גיבוש טיס הוא אחד הגיבושים היותר אינטנסיביים וארוכים שקיימים בצה"ל, והוא השלב האחרון בשרשרת המיון הארוכה לקורס טיס - כלומר, כדי לקבל זימון לגיבוש טיס, יהיה עליכם לעבור קודם את המיונים הראשונים. הגיבוש מתקיים בבית הספר לטיסה בחצרים שבדרום, ובמהלכו אתם תתנהלו כמו חיילים לכל דבר: תלבשו מדים, תהיו כפופים למפקדים, תעבדו בצוותים, תידרשו לעמוד בלוחות זמנים נוקשים ובהרבה תזוזים. אתם תהיו תחת עינם הבוחנת של המפקדים בכל רגע נתון, בזמן המשימות וגם בין לבין. הציפיות שלהם יהיו גבוהות ביותר, והם ירצו לראות אתכם מפגינים מגוון רחב של יכולות פיזיות, מחשבתיות, קבוצתיות וערכיות.
גיבוש טיס נערך במשך חמישה ימים מאתגרים ועמוסים במיוחד. בשביל להבין לקראת מה אתם הולכים, ריכזנו לכם את כל המידע בנוגע למה שקורה בכל אחד מימי הגיבוש, מרגע שקמים ועד שהולכים לישון.
שימו ♥ לעיתים לוחות הזמנים וסדר הצגת התכנים עלולים להשתנות מגיבוש לגיבוש ומשנה לשנה.
ביום הראשון לגיבוש טיס יהיה עליכם להגיע עצמאית אל תחנת הרכבת באופקים. עוד לפני שתעלו על האוטובוסים שייקחו אתכם לחצרים, תפגשו את מי שיהיו המפקדים שלכם לימים הקרובים - האחראים עליכם וגם הבוחנים שלכם. הדיסטנס יישמר מהרגע הראשון - כבר בתחנת הרכבת - הגיבוש יתחיל עם ההגעה שלכם.
כשתגיעו יהיה עליכם להגיש למפקדים את שני הטפסים שהתבקשתם למלא מראש:
אחרי שכולם מגיעים, מתחילים נסיעה באוטובוסים לכיוון בסיס חצרים. מרגע שתצאו לדרך, אסור לכם לדבר אחד עם השני עד לסוף הגיבוש, אלא אם המפקדים אמרו לכם אחרת. אל תדאגו, אומנם הנסיעה תהיה שקטה, אבל בהחלט לא משעממת - אתם תקבלו במהלכה מספר דפים שיעסיקו אתכם:
עם הגעתכם לבסיס תעברו תהליך קליטה לוגיסטי במהותו, המורכב ממספר שלבים:
לאחר שסיימתם עם כל ענייני הקליטה, יגיע הזמן להיכנס לעניינים ולהתמודד עם המשימות הראשונות:
בד"ח מכת חום - תרגול מצב אמת של בד"ח מכת חום, מתוך דף הבד"חים שקיבלתם מוקדם יותר באוטובוס. בשלב הראשון המפקדים יבחנו את החניכים באופן פרטני ובעל-פה, ויבקשו לפרוט בפניהם את סדר הפעולות שיש לבצע במקרה של פגיעת מכת חום אצל חבר צוות.
לאחר מכן, יתקיים דיון קבוצתי בנושא מסוים, ואתם תצטרכו להגיע להסכמה בצוות בנוגע אליו. בסביבות השעה 16:00 תצטרכו לעצור את הדיון הקבוצתי ולעבור אל ריצת הניפוי.
ריצת ניפוי - מטרת הריצה היא לנפות באופן ראשוני את כל מי שרמת הכושר שלו לא מספיק טובה בשביל להשתתף בגיבוש טיס. כל מי שלא יסיים אותה בהצלחה, יסיים את הגיבוש כבר בשלב הזה. אחרי הריצה מחכים לכם עוד כמה אקטים פיזיים, מקצה זחילות ומסע פותח (על הריצה ושאר האקטים הפיזיים בגיבוש, פירטנו בהמשך).
