המטרה של מבחני מיון היא לנסות לנבא את מידת ההתאמה של מועמד למשרה אליה הוא מתמיין. המעסיקים בוחנים מספר מועמדים ובוחרים, כאמור, רק במועמדים בעלי הציונים הגבוהים ביותר. ניתן ליצור יתרון על פני מועמדים אחרים במספר דרכים:
1. היכרות מוקדמת עם סוגי השאלות - היכרות מוקדמת עוזרת לנבחן להבין את סוג השאלה הניצבת מולו ולבסס טקטיקת פתרון יעילה ומהירה. לעומת זאת, נבחן שמעולם לא ראה שאלות מסוג מסוים, צפוי להתעכב ולהשקיע בהן זמן רב יותר במהלך מבחן המיון. ההיכרות המוקדמת לא רק מועילה לפתרון מהיר יותר, אלא נוסכת ביטחון במועמד, דבר שמועיל מאוד בריאיון או בדינמיקה קבוצתית, בהן מושם דגש על התנהגותו של המועמד.
2. למידה ממקורות איכותיים ועדכניים יותר - ניקח לדוגמה שני מועמדים בעלי יכולות זהות, כאשר נבחן א' למד מחומרי לימוד עדכניים שמייצגים נאמנה את הבחינה, בעוד נבחן ב' למד מחומרי לימוד ארכאיים שאינם מתאימים לבחינות העדכניות. לא נופתע אם נבחן א' יעבור את מבחני המיון ויתקבל לעבודה, בעוד נבחן ב' יגלה שנכשל.
למידה ממקורות לימוד איכותיים מקטינה את אפקט ההפתעה במבחן ועוזרת לממש את הפוטנציאל של המועמד.
3. למידה ממדריכים מנוסים ומקצועיים יותר - כל מי שלמד בבית ספר, יכול להעיד מניסיונו שיש פערי רמה גדולים מאוד בין מורים שונים. מדריך מנוסה שהתמחה במשך שנים בנושא ספציפי יידע לאתר את הבעיות שלכם, לחלוק איתכם את הטיפים הנכונים ובסופו של דבר לשפר את סיכוייכם לעבור את מבחני המיון.
מכון המיון משקלל את ציוניו של כל מועמד ויוצר עליו דו"ח המפרט את מעלותיו ומגרעותיו בכל תחום.
רק מי שנמצא ברבעון העליון בגרף הציונים הוא מועמד בעל סיכוי להתקבל (ראו להלן גרף). הסטטיסטיקה מראה כי אחוזי ההצלחה בקרב אלה שניגשים למבחני מיון ללא הכנה מוקדמת עומדים על 15% בלבד, בעוד אחוזי ההצלחה בקרב בוגרי ההכנה המקצועית של מכון נועם עומדים על 80%.
רק כ-15% מהמועמדים מתוך אלו שהצליחו להשיג ציון 7 ומעלה, יתקבלו בסופו של דבר לתפקיד אליו התמיינו.