המבחנים הפסיכוטכניים הם לא מבחנים רגילים. המבחנים שאתם רגילים לעשות בבית הספר בוחנים בעיקר ידע, ולעומתם המבחנים הפסיכוטכניים בודקים את היכולות הקוגניטיביות שלכם. אז נכון שאתם יודעים לחקור פונקציות, אבל לא בטוח שזה יעזור לכם במבחנים הפסיכוטכניים. כדי להצליח במבחנים אלו תצטרכו כלים אחרים וצורות חשיבה אחרות שלא בהכרח מוכרות לכם. לשם כך נדרש פיתוח של הכלים המתאימים וכמובן תרגול. בתור התחלה, תוכלו להתנסות במבחן לדוגמא שלנו.
נעים מאוד, צה"ל. ומי אתם? הריאיון האישי שתעברו בלשכת הגיוס הוא הפעם הראשונה שבה תיפגשו עם גורם צבאי. איזו עצה אנחנו יכולים לתת לכם? שמרו על האיזון שבין להיות אתם לבין ההבנה שהמראיינת הפסיכוטכנית - למרות הנימוס וההתעניינות שלה בכם - מייצגת את הצבא, ומטרתה היא להעריך את מידת ההתאמה שלכם למסגרת הצבאית, ולא להתיידד איתכם. זכרו שההתרשמות מהריאיון האישי תלווה אתכם מהצו הראשון לאורך כל השירות שלכם.
כאן אין "אני רק שאלה". יום ההתייצבות עשוי להיות ארוך למדי, ובמקרים מסוימים אף תידרשו להגיע ללשכה פעם נוספת כדי להשלים את תהליך המיון. הדרך הכי טובה להימנע מעומסים ומזמני המתנה ארוכים היא להגיע ללשכה לפחות רבע שעה לפני הפתיחה שלה.
יד על הדופק. כדי לחסוך לעצמכם מקרים של המתנה מיותרת בלשכת הגיוס, חשוב שתוודאו שאתם נמצאים בתחנה הנכונה. אומנם בסוף כל תחנה יאמרו לכם מהי התחנה הבאה ולאן אתם צריכים להגיע, אבל בימים עמוסים בלשכה ייתכנו טעויות. ההמלצה הטובה ביותר בהקשר זה היא לדבר - אם אתם מחכים יותר מ-20 דקות בתור לתחנה, גשו לחייל או חיילת במקום, וודאו איתם שאתם נמצאים בתחנה הנכונה. כמו כן, שימו לב שהטלפון שלכם זמין לשיחות חסומות - אם לא תגיעו לתחנה הנכונה, ייתכן שהממונים על התחנה ינסו ליצור איתכם קשר טלפוני.
לא כשירים? יש מועד ב'. הצו הראשון הוא יום מיון יחיד וחד-פעמי. ברוב המקרים לא תוכלו לעבור אותו פעם נוספת, וגם לא להיבחן בחלקים ממנו. לכן, אם אתם לא מרגישים טוב או חושבים שלא תוכלו לעמוד בכל התחנות המזומנות לכם, חסכו לעצמכם את אי הנעימות ודחו את הזימון, גם אם זהו בוקר הצו הראשון.
כל האפשרויות פתוחות. גם אם כבר יש לכם מושג באיזה תפקיד אתם רוצים לשרת, ואתם יודעים שהוא לא דורש ציון דפ"ר גבוה - אל תזלזלו במבחנים הפסיכוטכניים. יכול להיות שמחר תשנו את דעתכם לגבי התפקיד, או שאולי תרצו לצאת לקצונה, ואולי אפילו בשירות עצמו תגישו בקשה לשנות שיבוץ - וציון הדפ"ר קריטי לכל הדברים האלה. בקיצור, אי אפשר לדעת מה יהיה ועדיף לא לסגור אופציות.
קחו נשימה עמוקה. אתם יודעים לקראת מה אתם הולכים, למדתם והתכוננתם, כל המבחנים מוכרים לכם ואתם בשליטה. התייחסו ברצינות למאבחנות ולמבחנים, ונסו להיות סבלניים ככל האפשר. עוד כמה שעות הצו הראשון יהיה מאחוריכם, והשירות הצבאי קצת יותר קרוב אליכם (אבל בלי לחץ, כן?).
שאלות נפוצות
איך דוחים צו ראשון?
יש כמה דרכים לדחות את הצו הראשון שלכם:
באתר מתגייסים - באמצעות כפתור "הזזת זימונים" באזור האישי שלכם באתר.
בטלפון - אפשר להתקשר למוקד של מיטב בטלפון 1111 שלוחה 1.
חשוב להביא בחשבון שדחיית הצו הראשון לתאריך רחוק יכולה להשפיע על אפשרויות המיון והשיבוץ שלכם.
אפשר לבוא עם ההורים לצו הראשון?
רק נערים ונערות עם מוגבלויות שלא מאפשרת הגעה עצמאית עצמאית לצו, יוכלו להגיע עם הוריהם. בכל מקרה אחר לא תתאפשר כניסה של הורים ללשכת הגיוס.
קיבלתי צו ראשון ולא יכולתי להגיע, אבל שכחתי להודיע. מה יקרה עכשיו?
אם קיבלתם זימון לצו ראשון ואתם לא יכולים להגיע, רצוי שתודיעו זאת למרכז המידע של לשכת הגיוס. שכחתם להודיע? עדיין אין סיבה להיבהל - זימון נוסף עם תאריך חדש יגיע לביתכם או יעודכן באזור האישי שלכם באתר מתגייסים. אם אתם לא יכולים להתייצב גם במועד החדש, צרו קשר עם מרכז המידע של לשכת הגיוס ותאמו מועד חדש. אם לא תתייצבו בפעם השלישית, זה כבר יהיה לא נעים, ותוצא נגדכם פקודת מעצר, שתוביל בין השאר לעיכוב יציאה מהארץ.
מה ללבוש לצו ראשון?
בגדול, אתם יכולים להתלבש כרצונכם, אבל רצוי שתגיעו בלבוש הולם. הקפידו שההופעה לא תהיה מוזנחת או יוצאת דופן בצורה מיוחדת, כדי להימנע מיצירת רושם ראשוני מוטעה בתחנת הריאיון האישי. כמו כן, הביאו בחשבון שבמהלך היום תעברו בדיקות רפואיות, שבהן יהיה עליכם לפשוט את הבגדים ולהישאר בבגדים תחתונים.