למה אנחנו כל כך חוששים לנהל משא ומתן על שכר?

השאלה "מה ציפיות השכר שלך?" גורמת כמעט לכולנו (ובייחוד לנשים) לנוע בחוסר נוחות בכיסא. אנחנו מרגישים שמדובר בשאלה מכשילה, ושלא משנה מה נענה - אנחנו עלולים לצאת מופסדים: אם נבקש שכר גבוה, המעסיקים עשויים לחשוב שאנחנו מפריזים בהערכה העצמית שלנו ולפסול אותנו על הסף; ואם נבקש שכר נמוך, או שהמעסיקים יתפסו את זה כחוסר ביטחון ביכולת שלנו לבצע את התפקיד כמו שצריך, או שהם יקפצו על המציאה - אבל אנחנו נעשה את עבודתנו בתחושה שאנחנו לא מתוגמלים מספיק. 

אז איך מגיעים מוכנים לשאלה "מה ציפיות השכר שלך"?

אתם הרי יודעים שהשאלה הזאת תגיע - בין שזה יהיה בריאיון הטלפוני הראשוני, ובין שזה יהיה בריאיון המקצועי או בראיון HR. כדי ללכת על בטוח, מומלץ לגבש תשובה מוקדם ככל האפשר בהתבסס על הפרמטרים הבאים: 

  • איפה אתם חיים - כדי להגדיר ציפיות שכר ריאליות, כדאי שתהיה לכם איזושהי הבנה של השוק שבו אתם פועלים: מה מצב האבטלה עכשיו? האם קשה למצוא עבודה בתקופה הזאת, או שדווקא הרבה חברות מחפשות? וברמה היותר ספציפית - עד כמה התחום שלכם תחרותי? הביקוש גובר על ההיצע, או להפך? אלו שיקולים שיש להם השפעה רבה על כוח המיקוח שלכם. טבלאות שכר (למשל זו של AllJobs) וקבוצות פייסבוק כמו "וידויי שכר" יכולות לעזור לכם להבין מה השכר שמקובל במקצוע שלכם.
  • לאן אתם מתראיינים - כחלק מעבודת התחקיר הקטנה שמומלץ לערוך לפני שמתראיינים למקום עבודה חדש, חשוב לנסות לברר כמה שיותר פרטים על תנאי השכר שנהוגים במקום. אם אתם מכירים אנשים בחברה שעובדים בתפקיד שאתם מתראיינים אליו או בתפקיד דומה - זאת דרך מעולה לקבל מושג באילו סכומים מדובר. אבל גם אם אין לכם אנשים "מבפנים" להתייעץ איתם, אתם לא צריכים להישאר בחשיכה. באמצעות אתרים כמו The Worker תוכלו לחפש מה המשכורות המקובלות בחברות רבות בשוק בחלוקה לתפקידים ספציפיים.
  • כמה אתם שווים - הכוונה כאן היא מה אתם מביאים איתכם למשרה: ההכשרה שלכם, שנות הניסיון שצברתם, הישגים רלוונטיים שאפשר להציג למראיינים או איכויות מבוקשות שיתרמו לכם בתפקיד וייתנו לכם יתרון על פני מועמדים אחרים. לא פחות חשוב מכל אלה, אתם צריכים להגיע להחלטה עד כמה אתם מוכנים להגמיש את דרישות השכר שלכם בשביל העבודה הזאת - אם זה כי אתם כבר ממש זקוקים לעבודה מבחינה כלכלית, או פשוט כי המשרה עצמה מושכת אתכם במיוחד (זה יכול להיות מטעמי נוחות, עניין, אפשרויות קידום בהמשך וכו'). 

תַראו ששווה להשקיע בכם


מהן הסוגיות הבולטות במשא ומתן על שכר?

