הבינה המלאכותית מחוללת מהפכה בתחומים רבים בחיינו, ותחום הגיוס הוא אחד מהם. באמצעות שימוש בפיצ'רים ובכלים ייחודיים שעובדים בצורה אוטומטית ועצמאית כמעט לחלוטין, מערכות גיוס מבוססות AI מאפשרות לתהליך הגיוס להתנהל כמו מכונה משומנת היטב - לנוחות המועמדים והמגייסים גם יחד. אז בואו נבין יחד איך המנגנונים של המכונה הזאת עובדים ואיך היא יכולה לעשות אופטימיזציה גם לתהליך הגיוס בעסק שלכם :)
הגעה למועמדים - מערכות גיוס מבוססות AI מחפשות מועמדים שמתאימים לדרישות המשרה באמצעות הרשתות החברתיות, סריקת קורות החיים שבמאגרי המידע הפנימיים של החברה ואף במאגרי מידע חיצוניים. באופן זה, מערכות הגיוס מסוגלות לנתח פעילויות של משתמשים אונליין ולהגיע לא רק למועמדים שהגישו מועמדות באופן אקטיבי אלא גם למחפשי עבודה פאסיביים - כלומר לאנשים שלא בהכרח מחפשים עבודה כרגע, אבל פתוחים להזדמנויות מקצועיות חדשות.
סינון מועמדים - מייד לאחר הגשת המועמדות נכנסים לפעולה כלים שסורקים ומנתחים את קורות החיים (Resume parsing) כדי להעריך את מידת ההתאמה של המועמד או המועמדת לתפקיד לפי ההגדרות של צוותי הגיוס ודרישות המשרה. כבר בשלב הזה נפסלים מועמדים רבים, ונשארים רק אלו שנמצאו כבעלי פוטנציאל ההתאמה הגבוה ביותר לתפקיד.
הערכת מיומנויות עבודה והערכה אישיותית - בחלק ממערכות הגיוס יש אפשרות לשלב מבחני מיון והערכה שנשלחים למועמדים באופן אוטומטי, ולאחר מכן מנותחים באמצעות כלי AI. בין היתר, במערכות אלו משתמשים במבחנים פסיכוטכניים, מבחני אישיות, משחוק (gamification) ועוד. זאת דרך פרקטית במיוחד לבחון אם המועמדים עומדים בדרישות התפקיד ואם הם מתאימים לאופי ולערכים של החברה.
ראיונות - כן כן, AI נמצא יעיל גם בשלב הראיונות. מעבר לכך שמערכות אלו הופכות את הזימון לראיונות למשימה סופר פשוטה, כי הן יכולות להתממשק ללוחות הזמנים של האנשים הרלוונטיים ולהציע מועדים מתאימים, הן גם יודעות לנתח התנהלות בראיונות. כך למשל, הקלטה של ריאיון על ידי מערכת AI עשויה לספק לכם תובנות שמתבססות על ניתוח הבעות הפנים של המועמדים, הקול שלהם, זמן התגובה שלהם וכמובן - תוכן התשובות.
בדיקות רקע - מקומות עבודה מסוימים נוקטים משנה זהירות ועורכים בדיקות רקע למועמדים שלהם בשביל לוודא שהם לא מציבים איזשהו סיכון לחברה. היום מערכות מבוססות AI מסוגלות לעשות גם את זה - הן סורקות מאגרי מידע שונים כדי לאמת את זהות המועמדים, היסטוריה תעסוקתית והשכלה, ולעיתים אפילו כדי לבדוק אם הם מעורבים באיזשהם הליכים משפטיים.
צ'אטבוט - שני הצדדים של תהליך הגיוס מרוויחים משימוש בצ'אטבוט: למועמדים יש כתובת זמינה שהם יכולים לפנות אליה בכל שאלה; ולמגייסים יש פחות עומס של פניות בתיבת המייל שלהם ויותר זמן להתעסק במשימות מקצועיות אחרות. בנוסף, הצ'אטבוטים היום כל כך מפותחים - שיש כאלה שכבר יודעים לערוך ריאיון ראשוני למועמדים למשרה!
אונבורדינג (Onboarding) - כלי AI מלווים אותנו גם בסיום תהליך הגיוס ולתוך תהליך האונבורדינג. אפשר ליצור איתם תהליכי אונבורדינג מותאמים אישית, ובאמצעותם להכיר לעובדים החדשים את מבנה החברה, להסביר להם על שגרת העבודה בתפקיד (באילו תוכנות משתמשים, איזה ציוד צריך וכו'), להשלים פערי מידע הנוגעים להכשרה לתפקיד ועוד ועוד.
