היי, נעים להכיר!

אני מראיינת פסיכוטכנית לשעבר - השתחררתי בשנת 2022, ובמהלך השירות שלי ראיינתי כ-600 מלש"בים ומלש"ביות. הרבה מכם בטח בלחץ לקראת הריאיון האישי בצו הראשון, וזה מובן - אתם יודעים שלריאיון יש השפעות שילוו אתכם לכל אורך השירות, אבל אתם לא יודעים בדיוק מה הולך להיות שם. לכן חשבתי לשתף אתכם בניסיון שיש לי מהצד השני, של המראיינת, כדי להוריד קצת פאניקה ובשביל שהריאיון שלכם ילך כמו שצריך.

אני לגמרי מאמינה שהריאיון הוא לא רק בשביל הצבא, אלא גם בשבילכם - הוא אחד מהכלים של הצבא לוודא שתמצאו את עצמכם בתפקיד שהכי מתאים ליכולות שלכם, ושתוכלו להצליח ולהתפתח בו. אומנם המראיינות לא קובעות איזה תפקיד תקבלו, אבל כן יש למה שקורה בריאיון השפעה ישירה על התפקידים שיוצעו לכם בשאלון ההעדפות - אז חשוב שתעברו את התחנה הזאת בצו הראשון על הצד הטוב ביותר.


טוב לדעת - מידע כללי על הריאיון האישי

אין זמן קבוע לתחנת הריאיון האישי בצו הראשון - יש כאלו שזו תהיה התחנה הראשונה שלהם וכאלה שיגיעו אליה רק בסוף היום. כדאי לדעת באופן כללי בקשר לצו הראשון, שככל שתגיעו ללשכת הגיוס מוקדם יותר, ככה תסיימו את היום שלכם מוקדם יותר. בכל מקרה, הלשכה פתוחה עד 17:00, כך שזו השעה המאוחרת ביותר שבה אפשר לסיים את היום. אם הגעתם מאוחר, או שמסיבה מסוימת חלו עיכובים במהלך היום ולא סיימתם לעבור בכל התחנות עד סוף היום - תצטרכו להגיע ביום אחר להשלים את הצו הראשון. הריאיון עצמו נמשך לרוב 30 דקות, אבל לעיתים יכול להגיע גם (חכו לזה) לשעתיים. מבחינה חוקית, הוא יכול להימשך עד שלוש שעות.


אהלן אהלן - התחלנו את הריאיון האישי

המראיינת שתפגשו בצו הראשון היא חיילת בשירות סדיר שעברה הכשרה מקצועית של חמישה חודשים (אם זה ממש מעניין אתכם, תוכלו לקרוא עוד על התפקיד וההכשרה כאן). אחרי שהיא תקרא לכם להיכנס לריאיון, היא תבקש מכם להציג תעודת זהות ותשאל אם יש לכם מסמכים רפואיים או פסיכיאטריים שעשויים לתת לכם פטור מהצבא. אם יש לכם, המראיינת תיקח מכם את המסמכים ותעביר אותם לגורמים הרלוונטיים, שיחליטו אם לשלוח אתכם לשיחה אצל הקב"ן/ית (קצין או קצינת בריאות הנפש) או להכניס אתכם בכל זאת לריאיון האישי. בואו נצא מנקודת ההנחה שאתם נכנסים לריאיון, כי קב"נית אני עדיין לא 😜

בהתחלה המראיינת תתעניין בכם באופן כללי - תשאל קצת שאלות על המשפחה, על חברים, על תחביבים. השאלות עצמן משתנות בין המלש"בים, אבל הינה כמה שאלות לדוגמה שיצא לי לשאול בהרבה ראיונות: איך היחסים שלך עם ההורים? האם עברת בתי ספר בילדות? מה את/ה אוהב/ת לעשות בזמן הפנוי שלך? 

מניסיון - לאורך כל הריאיון המראיינת תהיה סופר ידידותית ונעימה ולא תשמור מכם דיסטנס. המטרה כאן היא באמת לייצר סביבה שתרגישו בה בנוח לדבר בפתיחות ולענות בכנות על השאלות.


