לפני שנכנסים לעומק: קצת על תפקיד החובלים 

החובלים הם קציני ים, שבמסגרת תפקידם (ולאחר הכשרה ארוכה מאוד!) מפקדים על צוותי לוחמים בסטי"לים (ספינת טילים), בצוללות ובספינות הסיור של חיל הים, ומתפעלים את מערכות המחשוב והנשק באותם כלי שיט. התפקיד דורש מומחיות בנושאי ימאות (ובייחוד בנושא לחימה ימית), חוסן נפשי ופיזי והמון תושייה - אחרי הכול, החובלים והחובלות פועלים בלב הים, רחוק מחופי המדינה, וחייבים להיות מוכנים לאתגרים שהזירה הימית מזמנת. 


מרימים עוגן: איך מתקבלים לקורס חובלים

כדי ללהיכנס לתהליך המיון של חובלים, צריך לעמוד בתנאי הסף הבאים: 

  • פרופיל: 82 ומעלה
  • דפ"ר: 60 ומעלה
  • ציוני יום המא"ה: 4 ומעלה במדדים פיקוד, קשב מתמשך ועבודת צוות
  • BMI (מדד מסת גוף): 32-18
  • חתימת קבע של חמש שנים


תזכורה קצרה: קורס חובלים הוא גם קורס חובלות :) כלומר - המיונים לקורס פתוחים גם לבנים וגם לבנות.

ועכשיו אנחנו צריכים שממש תהיו איתנו, כי בעצם מכאן יש כמה דרכים להתקדם בתהליך המיון:

אפשרות א': גדנ"ע חובלים (מיועד גם לבנים וגם לבנות)

מחנה של חמישה ימים, שנערך בבה"ד חיל הים בחיפה בקיץ שבין י"א ל-י"ב. כדי להתקבל לגדנ"ע צריך לעמוד בתנאי הסף שהזכרנו, להירשם באתר גדנ"עות חיל הים (נציין שההשתתפות בגדנ"ע עולה 300 ש"ח), ולעבור בהצלחה יום מיונים מקוון של מבחנים פסיכוטכניים.

בגדנ"ע המלש"בים לומדים על עולם הימאות, ומתנסים במשימות מגוונות כמו השטת סירות גומי והפלגה בתנאי יום ולילה. מלש"בים שיסיימו את הגדנ"ע בהצלחה יקבלו רישיון משיט ויעברו לשלב הבא במיונים - גיבוש חובלים.

 

אפשרות ב': יום סיירות (רק לבנים)

יום הסיירות (שנקרא גם יום שדה) הוא יום מיונים מרוכז לכמה מהיחידות המיוחדות בצבא: חובלים, צוללות, שייטת 13 וסיירת מטכ"ל. יום הסיירות מתקיים בחודשים ינואר ואוקטובר, ומורכב בעיקר מתרגילים פיזיים בעצימות גבוהה. כדי לקבל זימון אליו, צריך לעמוד בתנאי הקבלה לקורס חובלים.

מלש"בים שיסיימו את יום הסיירות בהצלחה - כלומר בתוצאת חובלים-צוללות - יזומנו למיון חובלים-צוללות בבה"ד חיל הים בחיפה, שם ייבחנו בסדרה של מבחנים פסיכוטכניים ושל מבחני אישיות. אם יצלחו גם את השלב הזה, יקבלו זימון לשלב האחרון בתהליך - גיבוש חובלים.

 

אפשרות ג': איתור קדם צבאי (בעיקר לבנות)

האפשרות הזאת קצת יותר נדירה, ובמסגרתה למעשה מגיעים ישירות למיון חובלים-צוללות בביתן חיל הים בתל השומר. זה קורה בעיקר אצל מלש"ביות - שאין להן בכלל אופציה להשתתף ביום סיירות, וגם אצל מלש"בים שהגישו בקשת ויתור על יום הסיירות (וקיבלו אישור!) או כאלה שנמצאו לא כשירים רפואית ליום הסיירות (אבל הנתונים שלהם כן מתאימים לחובלים).

המיונים כוללים, כמו שאמרנו, מבחנים פסיכוטכניים ומבחני אישיות. בסך הכול, יום המיונים אורך בערך חמש שעות. אם עוברים אותו בהצלחה, מקבלים זימון לגיבוש חובלים. 

אל תיתנו למבחנים הפסיכוטכניים להפריע לכם בדרך

   

אם תעברו את כל השלבים באחת משלוש האפשרויות, תגיעו לגולת הכותרת של תהליך המיון:

גיבוש חובלים

גיבוש של ארבעה ימים שנערך בחודשים נובמבר או מרץ. הגיבוש בעצם אמור לדמות כמה שיותר את קורס החובלים ואת השירות עצמו, ולבחון איך אתם מתמודדים עם תנאים פיזיים ומנטליים מאתגרים במיוחד. במהלך הגיבוש תסתובבו על מדים, עם נשקים מפלסטיק (אבל תצטרכו להתייחס אליהם מאוד ברצינות!) ובלי טלפונים ושעונים.

