הידעתם?
התפקיד פתוח גם עבור לוחמות אש - אם כי כיום משרתות רק בודדות בתפקיד
הגשת המועמדות לתפקיד לוחם אש נעשית באתר שירות נציבות המדינה, והיא אפשרית רק כאשר יש מכרז פעיל לתפקיד.
פרטים על מכרזים (מועדים, מספרי מכרזים וכדומה) תוכלו למצוא באתר של הרשות הארצית לכבאות והצלה. מועמדים שיעמדו בתנאי הסף ויימצאו מתאימים יזומנו ליום המיון שיתקיים במכון המיון או בזום.
אם שליחות היא משהו שבוער בכם, אולי תתעניינו גם בארגונים הבאים:
יותר מ-1,000 מועמדים ניגשים למבחני המיון לקורס לוחמי האש בכל מכרז, אבל רק מעטים זוכים להתקבל. המיונים מתחילים בסוף דצמבר או בתחילת ינואר (כחודש מסיום ההרשמה למרכז), ולצד המיונים הפיזיים תתבקשו לעבור גם אבחון קוגניטיבי ואבחון אישיותי-התנהגותי.
השלב הראשון של המיונים הוא אבחון קוגניטיבי במכון המיון אדם מילא, שנערך באופן מקוון מהבית. האבחון הקוגניטיבי מורכב ממבחנים מבחנים פסיכוטכניים שבוחנים חשיבה מילולית, לוגית, כמותית, טכנית ועוד. לפי ביצועי המועמדים נקבע קו חתך, שהוא למעשה ציון הסף שקובע אילו מועמדים עוברים לשלב הבא.
אם תעברו את שלב האבחון הקוגניטיבי בהצלחה, תמשיכו ליום מיון מרוכז שבו ייערך לכם אבחון אישיותי-התנהגותי, הכולל לרוב את המבחנים הבאים:
מגיעים מוכנים לאתגרים של המיונים
בנוסף, ביום זה תעברו מבחן כושר פיזי הבוחן את הכושר המבצעי שלכם ואת תפקודכם בעומס כוח. כחלק ממבחן הכושר תתבקשו לבצע גם תרגילים קבוצתיים עם עוד שני מועמדים. כמו כן, תעברו בדיקות רפואיות על ידי רופא או רופאה תעסוקתיים מטעם כבאות והצלה, שיבחנו את הכשירות הרפואית שלכם.
השלב האחרון במיונים הוא ריאיון עם ועדת בוחנים. הריאיון יתקיים במשרדי נציבות כבאות והצלה לישראל וישתתפו בו מפקדי הכבאות ונציגי אגף משאבי אנוש.
אם תעברו את כל שלבי המיון, תזומנו לקורס הכשרה בן ארבעה חודשים. הקורס נערך בתנאי פנימייה (כלומר עם לינה) במכללה לכבאות והצלה בראשון לציון. במהלך הקורס שוהים גם במקומות נוספים, לצורך תרגול מבצעים. הקורס מתקיים בימים א'-ה', ובמהלכו נשארים בדרך כלל שבת אחת (במקרה הצורך נשארים שבתות נוספות). במהלך הקורס תלמדו את "שפת האש" - למידה תיאורטית על התנהלות עם אש.
חשוב לציין שלאורך קורס הכבאות המשכורת היא גלובלית ועומדת על 8,000 ש"ח ברוטו בחודש.
אם תסיימו את הקורס בהצלחה, תשובצו כלוחמי אש באחת מתחנות הכיבוי בארץ לתקופת ניסיון של שנתיים. אחרי שנתיים נערכות בחינות עיוניות ומקצועיות, ואלו שיעברו אותן בהצלחה יתחילו לעבוד כלוחמי אש מן המניין.
לוחמי אש זכאים לכ-20 ימי חופש בשנה. בכל תחנות הכיבוי הראשיות והמשניות קיימים תנאי לינה, מזון, מקלחות ובחלק מהן גם חדר כושר.
המשכורת של לוחמי אש תלויה בכמה גורמים, למשל ניסיון, מיקום התחנה ותפקידים מיוחדים (חיפוש והצלה או התעסקות בחומרים מסוכנים). בממוצע, המשכורת עומדת על 11,400 ש"ח ברוטו.
כמו כן, כיוון שהעבודה נמשכת גם בלילות, בשבתות ובחגים, יש מענקים על שעות נוספות.
דרישות הקבלה לקורסי הקצונה גבוהות יותר מאלו של קורסי ההכשרה ללוחמי אש, והצוערים והצוערות נדרשים להפגין יכולות ותכונות אופי התואמות את פרופיל קצין או קצינת האש.
מבחני המיון לתפקידי הקצונה כוללים גם הם ריאיון אישי, משימת דינמיקה קבוצתית ומבחנים פסיכוטכניים, וכן שלבים נוספים כמו מבחנים באנגלית ומבחן דואר נכנס.
מספר המועמדים שמתקבלים לקורס משתנה בהתאם לצרכים המבצעיים של מערך הכבאות. בעקבות מלחמת חרבות ברזל למשל הייתה עלייה משמעותית בגיוס של לוחמי אש חדשים. המספרים המדויקים לא נחשפים לציבור.