מלגת לימודים היא סכום כסף שמיועד למימון הלימודים האקדמיים. חלק מהמלגות ניתנות מטעם מוסדות הלימוד וחלק מטעם גופים חיצוניים שרוצים לאפשר לכמה שיותר אנשים את ההזדמנות להיכנס לעולם האקדמיה. במקרים מסוימים יכול להיות שיתאפשר לכם לשלב מספר מלגות יחד, אם תנאי המלגה אכן יאפשרו זאת - מסיבה זו, כדאי להכיר את האפשרויות שעומדות לפניכם ולהגיש מועמדות לאופציות הרלוונטיות. אין לכם מה להפסיד - רק להרוויח בשביל לקבל מלגה מסוימת, עליכם לעמוד בתנאים שהיא מציבה. לכל מלגה תנאים משלה ודרישות שונות, כגון: מצב כלכלי, רקע חברתי, שירות צבאי ואפילו מוצא עדתי. יש מלגות שידרשו מכם, בנוסף לתנאי הקבלה, גם עשייה חברתית כלשהי (התנדבות, חונכות, הדרכה וכו').
עולם המלגות גדול יותר מכפי שנוכל לתאר בעמוד אחד, לפחות לא בכזה שתהיה לכם סבלנות לקרוא כמו שצריך. כדי שבכל זאת תוכלו לקבל מושג על האפשרויות שקיימות ושתדעו באיזה כיוון לפחות להתחיל לחפש, סקרנו לכם כאן כמה סוגי מלגות כלליים שיש ושתי דוגמאות לכל סוג. קחו בחשבון שגם במהלך הלימודים תיחשפו למלגות נוספות, דרך חברים לספסל הלימודים, דרך המכללה או האוניברסיטה, דרך מהמחלקה שבה תלמדו ודרך פרסומים שונים במייל או ברחבי הקמפוס.
מלגות שמיועדות לחיילים וחיילות שהשתחררו משירות צבאי מלא ומשמעותי בצה"ל. זה לא אומר שמייד עם גזירת החוגר תצטרכו לבחור מסלול לימודים בשביל לנצל אותן - רוב המלגות שפתוחות עבורכם גם כמה שנים לאחר השחרור מהצבא, כך שתוכלו לנשום בין מסגרת אחת למסגרת הבאה שלכם. אבל אם אתם רוצים לנצל את ההזדמנות הזאת, בכל זאת כדאי שתהיו מודעים לכל האפשרויות העומדות בפניכם מבחינת לוחות זמנים ומסלולי לימוד אפשריים. ישנן מלגות לחיילים בודדים, מלגות לחיילים קרביים ולחיילים שגרים באזורי פריפריה.
ממדים ללימודים - מלגה שניתן לקבל עד 5 שנים מתאריך השחרור. המלגה היא עבור 3 שנות לימודים, ואם אתם לומדים הנדסה, אדריכלות או רפואה, אז 4 שנים. המלגה מממנת באופן מלא את שכר הלימוד לתואר ראשון או שני, לפי גובה של שכר לימודי אוניברסיטאי. אם קיבלתם זכאות, המלגה תממן לכם את התואר, אבל עליכם בכל מקרה להגיש בכל שנה מחדש בקשה למלגה, כדי לוודא בכל שנה שאתם עדיין עומדים בטווח של עד 5 שנים מהשחרור. מי שזכאי למלגה הם לוחמים ולוחמות ואוכלוסיות ייחודיות בצה"ל (זכאי תשמ"ש, חיילים בודדים, בני מיעוטים ועולים חדשים) שסיימו שירות מלא ותקין. כיוון שמדובר באחת המלגות היותר נדיבות שצה"ל מציע ויש לה ביקוש גבוה, הזכאות למלגה נקבעת ע"י צה"ל.
מלגת IMPACT - מלגה המיועדת לחיילים וחיילות משוחררים מהמערך הלוחם מטעם ארגון ידידי צה"ל בארה"ב. ההחלטה מי יקבל את המלגה מבוססת על מצב סוציו-אקונומי. במסגרת המלגה מקבלים בכל שנת לימודים באקדמיה 5,000$, שאותם מעניקים תורם או תורמת ספציפיים, והם גם מלווים אותו באופן אישי במהלך לימודי התואר הראשון.
מלגות אלה מוענקות בתמורה לעשייה חברתית כלשהי. לרוב תתבקשו להשלים מכסת שעות מסוימת בשביל לקבל את המלגה. יש גם מלגות מעורבות חברתית שלא מעניקות כסף, אבל מעניקות נקודות זכות עבור התואר, שגם זה בסופו של דבר חוסך כסף וזמן על קורסים נוספים בלימודים.
פר"ח - פרויקט חונכות (פר"ח) שבו סטודנטים חונכים ילדים וילדות שזקוקים לתשומת לב מיוחדת ועזרה לימודית ורגשית. יש חונכות אישית, שבה עושים מפגשים אחד על אחד פעמיים בשבוע, ויש חונכות קבוצתית עם מפגש אחת לשבוע. שני סוגי החונכות ידרשו מכם סה"כ 4 שעות שבועיות. מלגת פרח היא בסכום של 7,000 ש"ח. עבור משרתי מילואים שעשו למעלה מ-10 ימי מילואים באותה שנה יש תוספת מענק על סך 2,600 ש"ח. המלגה מיועדת כמעט לכל הסטודנטים בכל מוסדות ההשכלה הגבוהה, בלי תנאים נוספים מלבד החונכות.
