המטרה שלכם היא להתקבל ללימודי רפואה - זה ברור. אבל חשוב לדעת שלהשגת המטרה זו, ישנן כיום בישראל, כמה דרכים, או במילים אחרות, מספר מסלולי לימוד שונים שמהן תוכלו לבחור. אז למי כל מסלול מיועד, ומה צריך לעשות כדי להתקבל אליו?
המסלול השש-שנתי מיועד לסטודנטים שטרם השלימו קורסי רפואה כלשהם במוסדות אקדמיים בארץ או בחו"ל. המסלול נלמד בטכניון, באוניברסיטת תל אביב, באוניברסיטה העברית, באוניברסיטת בן-גוריון ובאוניברסיטת בר-אילן בצפת. תנאי הקבלה של מסלול זה מתמקדים בנתונים הקוגניטיביים של המועמדים טרם הרשמתם ללימודים. כלומר, בציוני הפסיכומטרי והבגרויות, לצד האבחון האישיותי והראיונות האישיים. המסלול מורכב משלוש שנים של לימודים קדם-קליניים, ואחריהן שלוש שנים של לימודים קליניים. לאחר עמידה בבחינות הארציות, ימשיכו הסטודנטים לשנת סטאז'. כך נראה תהליך המיון:
במבחני אישיות ממוחשבים.
לאוניברסיטת בן-גוריון יש את הדרך שלה למיין מועמדים ללימודי רפואה, וכמו שאתם בטח יודעים - הדרך הזאת עוברת במבחנים הממוחשבים.
זה נושא גדול, שגם עבר לא מעט שינויים לאחרונה, אז בואו נתעכב עליו רגע ונבין למה בדיוק אתם יכולים לצפות בכל מבחן ממוחשב.
טוב לדעת: חלק מהמוסדות מתגמשים ומציעים חלופות לתנאי הקבלה, שעשויות להחליף את ציון הפסיכומטרי או את ממוצע הבגרויות. לדוגמה, תואר ראשון ממוסד מוכר למל"ג יכול במקרים מסוימים להחליף את ממוצע הבגרויות בסכם, וכך גם מכינות לרפואה.
מסלול ההסבה לרפואה מיועד לבוגרי תואר ראשון מכל תחום מוצע באוניברסיטאות תל אביב, בן גוריון, בר-אילן בצפת ואריאל ובמסגרתו מתמקדים הסטודנטים בלימודים עיוניים הייחודיים לרפואה בשנתיים הראשונות, ובשנתיים האחרונות בלימודים קליניים. לאחר מכן הסטודנטים ניגשים לבחינות הארציות וממשיכים לשנת סטאז'. מכיוון שהמסלול הארבע-שנתי מיועד לתלמידים בעלי תואר אקדמי, תנאי הסף שלו שונים מעט מאלו של המסלול השש-שנתי, ומתמקדים בשליטה בחומר הנלמד בקורסי הליבה ללימודי רפואה.
למי מיועד המסלול?
המועמדים המתאימים יוכלו להגיש מועמדות ללימודי רפואה במסלול, ולאחר ההרשמה יזומנו למבחני המיון הבאים:
מסלול זה הוא תוכנית ייחודית ללימודי רפואה של אוניברסיטת בר-אילן בקמפוס צפת, והיא מיועדת לסטודנטים שלומדים במסלולי רפואה שש-שנתיים במוסדות אקדמיים מוכרים בחו"ל. התוכנית פונה לסטודנטים שסיימו בהצלחה את שנת הלימודים השלישית שלהם.
תנאי הסף לקבלה למסלול:
מועמדים שעומדים בתנאי הסף יוכלו להגיש מועמדותם, ולהמשיך את המיון בשלבים הבאים:
טוב לדעת: המועמדים שיסיימו את תהליך המיון בהצלחה, יתקבלו למסלול התלת-שנתי על תנאי. עליהם יהיה להציג לאוניברסיטה את דו"ח הציונים המלא שלהם בסיום השנה השלישית ללימודים בחו"ל (סיום הסמסטר השישי), ואת אישור המעבר שלהם לשנה הרביעית. לאחר מכן, ובהתאם להשלמות כלשהם, אם יהיו, יתקבלו לתוכנית הלימודים באופן סופי.
מכינה לרפואה יכולה להתאים למועמדים שלא עומדים בציון הסכם שהאוניברסיטה דורשת, וגם למועמדים שמעוניינים להירשם למסלול הארבע-שנתי וצריכים להשלים קורסי ליבה. תוכנית הלימודים משתנה ממכינה למכינה, וכך גם משך הלימודים - שנע בין מספר שבועות לשנתיים.
כדאי להכיר: תוכנית "ראויים לקידום", המוכרת על ידי רוב האוניברסיטאות, מתאימה למועמדים בעלי יכולות גבוהות אך סיכויים נמוכים לקבלה ללימודים, בשל נסיבות חיים קשות. כל המועמדים לתוכנית מקבלים ניקוד שמורכב מפרמטרים המתייחסים לרקע האישי שלהם, למשפחתם ולאירועים שעברו בחייהם. הניקוד מתווסף לסכם הכללי של המועמדים, ויכול לשפר את הסיכויים שלהם להתקבל ללימודי רפואה וללימודים אקדמיים נוספים.