מסע פותח - מסע עם כל הציוד המחלקתי והאישי עליכם. זכרו שבשלב הזה אומנם כבר קיבלתם את כל הציוד שתצטרכו, אבל עדיין לא התמקמתם במתחם השינה וסידרתם את האוהלים (אל תדאגו, זה יקרה בקרוב). המסע נעשה בדממה, ואם רוצים לעשות חילוף בסחיבת הציוד יש לעשות זאת בהרמת יד. יש לשמור על קצב ההליכה של המפקדים, שינסו להגביר את הפערים בניכם בכל חילוף.
בתום המסע תגיעו למתחם הלינה, שם יחכה לכם המבחן השלישי שלכם לאותו יום:
הרכבת אוהל סיירים - עליכם להרכיב בזוגות את האוהל שבו תשנו במהלך הגיבוש. לצורך המשימה יוקצבו לכם שתי דקות בלבד.
אוהל סיירים בנוי משני חלקים (חלק "זכרי" ו"נקבי") וכל אחד מקבל רק אחד מהשניים. זה אומר שתצטרכו למצוא מישהו עם החלק המשלים את שלכם, ולבנות יחד את האוהל. בדרך זו תמצאו את בן הזוג שלכם לאוהל הגיבוש.
לאחר הרכבת האוהלים תאכלו ארוחת ערב (חמגשית) ותלכו לישון. אם תרצו לקום לשירותים בלילה זה אפשרי, אבל יהיה עליכם לעשות זאת בדיגום מלא, שזה אומר מדים, בקבוק מים וקסדה.
היום השני תתחילו מוקדם במיוחד ובהילוך גבוה - בהקפצה בשעה ארבע לפנות בוקר. אחרי שתסתדרו בזריזות לפי מספרי הברזל שלכם, תאכלו ארוחת בוקר קלה ותתחילו את היום. רוב הפעילות ביום השני תתקיים בגבעת הגיבוש, ותכלול לרוב הרבה תיזוזים שאותם יעביר לכם המ"מ. ביום הזה תתנסו בעיקר בתרגילים פיזיים ובמשימות קבוצתיות שונות. המשימות הקבוצתיות ידרשו מכם בעיקר מאמץ מחשבתי, ויערבו בחינות בד"חים, תכנונים אסטרטגיים ופתרון חידות.
גרף התקדמות - במשימה זו כל הצוות עומד בנקודה אחת, והמטרה היא להעביר את כולם אל נקודת הסיום, שנמצאת במרחק של כעשרה מטרים מנקודת הפתיחה. בתוך המרחב הזה, יהיו מסומנים שני קווים, שיתחמו אזור שבו אסור לכם לדרוך. מטרת המשימה היא להעביר את כל הצוות במהירות הגבוהה ביותר לצד השני בעזרת כל מה שתמצאו בסביבתכם הקרובה, מבלי לגעת בקרקע. במשימה הזו חשוב להפגין יכולות פיקוד ולבלוט. כיוון שכל מי שמשתתף בה מגיע עם אותה המטרה, לבלוט. לרוב זו משימה עם הרבה צעקות וניסיונות הובלה מכל מיני כיוונים.
בניית עמדות - במשימה זו יהיה עליכם לבנות עמדת תצפית שתשקיף על כוחות אויב, באופן שיאפשר לכם פגיעה ישירה בהם והגנה מלאה עליכם. לעיתים תתבקשו גם לבצע תקיפות אויב.
חידות איינשטיין - במשימות אלה כל אחד מחברי הצוות יקבל פרט מידע אחד שאותו הוא יצטרך לזכור. כל חברי הצוות יצטרכו לחבר את כל הפרטים יחדיו, ולמצוא יחד את פתרון החידה. לרוב מדובר במשימות כמעט בלתי אפשריות מבחינת רמת הקושי שלהן, ולמרות זאת יהיה עליכם להתייחס לכל חידה ברצינות, לרכז את כל המידע מכל חברי הצוות בצורה מסודרת ולנסות להגיע לפתרון, גם אם זה נראה בלתי אפשרי.
