שמעתם על הוובינר החינמי שלנו לצו הראשון? קליק כאן לפרטים

 

סולם הדרגות: סמל הסטטוס הצה"לי

צה"ל הוא מערכת היררכית שמבוססת על יחסי מפקדים ופקודים. את מאזן הכוחות מגדירות דרגות צבאיות, שמיוצגות על ידי סמלים שונים ומחולקות לשלוש קבוצות: חוגרים, נגדים וקצינים - לכל אחת מהקבוצות האלה יש מסלול התפתחות מובנה משלה.

לרוב ההעלאה בדרגה מושגת דרך פרק הזמן שעבר מקבלת הדרגה הקודמת או על בסיס הכשרה מסוימת, כמו קורס קצינים. הדרגות הבסיסיות יותר מסומנות על זרוע הבגד, אלו הן "דרגות זרוע", והדרגות המתקדמות יותר כבר מטפסות למעלה, אל הכתף, וניחשתם נכון - הן נקראות "דרגות כתף". אז מי נמצאת איפה ולמה? כבר נסביר.

רוצים להיות קצינים? בואו נתחיל בהתחלה
צו ראשון | יום המא"ה | מנילה | תפקידים בצבא

שמים פס: דרגות החוגרים

חוגרים הם חיילים בשירות חובה סדיר. דרגות החוגרים מיוצגות באמצעות פסים אלכסוניים שנראים כמעין מקבילית. אלו הן דרגות זרוע והן נתפרות על שרוולי המדים משני צידי הגוף, בין המרפק לכתף.

טוראי

דרגת טוראי מוענקת לכל חייל וחיילת כבר ביום הגיוס. בעבר היא הייתה מסומנת בפס אחד, אבל כיום כבר לא, וזו הדרגה היחידה שבעצם לא מסומנת בשום צורה על המדים. אם תראו חייל ללא דרגות ועם מדים חדשים וירוקים במיוחד - תדעו שכנראה מדובר בטוראי.

רב-טוראי (רב"ט)

הדרגה הזאת מיוצגת בשני פסים, ומוענקת לחיילים בהתאם לפז"מ (פרק זמן מינימלי) ולתפקיד שלהם. חיילים עורפיים מקבלים את הדרגה עשרה חודשים לאחר גיוסם, תומכי לחימה מקבלים אותה שבעה חודשים לאחר הגיוס, וחיילים קרביים הופכים לרב"ט בסיום האימון המתקדם. לפי חוק חיילים קרביים צריכים לענוד את הדרגה כמו כולם, אבל בפועל הם לרוב מעדיפים לא לשים את הדרגה הזו, כי אין לה מספיק ותק מבחינתם.

יש מקרים שבהם המסלול לדרגת רב"ט קצר יותר – הנדסאים (בוגרי כיתות י"ג-י"ד) הופכים לרב"טים אחרי חודשיים בשירות, ושוחרים במכללה הטכנולוגית של חיל האוויר מקבלים את הדרגה הזאת כבר ביום הגיוס.

סמל

דרגת הסמל מיוצגת בשלושה פסים, ומוענקת לחיילים עורפיים לאחר 21 חודשי שירות, לתומכי לחימה לאחר 18 חודשים ולקרביים לאחר 16 חודשים.

סמל ראשון (ַסמ"ר)

דרגת סמ"ר מיוצגת בשלושה פסים עם עלה תאנה במרכזם. הדרגה מוענקת לחיילים עורפיים ולתומכי לחימה 11 חודשים מיום קבלת דרגת הסמל, ולחיילים קרביים לאחר 12 חודשים מיום קבלת דרגת הסמל. כיוון שמרבית החיילות משרתות 24 חודשים בלבד, רק חיילות שחותמות על שירות סדיר נוסף (שס"ן) או עושות שירות קבע, מגיעות לדרגת סמ"ר.


עוברים לסיטרואן: דרגות הנגדים

נגד הוא איש קבע שאינו קצין. דרגות הנגדים מכונות "סיטרואן" כי הן דומות לסמל של מותג הרכב "סיטרואן": שני חיצים/משולשים פתוחים (>>). דרגות הנגדים הן דרגות כתף הנלבשות על גבי כותפות המדים.

