סיירת מטכ"ל - רקע והיסטוריה

המשימות של סיירת מטכ"ל סודיות, אבל המטרה גלויה: איסוף מודיעין בשטח האויב. ברוב המקרים יוצאת סיירת מטכ"ל לפעילויות ומבצעים בשגרה, ולאו דווקא בזמן חירום. המשימות של היחידה כל כך סודיות, שסביר להניח שנוכל לשמוע על המשימות שמתבצעות כיום רק בעוד עשרות שנים.

דוגמה לאחד ממבצעי היחידה הוא "מבצע ארגז", משנת 1972 בסוריה. במהלך סיור של קצינים מהצבא הסורי, ביצעו לוחמי סיירת מטכ"ל השתלטות וחטפו חמישה קצינים. מטרת החטיפה הייתה להשתמש בקצינים הסורים כאמצעי מיקוח לטובת שחרור טייסים ישראלים מהשבי הסורי.

למרות שבעבר יצאו חיילי היחידה גם למשימות חילוץ מורכבות (כמו מבצע אנטבה), חשוב להדגיש כי הייעוד של סיירת מטכ"ל, כאמור, הוא ביצוע משימות מודיעיניות מיוחדות. הם נבחרו למשימות מורכבות שכאלו בשל ההכשרה והכישורים הייחודיים של הלוחמים ביחידה. כיום משימות החילוץ לרוב ניתנות לכוחות הימ"מ של המשטרה.

בהיסטוריית הפיקוד של סיירת מטכ"ל תוכלו למצוא לא מעט שמות מוכרים, כמו אהוד ברק, יוני נתניהו, עומר בר לב, משה יעלון והרצי הלוי.


המיונים לסיירת מטכ"ל - זה לא יהיה קל

יום סיירות - הדרך לסיירת מטכ"ל מתחילה בזימון ליום שדה (יום סיירות). את הזימון מקבלים בעלי פרופיל 82 ומעלה ודפ"ר 50 ומעלה. זהו יום שבו תעברו מיון לכל היחידות המיוחדות בצה"ל: שלדגשייטת 13, חובלים, צוללות. בשביל להמשיך את המיונים לסיירת מטכ"ל, תצטרכו לסיים את יום הסיירות בתוצאת "היחידה", שבעצם אומרת שתקבלו זימון לגיבוש האחוד של מטכ"ל ושלדג.

גיבוש מטכ"ל - מאחר שבגיבוש מתמיינים לכמה יחידות, אלו שיבחנו אתכם יהיו נציגי אותן היחידות. הגיבוש אורך חמישה ימים, שבמהלכם היכולות הפיזיות והמנטליות שלכם יעמדו למבחן, כמו גם היכולת שלכם לעבוד בצוות והאופן שבו אתם ניגשים לביצוע משימות.

מיון פסיכולוגי - בדיקה שמטרתה לבדוק את התאמתכם האישיותית ליחידה.

מבדקים רפואיים - היכולות הפיזיות שלכם נבחנו לראשונה במהלך הגיבוש, וכעת ייבחן מצבכם הרפואי בסדרת בדיקות שונות שמטרתן לוודא שאתם אכן עומדים בדרישות היחידה.

תחקיר ביטחוני - כיוון שזו אחת היחידות הכי מסווגות בצה"ל, תצטרכו לעבור תחקיר שיוודא שאתם עומדים בדרישות לרמת הסיווג שנדרשת ביחידה זו. תתבקשו לחתום על אישור שיאפשר לצבא לבצע בדיקת רקע עליכם במאגרי מידע ממשלתיים, למלא תחקיר ביטחוני בכתב, ולעבור ריאיון ביטחוני בעל-פה.

בנות לוחמות - גם בסיירות

לאחר שבנות לוחמות השתלבו בהצלחה במספר יחידות קרביות שונות, הגיע גם תורה של סיירת מטכ"ל: משנת 2024 תחל התנסות של שירות נשים כלוחמות בסיירת מטכ"ל. המסלול ייפתח כאשר יהיו מספיק בנות שיעברו את הגיבוש הנדרש.


מסלול ההכשרה של לוחם מטכ"ל

לסיירת מטכ"ל מתגייסים פעם אחת בשנה, בחודש נובמבר או דצמבר. מתחילים בטירונות ביחידה ולאחר מכן ממשיכים להתמחויות שונות הקשורות לתחום הקומנדו. תקופת ההכשרה הזאת, שמכונה הכשרה בסיסית, נערכת 16 חודשים, ובסופם רק שליש מהחיילים שהתגייסו יישארו בסיירת. מדובר בהכשרה ארוכה ביותר, אבל תתעודדו - עד 2017 ההכשרה נמשכה 20 חודשים! 

אחרי ההכשרה הבסיסית עוברים הלוחמים להכשרה מתקדמת, שכוללת התמקצעות בתחומים מיוחדים (וחלקם אף בלעדיים) של סיירת מטכ"ל, ובהם תפעול האמצעים הטכנולוגיים המתקדמים שמשמשים את היחידה במבצעים.

במסגרת המסלול יוצאים כל הלוחמים לקורס קצינים בבה"ד 1. את ההשלמה הייעודית, הלוחמים עושים ביחידה.


אופי השירות ואפשרויות קידום בסיירת מטכ"ל

הלוחמים של סיירת מטכ"ל מתמקדים במשימות מיוחדות. לעיתים הם עורכים הכנות למבצע מיוחד אחד במשך חודשים רבים או אפילו שנה. בזמן הזה הם מתרגלים את מהלך המבצע פעמים רבות, עד להגעה לתוצאה הטובה ביותר. יש מקרים שבהם, גם אם ההכנה הושלמה, ברגע האחרון לא מתקבל אישור סופי מהדרגים הגבוהים, והמבצע מבוטל. המשמעות של שגרת הכנה ארוכה למבצעים היא שסביר שלוחם סיירת מטכ"ל ישתתף בשירותו הסדיר במבצע אחד או שניים לכל היותר. 

לאחר שירות החובה, לוחמי סיירת מטכ"ל מחויבים להמשיך לשירות קבע בן שלוש שנים. השנה האחרונה של הקבע מוקדשת ללימודים אקדמיים, במקצוע לבחירת הלוחמים, שבו ימשיכו ללמוד גם באזרחות. 

מכל צוות ביחידה יוצא רק לוחם אחד לפיקוד על צוות, כך שבמהלך השירות ביחידה אפשרויות הקידום מצומצמות יחסית. בתום שלוש שנות הקבע, חלק מהלוחמים ממשיכים לשירות קבע ארוך בתפקידי פיקוד שונים. 

מבחינת מילואים, יש שאומרים שהשירות הסדיר הוא רק ההתחלה עבור לוחמי מטכ"ל. לאורך שירות המילואים שלהם, לוחמי הסיירת ממשיכים לקחת חלק פעיל במבצעים ובפעילויות מיוחדות בצה"ל.

אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.