רוב התלמידים הניגשים למבחני התוכנית טרם התנסו במבחנים פסיכוטכניים ממיינים. כמות השאלות והזמן הקצוב עשויים להלחיץ את ילדכם ולפגוע בתפקודו - כלומר, יציגו תמונה שאינה משקפת את יכולותיו.
מכון נועם שם לו למטרה להנגיש את נושאי הבחינה, להפחית את הלחץ ולסייע לילדיכם לממש את הפוטנציאל הטמון בהם. לשם כך, צוות פסיכולוגים ואנשי פיתוח מנוסים יצרו ערכות הכנה למבחני הקבלה לתכנית. ערכות ההכנה שלנו למבחן לאיתור מחוננים של מכון קרני ולמבחן מדעני העתיד, מכילות שאלות מגוונות ונושאים רבים לתרגול והתנסות בחומר. החשיפה המוקדמת ותרגול הקצבת הזמנים מביאים לשיפור מורגש ביכולות ומעלים את הביטחון העצמי. כך, ילדכם יגיע לבחינה רגוע ובטוח בעצמו.
תנאי מקדים לתהליך המיון הוא הגדרת התלמידים כמחוננים או מצטיינים על ידי אגף המחוננים של משרד החינוך. תלמידים ותלמידות שלא אותרו כמחוננים/מצטיינים ורוצים להצטרף לתכנית, יכולים להירשם כנדרש ובמידה ויעברו את המיון הראשוני יופנו למבדק לאיתור מחוננים במכון קרני המוסמך מטעם משרד החינוך לערוך מבחנים לאיתור תלמידים מחוננים.
שלבי המיון לתוכנית:
המבחנים של מכון קרני אינם מסתמכים על חומרי הלימוד בבתי הספר, וכוללים מגוון רחב של שאלות פסיכוטכניות הבוחנות חשיבה כמותית, חשיבה מילולית וחשיבה צורנית.
לכל אחד מן התחומים שבבחינה מוגדר פרק זמן נתון, והזמן המוקצב לשאלה הוא כדקה בממוצע. אי אפשר לעבור בין פרקים שונים.
מטרת המבחן היא איתור תלמידים בעלי סקרנות, יכולות חשיבה מפותחת, כישורים חזותיים ומרחביים, זיכרון וכדומה. אחוז התלמידים שעוברים את הבחינה נע בין 1.5% ל - 3%.
← התחילו להתכונן למבחני המחוננים!
מבחן מדעני העתיד הוא מבחן פסיכוטכני שנערך מטעם המרכז הארצי לבחינות ולהערכה. המבחן נבנה בעבור המיונים לתכניות "אידיאה", "אלפא" ו "אודיסיאה" (מדעני וממציאי העתיד). בבחינה 6 פרקים ולכל אחד מהם מוקצב פרק זמן של 20 דקות. במבחן שאלות הנוגעות לחשיבה כמותית, חשיבה מילולית ולחשיבה צורנית ולכל אחד מנושאים אלו מוקדשים שני פרקים. המבחן הוא מסוג רב-ברירה (אמריקאי).
← התחילו להתכונן למבחן מדעני העתיד!
תוכנית אידיאה יחד עם תוכניות אודיסיאה ואלפא הן שלוש תוכניות שמפעיל המרכז לקידום מחוננים ומצטיינים תחת הכותרת מדעני העתיד. בתוכנית אודיסיאה ואלפא הדגש הוא על התחומים המדעיים, ואילו בתוכנית אידיאה הדגש הוא על תחומי ההומניסטיקה.
תכנית אידיאה היא תכנית חדשה ומיוחדת במינה. מטרתה של התוכנית היא לקדם ולאתגר את יכולותיהם של תלמידים מחוננים ומצטיינים בעלי עניין וסקרנות בתחומי ההומניסטיקה, מתוך כוונה להכשיר את דור ההמשך של העולם המחקרי. בתוכנית זו מושם דגש על פיתוח יכולות אקדמיות וחברתיות.
התוכנית מציעה חשיפה לעשייה אקדמית מחקרית וכתיבת עבודת מחקר בתחום ההומני יחד עם ליווי של מנחים מומחים מהתחום ומפגש עם תלמידים מחוננים ומצטיינים מכל רחבי הארץ.
התוכנית פועלת באוניברסיטת תל אביב ובאוניברסיטה העברית בירושלים וכוללת עבודת מחקר אישית וקבוצתית. עבודת המחקר שוות ערך ל-5 יחידות לימוד בתעודת הבגרות.
לתוכנית מאותרים תלמידים בכיתה ט' והיא נמשכת עד סיום כיתה יא'.