מבחן דינור, המוכר גם מבחן הקובייה, הוא שלב מרכזי במיוני ירפ"א א' של חיל האוויר. באמצעות זיהוי והבנת מיקומים של עצמים במרחב, המבחן בודק כישורים הכרחיים להצלחה בקורס טיס, כמו ראייה מרחבית וזריזות ודיוק. זהו מבחן חשוב במיוחד, כי אם לא תעברו את מבחן דינור - לא תוכלו להמשיך הלאה לשלבי המיונים הבאים.
מבחן דינור נערך בהגבלת זמן, אך לפני שהשעון יתחיל לרוץ, תוכלו לקרוא את ההוראות בנחת. הקפידו לנצל היטב את הזמן הזה: יש הוראות שעלולות להיראות דומות זו לזו, אבל יש הבדלי נוסח שחשוב לשים לב אליהם.
במבחן דינור יוצגו בפניכם תרשימים שונים של קובייה ובכל פעם תישאלו על חלק אחר: מבנה, פאה או נקודות על הקובייה. כדי שתוכלו להבין את סוגי השאלות המופיעות במבחן דינור, עליכם להכיר קודם את סימוני הקובייה והפאות כפי שהם יופיעו במבחן.
כל פאה בקובייה מסומנת על-ידי מספרים באופן הבא:
1 פאה ימנית | 2 פאה קדמית | 3 פאה שמאלית | 4 פאה אחורית | 5 פאה עליונה | 6 פאה תחתונה
מכל פאה יכולות לצאת בו זמנית עד 9 נקודות מ-9 מקומות קבועים. לכל מקום על הפאה יש אות המייצגת אותו - מרכז, צד או פינה:
כל נקודה על שטח הקובייה מיוצגת ע"י מספר ואות עברית: המספר מייצג את הפאה שעליה נמצאת הנקודה והאות העברית מייצגת את מיקומה על הפאה. לדוגמה - הנקודה 1מ נמצאת במרכז הפאה הימנית.
מה קורה במקרים שבהם מספר נקודות מסומנות באותן האותיות בדיוק? זכרו שעל כל פאה יש 4 נקודות שמסומנות באות צ' ו-4 נקודות שמסומנות באות פ'. במקרים האלה, יתווסף מספר משנה לכל נקודה:3צ (1), 3צ (2)...
טיפ מאיתנו » שימו לב לאילו נקודות בדיוק מתייחסת כל שאלה. במבחן דינור יש הרבה שאלות, ואחרי זמן מה מיקומי הנקודות עלולים להיראות ברורים פחות והאיורים עלולים לבלבל.
אם האיור נראה לכם מורכב מדי, עברו לשאלה הבאה.
כל נקודה נעה בניצב (90 מעלות) מהפאה שעליה היא ממוקמת לכיוון הפאה שמולה. כלומר:
במבחן תתבקשו לקבוע עבור זוג נקודות שתי הכרעות: האם הן ייפגשו, ואם כן - איפה הן ייפגשו.
שימו - נקודות בעלות אותיות שונות אומנם יכולות להגיע לאותו מיקום בקובייה, אך הן לעולם לא יגיעו לשם באותו הזמן. הצטלבות שכזו (במיקום אך לא בזמן) אינה נחשבת למפגש. לכן אפשר לומר שנקודות בעלות אותיות שונות לעולם לא ייפגשו.
תטיסו את עצמכם לשלב הבא במיונים
איך מכריעים מפגש בין נקודות? ← יש 3 נקודות מפגש אפשריות:
טיפ מאיתנו » במבחן דינור יש הטעויות מכוונות המבוססות על אשליות אופטיות, לכן חשוב לשים לב למספר המייצג את מיקום הפאה שעליה נמצאת הנקודה, ולא להתבסס רק על האיורים. לעיתים נקודה הנראית כממוקמת על פאה אחת עשויה להיות ממוקמת על אחרת.
המספר הוא זה שיעזור לכם להכריע באיזו פאה מדובר.
בתרשים שלפניכם קובייה שעל פאותיה מופיעות נקודות. כל שאלה מתייחסת לשתי נקודות או יותר.
עליכם לקבוע האם הנקודות ייפגשו. אם אכן ייפגשו, עליכם יהיה לקבוע היכן.
5צ-4צ?
בשאלה נתונות הנקודות 5צ ו-4צ. 5צ תנוע אל עבר נקודה 6צ. מסלול התנועה עובר בסמוך ובמקביל לפאה 4. נקודה 4צ תנוע אל עבר נקודה 2צ, בסמוך ובמקביל לפאה 6.
למרות שצירי התנועה של הנקודות יצטלבו, הנקודות לא יהיו באותה הנקודה באותו הזמן ומכאן שהן לא ייפגשו.
בתרשים שלפניכם קובייה שעל פאותיה מופיעות נקודות. כל שאלה מתייחסת לשתי נקודות או יותר.
עליכם לקבוע האם הנקודות ייפגשו. אם הן אכן ייפגשו עליכם לקבוע היכן.
5פ-2צ?
בשאלה נתונות הנקודות 5פ ו-2צ. נזכור כי נקודות בעלות אותיות שונות (במקרה זה - פ ו-צ) לעולם לא ייפגשו. על סמך חוק זה אפשר לענות על השאלה.
נראה מדוע: נזכור כי מפגש מוגדר כהצטלבות במקום ובזמן זהים. הנקודות אומנם יגיעו לאותו מקום (5פ נעה מטה על הפינה הימנית-אחורית של הקובייה, ו-2צ נעה לכיוון פאה מספר 4), אך 5פ מגיע למקום המפגש באמצע המסלול שלה, ואילו 2צ תגיע לנקודת המפגש בסוף המסלול שלה. לכן הצטלבות זו אינה נחשבת למפגש.