכה בצבע תכלת-ירוק.

שרוך כתום-תכלת - שייך למערך החילוץ וההצלה של פיקוד העורף, המוכרת גם בשם פלח"צ. מדובר ביחידת לוחמים מעורבת, שבחירום מוכשרים לפעולות חילוץ מוכרות, ובשגרה תופסים קו ומבצעים פעילות מארבים, בדומה לגדודי חי"ר. 

שרוך תכלת-צהוב - קציני ומש"קי נפגעים. מערך הנפגעים בצה"ל אחראי לקשר בין חיילים שנפגעו בצה"ל ובין משפחות שכולות, לבין היחידות השונות.

שרוך תכלת-סגול - שייך לרכזי ורכזות מילואים של מערך הקישור והגיוס. במצבי חירום, מסייע מערך המילואים להשלמת הכוח הסדיר. במצבי שגרה רכזי ורכזות המילואים אחראים ללוות, לפתח ולהכשיר את חיילי המילואים, כדי לשמור על הכשירות והמוכנות שלהם לתעסוקה מבצעית או ללחימה.

שרוך לבן - שרוך של מאבטחי מתקנים, שאחראים לשמור ולאבטח את הבסיסים ברחבי הארץ. תפקידם הוא לבדוק את כל מי שנכנס לבסיס (בעיקר חיילים וקצינים), למנוע ניסיונות חדירה או פגיעה בבסיס ולהגיש מתן עזרה ראשונה בעת הצורך. 
גם מש"קי משמעת בחיל הים עונדים את השרוך הלבן.

שרוך כחול לבן - שרוך שכדאי להכיר ולזהות מרחוק: השרוך של רס"רי המשמעת (נגדי משמעת יחידתיים). בעיקרון, רס"ר זו דרגה בצבא, אבל זה גם השם שדבק בתפקידם של נגדי המשמעת (הם, אגב, יכולים לשרת בתפקיד זה גם בלי להיות בדרגת רס"ר). הם אחראים על שמירת הניקיון והסדר בסביבת הבסיס, אחראים על עניינים מנהליים, קיום טקסים ומשמעת החיילים המשרתים בבסיס. 

שרוך זהב - שרוך חגיגי במיוחד, שאותו עונדים מזכירים צבאיים, שנמצאים בחו"ל במדי טקסים בלבד. בשגרה ובתוך גבולות הארץ, גם בוגרי קורס מש"קי משמעת עונדים את השרוך הזה.

הגעתם עד לכאן? יש מצב שגם זה יעניין אתכם:
מדים צבאיים  |  כומתות בצבא | תפקידים בצה"ל
מתעניינים בנושאים אחרים? נסו כאן
אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.