מש"קית הו"ד (הוראה ופיקוד) הוא תפקיד בחיל חינוך שכולל מספר מגמות שונות, שכל אחת מהן מגדירה את התפקיד בצורה שונה. אבל לפני שנצלול לפרטים של כל מגמה, נגיד שזהו תפקיד שפוגשים בו מגוון רחב מאוד של אוכלוסיות שמשרתות בצבא, ובמסגרתו תוכלו לחולל שינוי של ממש, שישפיע על כל מהלך השירות שלכן.
מגמת מפק"צ (מפקדת צוות) - במגמת מפק"צ המש"קיות הן בעצם מפקדות טירונים (בדומה למ"כית טירונים), שמיועדות לפקד על טירונים וטירוניות שמוגדרים כאוכלוסיות מיוחדות בצה"ל - למשל עולים חדשים, בני מיעוטים, אוכלוסיות מוחלשות ממעמד סוציו-אקונומי נמוך, חיילים על הספקטרום ועוד. מדובר בחיילים עם רקע מורכב, שטירונות סטנדרטית עלולה להקשות על תהליך ההשתלבות שלהם בצה"ל, ועל כן נעשות עבורם התאמות שונות. התכנים בטירונות זו הם לרוב אותם התכנים שעוברים בכל טירונות 02, אבל המפק"ציות עוברות הכשרה יעודית שנועדה להעמיק את הידע שלהן בנוגע לאוכלוסיות השונות שהן פוגשות, לרקע שלה ולקשיי ההסתגלות שאותם חיילים עשויים להתמודד איתם בצבא. מטרת הטירונות הזאת היא לעזור לאותם חיילים, שלרוב מתקשים להשתלב במסגרות, להיכנס אל המערכת הצבאית בצורה הדרגתית יותר. השירות של מפק"ציות חינוך הוא באחד משני בסיסי ההכשרה של חיל החינוך - חוות השומר או מחוו"ה אלון.
מגמת השכלה - מש"קית הוראה במגמת השכלה מסייעת לחיילים וחיילות להשלים 12 שנות לימוד ולהכין אותם למבחני הבגרות של משרד החינוך. החיילים המשתתפים במגמה זו נמצאים באמצע השירות שלהם או לקראת סופו, ובמהלך הזמן הזה המש"קיות אחראיות עליהם גם בפן הלימודי וגם בפן הפיקודי. אחד התפקידים המרכזיים של המש"קית במגמת השכלה הוא לסייע לאותם חיילים בעידוד תחושת המסוגלות שלהם, שייתכן שנפגעה אצל חלקם כשהיו במערכת החינוך. הרבה פעמים גם החיילים שמגיעים לקורס הזה מגיעים מרקע מורכב, שהקשה עליהם לסיים את תעודת הבגרות במהלך התיכון. הצבא מעניק להם הזדמנות נוספת לצאת אל האזרחות עם תעודת בגרות מלאה, שתסייע להם להשתלבות בחברה. התפקיד מתבצע במתכונת של בסיס סגור, גם אם החיילים של המש"קיות משרתים במסגרת של בסיס פתוח. השיבוץ יכול להיות או בבסיס מחוו"ה אלון או בבסיסים ברחבי הארץ שבהם מתקיים הקורס.
מגמת נתיב - במגמה הזאת מש"קית הו"ד היא המפקדת של החיילים והחיילות שנמצאים בקורס נתיב - קורס שמיועד לעולים חדשים או לחיילים שאינם יהודים על פי ההלכה האורתודוקסית. מטרת הקורס היא ליצור חיבור לזהות היהודית של החיילים, להעמיק את הידע בהיסטוריה הציונית, בידיעת הארץ ובעולם היהדות. בסוף קורס הבסיס של נתיב, חיילים וחיילות מתאימים שמעוניינים יכולים להמשיך לקורס ההמשך של נתיב, שבו יש להם אפשרות להתגייר דרך הצבא. בקורס הזה מעמיקים בלמידת מצוות וחיים לפי ההלכה היהודית, והמפקדות המשרתות בתפקיד זה הן מפקדות שמנהלות אורח חיים דתי, ויכולות לסייע לחיילים בתהליך הגיור שלהם, גם בפן המעשי וגם בפן הרוחני. אל הקורס מגיעים חיילים מכל היחידות בצה"ל, ובמשך חודשי הקורס המש"קיות הן המפקדות שלהם. הן אלו שאחראיות לדאוג לטפל בכל הצרכים שלהם וגם מעבירות להם תכנים חינוכיים ברוח הקורס. השירות בנתיב הוא במתכונת של בסיס סגור, למרות שחלק מהשיבוצים הם במתקן אזרחי או בבית החייל. כמפקדות בקורס נתיב, תוכלו להשתבץ באחד מהמקומות הבאים: חיפה, זיכרון יעקב, קיבוץ לביא, ירושלים, רמת גן, תל אביב, כפר עציון או בבאר שבע.
מגמת עברית - מש"קיות במגמה זו אחראיות על שיעורי עברית לחיילים שהם עולים חדשים או בני מיעוטים ועדיין לא שולטים בצורה מספיק טובה בשפה העברית בשביל להשתלב בצורה טובה בצבא. יש מש"קיות שמפקדות על כיתת טירונים (ביחד עם מפק"צית חינוך), ובמסגרת זו הן עוזרות להם להכיר את תכני הטירונות ומכינות אותם להמשך השירות הצבאי. יש מש"קיות עברית שמשובצות ביחידות שונות ברחבי הצבא, ומסייעות לחיילים שכבר נמצאים בשירות הסדיר שלהם ע"י שיעורי עברית וליווי אישי במהלך השירות. השיבוץ ביחידות השונות נעשה ע"פ צורכי הצבא.
