צה"ל הוא ארגון גדול ומסועף שפועל תחת חוקים ונורמות משלו, ולכן זה רק הגיוני שהוא זקוק גם למשטרה משלו - כזו שתאכוף את המשמעת, תמנע פשיעה ותחקור מקרי עבירה - במילים אחרות - המשטרה הצבאית.
אולי לחיל המשטרה הצבאית יצא שם לא כל-כך טוב, אבל כדאי לדעת שאפשר בהחלט למצוא בחיל הרבה תפקידים מעניינים ובעלי משמעות. אם שובצתם למשטרה הצבאית, יש לנו את כל מה שאתם צריכים לדעת על החיל שעושה סדר בצבא.
משטרה צבאית (או בקיצור הידוע - מ"צ) עוסקת בתחומים שונים, הרבה מעבר לרישום דוחות על הופעה לא מוקפדת. למשטרה הצבאית אחריות משמעותית על אכיפת החוק והסדר בצבא - שוטרים צבאיים מאבטחים אישים ומתקנים, מאתרים ועוצרים עריקים, מחזיקים כלואים, פועלים למניעת עבריינות תנועה, ואף מפעילים מערך מודיעני וחוקרים אירועים פליליים.
מערכי שיטור
אם שובצתם למשטרה הצבאית, התפקיד הרשמי שתקבלו הוא "שוטר צבאי". אבל בסיום הטירונות כל חייל וחיילת ימשיכו לקורס אחר, לפי התאמתם והתרשמות המפקדים מהם במהלך הטירונות. התפקידים בחיל המשטרה הצבאית מסווגים לפי חמישה מערכים:
מערך השיטור והתעבורה - זהו המערך ה"קלאסי" שחושבים עליו כשחושבים על משטרה צבאית, ומטרתו לשמור על חוסנו המוסרי של הצבא. במערך זה משרתים שוטרים צבאיים, שעבודתם כוללת אכיפת חוקי משמעת והופעת החיילים, אכיפת עבריינות תנועה בצבא (בניידות סמויות וגלויות) וליווי אישים בכירים בצה"ל במהלך ביקורים. עבודת השוטרים הצבאיים מתבצעת לא פעם בשיתוף עם משטרת ישראל. תפקיד בולט נוסף במערך הוא בלש צבאי. תפקיד זה כולל תצפיות, מעקבים ותכנון מעצרים של חיילים באופן גלוי או סמוי.
מערך הכליאה - המשרתים במערך הכליאה אחראים על החיילים הכלואים בבסיסי כליאה שונים. אחד התפקידים המרכזיים במערך הוא מפקד או מפקדת כלואים. מפקדים אלו מלווים את הכלואים לאורך תקיפת כליאתם, ועליהם לנסות ולהעביר להם את רוח צה"ל בכדי להגביר את המוטיבציה שלהם לשוב לשירות תקין. תפקיד נוסף הוא מפקד או מפקדת מלווה, שתפקידם ללוות את הכלואים בין בסיסי הכליאה, לבתי הדין, לבדיקות רפואיות וכדומה. המשרתים במערך זה מפקדים בבית הכלא הצבאי נווה צדק (כלא 10).
מערך ההדרכה - מערך ההדרכה אמון על חניכת הטירונים של חיל המשטרה הצבאית והכשרתם לפי המקצוע שמותאם להם. המשרתים במערך זה מפקדים בקורסים מקצועיים ובטירונות בבית הספר למשטרה צבאית (בה"ד 13) שבעיר הבה"דים בדרום הארץ. אחד התפקידים המרכזיים במערך הוא מ"כ או מ"כית בפלוגת טירונים, שאחראים לחנוך את טירוני החיל ולבצע את ההיכרות הראשונית בין החיילים לבין החיל.
