אנשים שפוטרו מוכנים לעשות כמעט הכל כדי לחזור לעבודתם הקודמת. מצב דומה מתרחש ביחסי זוגיות, אדם שננטש על ידי בן זוגו שואף בשלב הראשון לחזור לקשר שנותק בכל מחיר. אדם שננטש רואה פתאום יתרונות גדולים בקשר שנותק, כאילו בגלל הניתוק הפך הקשר למשמעותי יותר. לוקח זמן עד שהוא יפנים את הפרידה ויקבל את העובדה שהקשר נותק. כך גם בשלב הראשון לאחר פיטורים מתעורר רצון להחזיר את המצב לקדמותו, לקוות שנחזור לעבודה במהירות, להאמין שאפשר להתקבל לעבודה חדשה וטובה תוך זמן קצר.
הבעיה היא שלא תמיד זה מצליח ורבים ממקרי הפיטורים אינם מסתיימים תוך זמן קצר. יש מקרים בהם המפוטר צריך לעבור תקופה ארוכה יחסית ללא עבודה. הקושי הגדול בשלב זה הוא להסתגל למצב החדש - ללמוד לחיות ללא עבודה ולמלא את הריקנות שנוצרה. שלב ההסתגלות למצב החדש הוא אחד המבחנים הקשים שמפוטר צריך לעבור. לוקח זמן עד שאדם שפוטר מעבודתו לומד למצוא עניין כשהוא קם בבוקר ללא עבודה, לוקח זמן עד שלומדים ליהנות מהחופש, מקריאת ספרים, ממשפחה, מפגישה עם חברים.
מצב דומה מתרחש בנפשו של אדם שנפרד מבן זוגו וצריך להפנים את העובדה שעליו לחיות תקופה מסוימת ללא בן זוג. לוקח זמן עד שלומדים להתגבר על הפחד להיות לבד ללא בן זוג. בשלב הראשון הקושי הוא גדול אך כשאדם מצליח להתגבר על הפחד הראשוני להיות לבד, הוא יגלה שיש גם יתרונות במצב החדש וההחיים יכולים להיות מהנים גם ללא בן הזוג. ההתמודדות עם שלב הפחד הראשון היא מבחן שחשוב לעבור בהצלחה. כשאדם מצליח להתגבר על הפחד להיות לבד הוא יכול לבחור בן זוג מתוך הכרות אמיתית עם יתרונותיו ויכולותיו.
הרצון למצוא עבודה באופן מיידי לאחר פיטורים היא טבעית, בדיוק כמו הרצון למצוא בן זוג חדש מיד לאחר פרידה. מי שמצליח למצוא מיד עבודה טובה או בן זוג מתאים יפחית את תחושת המשבר, כי עבודה וזוגיות משפרים את חיינו ומפחיתים את תחושת החרדה. במקרים שלא מוצאים עבודה מיד, צריך ללמוד להיות סבלניים, כדאי לקחת את ההזדמנות ולמצוא עניין בחיים גם ללא העבודה. הלמידה הזאת אינה קלה אך היא טומנת בחובה תהליך גדילה והתבגרות. היא מאפשרת לאדם לבחור עבודה חדשה מתוך ביטחון ולא מתוך מצוקה.
מאת דוד משולם, מנכ"ל מכון נועם
מתוך הטור "יחסי אהבה ועבודה" שפורסם בעיתון "מעריב".