בניית מבנה - עליכם יהיה לבנות את המבנה הגבוה ביותר, בעזרת כל הציוד שנמצא סביבכם, תוך שבע דקות.
אחרי המשימות הקבוצתיות יגיע הזמן לארוחת צוהריים. לאחר מכן, תבצעו כמה אקטים פיזיים: זחילות למגבש, "צוקון", ספרינטים ואלונקה סוציומטרית.
אחרי האקטים הפיזיים תאכלו ארוחת ערב, שבסופה תחזרו אל האוהלים לשנת לילה. אבל אל תבנו על שינה עמוקה מדי - בערך חצי שעה אחרי כיבוי אורות תהיה לכם הקפצה ותצטרכו להסתדר לפי מספרי הברזל מחוץ לאוהל ואז לבצע "נוהל אדמה בוערת", שזה אומר בגדול לרוץ במקום (כן, כאילו שהאדמה בוערת).
אל תתעייפו עדיין, כי אחרי זה יש לכם עוד כמה שעות ערות שבהן תבצעו עוד משימות ודיונים קבוצתיים. רק אחרי כל זה, תחזרו לישון כמו שצריך. זאת אומרת, עד ההקפצה הבאה.
גם את היום הזה תתחילו מוקדם, עוד לפני זריחת השמש. היום תשהו בעיקר במגרש המשחקים, שם תבצעו משימות קבוצתיות ואישיות. היום השלישי והיום הרביעי הם הימים היותר אינטנסיביים מבחינת מבחנים, גם מחשבתיים וגם פיזיים. זו ההזדמנות (שכדאי לכם לנצל) להפגין את הכישורים שהמפקדים מחפשים לזהות אצל החניכים: מנהיגות, חשיבה מחוץ לקופסה, קור רוח, תפקוד תחת לחץ ועוד.
היום מתחיל בביצוע מספר אקטים פיזיים: מעבר מתקן, התחפרות, דמקה אנושית ומתלה שזיפים - אחד האקטים היותר מזוהים עם גיבוש טיס (לפעמים מתקיים ביום הרביעי לגיבוש). אל תדאגו, כמובן שגם על האקטים האלו פרטנו בהמשך. סביר מאוד שהחל מהיום הזה, בכל פעם שתעמדו בח' לקבלת הסבר על המשימה הבאה, המפקדים יגידו לכם לבצע בזמן ההסברים כל מיני תרגילי כוח (שכיבות שמיכה, סקוואטים, כפיפות בטן). מחצית היום השלישי מוקדשת לעוד משימות מחשבתיות, קבוצתיות ואישיות.
פתרון סיטואציה אישית - בשלב זה תוצג בפניכם דילמה אישית כלשהי, ואתם תתבקשו להכריע כיצד הייתם פועלים, כאשר שום פתרון אינו אידאלי ולכל פתרון יש מחיר. למשל: אתם נוהגים בכביש בדרך לריאיון עבודה, ומבחינים באדם ערבי מבוגר שיש לו פנצ'ר בגלגל. מה תעשו? אתם תקבלו זמן לחשיבה עצמאית, מבלי להתייעץ ולדון על כך עם שאר חברי הצוות. המפקדים יזמנו אתכם אחד אחרי השני לתת את התשובה שלכם, וינסו להערים קשיים על כל בחירה שתעשו: בחרתם לעצור? חוסר אחריות, גם כלפי המחויבות שלכם להגיע לריאיון העבודה וגם כלפי השמירה על הביטחון האישי שלכם. חשוב לציין שהפתרון עצמו הוא החלק הפחות מרכזי במשימה הזו. ליבת המשימה היא האופן שבו אתם מגיבים לסיטואציה, האופן שבו אתם מנמקים את הבחירה שלכם והאופן שבו אתם מתמודדים עם ההתקלות של המפקדים.
פתרון סיטואציה קבוצתית - כל הצוות מקבל תרחיש של מצבי תקיפה וחילוץ. עליכם יהיה להחליט יחד כיצד להתנהל בכל אחד מהתרחישים.
