מבחן תיל הוא מבחן פסיכוטכני ממוחשב, שנערך על ידי חברת תיל אינטרנשיונל ומשמש כמבחן קבלה למכללות רבות בארץ (במקום הפסיכומטרי). המבחן מחולק לפרקים שונים (אילו פרקים? כבר נגיע לזה!), מורכב כולו משאלות אמריקאיות, וטווח הציונים בו הוא 800-200.
חשוב להדגיש: מבחן תיל הוא בעצם שם גנרי למבחן הקבלה שנערך במכללות רבות - בפועל כל מכללה מתאימה את המבחן למסלולי הלימוד שהיא מציעה. המשמעות היא שלא רק שמבחן תיל של מכללה אחת לא יהיה זהה לזה שנערך במכללה אחרת, אלא שבאותה מכללה עשויים להשתמש בכמה גרסאות של מבחן תיל.
ההבדלים בין הגרסאות יבואו לידי ביטוי בשתי דרכים עיקריות:
נושאי הפרקים - יש פרקים שתמצאו כמעט בכל גרסה של מבחן תיל (סדרות, בעיות מילוליות, זריזות ודיוק וכו'), ויש פרקים שיופיעו רק בחלק מהגרסאות. שאלות גלגלי שיניים, לצורך העניין, הן לא משהו שפוגשים בהרבה מבחני תיל, אבל אם תרצו להתקבל לסמי שמעון למשל - כנראה תיתקלו בהן. וכך גם פרק האנגלית - אומנם הוא לא מופיע בהרבה מהגרסאות של המבחן, אבל במבחן של קמפוס שטראוס דווקא כן יש לו מקום של כבוד.
היקף הפרקים ורמת הקושי - באופן לא מפתיע, גם היקף הפרקים ורמת הקושי שלהם משתנים בהתאם למסלולי הלימוד ולמוסדות הבוחנים. בתארים הטכנולוגיים, למשל, הפרק הכמותי צפוי להיות רחב יותר וברמת קושי גבוהה יותר מאשר בתארים ההומניים. במכללת HIT לדוגמה, אפשר להיתקל בכמה גרסאות של מבחן תיל, שהיקף הפרקים ורמת הקושי שלהם משתנים לפי היכולות הנדרשות בכל מסלול לימוד.
קודם כול: הנושאים. מבחן תיל מתפרס על לא מעט תחומים. הנפוצים ביותר הם מילולי, כמותי, צורני וזריזות ודיוק, אבל כאמור - המבחן גמיש ומשתנה לפי מסלול הלימוד, כך שבהחלט יכול להיות שיופיעו אצלכם עוד כמה תחומים (למשל אנגלית או אישיות). כלומר, כדי להצליח במבחן צריך להפגין רמת שליטה גבוהה בנושאים רבים.
ולא פחות חשוב: הזמן. מבחן תיל אורך כשלוש שעות, ובמהלך הזמן הזה תישאלו, כמו שהבנתם, לא מעט שאלות. כולנו יודעים שקשה לשמור על ריכוז לאורך זמן, וזה רק מחדד עוד יותר את החשיבות של המיומנויות שצריך לרכוש לקראת המבחן.
ולבסוף: ההפתעה. בניגוד למבחנים פסיכוטכניים אחרים, במבחן תיל לא תוכלו לדעת כמה שאלות יש בכל פרק וכמה זמן מוקצב לו (עכשיו הבנתם למה הפתעה?). זה אתגר שצריך להביא בחשבון, כי הוא משפיע על הזמן שמקדישים לכל שאלה. בקיצור, תצטרכו לענות על השאלות נכון - ותצטרכו לעשות את זה מהר.
שאלה לדוגמא - סדרות
בחרו בתשובה המתאימה להשלמת הסדרה הבאה:
? | 3- | 17 | 2 | 12 | 7
פתרון והסבר:
לסדרה שלפנינו יש חוקיות בעלת שני מאפיינים:
1. ההפרש גדל ב-5 בכל צעד.
2. הסימן של הפעולה המתבצעת משתנה בכל צעד: פעם אחת פלוס, פעם אחת מינוס.
לכן: 22 = 25 + 3-
שאלה לדוגמא - לוגיקה
גל, עופר, עמית ורביד הוזמנו למסיבת יום ההולדת של בן. לפניכם מוצגת השיחה ביניהם:
גל: "אני מגיע רק אם עופר מגיע".
עופר: "אני מגיע רק אם רביד לא מגיע".
רביד: "רק אם עמית לא מגיע, גם אני לא מגיע".
