כששימשתי קצין בחיל האוויר החליטו שלא לקדם אותי לתפקיד שעליו חלמתי. באותה עת הדיאלוג הפנימי שלי היה בכייני וקוטרי. במשך תקופה ארוכה חשתי שאני קורבן, ושוב ושוב סיפרתי לעצמי שחיל האוויר פגע בי בצורה לא הוגנת, שהיחס שלו זכיתי היה לא אנושי ולא מקצועי. במקום להתמודד עם התפקיד שנתנו לי, שקעתי ברחמים עצמיים על כך שלא קיבלתי את התפקיד שרציתי. התנהגות זו היתה מוטעית ופגעה באפשרות הקידום שלי בהמשך. נדרשו לי שנים כדי להבין שטעיתי, ושנים רבות עוד יותר כדי להתגבר על קולות ההפחדה העצמית ולסגל לעצמי דיאלוג פנימי בוגר יותר, שמתמודד בהיגיון ולא שקוע ברחמים עצמיים.
כדי לשכלל את הדיאלוג הפנימי צריך תחילה להכיר אותו. כשאתם חווים מצב לחץ, נסו להקשיב לדיאלוג הפנימי שלכם, האזינו למחשבות שלכם, לדברים שאתם אומרים לעצמכם. אם למשל בזמן קונפליקט עם בן זוגכם או עם הבוס שלכם בעבודה אתם לא מצליחים להתמודד עם תחושת הפחד מפרידה או מפיטורים, כנראה הדיאלוג הפנימי שלכם לא בוגר מספיק ומונע מפחד. אם אתם רואים רק שחורות וחושבים בעיקר על אסונות, הדיאלוג הפנימי שלכם פוגע ביכולתכם להתמודד עם הלחץ היום-יומי של החיים. לעומת זאת אם במצבי לחץ אתם מצליחים להתמודד, לגבור על תחושות התסכול, לשקול בהיגיון את תגובתכם, כנראה הדיאלוג הפנימי שלכם בוגר ויעזור לכם להתמודד עם מצבים לא נעימים.
הרבה אנשים מחליפים את הדיאלוג הפנימי שלהם בדיאלוג עם חברים או עם פסיכולוג. כשעליהם להתמודד עם מצב לחץ, הם פונים לחברים או לפסיכולוג כדי לשחרר לחץ. במקום ללמוד איך להרגיע את עצמם, במקום ללמוד איך לשכלל את הדיאלוג הפנימי שלהם, הם מעדיפים לקיים דיאלוג עם חברים, בתקווה שאלו יקלו את מצוקתם. אני לא טוען שדיאלוג עם חברים הוא מיותר, אני טוען שדיאלוג פנימי חשוב ומועיל יותר. שיפור הדיאלוג הפנימי מחזק את תחושת הערך העצמי. לעומת זאת דיאלוג עם חברים מחזק יחסי תלות.
כדי להצליח בעבודה ובאהבה, כדי להתמודד בהצלחה עם תסכולים ועם אכזבות בחיינו, יש להשקיע בשכלול הדיאלוג הפנימי. דיאלוג פנימי בוגר הוא הבסיס להתקדמות אישית, להתגברות ולהתחזקות.
מאת דוד משולם, מנכ"ל מכון נועם
מתוך הטור "יחסי אהבה ועבודה" שפורסם בעיתון "מעריב".