מערך המשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח) - מערך החקירות הוא כנראה המערך המרתק ביותר במשטרה הצבאית. המשרתים במערך זה, בתפקיד חוקר או חוקרת פליליים, הם בעלי תפקיד משמעותי במיגור הפשיעה בצה"ל. החוקרים מנהלים חקירות ותיקים פליליים בשלל נושאים כמו שימוש בסמים, חקירות מבצעיות, הונאה, תאונות דרכים, פגיעות מיניות ועוד. התפקיד כולל חקירות, תצפיות, מעקבים, איתור ומעצרים באופן גלוי או סמוי, ובעתיד אף מאפשר השתלבות בקהילת המודיעין של ישראל. לתפקיד זה מגיעים לרוב דרך מיון מקדים.
מערך המעברים - במערך המעברים משרתים שוטרים צבאיים בתפקיד לוחמי ולוחמות מעברים, תפקיד מבצעי שמטרתו לשמור על מעברי הגבול. נציין כי בשנת 2023 נסגר אחד הגדודים במערך, גדוד תעוז, וכעת מרחף סימן שאלה מעל הגדוד הנוסף - גדוד ארז.
תנאי קבלה לחיל המשטרה הצבאית
את השיבוץ לחיל המשטרה הצבאית מקבלים מלש"בים שעונים על התנאים הבאים:
ציוני יום המא"ה (לבנות בלבד) - יחסי אנוש 3 ומעלה, ניהול וארגון 2 ומעלה, פיקוד 3 ומעלה, מסגרתיות 3 ומעלה.
אלו הנתונים המינימליים שעליכם לעמוד בהם כדי לקבל גיוס לפש"ץ (פלוגת שוטרים צבאיים). כפי שכבר הזכרנו, במהלך הטירונות תקבלו שיבוץ לתפקיד הסופי שלכם בחיל.
שפרו הופעתכם ↓
שוטרים צבאיים - מסלול הכשרה וקידום
מיד עם הגיוס תגיעו לטירונות 02 מורחבת בפש"ץ, פלוגת שוטרים צבאיים, שנמשכת כ-6 שבועות בבה"ד 13 שבעיר הבה"דים. לצד תכני טירונות סטנדרטים כמו משמעת, מטווחים ורוח צה"ל, אתם תעברו הסמכת שיטור שתסמיך אתכם כשוטרים צבאיים. במסגרת ההסמכה תבקרו במחנה בית ליד - במחנה זה שוכנים בסיסים של חיל המשטרה הצבאית, מפקדת קצין משטרה צבאית ראשית, כלא 10, בתי הדין הצבאיים, התביעה הצבאית והסנגוריה הצבאית. כמו כן תעברו סימולציות בכיתות הדמייה שמדמות סיטואציות אמתיות במחסומים, כיתת בלשים, כלא ועוד.
במהלך הטירונות אתם תיחשפו לתפקידים הפתוחים בפניכם בחיל המשטרה הצבאית. אתם תעברו מיונים שכוללים ריאיונות אישיים, סימולציות ופאנלים, ותדרגו את התפקידים לפי העדפותיכם. השיבוץ שלכם ייקבע לפי שקלול של העדפות אישיות, התרשמות הקצינים ונתוני האיכות מהצו הראשון.
שימו : לא כל תפקיד נפתח בכל מחזור גיוס.
לאחר השיבוץ תמשיכו לקורס המשך בבה"ד 13, שאורכו תלוי בתפקיד שאליו שובצתם:
קורס שיטור ותעבורה - 5 שבועות
קורס בילוש - 5 שבועות
קורס מפקד/מפקדת כליאה - 6 שבועות
קורס מפקד/מפקדת מלווה - 4 שבועות
קורס מ"כ/ית - 5-6 שבועות, ולאחר מכן קורס נוסף בבית הספר לפיקוד בקריית ההדרכה
קורס חוקרים פליליים במצ"ח - 9 שבועות
לאחר הקורס תגיעו לבסיס האם שלכם ותעברו חפיפה. השירות בחיל מתקיים בבסיסי משטרה צבאית ברחבי הארץ והיציאות משתנות לפי סוג התפקיד ואופיו.
אם תחליטו שאתם מעוניינים להתקדם ותתאימו לכך, תוכלו לצאת לקורס פיקוד וקורס קצינים.