מגמת שילוב מיוחד - מש"קית הו"ד במגמה זו אחראית על שילובם של חיילים וחיילות עם צרכים מיוחדים שמאובחנים על הספקטרום האוטיסטי במערכת הצבאית. המש"קיות מלוות את החיילים מרגע גיוסם ועד לשחרורם, ומגישות מענה לכל צורך או קושי שעולה. המש"קיות נמצאות בקשר ישיר גם עם הורי החיילים וגם עם המפקדים הישירים שלהם. הן מסייעות לחיילים באמצעות הנגשת מידע וחיזוק תחושת המסוגלות והכשירות, ונדרשות להרבה רגישות, הצבת גבולות, סבלנות ויכולת תקשורת ושיח בין אישי גבוהה. התיווך של מש"קיות שילוב מיוחד מסייע לאותם חיילים להתמודד עם אתגרי המסגרת הצבאית ולעבור שירות משמעותי בצה"ל. מש"קיות שילוב מיוחד משובצות בבסיס תל השומר, אבל הן נוסעות הרבה במהלך השירות בבסיסים שונים ברחבי הארץ, בהתאם לבסיסים שבהם החיילים שלהן משרתים.
מגמת סיבה - מטרת המגמה הזאת היא לספק למפקדי צה"ל ידע והכוונה על אוכלוסיות מיוחדות שמשרתות בצבא. המש"קיות עובדות עם מפקדים, קצינים ונגדים ומעבירות להם תכנים על המאפיינים והקשיים של אותן אוכלוסיות, כדי שיוכלו להתאים את הגישה הפיקודית שלהם למגוון החיילים והחיילות שהם עתידים לפגוש במהלך השירות שלהם. באמצעות שיח וידע, המפקדים לומדים להכיר את הרקע והצרכים של כל אוכלוסייה מיוחדת בצה"ל, וכך הם יודעים איך לאפשר לחיילים להשתלב בצורה טובה ומדויקת יותר ביחידות השונות בצבא. מש"קיות סיבה משרתות בחוות השומר, יחידות-אם קריית ההדרכה ובסיס חיל אוויר, אבל בפועל הן מגיעות למגוון יחידות ברחבי צה"ל לטובת ההדרכה.
מגמת גשרים - מגמה זו משלבת בין חיל החינוך והנוער, מרכז הסייבר ויחידה 8200. מש"קיות גשרים מכשירות תלמידים ותלמידות מאזורי פריפריה בארץ, חברתית וגיאוגרפית, במיומנויות בתכנות ובשפת קוד. הן עובדות בבתי ספר ברחבי הארץ, בעיקר עם אוכלוסייה אזרחית, ומנגישות את יסודות הסייבר לתלמידים, בשביל לאפשר להם הזדמנות להשתלב ביחידות מודיעין נחשבות בצבא או בכלל בתחום המחשבים.
בשביל להשפיע על חיילים בעתיד, כדאי שתשקיעו במיונים בהווה
פרופיל צבאי: 25 ומעלה
ציוני יום המא"ה: ציון 3 ומעלה בהדרכה ועבודת צוות, ציון 2 ומעלה ביחסי אנוש, ניהול וארגון ופיקוד.
בנוסף לנתונים אלו עליכן יהיה לעבור יום מיון שכולל הרצאות, ריאיון אישי והשתתפות בסימולציה.
מש"קיות הו"ד עוברות טירונות 02 ולאחר מכן ממשיכות לקורס הו"ד, קורס הכשרה שנמשך כתשעה חודשים. בסוף הטירונות המש"קיות מדרגות את המגמות לפי סדר העדפתן, אבל מה שבעיקר קובע את השיבוץ זאת ההתרשמות של מפקדות הקורס עד לאותו שלב, שממליצות על השיבוץ למגמות. במהלך קורס הו"ד עוברים תכנים שמשותפים לכל מש"קית הו"ד, כמו מיומנויות הדרכה ופיקוד. בנוסף, בכל מגמה יש הכשרה ייעודית על מאפייני האוכלוסיות הרלוונטיות לתפקיד ועל התכנים שתצטרכו להעביר הלאה. בסוף ההכשרה כל מש"קית תקבל את השיבוץ הספציפי שלה.
השירות הסדיר של מש"קיות הו"ד תלוי מגמה ושיבוץ. השיבוץ יכול להיות בכל רחבי הארץ, במתקנים אזרחיים, בבסיסיים שונים או בבסיסי הכשרה של חיל החינוך. רוב התפקידים והשיבוצים הם במתכונת של בסיס סגור, עם יציאות של חמשושים. מבחינת אפשרויות קידום, המתאימות יוכלו להמשיך לתפקיד נוסף בשירות הסדיר כמפקדות בקורס הו"ד ולהיות אלו שיכשירו את הדור הבא של המפקדות. בעלות הנתונים המתאימים יכולות גם לצאת לקצונה בחיל חינוך, ולהשתלב כקצינה או באחת המגמות של הו"ד או בשאר תפקידי הקצונה בחיל החינוך והנוער.