 רב-סמל (רס"ל)

דרגת רס"ל מורכבת מ"סיטרואן" (חץ / משולש) אחד. הדרגה מוענקת שנתיים לאחר קבלת דרגת הסמ"ר.

 רב-סמל ראשון (רס"ר)

הדרגה מיוצגת בשני "סיטרואנים". משלב זה והלאה, הדרגה מוענקת לרוב לפי דרישות התפקיד שאליו מתקדמים, אך תוענק בכל מקרה, לכל המאוחר, אחרי תשע שנים מיום קבלת דרגת הרס"ל.

 רב-סמל מתקדם (רס"ם)

הדרגה מורכבת מ"סיטרואן" אחד וכוכב, ומוענקת אחרי שבע שנים לכל היותר מיום קבלת דרגת הרס"ר.

 רב-סמל בכיר (רס"ב)

דרגה זו מורכבת משני "סיטרואנים" וכוכב, ומוענקת לפי דרישות תפקיד או לכל המאוחר אחרי שבע שנים מיום קבלת דרגת הרס"ם.

 רב-נגד משנה (רנ"מ)

הדרגה הזאת נכנסה לצה"ל בשנת 2011, בעקבות עליית גיל הפרישה, שהיה 42, וכיום עומד על 49. הדרגה מיוצגת בשלושה "סיטרואנים", ומוענקת תוך שבע שנים מקבלת דרגת רס"ב.

 רב-נגד (רנ"ג)

הדרגה הזאת, המיוצגת בשלושה "סיטרואנים" וכוכב, מוענקת למספר מצומצם של נגדים, בתנאי שעברו לפחות חמש שנים מיום קבלת דרגת הרנ"מ. לרוב ניתנת דרגת הרנ"ג על בסיס הערכה אישית ולא על בסיס ותק. 


  הידעתם? כדי לקבל דרגת קצין צריך לעבור מבחנים לא פשוטים. למזלכם, לנו יש את כל המידע וההכנה המתאימה כדי לעבור אותם:

כל המידע על קצונה | הכנה למבדקי הקצונה

 

 

ולנו יש פלאפל: דרגות הקצינים

קצין הוא חייל שהוסמך לקצונה בקורס קצינים או במסגרת אחרת (למשל קצין מקצועי או עתודאי אקדמאי). דרגות הקצונה הן דרגות כתף. הבסיסיות הן מלבנים שבתוכם עלה של זית, המכונים "ארונות". בהמשך הדרגות מיוצגות בעלי תאנה, שמוכרים בשם "פלאפלים". בדרגות הבכירות הבאות, נוספות גם חרבות שמוצלבות עם עלה של זית.

 סגן-משנה (סג"ם)

דרגת סג"ם מוענקת מיד לאחר סיום קורס הקצינים והיא מורכבת מ"ארון" אחד. במקביל לדרגת סג"ם, יש דרגת קמ"א (קצין מקצועי אקדמאי), שמורכבת גם כן מ"ארון" אחד. במדי א' הדרגה של קצינים בדרגת סג"מ בולטת, ואילו הדרגה של קצינים בדרגת קמ"א היא שטוחה. גם חיילי מילואים שעברו השלמה לקצונה, ולא הכשרה בבה"ד 1, יקבלו את אותו "ארון שטוח".

 סגן

שנה לאחר קבלת דרגת הסג"ם, עולים לדרגת סגן, המורכבת משני "ארונות". גם במקרה הזה יש לכך מקבילה - דרגת קא"ב (קצין מקצועי אקדמאי בכיר) שהיא כמו דרגת סגן, עם שני "ארונות" שטוחים.

 סרן

הדרגה מוענקת שלוש שנים לאחר קבלת דרגת הסגן, מה שאומר שהיא ניתנת לרוב לקצינים שחתמו על תקופת קבע נוספת. הדרגה מורכבת משלושה "ארונות". בדרגה זו כבר תוכלו למצוא מ"פ (מפקד פלוגה) או קצין מטה בכיר.