פחות אדמיניסטרציה - צוותי הגיוס משקיעים לא מעט זמן בפרסום משרות, בסריקת קורות חיים, בזימון מועמדים לראיונות - ובקיצור, במשימות אדמיניסטרטיביות, שמערכות מבוססות AI מסוגלות להשלים במהירות ובמסות גדולות במיוחד. ברגע שהמשימות האלה מטופלות, למגייסים מתפנה זמן להתעסק בחלקים אחרים של תהליך הגיוס שדורשים את נוכחותם, כגון ראיונות HR, ובמשימות אסטרטגיות הנוגעות לגיוס עובדים חדשים ולפיתוח ההון האנושי הקיים.
דאטה שנוח ללמוד ממנה - מערכות מבוססות AI מתעדות את תהליך הגיוס מההתחלה ועד הסוף, ומאפשרות להוציא בקלות נתונים שעוזרים לנו ללמוד מה עובד טוב ומה פחות, ובטווח הארוך גם לגלות אילו מאפיינים אישיותיים, קוגניטיביים ותעסוקתיים נמצאו כבעלי יכולת ניבוי גבוהה להצלחה בתפקיד בארגון.
תהליך קצר יותר - כשתהליך הגיוס מתנהל בחלקו על טייס אוטומטי, ולא תלוי אך ורק בלו"ז שלכם, המעסיקים, או של המגייסים, הכול רץ הרבה יותר מהר. מבחינת החברה זה אומר שהדרך למועמדים המתאימים ביותר מתקצרת, והסיכוי לפספס אותם עקב עיכובים וטעויות קטן משמעותית.
ידידותי למועמדים - כלי AI בעולם הגיוס לא דואגים רק למעסיקים, אלא גם למועמדים (והרי גם זה, בעקיפין, עושה למעסיקים שירות מעולה). זה מתבטא בכך שהמועמדים מקבלים עדכונים שוטפים על הסטטוס שלהם בתהליך המיון, שיש להם בדרך כלל כתובת למענה מהיר בכל שאלה שקשורה לתהליך, וכאמור - שהם "נהנים" מתהליך קצר, ממוקד ולא מייגע.
מקצועי נטו - כלי גיוס מבוססי AI נועדו לפְנות לכולם ולכולן ולא לתת מקום להטיות ולדעות קדומות שעשויות להשפיע על החלטות בתהליך הגיוס המסורתי. זה מתחיל כבר בתיאור המשרה - מניסוח הפנייה במשרה בשפה לא מגדרית, כך שכל אחד ואחת עם הכישורים המתאימים ירגישו בנוח לפנות למשרה, ועד סריקת קורות החיים, שמתמקדת אך ורק בפן המקצועי, בפרטים כמו ניסיון והישגים, ולא בפרטים לא רלוונטיים כמו שם משפחה או מצב משפחתי.
כמו שאתם מבינים, כלי AI מסוגלים להשתלב בכל צעד בתהליך הגיוס. הם יעילים, הם מהירים והם נוחים - אבל הם בשום אופן לא מחליפים את הגורם האנושי, ולזה יש שתי סיבות עיקריות:
• הסיבה הטכנית - כלי AI הם לרוב כלים מבוססי אלגוריתמים של למידת מכונה - כלומר הם עובדים טוב יותר, ככל שהמידע שהם צוברים איכותי יותר וככל שהדוגמאות שעליהן הם מתבססים מדויקות יותר. כדי לשמור על שיפור מתמיד בעבודה שלהם, תצטרכו להסתמך על צוות גיוס מיומן וחד שידע איך לעבוד איתם.
• הסיבה האנושית - תהליך שמתנהל בצורה ממוחשבת בלבד עלול לעורר תחושות של ניכור ואפילו של זלזול בקרב המועמדים. כדי לשמור על מידת המעורבות והשקעת המאמץ של המועמדים לאורך התהליך, חשוב לאזן את ההתנהלות ולשלב בה מעורבות אנושית. גם מבחינת המעסיקים אין תחליף לטביעת העין האנושית, ולתשומת הלב שלה לניואנסים שיכולים להתפספס (לטובה או לרעה) בבינה המלאכותית.
עכשיו אחרי שסקרנו את כל הסיבות לשלב כלי AI בתהליך הגיוס שלכם, אפשר להתחיל לדבר על האיך.
תכירו את AI Recruitment - מערכת הגיוס של מכון נועם, שמשלבת בינה מלאכותית בחוויית הגיוס שלכם, ומשנה את חוקי המשחק - עבורכם, המגייסים ובעלי התפקידים בארגון וגם עבור המועמדים. איך זה עובד?