מדריכות הסימולטורים בחיל האוויר, בחיל הים ובחיל התותחנים נותנות לחיילים מקום וכלים להתנסות בסיטואציות מורכבות שבהן הם עשויים להיתקל בשירות. המדריכות מתכננות את האימון ואת התרחישים שיעלו בו, "משחקות" בעלי תפקידים אחרים במידת הצורך (כמו למשל פקחי טיסה, בקרים, מפקדים של כלים אחרים ועוד), ולאחר מכן מתחקרות את הביצועים באימון יחד עם החיילים. המטרה כאן היא כמובן שהחיילים ישלטו בכל המערכות של הכלי - בין שמדובר, במטוס, בספינה או ברק"ם (רכב קרבי משוריין) - כך שברגע האמת הם ידעו להתמודד עם כל משימה ועם כל בלת"ם שעלול לצוץ בדרך.
עכשיו בואו נרחיב קצת על מדריכות הסימולטור השונות בצה"ל:
הסימולטורים בחיל האוויר משמשים צוותי אוויר (כבר מקורס הטיס!), בקרים, מפעילי כטמ"ם ועוד. יש סימולטור של F-16, F-15, סימולטור של מסוק, מזל"ט וכן הלאה. האימונים שמדריכת הסימולטור מעבירה עוסקים בדרך כלל בתרגול משימות טקטיות, שמירה על בטיחות בטיסה והתמודדות עם דילמות מבצעיות באוויר. במהלך האימון, המדריכה מאתגרת אותם עם תרחישים שדורשים מענה מקצועי מיידי כמו נזילת דלק, תקלה במנוע, פגיעת טיל וכו'.
תנאי קבלה
• פרופיל: 25 ומעלה
• ציון דפ"ר: 60 ומעלה
• ציוני יום המא"ה: הפעלה טכנית - 3; עיבוד מידע - 4; הדרכה - 4; קשב מתמשך - 3
• 5 יח"ל במחשבים ומערכות או בפיזיקה
• התחייבות לשירות חובה זהה במשכו לזה של בנים
מיונים
השלב הראשון הוא יום מיונים מקוון לכלל מקצועות אשכול תעופה, שמורכב מסדרה של מבחני אישיות ומבחנים קוגניטיביים. אם תעברו את השלב הזה, תזומנו למיוני המשך פרונטליים. מיונים אלו כוללים משימות אישיות (למשל העברת הרצאה לקבוצה) וקבוצתיות (תרגילי שיתוף פעולה) ואפילו מבחן סימולטור שבו תצטרכו לנווט מלש"בית אחרת לפי ההוראות שיינתנו לכן.
טירונות, הכשרה ושירות
מדריכות הסימולטור מתחילות את השירות שלהן בטירונות 02 בבסיס עובדה, ולאחר מכן ממשיכות לקורס של שישה שבועות בבית הספר לטיסה בחצרים. הקורס מתמקד בעיקר בתוכני הדרכה ואווירודינמיקה. אחר כך המדריכות עוברות הכשרה מקצועית של חצי שנה במרכזי ההדרכה השונים של החיל. בסיום ההכשרה הן משובצות באחד מבסיסי חיל האוויר (במתכונת בסיס סגור). לאורך השירות המדריכות יוצאות לעיתים לקורסים נוספים (למשל קורס שמתמקד בתפעול גיחות חורף, קורס למדריכות ותיקות, קורס ניהול פרויקטים וכו').
מדריכת הסימולטור בחיל הים (נקראת גם מאמנת סימולטור) מלווה את ההכשרה של לוחמי שייטת הצוללות ושייטת הסטי"לים (ספינות הטילים), של צוערי קורס חובלים ועוד. דרך האימון בסימולטור וההתמודדות עם התרחישים שהמדריכה מעלה, הלוחמים צוברים ניסיון בתפעול מערכות הנשק, ההגנה, הלוחמה האלקטרונית והשליטה והבקרה של כלי השיט.
תנאי קבלה
• פרופיל: 45 ומעלה
• ציון דפ"ר: 50 ומעלה
• ציוני יום המא"ה: הפעלה טכנית - 3; עיבוד מידע - 4; הדרכה - 3; יחסי אנוש - 2; ניהול וארגון - 4; קשב מתמשך 3
• התחייבות לשירות חובה זהה במשכו לזה של בנים
מיונים
השלב הראשון הוא יום מיונים מקוון מהבית לכלל מקצועות אשכול חיל הים, שמורכב מסדרה של מבחני אישיות, מבחנים קוגניטיביים ודירוג התפקידים בשאלון העדפות. אם תעברו את השלב הזה, תזומנו למיוני המשך פרונטליים בבה"ד חיל הים בחיפה, במהלכם תעברו ריאיון אישי ומשימות דינמיקה קבוצתיות (דיון קבוצתי, "בניית עיר" כקבוצה) ואישיות (העברת הרצאה קצרה לקבוצה, השתתפות בסימולציות שמדמות תרחישים מהשירות). אלו מכן שיעברו את השלב השני יזומנו לשלב האחרון שכולל משימות קבוצתיות, סימולציה שבה תתבקשו להעביר הדרכה המבוססת על חומר שלמדתן לפני כן, וריאיון אישי נוסף.
טירונות, הכשרה ושירות
מאמנות סימולטור בחיל הים עוברות טירונות 02, ולאחר מכן ממשיכות לקורס הדרכה שאורך כחודשיים בבה"ד חיל הים. אחרי הקורס, כל מדריכה ממשיכה להכשרה ייעודית בסימולטור שבו תשרת. השירות עצמו נעשה באחד מבסיסי חיל הים, במתכונת של בסיס סגור.
מדריכות הסימולטור בתותחנים בעצם מתחלקות לשניים: מדריכות מורן ומדריכות רוכב שמיים. בשני המקרים, המדריכות הן חלק מההכשרה של הלוחמים ביחידות, והן מעבירות אימונים בסימולטור המותאם ליחידה לצד הדרכות פרונטליות בכיתה. מדריכות מורן מלמדות תכנים שקשורים בעיקר לניהול לחימה ואש, נהיגה ברק"ם ועוד; מדריכות רוכ"ש מתמקדות בהפעלת הכטב"מים, בהכוונת אש, באיסוף מודיעין חזותי וכן הלאה.
תנאי קבלה
• פרופיל: 72 ומעלה
• ציון דפ"ר: 50 ומעלה
• ציוני יום המא"ה: הפעלה טכנית - 3; עיבוד מידע - 4; הדרכה - 3; קשב מתמשך - 3
• התחייבות לשירות חובה זהה במשכו לזה של בנים
מיונים
יום מיונים מרוכז שכולל משימות קבוצתיות, משימות אישיות ומבחנים עיוניים. בין היתר, במיונים נבחנים פרמטרים כמו כישורי הדרכה, יחסי אנוש, עבודת צוות ועוד.
טירונות, הכשרה ושירות
מדריכות מורן ורוכב שמיים עוברות טירונות 02 ולאחר מכן קורס הכשרה מקצועי של חמישה חודשים. בסיום הקורס הן מקבלות את השיבוץ שלהן - במורן, שנמצאים בבסיס נחשונים, או ברוכב שמיים, שנמצאים בשבטה.