 רב-סרן (רס"ן)

דרגת רס"ן מוענקת שלוש שנים מיום קבלת דרגת הסרן. הדרגה מורכבת מ"פלאפל" אחד. דרגה המתאימה לתפקיד ראש תחום, ראש מדור או סגן מפקד גדוד.

 סגן-אלוף (סא"ל)

החל מדרגה זו הפז"ם כבר לא משחק תפקיד מרכזי בהעלאה, כאן נדרשים אישורים מיוחדים לצורך העלאת דרגה. דרגת סא"ל מוענקת באישור אלוף ובאישור הרמטכ"ל או ראש אכ"א (אגף כוח אדם). הדרגה מורכבת משני "פלאפלים". דרגה זו מאפיינת תפקידים כמו מג"ד (מפקד גדוד), מפקד טייסת או ראש ענף ביחידה עורפית.

 אלוף משנה (אל"ם)

הדרגה הזאת מוענקת באישור הרמטכ"ל ושר הביטחון. הדרגה מורכבת משלושה "פלאפלים".

 תת-אלוף (תא"ל)

דרגה המוענקת באישור הרמטכ"ל ושר הביטחון. הדרגה מורכבת מחרב אחת.

 אלוף

דרגה המוענקת באישור הרמטכ"ל ושר הביטחון. הדרגה מורכבת מחרב ו"פלאפל". זו דרגה גבוה במיוחד שלא נתקלים בה לעיתים קרובות. אורנה ברביבאי הייתה האישה הראשונה בצה"ל שהגיעה לדרגת אלוף בשנת 2011.

 רב-אלוף (רא"ל)

הדרגה הבכירה ביותר בצה"ל ששמורה רק לרמטכ"ל. לדרגת רא"ל מגיעים אלופים בהמלצה אישית של שר הביטחון ובאישור ממשלת ישראל. הדרגה מסומנת בחרב ושני "פלאפלים".

 

 


לכל כלל יש יוצאים מהכלל: מצבים נוספים שבהם אפשר לעלות (או לרדת) בדרגות

עד כה הכול נראה מובנה וברור, אבל כמו שציינו בהתחלה, יש מצבים מיוחדים שיכולים לגרום לתזוזות בסולם הדרגות, למעלה או למטה.

דרגות אישיות

לעיתים ניתנת העלאה בדרגה בזכות הישגים אישיים יוצאי דופן.

דרגות ייצוג

לפעמים קצין נכנס לתפקיד מסוים או נדרש לבצע משימה כלשהי, מבלי שהגיע לדרגה הנדרשת באותו מעמד. במקרה כזה, הקצין מקבל דרגת ייצוג, בהתאם לתפקיד שעליו למלא באותה העת. לא מדובר בהעלאת דרגה של ממש - בדרך כלל דרגות הייצוג ניתנות רק למשך הזמן שבו מתבצע התפקיד הנדרש ואז נלקחות. לעיתים רחוקות הן הופכות לדרגות קבע.

דרגות ייצוג ניתנות גם לאזרחים שנכנסים לתפקידים מקצועיים בצבא. לעיתים מדובר בתפקידים שמבוצעים במסגרת שירות המילואים כמו שופטים צבאיים, ולעיתים בתפקידים ארוכי-טווח כמו דובר צה"ל.

העלאה בדרגה לאחר המוות

שלא נדע - חייל, נגד או קצין שנפטר במהלך תקופת השירות, לרוב עולה בדרגה באופן אוטומטי. פקודות צה"ל מפרטות באילו מקרים מתבצעת ההעלאה בדרגה ובאיזה אופן.

הורדה בדרגה (גם זה קורה)

הורדה בדרגה היא צעד חריג, אך אפשרי. מדובר בעונש שבית הדין הצבאי יכול לגזור על נאשמים בעבירות שונות. בחלק מהמקרים ההורדה תהיה בדרגה אחת או שתיים, אבל במקרים חמורים יותר ניתן להוריד את הנאשם עד לדרגת טוראי, או לגרש אותו מהצבא ובכך לשלול ממנו את כל הדרגות הצבאיות. זה למשל מה שקרה לרמי דותן, תת-אלוף בחיל האוויר, שנשללו ממנו כל הדרגות לאחר שהורשע בקבלת שוחד.

אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.