מה זה שימוע לפני פיטורים?

חוקית, שיחת שימוע לפני פיטורים היא חובתם של המעסיקים וזכותם של העובדים. בפועל, השיחה הזאת היא הזדמנות עבור שני הצדדים: המעסיקים יכולים לנמק את הסיבות שהובילו אותם להחלטה על הפיטורים; והעובדים יכולים להגיב לדבריהם ולהסביר למה בכל זאת כדאי להשאיר אותם בתפקיד.

בכל מקום עבודה חייבים לקיים שיחת שימוע לפני פיטורים - לא משנה מה תנאי ההעסקה של העובד או העובדת, הוותק שלהם או המגזר שבו הם עובדים (פרטי, עסקי, שלישי וכו'). המקרה היחיד שבו לא צריך לעשות שיחת שימוע - כשמחליטים מראש על תאריך סיום העסקה; זה קורה בעיקר כששוכרים עובדים לפרויקטים זמניים, למשל בתחום הבנייה, העיצוב וכו'. 

חשוב לציין שהמעסיקים מחויבים לערוך שימוע גם אם לא מדובר בהחלטה לפטר את העובד או העובדת, אלא על שינוי תנאי ההעסקה בצורה דרסטית - כמו למשל, הפחתה בשכר, שינוי היקף המשרה או העברת תפקיד.


מה המעסיק צריך לעשות לקראת השימוע ובמהלכו?

  • למסור מכתב שימוע - על המעסיק מוטלת חובה למסור לעובד או לעובדת מכתב זימון לשימוע הכולל את כל הפרטים הרלוונטיים: התאריך, הזמן והמקום שבו ייערך השימוע, וכן הסיבות שבגינן נערך השימוע וזכויות העובד או העובדת בשימוע. בחוק מצוין שצריך למסור את המכתב פרק זמן סביר לפני השימוע, שיאפשר לעובד או לעובדת להתכונן לקראתו (החוק לא מציין כמה זמן, אבל לרוב זה לפחות שני ימי עבודה).
  • להיות שקוף לגבי הסיבה לפיטורים - מעבר לאזכור הסיבות לפיטורים במכתב הזימון לשימוע, המעסיק צריך לאפשר לעובד או לעובדת גישה למסמכים שהוא מסתמך עליהם בהחלטתו. המטרה כאן היא גם להוכיח שטענות המעסיק באמת מגובות בעובדות, וגם לתת לעובדים הזדמנות לגבש תגובה לדברים עוד לפני השימוע. אם למשל המעסיק אומר שעובד לא הגיע למכסת השעות שלו, אפשר בהחלט לבקש ממנו את דוח השעות שמראה את זה.
  • לתעד את השימוע - בכל שימוע המעסיק צריך למלא פרוטוקול מיוחד שמתעד את טענות שני הצדדים, ובסופו של דבר, גם להחתים עליו את העובד או העובדת ולתת להם עותק שלו. לפרוטוקול יש חשיבות בעיקר במקרים שבהם העובדים מחליטים לתבוע את המעסיק, משום שבית הדין לעבודה יקבל אך ורק טיעונים ומסמכים שהוזכרו גם בפרוטוקול.
  • להקשיב (באמת) לעובדים - מצופה מהמעסיק לתת לעובד או לעובדת הזדמנות אמיתית להציג את העמדה שלהם, ולשקול ברצינות את דבריהם. זאת גם הסיבה שזה לא מקובל, למשל, למנות מחליף כבר לפני השימוע - כי זה בעצם מראה שהמעסיק החליט סופית עוד לפני שהוא שמע את הצד של העובד או העובדת.

זכויות העובד והעובדת בשימוע

  • הקלטת השימוע - עובדים יכולים להקליט את השימוע גם בלי שהמעסיק יודע על כך.
  • מלווה בשימוע - אפשר להגיע לשימוע עם עורך או עורכת דין, עם נציג או נציגה מוועד העובדים (אם יש כזה במקום העבודה) ואפילו עם בן או בת משפחה.
  • הצגת הצד שלכם - כמו שאמרנו, המעסיק חייב לתת לעובד או לעובדת הזדמנות להתייחס לטענותיו ולמסמכים ששימשו אותו בהגעה להחלטה על הפיטורים. ולאלו שבלחץ שלא ידעו מה להגיד בשיחת השימוע - אפשר להכין מראש דף עם נקודות שחשוב לכם להעלות.

רגע רגע, ואם העובד או העובדת בכלל לא מתייצבים לשימוע?

חוסר התייצבות לשימוע משמעותו שאתם, כעובדים, מוותרים על האפשרות שלכם להעלות טענות ולהביא את הצד שלכם בסיפור. מעבר לכך, זה גם יכול ליצור את הרושם שאתם עושים את זה כדי שתהיה סוג של סחבת בתהליך ושאתם מתנהלים "בחוסר תום לב", כפי שנהוג להגיד בתחום המשפט. כן נחדד ונגיד שחוסר התייצבות לשימוע לא אומר שאתם מסכימים לפיטורים או שאתם מתפטרים בעצמכם.


מה קורה אחרי השימוע?

ההחלטה שהתקבלה בשימוע לגבי המשך/הפסקת ההעסקה תימסר לעובד או לעובדת בתוך כמה ימים. בטווח הזמן הזה הם כמובן צריכים להגיע לעבודה כרגיל.

אם הוחלט על הפסקת העבודה, המעסיק צריך לתת לעובד או לעובדת מכתב פיטורים שבו כתוב מתי יהיה היום האחרון שלהם בעבודה. בעיקרון החוק קובע מה פרק הזמן שצריך לתת לעובדים מההודעה על הפיטורים ועד יום העבודה האחרון (אלא אם צוין אחרת בחוזה העבודה). פרק הזמן משתנה בהתאם לשני פרמטרים: ותק ושכר שעתי או חודשי. אתם יכולים לראות כאן איך החישוב הזה עובד (שימו לב שהמעסיקים והעובדים צריכים לתת אותו זמן של הודעה מראש במקרה של פיטורים ושל התפטרות).


שאלות נפוצות

אפשר לפטר עובד או עובדת בלי שיחת שימוע?

אם המעסיק לא עורך שימוע לפני הפיטורים, הוא חייב לערוך "שימוע מאוחר" - כלומר שימוע אחרי הפיטורים. השימוע המאוחר צריך, בדומה לשימוע ה"רגיל", להיעשות מתוך נכונות להקשיב לטענות העובד או העובדת ולשקול מחדש את החלטת הפיטורים.

אם המעסיק מפטר עובדים בלי לערוך שימוע, או שהוא עורך שיחת שימוע בצורה לא תקינה, אפשר לתבוע אותו בבית הדין לעבודה ולבקש פיצויים או את ביטול הפיטורים.

אפשר לדחות את שיחת השימוע?

אם העובד או העובדת חולים, או שהם לא קיבלו גישה למסמכים הרלוונטיים, או שהם לא קיבלו התראת מספקת כדי להתכונן לשיחה - הם יכולים לבקש לדחות את שיחת השימוע.

תוך כמה זמן אחרי שימוע אפשר לפטר עובד או עובדת?

אין פרק זמן מוגדר בחוק, אבל בעיקרון רצוי שבין השימוע לפיטורים יהיו לפחות יומיים-שלושה.

אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.