  • ברוטו או נטו - התשובה לזה חד-משמעית: כשמדברים על שכר מדברים במונחים של ברוטו. הסיבה לכך היא פשוטה - המעסיקים לא יודעים כמה מיסים אתם משלמים, כך שהם לא יכולים לחשוב את סכום הברוטו שממנו ייגזר הנטו שאתם רוצים. יש מחשבוני שכר ברשת (למשל זה של חילן) שיאפשרו לכם להבין בקלות, ולפי הנתונים האישיים ושאיפות ההשׂתכרות שלכם, איזה שכר אתם צריכים לבקש בברוטו.
  • מספר או טווח - אז זו כבר שאלה קצת יותר מורכבת. בגדול, ההמלצה היא לנקוב במספר ולא בטווח, משום שכשנותנים טווח - המעסיקים לרוב יבחרו להתייחס לרף התחתון. עם זאת, אם אתם רוצים להראות למעסיקים שאתם גמישים בדרישות השכר שלכם, לתת טווח זה פתרון לא רע. הטריק הוא לתת טווח מצומצם יחסית (למשל 12-10 אלף, ולא 16-10 אלף), שבאמת תהיו מרוצים גם אם תקבלו את הרף התחתון שלו. 
  • שכר או תנאים נוספים - מן הסתם, כאן אתם לא צריכים לבחור בין השניים. אתם רק צריכים לזכור שיש עוד תנאי העסקה, מלבד שכר, שיכולים לגרום למשרה להיות נחשקת יותר או פחות: בונוסים, קרן השתלמות, רכב חברה, אופציות ועוד. עם התקדמות תהליך הקבלה, יהיה פתח לנהל מו"מ גם על הנושאים האלה. כך שאם אתם מתלבטים כי השכר המוצע הוא לא בדיוק מה שחשבתם, התנאים הנוספים יכולים לסייע לכם להכריע את הכף. 

 

זה אצלכם בכיס

השאלה "מה ציפיות השכר שלך?" משרתת לא רק את המעסיקים, אלא גם אתכם, המועמדים. היא תשלים לכם פיסת מידע מאוד חשובה שאתם צריכים לדעת על המשרה, ואולי גם תחסוך לכם זמן בתהליכי מיון למשרות שהתגמול שלהן לא לרוחכם. ברגע שמבינים שהשאלה עובדת לשני הכיוונים, זה עוזר להעלות את הביטחון ולהגיד את מה שאתם חושבים שמגיע לכם בלי להתנצל ולהסס (אבל בנעימות ובנימוס, כמובן).


על נשים, ציפיות שכר ופערי שכר

הבשורה הרעה: גם היום, ב-2024, יש פערי שכר לא מבוטלים בין גברים לנשים. הבשורה הטובה: הנושא הזה מקבל הרבה יותר חשיפה, בעיקר בזכות נשים ותנועות חברתיות שנלחמות כדי להביא לשינוי תודעתי וחוקתי שיצמצם את הפערים האלה. בין ההישגים בתחום הזה, למשל, אפשר למנות את תיקון מספר 6 לחוק שכר שווה לעובדת ולעובד. התיקון למעשה מחייב כל חברה שיש בה מעל מספר מסוים של עובדים, לפרסם מדי שנה דוחות המפרטים את השכר הממוצע שניתן בה לגברים ולנשים.

אבל יש עוד הרבה עבודה שצריך לעשות בתחום הזה, וזה מתבטא גם בדרך שבה נשים רבות מציגות את עצמן ואת הדרישות שלהן בשיחות שכר. יש לא מעט נשים שדורשות פחות ממה שמגיע להן, מכל מיני סיבות: כי את אמא לילדים קטנים ואת יודעת שזה ידרוש ממך גמישות מסוימת בעבודה, ואת חוששת למתוח את החבל; כי את כל כך שמחה שיש לך הזדמנות לעבוד במה שאת אוהבת, ואת לא רוצה לסכן את זה בדרישת שכר שלא תמצא חן בעיני המעסיקים; ואולי כי פשוט לא נעים לך לדבר על כסף ואת חוששת להצטייר כ"בעייתית". אחרי הכול, לצערנו, זה עדיין נושא שמזוהה יותר עם גברים מאשר עם נשים. 

במקרים כאלו ההכנה לראיונות (או לשיחות הנוגעות להעלאה במשכורת) חשובה במיוחד. בשביל שתוכלו להגיד את השכר שאתן רוצות בביטחון ולא תעשו לעצמכן הערכת חסר, תצטרכו לחקור את המשכורות שנהוגות בתחום ובחברה, לשאול שאלות, וכן, גם לדבר על כסף. פרטים על החיים האישיים שלכן, כמו מספר ילדים או תוכניות להיכנס להריון, לא צריכים להיכנס למשוואה הזאת (ולמעסיקים גם אסור לשאול עליהם בריאיון), ובטח שלא להשפיע על המחיר שאתן נותנות למקצועיות שלכן. 

 

אל תתפשרו על פחות ממה שמגיע לכן

אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.