קרן רוטשילד - המלגה של הקרן נקראת שגרירי רוטשילד, ושמים בה דגש על פיתוח אישי, מצוינות ומימוש פוטנציאל סטודנטים וסטודנטיות מהפריפריה בשילוב עם עשייה חברתית. המלגה מיועדת לסטודנטים שמתחילים את שנת הלימודים הראשונה של התואר הראשון והיא מעניקה 20,000 ש"ח בכל שנה, במשך 3 שנים. בשביל לקבל את המלגה עליכם לעמוד במכסת שעות שנתית של עשייה חברתית, שעולה בכל שנה: שנה ראשונה 140 שעות, שנה שנייה 200 שעות ובשנה השלישית 280 שעות. המלגה מיועדת לבעלי כישורי הנהגה עם מודעות חברתית, שרוצים להשפיע על החברה הישראלית ולהיות חלק מהובלת שינויים חברתיים גדולים.
תשקיעו בהכנה טובה עכשיו - כדאי שיראו ששווה להשקיע בכם אח"כ
הכנות למבחן אמירנט | הכנות לפסיכומטרי | הכנות למבחן מימ"ד | הכנות למבחן תיל
מלגות אלו מיועדות לסטודנטים בעלי ממוצע ציונים גבוה ופוטנציאל הצלחה גבוה, שמוסדות הלימוד מעוניינים לטפח ולעודד. יש מלגות הצטיינות גם לסטודנטים שמתחילים שנה ב' והלאה, על בסיס הציונים שלהם בסמסטרים של השנה הקודמת. במקרים כאלה לרוב אין תלות במצב הסוציו-אקונומי, אלא רק בהישגים לימודיים באקדמיה או בתיכון. מלגות הצטיינות קיימות כמעט בכל מוסד אקדמי, כאשר כל מוסד ומסלול לימודים קובעים בעצמם אילו ציונים נחשבים להצטיינות.
טכניון - אם תוציאו בפסיכומטרי ציון רב-תחומי של 700 ומעלה, תוכלו להתקבל לתוכניות הטכניון למצוינים (לעיתים הזכאות יכולה להשתנות בין מסלולי הלימוד השונים). המלגה מיועדת לאלו שזו השנה הראשונה שלהם במוסד לימודים אקדמי כלשהו. מלגת ההצטיינות של הטכניון תכסה עבורכם את שכר הלימוד של התואר.
אוניברסיטת חיפה - מלגת ההצטיינות של אוניברסיטת חיפה מוענקת בשנה הראשונה ללימודים בלבד. אם תוציאו בפסיכומטרי ציון שנע בין 700 ל-729, תקבלו מלגת הצטיינות שתממן לכם עד 50% משכר הלימוד. אם תוציאו ציון של 730 ומעלה, תוכלו לקבל מלגת הצטיינות יתרה, שתממן לכם עד 100% משכר הלימוד.
מלגות סיוע כלכלי נועדו לסייע לסטודנטים וסטודנטיות להשתלב בעולם האקדמיה, מבלי שמצבם הכלכלי יהווה מכשול בדרך . הקריטריונים לקבל מלגת סיוע לרוב לא תלויים בציונים, אלא ברקע הסוציו-אקונומי שממנו מגיעים. המלגה יכולה לממן לכם את שכר הלימוד באופן חלקי ולעיתים גם באופן מלא. שלא כמו בהרבה מלגות אחרות, במלגת סיוע כלכלי ניתן גם לעבוד וגם לקבל מלגה. במלגות סיוע כלכלי יש תהליך בקרה מורכב, כדי להעריך את מצבם של המועמדים למלגה בצורה יסודית, ובמהלכו בודקים מצב משפחתי, נכסים, הכנסות, שירות צבאי ועוד. כמעט בכל מוסד אקדמי תמצאו מלגת סיוע כלכלי, ולכל מוסד תנאי קבלה משלו.
האוניברסיטה הפתוחה - בשביל להגיש בקשה לסיוע כלכלי באוניברסיטה הפתוחה, עליכם כבר להתחיל את התואר שם ולעמוד בשלושה תנאים: הראשון הוא לסיים קורס אחד לפחות באוניברסיטה הפתוחה. אם אתם בתואר הראשון - עליכם לסיים את הקורס בהצלחה; בתואר השני תוכלו להגיש את הבקשה גם אם לא סיימתם את הקורס בציון עובר. התנאי השני הוא שתהיו רשומים לפחות לקורס אחד בסמסטר הבא, שבו אתם מבקשים לקבל סיוע. התנאי השלישי הוא שנשאר לכם לפחות עוד קורס אחד בתשלום להשלים.
האקדמית ת"א-יפו - המלגה מוענקת לתלמידי תואר ראשון או שני והיא מתחילה מסכום של 4,000 ש"ח ועד 10,000 ש"ח. אין תנאים ספציפיים למלגה, היא מוענקת לפי מצב כלכלי של כל אחד מהמועמדים ביחס לשאר.