תחושת העובד שהעתיד מושפע בצורה דרמטית כל כך מקבלה או אי קבלה לתפקיד, היא נחלתם של מחפשי עבודה רבים. מידי פעם אני נפגש עם מועמדים שחשים שהמבחן המיון או הראיון בפניו הם עומדים חורצים את גורלם, קובעים את עתידם. החשיבה הזאת לדעתי נובעת מחולשה והיא אחת הסיבות לכישלון במבחנים ובראיונות עבודה. התפיסה שמחפש העבודה תלוי כל כך במעביד אינה נכונה, המעסיק זקוק לעובד לא פחות ממה שהעובד זקוק לעבודה. נכון יותר לראות את העבודה כשותפות הדדית, כהזדמנות שווה למעסיק ולעובד.
תופעה דומה מתרחשת לעיתים ביחסי אהבה. יש מקרים בהם בן זוג רואה בבן הזוג השני את התגלמות שאיפותיו, את הפתרון היחידי לצורך שלו באהבה. אם השני ייעתר לחיזוריו וייכבש בקסמיו חייו יהיו מאושרים, מלאים, מושלמים. אם השני ידחה את חיזוריו חייו יהיו סתמיים, יאבדו טעם.
הנטייה לראות במישהו אחד את הפתרון היחידי לאהבה, כמו הנטייה לראות בעבודה מסוימת את פסגת שאיפתנו, נובעת מחולשה ולחץ. תפיסה זו מבוססת על פנטזיה. אין עבודה שהיא הפתרון המושלם, כמו שאין בן זוג שהוא הפתרון היחידי לאהבה. לעיתים הרעב שלנו לאהבה או הצורך שלנו בעבודה משבשים את מחשבותינו, מנתקים אותנו מהמציאות, פוגעים ביכולתנו לחשוב בהגיון, במקרים אלה אנו מייחסים לאהבה או עבודה חשיבות מופרזת. אני לא טוען שעבודה או אהבה אינם חשובים, אני טוען שתלות חד צדדית באהבה או בעבודה מחלישה ופוגעת בסיכויינו להצליח ביחסי אהבה ועבודה.
כדי להצליח להתקבל לעבודה צריך לראות את ההדדיות שביחסי העבודה. עובד זקוק לעבודה בדיוק כמו שהמעסיק צריך את העובד. כמו שעובד זקוק לעבודה טובה ומכובדת, המעסיק זקוק לעובד טוב ומקצועי. שני הצדדים תלויים וזקוקים אחד לשני.
כדי להצליח באהבה צריך להכיר בעובדה ששני הצדדים זקוקים לאהבה באופן דומה. המחשבה שצד אחד זקוק לאהבה יותר מהשני אינה נכונה. יש אומנם מקרים שצד אחד מנסה לעורר בצד השני את התחושה שהוא זקוק פחות לאהבה, אך זהו משחק שאין בו אמת, האמת היא ששני הצדדים תלויים אחד בשני כדי לממש האהבה.
סיכום – התחושה שצד אחד זקוק יותר מהשני לעבודה או לאהבה מלחיצה ומחלישה. ההכרה בתלות ההדדית הופכת את יחסי אהבה ועבודה למספקים, אמיתיים ורגועים יותר.
מאת דוד משולם, מנכ"ל מכון נועם
מתוך הטור "יחסי אהבה ועבודה" שפורסם בעיתון "מעריב".