הבדיקות בצו הראשון מאפשרות לצבא לקבוע את הכשירות הרפואית שלכם, המלש"בים - שזה בעצם אומר לזהות אם יש מצבים פיזיולוגיים או ליקויים כלשהם שצריך להביא בחשבון בתהליך השיבוץ שלכם. הנושא הזה מלחיץ חלק מהמלש"בים כי הם חוששים שיעלה בבדיקות הרפואיות משהו שישפיע על הפרופיל שלהם וימנע מהם להגיע לתפקיד שהם רוצים, אבל בואו נגיד את זה ככה - שנתיים-שלוש של שירות זה לא מעט זמן, ולא כדאי להעביר אותו בתפקיד שיעשה לכם איזשהו נזק גופני. אז תסמכו על הצבא שהוא יודע מה הוא עושה 🙃
כדי לקצר את הזמן בלשכת הגיוס, יש כמה בדיקות ועניינים שתוכלו לסגור כבר מהבית:
השאלון הרפואי מגיע בדואר בדואר יחד עם הצו הראשון (איבדתם את השאלון? לא לדאוג, אפשר למצוא אותו ממש כאן). חלק א' של השאלון מורכב משאלות של כן ולא בנוגע למצבים רפואיים ונפשיים שונים. אם תסמנו שכן - כלומר שמדובר במצב רפואי או נפשי שיש לכם - תתבקשו להוסיף פירוט וגם את המסמכים הרפואיים רלוונטיים. תוכלו למלא את השאלון הרפואי ישירות באזור האישי שלכם באתר מתגייסים, ואם יותר נוח לכם - תוכלו גם למלא אותו ידנית ולהעלות אותו אחר כך לאזור האישי. חלק ב' של השאלון הרפואי מיועד למילוי על ידי רופא או רופאת המשפחה שלכם. את השאלון כולו תצטרכו להעלות לאתר מתגייסים עד שבועיים לפני הצו הראשון שלכם.
כל המלש"בים מתבקשים לעשות מראש בדיקת עיניים אצל רופא/ת עיניים או אופטומטריסט/ית. הבדיקה מתמקדת בשני היבטים: עיוורון צבעים ותקינות הראייה (בדיקה שנקראת "ויזוס") - כלומר האם אתם צריכים להרכיב משקפיים, ואם כן באיזה מספר. בנוסף, אם יש לכם משקפיים במספר שגדול מ-4, תצטרכו לעשות בדיקה נוספת שנקראת "פונדוס". בבדיקה זאת בודקים אם יש מחלות רשתית או נזקים אחרים בעין שדורשים התייחסות. הבדיקה אורכת 10-5 דקות ואפשר לבצע אותה אך ורק אצל רופא או רופאת עיניים. את תוצאות הבדיקות מעלים לאתר מתגייסים, ולא שוכחים להביא איתכם לצו הראשון עצמו.
לשאלון הרפואי תתבקשו לצרף גם תוצאות של בדיקת שתן עדכנית. כלומר, בדיקה שנעשתה גג שישה חודשים לפני מועד הצו שלכם. שימו לב לעניין הזה, כי אם לא תשלחו תוצאות בדיקה עדכנית (או שלא תשלחו תוצאות בכלל), תצטרכו לעשות את הבדיקה בצו הראשון ולהמתין הרבה זמן לתוצאות. פחות מומלץ.
ומה בנוגע ללקויות למידה?
אם יש לכם לקויות למידה מסוימות שאתם רוצים שיתחשבו בהן במבחני הדפ"ר, תוכלו להעלות את המסמכים הרפואיים שמעידים על כך לאזור האישי שלכם במתגייסים, ובצבא יבדקו אם אתם זכאים להקלות. אלו כמה מסוגי המסמכים שאפשר לשלוח: אבחון דידקטי, אבחון פסיכודידקטי, סיכום ועדת השמה, אבחנת קשב או מרשם לתרופות של קשב וריכוז. שלחתם את המסמכים? הצעד הבא שלכם הוא להגיע, ביום של הצו הראשון, לתחנה שנקראת ל"ל (לקויות למידה), ושם יעדכנו אתכם אם אתם זכאים להקלות ואם כן - לאילו הקלות בדיוק. ואגב, אין לכם מה לחשוש - לקויות למידה לא פוגעות בפרופיל שלכם.
⇐ קליק לפרטים נוספים על הקלות בצו הראשון.
נוסף על הבדיקות שכבר עשיתם, בצו הראשון תעברו סדרת בדיקות עם רופא או רופאה צבאיים. הבדיקות כמובן נעשות בפרטיות בחדר, שבו רק אתם והרופא נמצאים. אלו הבדיקות שמחכות לכם שם (כן, בנים - גם בדיקת האשכים הידועה של הצו הראשון מחכה לכם שם):
מדידת משקל - הבדיקה נעשית בתחתונים, בלי ביגוד עליון (בנות נשארות עם חזייה) ובלי נעליים.
מדידת גובה - הבדיקה נעשית בלי נעליים, אז אתם לא יכולים לעבוד על אף אחד 😋
מדידת דופק - מדידת הדופק תתבצע במשך דקה במנוחה. אם הדופק יהיה 100 או יותר, תעשו בדיקה נוספת לאחר מנוחה קצרה, מתוך הנחה שאולי הלחץ מהמעמד השפיע עליכם.
מדידת לחץ דם - גם מדידת לחץ הדם שלכם תתבצע במנוחה. אם התוצאות לא יהיו תקינות, ימדדו לכם את לחץ הדם פעמיים נוספות.
בדיקה גופנית - בדיקה להערכת המצב הגופני הכללי שלכם. הבדיקה משתנה בין הבנים לבנות:
• בנים - בבדיקה תתבקשו לפשוט את החולצה, וכן, גם את התחתונים, לצורך הבדיקה שבוודאי שמעתם עליה - בדיקת אשכים. למרות שמלש"בים רבים חוששים מהבדיקה, אין באמת סיבה - מדובר בבדיקה קצרה מאוד ולא כואבת, שאמורה לוודא שאין לכם בעיות רפואיות באשכים.
• בנות - לצורך הבדיקה תתבקשו להסיר את החלק העליון שלכן, אבל לא את התחתונים. תוכלו גם לעבור את הבדיקה עם טייץ קצר. מה שכן, יכול להיות שהרופאה (בדיקות של בנות מתבצעות תמיד על ידי רופאה) תבקש מכן להוריד את החזייה כדי לבדוק את הלב, את הריאות או נקודות חן מסוימות.
שימו ♥ - אם לא ביצעתם בדיקות שתן וראייה לפני הצו הראשון, תידרשו לעשות אותן בלשכת הגיוס.
דברים נוספים שכדאי לדעת על הצו הראשון:
צו ראשון - המדריך המלא | מה להביא לצו ראשון | מבחני הדפ"ר | ציוני הדפ"ר | ריאיון אישי
אם אנחנו כבר כאן, בואו ננפץ לכם כמה מהמיתוסים שבטח שמעתם על הבדיקות הרפואיות בצו הראשון:
אולי גם זה יעניין אתכם:
פרופיל צבאי | תפקידים בצבא | טיפים לצו ראשון | המדריך ליום המא"ה | תפקידים קרביים לבנות