חומר למחשבה - בדיקת נתוני ההשכלה והעברית שלכם

במהלך הריאיון המראיינת תבדוק עוד שני נתונים חשובים:

שנות לימוד ומגמת לימוד - המראיינת תשאל אתכם כמה שנות לימוד אתם צפויים להשלים במערכת החינוך ואילו מגמות אתם מרחיבים. זהו, זה עד כדי כך פשוט.

ציון עברית - בשקט-בשקט, תוך כדי הריאיון, המראיינת תבחן את רמת העברית שלכם לפי שלושה קריטריונים: הבנת הנשמע, אוצר מילים ותקינות לשונית. הציון במבחן נע בין 5 ל-8, ולרוב ילידי הארץ מקבלים בו את הציון המקסימלי. מלש"בים שעברית היא לא שפת האם שלהם עשויים לקבל זימון למבחן עברית נוסף. 

טיפ ממני ← אין לכם מה להילחץ מהנתונים האלה, פשוט תתנהגו באופן טבעי. אל תנסו לדבר בשפה גבוהה ומוגזמת כי זה ייראה לא אמין, וכמובן אל תשקרו לגבי נתונים שקשורים להשכלה שלכם כי הצבא יכול בקלות לעלות עליכם.


אני רק שאלה - מה שואלים בריאיון האישי?

אחרי שקצת שוברים את הקרח והשיחה מתחילה לזרום, המראיינת תשאל אתכם סדרה של שאלות שהמטרה שלהן היא להעריך אתכם ביחס לארבעה עד שישה פרמטרים אישיותיים:

הפרמטר האישיותי שבודקים שאלות לדוגמה
מוטיבציה - היחס שלכם לשירות הצבאי, בעיקר לתפקידים קרביים ואינטנסיביים.

מה אתה רוצה לעשות בצבא?

איך תגיבי אם לא תקבלי את התפקיד שרצית?

מסגרתיות - כאן המראיינת תברר איך אתם מתנהלים במסגרות השונות שאתם נמצאים בהן (בית ספר, חוג, תנועת נוער), כדי ללמוד מזה איך תשתלבו במסגרת הצבאית ותתמודדו עם הדרישות שלה.

כמה אתה משקיע במקצועות שאתה פחות אוהב בבית ספר?

האם הברזת פעם משיעור?

עצמאות - עד כמה אתם מסוגלים להוביל תהליכים ולהסתדר באופן עצמאי במצבים מורכבים. המטרה כאן היא לבדוק אם תהיו חיילים שאפשר לסמוך עליהם להגדיל ראש ולפעול בשיקול דעת (במיוחד תחת לחץ).

איך אתה מנהל את השגרה שלך?

ספרי לי על מקרה שבו השגת משהו שהיה לא פשוט להשיג.

חברותיות - השתלבות חברתית בצבא היא סופר קריטית, גם לביצוע מיטבי של התפקיד וגם בשביל טובתכם האישית. לכן רוצים להבין מה איך אתם מתנהלים בתוך קשרים חברתיים.

כמה חברים טובים יש לך?

ספרי לי על מקרה שבו עזרת לחבר או חברה.

פעילות גופנית - המראיינת תברר עד כמה אתם פעילים ספורטיבית ביום-יום. פרמטר משמעותי מאוד בשביל תפקידים קריביים.

באיזו תדירות אתה מתאמן?

דייקנות - שאלות שיעסקו ביכולת שלכם לנהל זמנים ולעמוד ביעדים.

האם אתה מגיע לרוב בזמן לאירועים חשובים או נוטה לאחר?

 

ומתי שואלים על סמים ואלכוהול?

אז ככה: רק במקרה שהמראיינת תחשוב שזה רלוונטי, היא תשאל אתכם שאלות שקשורות לצריכה של סמים ואלכוהול. חשוב שתדעו בהקשר הזה - לא משנה מה תגידו, המראיינת לא יכולה להוציא את זה מחוץ לצבא, גם לא למשטרה. אבל אם יש לכם רישום פלילי (בכל עניין שהוא) - המראיינת בוודאות כבר מודעת לזה, אז אין שום טעם שתנסו להסתיר את זה.


