כל הסיבות (המוצדקות) לדחיית גיוס
תוכניות קדם-צבאיות
אם החלטתם שאתם רוצים לקחת חלק בשנה חווייתית של תרומה לקהילה או הכנה לצבא, בצה"ל כנראה לא יעשו בעיות. אלו התוכניות המרכזיות שמאפשרות דחיית גיוס בשנה:
- שנת שירות – שנת התנדבות בקהילה לפני הגיוס לצה"ל. אפשר לצאת לשנת שירות מכל מיני מסגרות (תנועות נוער, התנועה הקיבוצית וכו'). בקטגוריה זו נכנסות גם שנת שירות במסגרת גרעין נח"ל וגרעין מדרשות.
- מכינה קדם-צבאית – מכינות קדם-צבאיות – בין שהן מכינות חילוניות, דתיות או מעורבות – מכינות את החניכים והחניכות לשירות משמעותי בצה"ל ומחנכות למעורבות חברתית ואזרחית.
לימודים
הצבא לוקח מאוד ברצינות את כל מה שקשור ללימודים, כך שאם אחת מהסיבות הבאות רלוונטיות אליכם יש סיכוי טוב שתקבלו דחיית גיוס:
- השלמת בגרויות – לא הצלחתם להשלים בגרות מלאה במסגרת הלימודים בתיכון ואתם ממש רוצים לעשות את זה לפני השירות? במקרים רבים צה"ל ייתן לכם את האופציה ויאפשר לכם לדחות את הגיוס.
- השלמת תואר – אם התחלתם תואר ראשון לפני הגיוס, צה"ל ככל הנראה יסכים לדחות לכם את השירות לטובת סיום התואר - אבל בתנאי שהשלמתם לפחות 50% מנקודות הזכות בתואר במסלול לימודים תלת-שנתי, או 30% מנקודות הזכות בתואר במסלול ארבע-שנתי.
- עתודה אקדמית – אם בחרתם להתגייס למסלול עתודה אקדמית, הצבא כמובן ידחה את שירותכם עד סיום התואר.
- עתודה טכנולוגית – תוכלו לדחות את הגיוס גם אם תחליטו להמשיך ללימודים בעתודה טכנולוגית (כיתות י"ג-י"ד).
- מסלול תורני – מלש"בים הלומדים במוסדות חינוך חרדיים גם יכולים לקבל דחיית גיוס (שימו לב שהמוסדות צריכים להיות מאושרים בצו שר הביטחון).
סיבות אישיות
מה קורה אם אתם רוצים לדחות את הגיוס מסיבות אישיות כמו בעיות רפואיות, בעיות כלכליות או אפילו חופשה בחו"ל? גם במקרים כאלה הצבא נוטה להתחשב. הינה כמה מהסיבות האישיות הנפוצות לדחיית גיוס:
- סיבות רפואיות – צה"ל כמעט תמיד מאפשר דחיית גיוס על בסיס סיבות רפואיות, למשל אם יש ניתוח או בדיקה שאתם צריך לעבוד במועד הגיוס או בסמוך אליו. כמובן, תצטרכו לשלוח את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים כדי לקבל את הדחייה.
- בעיות כלכליות – מלש"בים שלוקחים חלק בפרנסת המשפחה בשל מצב כלכלי קשה, יכולים לבקש דחיית גיוס לצורך עבודה וחיסכון כספי לפני הגיוס.
- המשך מיונים – אם קיבלתם שיבוץ לתפקיד ואתם לא מרוצים ממנו, או לחלופין אתם ממתינים למיונים לתפקיד אחר, תוכלו לבקש דחיית גיוס. לא תמיד הסיבה הזאת מתקבלת, אבל שווה לנסות.
- משפחה בחו"ל – אם ההורים או האחים שלכם גרים בחו"ל ואתם רוצים לראות אותם רגע לפני שאתם עולים על מדים ונשאבים למערכת הצבאית, תוכלו לבקש מצה"ל דחיית שירות לצורך ביקור.
- חופשה – הזמנתם חופשה לחו"ל שנופלת בדיוק על הגיוס שלכם? תוכלו לנסות לבקש דחייה, אבל חשוב שתדעו שתצטרכו להוכיח שהטיסה נקבעה לפני קבלת צו הגיוס.
- אירוע חשוב – אחותכם מתחתנת יום אחרי הגיוס? זו בהחלט יכולה להיות סיבה מוצדקת לדחיית גיוס.
אופן הבקשה תלוי בנסיבות הדחייה. דחיית גיוס בשל הצטרפות לתוכנית קדם-צבאית או הצטרפות ללימודי עתודה מתרחשת אוטומטית. לאחר הקבלה לתוכנית הרלוונטית, פרטיכם יועברו באופן אוטומטי לאגף הביטחוני-חברתי שיסדיר את דחיית הגיוס מול יחידת מיטב.
במקרה של דחיית גיוס לצורך השלמת תואר ראשון או הצטרפות למסלול תורני, יש טופס ייעודי שצריך למלא.
כדי לבקש דחיית גיוס מכל סיבה אחרת, יש למלא טופס כללי לשינוי מועד הגיוס שנמצא באתר של יחידת מיטב. במסמך עליכם לפרט את סיבת הפנייה, ולצרף את המסמכים התומכים בבקשה (אם יש כאלה).
שימו – את הבקשה לדחיית שירות יש להגיש עד שבועיים ממועד הגיוס.
הבקשה שלי נדחתה – מה עושים?
אם דחו את הבקשה שלכם לדחיית גיוס, תוכלו לערער על ההחלטה עד שלוש פעמים. את הערעור מגישים דרך האתר של מיטב, וכדי להגדיל את הסיכוי שלכם לקבל תשובה חיובית כדאי להוסיף מסמכים חדשים שתומכים בבקשתכם. במקרים מורכבים אפשר להתייעץ עם עורך או עורכת דין לגבי הערעור.
ואפשר גם להקדים את הגיוס?
אכן! אפשר להגיש גם בקשה להקדמת גיוס. במקרה כזה, עליכם למלא את טופס הבקשה (מדובר על אותו טופס כמו בבקשת הדחייה) ולפרט את הסיבה להקדמת הגיוס. גם כאן הסיבה צריכה להיות מוצדקת ומומלץ לצרף מסמכים שתומכים בבקשתכם.