הציון בתחום החשיבה המילולית

הציון בתחום החשיבה המילולית במבחן הפסיכומטרי מהווה 40% מציון הפסיכומטרי הכללי, והוא משוקלל לפי שני רכיבים: מטלת כתיבה ופרקי חשיבה מילולית.

מטלת הכתיבה היא החלק הפותח את הבחינה הפסיכומטרית. במהלכה, יוקצבו לכם 30 דקות לכתיבת חיבור. ציון מטלת הכתיבה יהווה 25% מציון תחום החשיבה המילולית. במטלה זו נבחנת היכולת שלכם לגבש רעיון ולהציג אותו בצורה עיונית, מנומקת ומשכנעת. בנוסף, תימדד איכות הכתיבה שלכם גם מבחינה תוכנית וגם מבחינה לשונית (כלומר, שימוש נכון בסימוני פיסוק ומילות קישור, עברית תקינה ואוצר מילים עשיר). 

פרקי החשיבה המילולית בבחינה הפסיכומטרית כוללים 23 שאלות לפרק, והזמן המוקצב לפתרון כל פרק הוא 20 דקות. בפרקי החשיבה המילולית נבחנים כישורי השפה, יכולת הבנת הנקרא והעושר הלשוני שלכם. כמו כן, נבחנים הכישורים הלוגיים, ויכולת ניתוח הטיעון והסקת המסקנות שלכם. בכל בחינה יש לפחות שני פרקי חשיבה מילולית. במקרה שיהיו שלושה פרקי חשיבה בבחינה, אחד הפרקים יהיה בהכרח פרק פיילוט.


מבנה פרק החשיבה מילולית

כל פרק חשיבה מילולית כולל  ארבעה סוגי שאלות המופיעים לפי הסדר הבא:

    • אנלוגיות: 6 שאלות. בשאלות אלה מוצג זוג מילים בעל קשר מסוים. עליכם יהיה לאתר קשר זה ולבחור, מבין התשובות המוצעות, את התשובה שבה מופיע זוג מילים אשר מקיים את אותו הקשר או את הקשר הדומה לו ביותר. שאלות אלה בודקות את היכולת להגדיר במדויק את הקשר בין משמעויות המילים ואת היכולת לזהות את אותו הקשר בזוג מילים נוסף. כמו כן, לעיתים נבדק בחלק קטן משאלות אלה עושר אוצר המילים של הנבחן.
    • שאלות הבנה והסקה: 9-8 שאלות. קיימים כמה סוגים שונים של שאלות הבנה והסקה. המשותף להם הוא שבכולם נבדקת יכולת הנבחן לעבד מידע מורכב, לנתחו ולהסיק ממנו מסקנות. 
    • השלמת משפטים: חלק זה כולל שלוש שאלות שבהן מובא משפט אשר חלקים ממנו חסרים, ועל הנבחן לבחור בתשובה אשר משלימה את המשפט בצורה הגיונית. שאלות אלה בודקות את היכולת לזהות קשרים לוגיים במשפט ובין חלקיו השונים, לצד הבנת הנקרא וריכוז. שאלות אלה מופיעות ברצף בין שאלות ההבנה והסקה. מיקומן בפרק מעיד על רמת הקושי שלהן.
    • הבנת הנקרא: 6-5 שאלות. בחלק זה מובא קטע קריאה באורך משתנה ובנושאים מגוונים. על הקטע נשאלות מספר שאלות. חלק מהשאלות כלליות ועוסקות ברעיון המרכזי של פסקה כלשהי או של הקטע כולו, וחלקן ממוקדות, ועוסקות בפרט מסוים שמופיע בקטע או במשמעותה של מילה מסוימת.

 

שימו לב!  כל אחד מסוגי השאלות מופיע בסדר קושי עולה, כלומר מהשאלות הקלות אל השאלות הקשות. זאת למעט שאלות הבנת הנקרא, אשר מסודרות בהתאם לסדר הופעת התשובה בקטע.

 

זה בהחלט אפשרי להספיק יותר שאלות ב-20 דקות

שאלה נפוצה: האם צריך ללמוד מילים בעברית לפסיכומטרי?

במסגרת שינוי מתכונת הבחינה בשנת 2012 הורדו מפרקי החשיבה המילולית שני סוגי שאלות - שאלות מילים וביטויים ושאלות החלפת אותיות (פ.ט.ל) - אשר בדקו שליטה באוצר מילים ודרשו אוצר מילים נרחב. עם זאת, העושר הלשוני של הנבחן עדיין נבדק במטלת הכתיבה ולעיתים גם בסוגי שאלות אחרים בפרק המילולי. כך למשל, לעיתים מופיעה מילה קשה ולא מוכרת בשאלת אנלוגיות.

על כן, אין לוותר על הרחבת אוצר המילים והעושר הלשוני שלכם, אך יש להתאים זאת לאופי הבחינה.


איך כדאי לגשת לפרק חשיבה מילולית?

אז האמת שאין רק גישה אחת שעובדת לכולם, וההמלצה שלנו היא לגבש גישה משלכם בהתאם לחוזקות ולחולשות שלכם בפרק. הנה כמה נקודות למחשבה שיסייעו לכם לגבש את הגישה שמתאימה לכם:

 מאיפה מתחילים? - אתם לא חייבים לעבוד לפי סדר השאלות בפרק. באפשרותכם להתחיל מהשאלות שהכי קלות לכם ולצבור מומנטום, או להיפטר תחילה מהשאלות שהכי קשות לכם. מעבר לכך, אתם יכולים לבחור את סדר הפתרון שמתאים לכם עבור הפרק כולו. למשל, אתם יכולים להתחיל מאנלוגיות, לעבור להבנת הנקרא ורק אז לחזור להשלמת משפטים ולהבנה והסקה.

 תזכרו שאתם לא חייבים לענות נכונה על כל התשובות כדי להתקבל לפקולטה להנדסה - אם תציצו בטבלאות הציונים שבסוף כל בחינה פסיכומטרית שמפרסם מאל"ו, תראו שניתן להשיג ציון יפה בתחום המילולי גם בלי לפתור כל השאלות בפרק. כלומר, סיכוי סביר שאתם אפילו לא צריכים לפתור את כל השאלות בפרק כדי להשיג את הציון שאתם צריכים לקבלה לאוניברסיטה. כלומר, אתם יכולים לבחור מראש לפתור מספר נמוך יותר של שאלות. באסטרטגיה הזו יהיה לכם יותר זמן לפתור כל שאלה, כך שתוכלו לפתור את השאלות באופן רגוע יותר, ולהעלות את מספר התשובות הנכונות שאתם צוברים בכל פרק.

כדאי לדלג על השאלות שאתם נוטים לטעות בהן - אם כמעט תמיד יוצא שאתם טועים בשאלה האחרונה בהשלמת משפטים, לא חבל שתבזבזו עליה זמן? אתם יכולים לדלג עליה, לסמן ניחוש כתשובה, ובזמן שהתפנה לכם לפתור שאלה נוספת בהבנה והסקה או בהבנת הנקרא. ככלל, עדיף שתשקיעו את הזמן בשאלות שיש סיכוי רב יותר שתצליחו לפתור נכונה. אם יישאר לכם זמן, אתם יכולים לחזור לשאלות שדילגתם עליהן ולפתור אותן.

 

לא סגורים על מה הכי עובד לכם?

 

אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.