התדיינות קבוצתית - גם במשימה הזו תצטרכו לקיים דיון קבוצתי על דילמות שונות, ותצטרכו להגיע להכרעה במצבים שבהם שני ערכים מתנגשים - למשל, האם "תלשינו" על חבר צוות שרימה בניווט (רעות מול אמינות); כיצד תטענו בעד ונגד המתת חסד (ערך החיים מול ערך הכבוד); האם תפרצו לבית חולים שיש בו תרופה שיכולה להציל אדם באותו הרגע ועוד.
בד"ח - במהלך היום תקבלו דף בד"חים חדש. יהיו לכם 5 דקות ללמוד בד"ח אחד ואז להיבחן עליו.
בסוף היום תלכו לישון באוהלים, אבל כמו שאתם ודאי כבר מבינים, לא יעבור הרבה זמן עד שתגיע ההקפצה.
מההקפצה תצאו למסע לא ארוך במיוחד, אבל הפעם עם כל הציוד עליכם (האוהלים, שקי השינה וכו'). לאחר שתגיעו לאזור אחר בגבעת הגיבוש, תתבקשו להקים שוב את אוהלי הסיירים שלכם בזוגות. כשתסיימו, תיכנסו אל האוהלים, כביכול כדי לישון, אבל מהר מאוד תגיע הקפצה נוספת.
בהקפצה השנייה תתבקשו לפרק את האוהלים, לעשות שוב את אותו המסע בחזרה אל אזור השינה המוכר לכם, שם תקימו את האוהלים שלכם בפעם השנייה, ואז תלכו לישון. אל תדאגו, הפעם תישארו שם למשך הלילה, עד ההקפצה הבאה - שאומנם תהיה בשעה מוקדמת מאוד, אבל כבר ביום הבא.
ארוחת בוקר - לחם, מלפפון רגיל וחמוץ, גבינה לבנה וביצה קשה
ארוחת צהריים - שתי מנות קרב ולחם
ארוחת ערב - הארוחה הגדולה והשווה ביום. ארוחה חמה בחמגשית שמשתנה כל יום.
פריסות נישנושים - לחם עם ריבה. מקבלים בדר"כ בהקפצות בשעות הבוקר המוקדמות או בין ארוחות.
עוגיות מלוחות - מקבלים במהלך היום, בדר"כ סמוך לאקטים הפיזיים (להחזיר מלחים לגוף).
גם את היום הרביעי תתחילו עוד לפני שהשמש תזרח. עד שהציפורים יתחילו לצייץ, אתם כבר תעשו זחילות בבריכת החול, שאחרי היום השלישי, אתם כבר תכירו היטב.
גם ביום הזה תעברו תכנים די דומים לאלו של היום הקודם - משימות קבוצתיות ומשימות אישיות - כאלה שדורשות חשיבה וכאלה שדורשות כוח פיזי: דיונים, מתקנים, תיזוזים, חידות, משימות תכנון וספרינטים. בסוף היום הרביעי כבר תעברו על כל המתקנים שקיימים בגבעת הגיבוש, ותוכלו להרגיש שאתם מתקרבים לסוף הגיבוש.
בחינות הבד"חים ימשיכו להתקיים גם היום, אבל בשלב הזה של הגיבוש הן ידרשו מכם להפגין ידע רחב יותר, לכן כדאי לשים לב לפרטים הקטנים שיש בכל בד"ח. אחרי בחינות הבד"ח סגל המפקדים יתזז אתכם במשך כשעה ואז תלכו לישון. כן, אתם כבר יודעים לאן זה הולך - עד ההקפצה. אבל הפעם בלי יותר מדי עניינים, כי בגדול, הגיבוש הרשמי כבר די מאחוריכם בשלב הזה.
גם הבוקר הזה יתחיל בהקפצה, אבל לפחות הפעם היא תתרחש באור יום. הפעם לא המפקדים יהיו אלה שיקפיצו אתכם, אלא סמל המחלקה, שאיתו תעברו את כל היום החמישי (את המפקדים תפגשו בסיום הגיבוש). כבר בארוחת הבוקר תוכל להרגיש את אווירת סיום הגיבוש, כשהסמל יזכיר לכם שאסור לדבר בזמן האוכל, אבל היום אפשר ללחוש. לראשונה תוכלו לשוחח עם חברי הצוות שאיתם העברתם את ארבעת הימים האחרונים מחוץ למסגרת המשימות ולהכיר אותם קצת מעבר.
