חוקית, שיחת שימוע לפני פיטורים היא חובתם של המעסיקים וזכותם של העובדים. בפועל, השיחה הזאת היא הזדמנות עבור שני הצדדים: המעסיקים יכולים לנמק את הסיבות שהובילו אותם להחלטה על הפיטורים; והעובדים יכולים להגיב לדבריהם ולהסביר למה בכל זאת כדאי להשאיר אותם בתפקיד.
בכל מקום עבודה חייבים לקיים שיחת שימוע לפני פיטורים - לא משנה מה תנאי ההעסקה של העובד או העובדת, הוותק שלהם או המגזר שבו הם עובדים (פרטי, עסקי, שלישי וכו'). המקרה היחיד שבו לא צריך לעשות שיחת שימוע - כשמחליטים מראש על תאריך סיום העסקה; זה קורה בעיקר כששוכרים עובדים לפרויקטים זמניים, למשל בתחום הבנייה, העיצוב וכו'.
חשוב לציין שהמעסיקים מחויבים לערוך שימוע גם אם לא מדובר בהחלטה לפטר את העובד או העובדת, אלא על שינוי תנאי ההעסקה בצורה דרסטית - כמו למשל, הפחתה בשכר, שינוי היקף המשרה או העברת תפקיד.
חוסר התייצבות לשימוע משמעותו שאתם, כעובדים, מוותרים על האפשרות שלכם להעלות טענות ולהביא את הצד שלכם בסיפור. מעבר לכך, זה גם יכול ליצור את הרושם שאתם עושים את זה כדי שתהיה סוג של סחבת בתהליך ושאתם מתנהלים "בחוסר תום לב", כפי שנהוג להגיד בתחום המשפט. כן נחדד ונגיד שחוסר התייצבות לשימוע לא אומר שאתם מסכימים לפיטורים או שאתם מתפטרים בעצמכם.
ההחלטה שהתקבלה בשימוע לגבי המשך/הפסקת ההעסקה תימסר לעובד או לעובדת בתוך כמה ימים. בטווח הזמן הזה הם כמובן צריכים להגיע לעבודה כרגיל.
אם הוחלט על הפסקת העבודה, המעסיק צריך לתת לעובד או לעובדת מכתב פיטורים שבו כתוב מתי יהיה היום האחרון שלהם בעבודה. בעיקרון החוק קובע מה פרק הזמן שצריך לתת לעובדים מההודעה על הפיטורים ועד יום העבודה האחרון (אלא אם צוין אחרת בחוזה העבודה). פרק הזמן משתנה בהתאם לשני פרמטרים: ותק ושכר שעתי או חודשי. אתם יכולים לראות כאן איך החישוב הזה עובד (שימו לב שהמעסיקים והעובדים צריכים לתת אותו זמן של הודעה מראש במקרה של פיטורים ושל התפטרות).
אם המעסיק לא עורך שימוע לפני הפיטורים, הוא חייב לערוך "שימוע מאוחר" - כלומר שימוע אחרי הפיטורים. השימוע המאוחר צריך, בדומה לשימוע ה"רגיל", להיעשות מתוך נכונות להקשיב לטענות העובד או העובדת ולשקול מחדש את החלטת הפיטורים.
אם המעסיק מפטר עובדים בלי לערוך שימוע, או שהוא עורך שיחת שימוע בצורה לא תקינה, אפשר לתבוע אותו בבית הדין לעבודה ולבקש פיצויים או את ביטול הפיטורים.
אם העובד או העובדת חולים, או שהם לא קיבלו גישה למסמכים הרלוונטיים, או שהם לא קיבלו התראת מספקת כדי להתכונן לשיחה - הם יכולים לבקש לדחות את שיחת השימוע.
אין פרק זמן מוגדר בחוק, אבל בעיקרון רצוי שבין השימוע לפיטורים יהיו לפחות יומיים-שלושה.