אז מה בסוף? תוצאות הריאיון האישי

אני אספר לכם שמאחורי הקלעים לכל פרמטר אישיותי יש ציון מספרי, אבל לא תהיו חשופים אליו. מה שאתם כן תראו, גג חודש אחרי הריאיון, זה את ציון ההתרשמות שהמראיינת נתנה לכם. הציון יופיע באזור האישי שלכם באתר מתגייסים, והוא למעשה הערכה מילולית שתגיד לאיזה סוג של תפקידים אתם מתאימים בהתבסס על ההתרשמות מכם בריאיון האישי. דוגמאות להערכות כאלה: "מתאימה לכלל התפקידים", "מתאים לתפקידי מערך הלחימה ולסיירות בפרט",  "מתאים לתפקידי לחימה ותומכי לחימה". לצד ציון ההתרשמות, יופיע גם ציון העברית שלכם. 

המראיינת תכתוב עליכם גם חוות דעת, שבה היא תרחיב קצת יותר על התכונות הבולטות שלכם, על היחסים שלכם עם החברים ועם המשפחה, על שגרת החיים שלכם ועוד. אתם אומנם לא תהיו חשופים לחוות הדעת הזאת (הפתעה!), אבל היא תועבר לגורמים צבאיים שיכולים להשפיע על המיונים שתקבלו (קב"ן למשל). 

 

לגזור ולשמור ← 5 טיפים לריאיון האישי ממראיינת

1. תזכרו שאין שאלות סתם - המטרה של הריאיון היא להכיר אתכם יותר ולהבין לאילו תפקידים תוכלו להתאים, לכן ממש חשוב שתענו על השאלות בצורה מספיק מעמיקה. אל תתחמקו משאלות ותשתדלו להימנע מלהשיב "לא יודע/ת". במקרה שאתם מתקשים מול שאלה כלשהי, תוכלו לבקש לחזור אליה בהמשך. אם למראיינת לא יהיה את כל המידע שהיא צריכה לאסוף עליכם, זה ישפיע על ציון ההתרשמות ועל חוות הדעת שתיתן לכם.

2. אל תסתבכו עם שקרים - בתור מראיינות, יש לנו כלים וניסיון שעוזרים לנו לזהות מתי משקרים לנו, אז אל תנסו אותנו 😎 תענו על כל השאלות בכנות - כן, גם אם שואלים על צריכת אלכוהול וסמים. אל תנסו לענות לפי מה שנראה לכם שהמראיינת רוצה לשמוע, או לפי מה שאתם חושבים שמחפשים בתפקיד שאתם רוצים. אתם עלולים להיתפס כלא אמינים בריאיון, ותאמינו לי - את זה אתם לא רוצים.

3. תשכחו מכל המיתוסים - לאורך השנים צצו כל מיני מיתוסים על הריאיון האישי בצו הראשון - למשל זה שהורים גרושים, מצב כלכלי, עדה או מיקום בארץ (פריפריה / מרכז) יכולים להשפיע על התפקידים שתקבלו. אז נחדד כאן: כל הדברים האלה, כשלעצמם, לא יפגעו בציון שתקבלו בריאיון האישי. הכול תלוי באיך כל הנתונים האלו השפיעו עליכם. מחוץ להקשר האישי שלכם,  אין לנתונים האלה שום השלכות על הריאיון האישי.

4. תגיעו מוכנים ורעננים - יש כמה נקודות שאני ממליצה לחשוב עליהן לקראת הריאיון: למשל דוגמאות לבעיות שנתקלתם בהן ולדרך שהתמודדתם איתן, למסגרות שאתם לוקחים בהן חלק מחוץ לבית הספר ולמקרים שבהם עזרתם לחברים. ועוד דבר שכדאי להתכונן אליו - יכול להיות שתמתינו לא מעט זמן לריאיון (לפעמים אפילו לשעה). גם אם אתם כבר מרגישים שנגמרה לכם הסבלנות ואתם רוצים לתקתק ולעוף הביתה - תעשו מאמץ להתעלות על זה ותיתנו לריאיון את תשומת הלב הראויה.

5. נא להתלבש בהתאם - אז נכון שאין קוד לבוש רשמי לריאיון, ואני לגמרי מעודדת אתכם ללבוש את הבגדים שאתם מרגישים בהם הכי בנוח ושהם הכי אתם - רק תוודאו שבחולצה האהובה עליכם אין חור ותראו שהבגדים נקיים ובלי כתם ישן. תציצו לפני במראה, תראו שאתם מסודרים, שלא נתקע לכם בטעות משהו בשיניים וזהו - אתם מוכנים.

 

אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.