אחרי ארוחת הבוקר תתחילו בארגונים ובקיפולים לקראת הסיום: תפרקו את מתחם הלינה והאוהלים, תקבלו את התיקים האישיים שלכם בחזרה, תזדכו על הציוד הצבאי ותמלאו שאלון סוציומטרי (שאלון שבו אתם מעריכים ומדרגים את התפקוד של חברי הצוות לפי פרמטרים אישיותיים שונים). לאחר מכן תלכו להתקלח ותחזרו לבגדים האזרחיים שלכם.
עכשיו כשאתם נקיים ואזרחים שוב, יגיע הזמן להיכנס לאולם הספורט שבו התחיל הגיבוש ולצפות בסרטון שמבשר על סיומו הרשמי של גיבוש טיס. בשלב הזה תתקיים גם שבירת דיסטנס קצרה עם הסגל שפיקד עליכם במהלך הגיבוש, וגם יתקיים גם מסדר הדמעות המפורסם (לא בהכרח בסדר הזה).
במהלך מסדר הדמעות ייקראו שמות כל המועמדים, והסגל יכריז מי עבר את הגיבוש ומי לא. אנחנו מקווים שבמסדר הזה הדמעות שלכם יהיו רק של שמחה ;)
כל מה שנשאר לכם כעת זה לעלות על האוטובוסים שייקחו אתכם לתחנה המרכזית בבאר שבע, ומשם תחזרו עצמאית הביתה.
חשבתם תמיד שטייסים יושבים מאחורי ההגאים ולא נדרשים למאמץ פיזי כמו לוחמים על קרקע? תחשבו שוב. הנה רשימה של האקטים הפיזיים שאתם עומדים לבצע בגיבוש טיס:
בחמשת ימי הגיבוש אתם הולכים לעבור תחת עינם הבוחנת של המפקדים בכל רגע נתון. המפקדים יתבוננו בהתנהלות שלכם בניסיון לזהות את אלו שיש להם את הכישורים המאפיינים טייסים בצה"ל. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להתנהל נכון בגיבוש:
מספר ההקצאות המדויק בכל גיבוש הוא נתון פנימי ומשתנה. מה שכן ידוע זה שבשנים האחרונות מספר ההקצאות עלה באופן משמעותי, בשביל לאפשר לכמה שיותר מועמדים להוכיח את עצמם גם במהלך הקורס. לגיבוש טיס מגיעים מאות בכל שנה (בין 400 ל-600). מתוכם בערך 20% חותמים על ויתור במהלך הגיבוש ובסופו של דבר מכל גיבוש מתקבלים בערך 50% מהמועמדים.
אם עברתם גיבוש טיס ויש לכם גיבוש אחוד בהמתנה (מטכ"ל / שייטת 13), אתם תתגייסו לקורס טיס. במהלך קורס ישנה בחינה שנקראת בחינת הצ'ק 15, שמי שלא עובר אותה נופל מקורס טיס (ולאחריה יש חלוקה למגמות טיס). במידה ותפלו מקורס טיס, תוכלו לצאת לגיבוש אחוד בחודש מרץ, שמתקיים לאחר בחינת הצ'ק 15. אם תרצו לוותר על גיבוש אחוד, תוכלו לקבל שבוע ראיונות ולהתראיין לשלדג ויחידת החילוץ 669.
אם לא עברתם את הגיבוש, יש עוד דרך להגיע לגיבוש נוסף, והיא דרך מסלול ותיקי צה"ל. זו אפשרות המיועדת לחיילים, בשירות סדיר או קבע, להתנדב לקורס טיס. בערך 10% ממסיימי קורס טיס הם ותיקי צה"ל שהגיעו לקורס במסלול הזה.
בשביל לעשות את זה, צריך לעמוד בתנאים הבאים:
עוד כמה דברים שכדאי לדעת על המסלול הזה ולקחת בחשבון: