לאחר התלבטות ארוכה שנמשכה חודשים רבים והייתה מלווה בלא מעט חששות, החליט לנסות את מזלו בשוק העבודה ושלח קורות חיים לכמה חברות. כעבור חודשיים התקבל לחברה חדשה בתנאי שכר משופרים.
המקרה של אותו מהנדס העלה בי את השאלות הבאות: מתי כדאי לעזוב מקום עבודה מאכזב? האם יש לעזוב זוגיות מאכזבת? האם יש לדבוק בזוגיות או בעבודה שאינן גורמות לנו הנאה, התקדמות, תקווה? ההחלטה לעזוב מקום עבודה או זוגיות אינה קלה, והיא מלווה בחששות ובפחדים רבים. אנשים רבים ממשיכים לעבוד במקום עבודה מתסכל בשל הפחד להישאר ללא עבודה. באופן דומה רבים נשארים בזוגיות מאכזבת בשל הפחד מכאב הפרדה. אנשים נוטים להשלים עם הגורל, לקבל את המצב המתסכל כרע במיעוטו, כמציאות שצריך להסתגל אליה, להבליג.
כדי לקבל החלטה על עזיבה צריך להעריך בצורה רציונלית אם המצב המתסכל זמני או כרוני; אם התסכול בעבודה נובע ממתח או מעימות זמניים או שמדובר בדבר מה קבוע, שאין לו תקנה. אם אנו מבינים שתחושת התסכול נובעת ממצב זמני, ממשבר ביחסים או מעימות עם הבוס, נכון יותר להתגבר על המשבר ולהמשיך להשקיע בעבודה. משבר זמני בעבודה הוא הזדמנות ללמוד כיצד יש להתמודד עם מצבי תסכול, והוא מאפשר לנו לשפר את העמידות שלנו. אולם אם המצב המתסכל בעבודה כרוני – השכר נמוך ממה שנהוג בשוק, העבודה אינה מאתגרת, היחסים הבין-אישיים בארגון לקויים, הניהול מבוסס על הפחדות והעובדים, אפילו האיכותיים והמשקיעים ביותר, סובלים מחוסר הערכה – רצוי להחליט לעזוב ולחפש עבודה חדשה.
מתח זמני, מחלוקת רגעית, עימות בשל אי-הבנה הם כולם חלק מיחסי אהבה, ולכן יש לעשות כל מאמץ להתגבר עליהם. היכולת להתפתח ביחסי אהבה כרוכה בהתמודדות עם תסכול, עם משברים ועם אי-הסכמות. אולם אם אנו נמצאים במערכת יחסים מתסכלת עם בן זוג שפוגע בנו, שמעליב אותנו באופן קבוע, שמחליש אותנו, שלאורך שנים אינו תורם ליחסים, שמתבטל, שמתעתע ושלא מתפקד, מוטב לעזוב.
החלטה על עזיבה כרוכה בכאב, בפחד ובאי-ודאות לגבי העתיד; במקרים שבהם יש תקווה לשיפור מערכת היחסים כדאי להישאר ולהתמודד עם המשבר. במקרים שבהם אין תקווה, שתחושת הייאוש קבועה, יש להתגבר על החששות ולצאת לדרך חדשה.
מאת דוד משולם, מנכ"ל מכון נועם
מתוך הטור "יחסי אהבה ועבודה" שפורסם בעיתון "מעריב".