הערה קטנטנה:
העמוד כתוב בלשון נקבה, אבל חשוב שתדעו שהתפקיד פתוח גם לבנים (בהתאם לנתונים האישיים שלהם ולצורכי הצבא).
תפקידן של מאבחנות פסיכוטכניות (ותחת המטרייה הזאת אנחנו מכניסים גם את המראיינות - תכף נדבר על ההבדל בין התפקידים) הוא לעזור בקביעת הנתונים האישיים של כל מועמד ומועמדת לשירות הביטחון במעמד הצו הראשון. הן עושות את זה באמצעות מבחנים פסיכוטכניים וראיונות אישיים, שנערכים במהלך הצו הראשון של המלש"בים (אם כבר עברתן את הצו הראשון, גם אתן פגשתן את המאבחנות!).
המאבחנות נפגשות עם כל רובדי האוכלוסייה, ובהתבסס על הכשרה מקצועית שעברו לאחר הגיוס, מנתחות את האישיות, את תכונות האופי ואת מידת התאמתם של המלש"בים לתפקידי לוחמה ולתפקידים אחרים. המאבחנות גם אחראיות על עריכת מבחנים פסיכוטכניים ומבחני עברית. הן צריכות לשלוט בחומר מקצועי ופסיכולוגי רגיש ולהיות בעלות יחסי אנוש מעולים.
כדי לקבל זימון למיונים אתן צריכות לעמוד בתנאי הסף הבאים:
אם אתן עומדות בתנאי הסף, יש סיכוי ממש טוב שתקבלו זימונים למיונים. כדי להגדיל את הסיכויים, כדאי לדרג גבוה את התפקיד בשאלון ההעדפות.
המיונים לתפקיד מורכבים משני ימי מיון. יום המיון הראשון הוא מקוון, והוא מורכב משלושה חלקים:
הגיעו מוכנות לריאיון האישי והמקצועי
יום המיון השני הוא פרונטלי, ונערך לרוב במדור הפסיכוטכני של מחנה דורי (בסיס תל השומר). הוא יכול גם להתקיים בלשכות הגיוס בחיפה ובבאר שבע. ביום המיון הזה יש שלב אחד:
יום המיון מסתיים בדרך כלל עד השעה 16:00. אל תשכחו להביא איתכן תעודה מזהה, את הזימון למיונים, אוכל ושתייה. את התשובות תקבלו עד שלושה שבועות לאחר המיונים.
נתחיל ממש מהגיוס: למערך הפסיכוטני יש שלושה מחזורי גיוס - באוגוסט, בדצמבר ובאפריל. מייד אחרי הבקו"ם תמשיכו לטירונות 02 - טירונות כלל צה"לית שאורכת בין שבועיים לשלושה שבועות.
אחרי הטירונות מגיע השלב של ההכשרה מקצועית, שנמשך חמישה חודשים. במהלך קורס ההכשרה תעברו שיעורים תיאורטיים שעוסקים בתפקיד, וכן תשתתפו גם בהרצאות חוץ מעניינות. כך תלמדו לזהות יסודות של תכונות אופי בעייתיות, פתולוגיות נפשיות וסימפטומים שונים, וכן כיצד לגשת לאוכלוסיות השונות שתפגשו בשירות.
לצד השיעורים התיאורטיים תהיה לכן גם התנסות מעשית. אתן תגיעו ליחידות ולמוצבים בכל רחבי הארץ, תכירו את שגרת החיים של החיילים בגדודים, תפגשו שכבות שונות באוכלוסייה ותתבקשו לראיין את החיילים. מאחר שבמסגרת התפקיד מראיינים גם אוכלוסייה קשה יותר, כמו אוכלוסייה עבריינית, בהכשרה תבקרו גם בבסיסי כליאה צבאיים ואזרחיים ותתנסו בקיום ראיונות עם אוכלוסייה זו.
זה זמן טוב לציין שתפקיד המאבחנת נחלק לשתי התמחויות עיקריות - ריאיון אישי ואבחון פסיכוטכני, ולפי הביצועים שלכן בקורס יוחלט אם לשבץ אתכן לתפקיד מאבחנת או לתפקיד מראיינת:
מאבחנות פסיכוטכניות ומראיינות משרתות באחת מלשכות הגיוס ברחבי הארץ - לשכת גיוס תל השומר, לשכת גיוס חיפה, ירושלים, טבריה או באר שבע. השירות הוא במתכונת של בסיס פתוח (זה אומר שבסיום יום העבודה תחזרו הביתה). אם השיבוץ שלכן רחוק ממקום מגוריכן, ייתכן שתקבלו הלנה בבית החייל הקרוב ללשכה.
כמו שאמרנו, השירות הוא במתכונת של יומיות, ולרוב תסיימו את היום עד השעה 17:00. כל מראיינת מבצעת חמישה ראיונות ביום. מדי פעם תצטרכו גם לעשות תורנויות למיניהן כמו תורנויות בלשכה.
בהמשך השירות תוכלו להתקדם לתפקידי פיקוד בלשכת הגיוס או הדרכה בקורס, להצטרף לצוות המקצועי שאמון על פיתוח החומר המקצועי שהתפקיד מתבסס עליו או לצאת לקצונה.
רוצות להגיע מוכנות למיונים?