כבר ביום הראשון יהיה לכם מבחן ריצה, ומלש"בים שלא יעברו אותו ינופו מהגיבוש (בדרך כלל מדובר בעד רבע מהמלש"בים). בהמשך הגיבוש אתם צפויים, בין היתר, להיבחן על חומר עיוני שתצטרכו ללמוד מתוך ספרון שתקבלו, להעביר הרצאה למתגבשים האחרים, להשתתף בהרבה אימונים פיזיים וגם לעבור הקפצה באמצע הלילה. בנוסף, חלק גדול מהגיבוש יוקדש לפעילויות ומשימות ימיות - תתבקשו, למשל, לשהות זמן ארוך בסירת גומי סגורה שפשוט מיטלטלת לה במים (מנחשים למה המשימה הזאת מכונה "רפסודת ההקאות"?).

בסופו של דבר, רק כ-20 אחוז מהמלש"בים יסיימו את הגיבוש בהצלחה ויתגייסו לקורס הנחשב.


על גיבושון חובלים שמעתם? גיבושון חובלים הוא גיבוש מקוצר (שלושה ימים במקום ארבעה), שמיועד למלש"בים שסיימו אבל לא עברו גיבוש טיס, מטכ"ל או שייטת.


קופצים למים: השלבים של קורס חובלים

קורס חובלים הוא בין ההכשרות הכי ארוכות בצה"ל - הוא אורך לא פחות מ-28 חודשים! הבשורות המשמחות הוא שאם תסיימו אותו בהצלחה, תצאו ממנו עם דרגות קצונה, עם תואר אקדמי ועם סיכת החובלים הנחשקת. רק חשוב להגיד שפחות מ-50 אחוז מהחיילים שמתחילים את ההכשרה, מצליחים להגיע עד קו הסיום.

לפני שנדבר על מבנה הקורס, נתעכב רגע על המגמות שלו. למעשה, כבר בסוף הגיבוש תדעו לאיזו מגמה אתם משובצים. אלו האפשרויות: מגמת שיט, שבה מתמחים במערכות הנשק והניווט שעל כלי השיט; מגמת מכונה, שמתמקדת בלמידה של מערכות ההספק, ההתנעה והחשמל בספינה; מגמת אלקטרוניקה, שעוסקת בלוחמה אלקטרונית על כלי השיט באמצעות מערכות של הטעיה ושל יירוט טילים; ומגמת צוללות, שבה לומדים על כל המערכות המיוחדות שמאפיינות את הצוללות (מערכות הבקרה, החשמל, הסונאר וכו').

עכשיו בואו נראה מה מחכה לכם בקורס:

① שלב בסיסי - השלב הזה מתחיל בטירונות רובאי 03 בבה"ד חיל הים בחיפה. לאחר מכן ממשיכים לפרק של ימ"פ (ימאות ופיקוד) - שבו עוברים טירונות ימית, ויוצאים למסעות, להפלגות וכו'. בסוף הימ"פ תוכשרו לפקד על סירות גומי, ולאחר מכן תמשיכו ללימודים עיוניים בהתאם למגמה שלכם. בסך הכול, השלב הזה אורך שישה חודשים.

② שלב מתקדם - בשלב המתקדם תעברו הכשרות מקצועיות לפי המגמות שלכם (למשל קורס צלילה, הסמכה של מכונאי תורן בספינה ועוד), ותמשיכו ללמוד תכנים פיקודיים ומקצועיים. בנוסף, בשלב הזה יוצאים להשתלמויות בבה"ד 1 (ביה"ס לקצינים), ובסיומו מקבלים את סיכת החובלים, שמקבילה לסיכת מ"מ. גם השלב הזה נמשך שישה חודשים.

③ שלב אקדמיה - בשלב זה תלמדו תואר במדעי המדינה באוניברסיטת חיפה, ולצד הלימודים תמשיכו גם בשגרת האימונים של הקורס. השלב הזה נמשך שמונה חודשים (רק נזכיר שבדרך כלל לימודי תואר ראשון נמשכים שלוש שנים לפחות, כך שמדובר בשמונה חודשים אינטנסיביים למדי).

④ שלב ייעודי - בשלב הייעודי תעברו הכשרות מקצועיות לפי המגמות ששובצתם אליהן, ובעיקר תתנסו בהפעלה של כלי השיט שבהם תשרתו. השלב הזה מתנהל בבה"ד חיל הים בחיפה, ונמשך כארבעה חודשים.

⑤ שלב ייעודי שטח - השלב האחרון בהכשרה מדמה את השירות עצמו, ובמהלכו תשובצו בכלי שיט ותהיו ממש חלק מהצוות שם. במהלך השלב הזה תקבלו את סיכת הסטיל"ן/ית או הצוללן/ית (תלוי במגמה שלכם), ובסופו תקבלו את דרגות הסגן. גם השלב הזה נמשך ארבעה חודשים.

 גלגל הצלה: מה קורה אם נופלים מהקורס?

לרוב, אלו שנופלים בשנה הראשונה של הקורס, ישובצו באחת מהיחידות הקרביות בזרוע היבשה (שריון, תותחנים וכו'). חיילים שיעמדו בקריטריונים של יחידות מובחרות אחרות, יוכלו להגיש בקשה לריאיון אישי. היתרון הגדול? לא תצטרכו לגשת שוב לגיבוש.

אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.