שכר הלימוד האוניברסיטאי בישראל מפוקח על ידי המל"ג שנת לימודים שלמה עולה כ-14,774 ₪ (המל"ג מעדכן את עלות השנה האקדמית מדי שנתיים). מכאן ניתן לגזור את עלות הלימודים:
מלבד שכר הלימוד, צריך לקחת בחשבון גם את דמי ההרשמה (כ-450 ש"ח) וכן את עלות שלבי המיון של כל אוניברסיטה. במסגרת העלויות האלו אפשר למנות את עלות הפסיכומטרי, עלות השאלון האישי-ביוגרפי, מרכז ההערכה של מו"ר/מרק"ם, מערכת מר"ב, מבחן הידע וכו'. העלויות נעות בין כמה מאות שקלים ועד ליותר מאלף שקלים לשלב מיון. יש לזכור שרבים מהמועמדים מתמיינים לכמה אוניברסיטאות, ולפעמים גם יותר מפעם אחת.
לימודי רפואה מתחלקים לשלושה חלקים: לימודים קדם קליניים, לימודים קליניים ושנת סטאז'.
לימודים קדם-קליניים הם שווי ערך לתואר ראשון במדעי הרפואה. לימודים אלו אורכים שלוש שנים (במסלול השש-שנתי) וכוללים קורסי בסיס בתחומים כמו ביולוגיה, פיזיקה, כימיה, אפידמיולוגיה וסטטיסטיקה, לצד לימודים ממוקדים בפיזיולוגיה, במדעי העצב, בחינוך רפואי, במערכות גוף האדם וכו'.
לאחר מכן, הסטודנטים ממשיכים ללימודים קליניים - לימודים מעשיים וממוקדים יותר, שנערכים בקבוצות קטנות. הלימודים הקליניים אורכים 70 שבועות לפחות, ומתקיימים בבתי החולים בסבבים בין כל המחלקות. את הלימוד המעשי משלים לימוד עיוני מקביל. לדוגמה, קורס מבוא עיוני בנוירולוגיה נערך במקביל ללימודים מעשיים במחלקה הנוירולוגית בבית החולים. בסיום הסבב, נערכת בחינת סיום בתחום הרלוונטי. בסוף השנה השישית הסטודנטים נדרשים להגיש את עבודת הגמר שלהם, שהיא עבודת חקר מדעית.
שנת הסטאז' מגיעה אחרי הגשת עבודת הגמר. זוהי שנת התנסות מעשית שנערכת בבתי החולים. השלמת שנת הסטאז' בהצלחה תכשיר אתכם להיות רופאים מן המניין.
ומה אחר כך? לאחר סיום הסטאז' בהצלחה והגשת פנקס הסטאז' למשרד הבריאות, תקבלו מעמד של רופאים כלליים. משם תמשיכו להתמחוּת, שנמשכת ארבע עד שבע שנים - תלוי בתחום ההתמחות. בסיום ההתמחות תקבלו את התואר "מומחים".
כדי לקבל רישיון לעסוק ברפואה, בוגרי לימודי רפואה מחויבים להשלים שנת סטאז'. כדי להתחיל את שנת הסטאז', יש להשלים את כל חובות הלימודים, ובהן בחינות גמר והגשת עבודת גמר, וכן לעבור בהצלחה את הבחינה הממשלתית.
שנת הסטאז' מתחילה בארבעה מועדים מדי שנה (מרץ, יוני, ספטמבר ודצמבר), ואפשר להתחיל אותה עד שנתיים מסיום לימודי הרפואה. לאחר הסטאז', נערכת הגרלת שיבוץ של הרופאים הטריים להתמחות במגוון המוסדות הרפואיים בארץ.
יש שני מסלולי סטאז' לבחירת הסטודנטים:
אף על פי שיש בארץ לא מעט מסלולי לימוד ואופציות לקבלה ללימודי רפואה, ישראלים רבים בוחרים להירשם ללימודי רפואה בחו"ל. הסיבה המרכזית לכך היא תנאי הקבלה הנוקשים בארץ, לצד מספר המקומות המצומצם והתחרות הגבוהה.
אחד היעדים הפופולריים ביותר ללימודי רפואה בחו"ל עבור ישראלים הוא איטליה. אלו הסיבות העיקריות לכך: שכר הלימוד באיטליה הוא מהנמוכים בעולם (כ-3,000 יורו בשנה, בממוצע); יש היצע רחב של בתי ספר לרפואה באיטליה (יותר מ-20), ומתוכם מוסדות רבים שעורכים את הלימודים באנגלית; וכמובן - תנאי הקבלה יותר מקילים מבארץ.
כדי להתקבל ללימודי רפואה באיטליה, צריך לקבל ציון של יותר מ-400 בפסיכומטרי, להגיש תעודת בגרות מלאה (מתורגמת לאנגלית או לאיטלקית) ולקבל ציון גבוה במבחן IMAT. מבחן IMAT הוא מבחן של אוניברסיטת קיימברידג', המיועד למועמדים ללימודי רפואה בבתי ספר עם תוכנית בינלאומית.
לאחר סיום הלימודים בחו"ל וקבלת ההסמכה לעסוק ברפואה באירופה, יש לגשת לבחינת הרישוי הממשלתית בישראל. שימו לב, אם לא עברתם סטאז' במסגרת הלימודים בחו"ל, תצטרכו להשלים את שנת הסטאז' בארץ.
חשוב לציין שלא כל בתי הספר לרפואה בחו"ל מוכרים כאן בארץ; מדי שנה משרד הבריאות מפרסם רשימת בתי ספר לרפואה שמוכרים על ידי מערכת הבריאות בישראל, וגם את אלו שלא. את הרשימה אפשר למצוא פה.
שכר רופאים תלוי בנתונים שונים: