שיחת ממליצים היא הדרך שלכם, כמעסיקים, לקבל מידע על המועמדים שלכם מאנשים שעבדו איתם בעבר. השיחות האלה, אם הן נערכות בצורה טובה (בהמשך נדבר על המבנה שלהן ועל שאלות שכדאי לשאול) ועם אנשים מהימנים מהצד השני, יכולות לספק לכן תובנות חשובות לגבי המועמדים - כאלה שלא תוכלו לגבש רק ממבט בקורות החיים או מהריאיון האישי.
את שיחת הממליצים מומלץ לערוך בשלבים המאוחרים של תהליך הגיוס, לאחר שכבר זיהיתם את המועמדים המובילים לתפקיד. בדרך כלל, השיחה מתקיימת אחרי שלב הראיונות ולפני קבלת ההחלטה על קבלה לתפקיד ושליחת הצעת העבודה הרשמית. אין טעם לערוך את השיחה בתחילת תהליך המיון - יכול להיות שהמועמדים בכלל לא יעברו את השלבים הראשונים, כך שזה עשוי להיות בזבוז זמן מבחינתכם.
מנהלים תהליך גיוס יעיל, מההתחלה ועד הסוף
שיחת הממליצים היא חלק ממערך השיקולים שלכם לבחינת התאמת המועמדים לתפקיד – לצד מבחני מיון, ניסיון תעסוקתי והתרשמות אישית. כדאי להיזהר ולא לתת יותר מדי משקל לשיחת הממליצים, בעיקר מהסיבות הבאות:
גם זה יכול לעניין אתכם:
בחירת מערכת גיוס שנכונה לכם | שילוב AI בתהליך הגיוס | שאלות מומלצות לראיונות עבודה
האורך של שיחת הממליצים נע בדרך כלל בטווח של 30-10 דקות, ומושפיע ממורכבות התפקיד וממידת המעורבות של הממליצים בעבודה של המועמדים.
השיטה הקלאסית להגיע לממליצים היא פשוט לבקש מהמועמדים רשימה של ממליצים (כולל פרטי קשר) ולפנות אליהם. אפשרות נוספת היא להגיע לממליצים דרך רשתות חברתיות מקצועיות כמו לינקדאין, או מתוך היכרות אישית עם אנשים בחברות הקודמות שהמועמדים עבדו בהן. היתרון בפנייה בדרכים האלה הוא שככל הנראה תקבלו נקודות מבט אובייקטיביות יותר מאשר אלו שסיפקו הממליצים הישירים של המועמדים. כך או כך, המועמדים צריכים לאשר לכם לפנות למעסיקים, כי אחרת זה עלול להיתפס כהפרה של הפרטיות שלהם.
קודם כול, חשוב לתאם מראש זמן לשיחה, כדי שהממליצים יוכלו להתפנות ולדבר בנחת. בנוסף, כדאי לשלוח לממליצים מידע על התפקיד שהמועמדים מתמיינים אליו (זה יכול להיות, למשל, מודעת הדרושים של המשרה) כדי שיוכלו להתאים את חוות דעתם למה שנדרש בתפקיד.
הממליצים המתאימים הם אנשים שעבדו בצמוד למועמדים ויכולים לספק חוות דעת מבוססת על ביצועיו המקצועיים בתפקיד. לרוב מדובר במנהלים ישירים, אבל לעיתים הממליצים הם גם קולגות בכירות או לקוחות משמעותיים שמכירים את העבודה של המועמדים מקרוב.
שיחת הממליצים היא לא חובה, אבל היא בהחלט מומלצת - בעיקר במשרות בכירות ובתפקידים קריטיים, שבהם חשוב לאסוף כמה שיותר מידע כדי לקבל החלטה מושכלת בנוגע לתפקיד. לעומת זאת, במשרות זוטרות או במקרים שבהם המועמדים עברו תהליך הערכה מקיף, היא לא תמיד נחוצה.
כדי להסתמך על שיקול דעתם המקצועי של הממליצים, חשוב לוודא שהם היו מעורבים ישירות בעבודה של המועמדים - כלומר שמדובר במנהלים ישירים או בקולגות שעבדו לצידם באופן צמוד. לצורך כך, מומלץ לשאול שאלות ממוקדות על התנהלות המועמדים בעבודה, ולחפש תשובות כנות ומאוזנות שמתייחסות גם לחוזקות וגם לחולשות. אם יש לכם כמה ממליצים (וזמן לשוחח איתם!), כדאי להשוות בין התשובות שלהם כדי לוודא שהמידע שנתנו עקבי ומשקף תמונה אמינה.
אם הממליצים מתקשים לספק תשובות מפורטות, אתם יכולים לנסות לכוון אותם עם שאלות ספציפיות יותר - כמו "תוכל לספר על פרויקט שהמועמדת הובילה בהצלחה?" או "יש לך דוגמה לאתגר שהמועמד התמודד איתו?". אם התשובות נשארות כלליות, זה עשוי להצביע על חוסר היכרות מספקת עם המועמדים. במקרה כזה, אפשר לשקול לפנות לממליצים אחרים או להסתמך יותר על חלקים אחרים בתהליך המיון.