בהנחה שכולם עמדו במילה שלהם, איזה מהמצבים הבאים התרחש בהכרח?
פתרון והסבר:
ממבט על תמליל השיחה של גל, עופר ורביד אפשר לראות שכל אחד מהם מתנה את הגעתו בתנאי מקדים.
גל מגיע רק אם... עופר מגיע רק אם... רביד לא מגיע רק אם...
לכן מומלץ להתחיל את הפתרון מהאדם היחיד שאינו תלוי באחרים: עמית.
ממה שידוע לנו, לעמית יש שתי אפשרויות: או שהוא מגיע, או שהוא לא מגיע. אין עוד אפשרויות.
לכן ניצור שני תרחישים: תרחיש אחד שבו עמית מגיע למסיבה, ותרחיש שני שבו עמית לא מגיע למסיבה.
תרחיש ראשון: עמית מגיע למסיבה
אם עמית מגיע למסיבה – גם רביד מגיע למסיבה.
אם רביד מגיע למסיבה – עופר לא מגיע למסיבה.
אם עופר לא מגיע למסיבה – גם גל לא מגיע למסיבה.
מכאן שרק עמית ורביד מגיעים למסיבה.
תרחיש שני: עמית לא מגיע למסיבה
אם עמית לא מגיע למסיבה – גם רביד לא מגיע למסיבה.
אם רביד לא מגיע למסיבה – עופר מגיע למסיבה.
אם עופר מגיע למסיבה – גם גל מגיע למסיבה.
מכאן שרק גל ועופר מגיעים למסיבה.
מצאנו שבשני התרחישים האפשריים יגיעו למסיבה שני אנשים בלבד, ולכן התשובה הנכונה היא ב'.
שאלה לדוגמא - צורות בשורה
בחרו בצורה המתאימה ביותר להשלמת הסדרה הבאה:
פתרון והסבר:
בכל צורה במטריצה יש שלוש צורות: ריבוע, עיגול ופלוס. העיגול והפלוס נעים נגד כיוון השעון ממסגרת אחת לזו שלצידה, ואילו הריבוע (הקטן) נע עם כיוון השעון.
לכן נצפה שבצורה החסרה העיגול יהיה במסגרת השמאלית, הריבוע במסגרת התחתונה והפלוס במסגרת הימנית - כפי שמוצג בתשובה ד'.
אפשר לתאם את מועד המבחן דרך הקישור הזה, או בטלפון 03-5787444.
אנשים עם לקויות למידה, הפרעת קשב וריכוז ומגבלות אחרות יוכלו לשלוח בקשה להתאמות למייל til.office@tilint.com. הבקשה צריכה לכלול את הפרטים האישיים של הנבחן או הנבחנת, וכמובן להיות מלווה באבחון בתוקף. התשובה לבקשה תישלח אליכם חזרה במייל.
שימו - הבקשה שלכם צריכה להישלח לפחות חמישה ימים לפני מועד המבחן.
אלו ההתאמות שאפשר לקבל במבחן תיל: תוספת זמן, שימוש במחשבון והקראת שאלון. כדי לקבל התאמות אחרות צריך להגיש בקשה מפורטת, לצד מסמכים רפואיים רלוונטיים.
כל עוד לא צוין בהוראות שמורידים נקודות על תשובות שגויות (וברוב המקרים לא מורידים), אז כן - לגמרי כדאי לכם לנחש אם אתם לא יודעים את התשובה. אבל שוב - חשוב לקרוא את ההוראות בעיון!
משך המבחן משתנה ממכללה למכללה וממסלול לימוד אחד לאחר, אבל אפשר להגיד שהוא אורך כשלוש שעות בממוצע. בין פרק לפרק תהיה לכם הזדמנות לצאת לשירותים ולהפסקות קצרות.
אי אפשר להשתמש במחשבון בזמן המבחן, אבל יחולקו לכם דפי טיוטה לחישובים.
אם אתם רוצים להיבחן פעם נוספת במבחן תיל, תוכלו לעשות זאת שלושה חודשים לאחר מועד המבחן הראשון. ברוב המכללות תוכלו להיבחן פעמיים בלבד, אבל יש מכללות שמאפשרות לגשת למבחן שלוש פעמים. מה שכן, חשוב שתדעו שלא תוכלו להיבחן במבחן תיל יותר משלוש פעמים בתקופה של 13 חודשים.
רוצה להתקבל ל-HIT, הדסה, קמפוס שטראוס, המרכז האקדמי לב, רופין, או סמי שמעון?