מנהל בית תוכנה גדול מגיע לריאיון לתפקיד מנהל כספים. על אף שלא תיפקד עד כה כמנהל כספים, החליטו לזמנו לריאיון בגלל השכלתו כרואה חשבון.
במהלך הריאיון המראיין שואל את המועמד: "מדוע אתה חושב שאתה מתאים לתפקיד?"
המועמד משיב: "תמיד נהניתי לעבוד עם כספים, כמנהל בית תוכנה שימשתי כמנהל כספים של הארגון, כל השקעה כספית בארגון עברה דרכי, כל הוצאה נעשתה באישורי, הניסיון שצברתי בניהול כספים עולה אפילו על ניסיונו של מנהל כספים מן השורה".
התשובה שקרית, מנהל בית תוכנה אינו מנהל כספים, הניסיון של מנהל בית תוכנה שונה מניסיונו של מנהל כספים. הטענה שמנהל בית תוכנה דומה בניסיונו למנהל כספים מעוררת ספקות לגבי אמינותו ורצינותו של המועמד. המועמד עלול להיכשל בריאיון בגלל הגזמה שמקורה בחוסר ביטחונו.
נכון יותר היה לענות: "בהשכלתי אני רואה חשבון ומבין היטב את כל האספקטים הכלכליים בארגון ונוסף על כך יש לי ניסיון בניהול אנשים". זו תשובה אמיתית, הגיונית ומשכנעת, והרושם שהיא עושה על המראיין הוא חיובי.
הרבה אנשים נוטים ברגע של לחץ להגזים בתגובתם וחושבים בטעות שהגזמה מותירה רושם טוב. האמת היא שהגזמה מצביעה על חוסר ביטחון של המרואיין.
מצב דומה מתרחש גם בחיי אהבה. זוג נפגש לפגישה עיוורת (בליינדייט) והאישה פותחת בבקשה הבאה: "ספר לי על עצמך", הגבר עונה: "תמיד הצלחתי בכל מה שעשיתי, יש לי יכולת לקרוא כל אדם מהרגע הראשון, יש לי תקשורת מדהימה עם אנשים, אני מצליח מאוד בעבודתי ומאושר מאוד מחיי החברתיים".
התיאור של הגבר מוגזם. ההגזמה שלו עלולה להרתיע את האישה, להפחיד אותה ולהפוך אותה לחשדנית. תגובת הגבר המוגזמת פוגעת בסיכויים שהפגישה תצליח.
באהבה ובריאיון עבודה - הגזמה מצביעה על חוסר ביטחון. עדיף להציג עצמך מתוך אמונה אמיתית ולא מתוך הפרזה מזויפת.
מאת דוד משולם, מנכ"ל מכון נועם
מתוך הטור "יחסי אהבה ועבודה" שפורסם בעיתון "מעריב".