איך מתקבלים לקורס קצינים?

בה"ד 1, שממוקם במחנה לסקוב שבמצפה רמון, הוא בית הספר לקצינים של צה"ל. למעשה, שם מוכשרים כל הקצינים והקצינות בצה"ל, פרט לטייסים וחובלים.

קורס קצינים אורך בין עשרה לארבעה-עשר שבועות (תלוי במגמה, עוד על זה מיד), וכדי להתקבל אליו, עליכם לקבל מתאם קצונה 3 - או במילים אחרות, לעמוד בתנאים הבאים: 

  • ציון דפ"ר 60 ומעלה
  • ציון "התאמה לכלל התפקידים" בריאיון האישי של הצו הראשון
  • ציון  יום המא"ה 3 ומעלה בקריטיון פיקוד והדרכה
  • ציון סוציומטרי מתאים (נקבע בסיום הטירונות או קורס ההכשרה, ולא תהיו חשופים אליו)

המתאם נקבע עוד בצו הראשון, ומתעדכן פעמיים נוספות במהלך השירות.

במידה ויש לכם את הנתונים המתאימים, תעברו לשלב המיון הבא. בלשב זה תצטרכו לעבור מבחני התאמה לקצונה או מבד"קים. מבחנים אלו כוללים מבחני אישיות שיבחנו האם אתם מתאימים להיות קצינים.

תעזרו לנו לעזור לכם להיות קצינים ⇓

 

שימו ❤️: פרט למקרים חריגים, היציאה קצונה תתאפשר לחיילים שלהם יתרת שירות בת שנה לפחות. 


שבוע אחרי שבוע: איך נראה קורס קצינים?

קורס הקצינים מחולק לשלוש מגמות: 

מגמת להב (לוחמים) 

במסגרת מגמת להב (המורכבת משני גדודים - דקל והדס) מוכשרים קצינים למערך הלוחם. קורס להב אורך כ-14 שבועות, ובכל שבוע מועברים בו תכנים שונים:

  • שבוע 1 - שבוע סף: מיד עם הגעתכם לבה"ד 1 תעברו שבוע של הכנה ומבדקים, הכולל מבחנים פיזיים, עיוניים ומבחן מקראות ישראל. מדובר בשבוע ניפוי, ומי שלא יקבל ציון של 65 לפחות בכל אחד מהמבחנים, ייאלץ לעזוב את הקורס. בנוסף, בשבוע זה תעברו סימולציה בשם "ליל משימות", שבה יוצגו לכם משימות המדמות מצבים שונים שמאפיינים התמודדות של קציני קרביים בתפקידם. במהלך הסימולציה הזו, ייבחנו ההחלטות הפיקודיות שלכם בזמן אמת. 
  • שבוע 2 - שבוע היסוד: במסגרתו תלמדו להכיר את ערכי צה"ל, רוח צה"ל ועיקרי מגילת העצמאות, ובסופו תיבחנו על החומר הנלמד. 
  • שבוע 3 - פיקוד ושליטה: השבוע השלישי יוקדש לנושא הפיקוד והשליטה, ובו תלמדו כיצד מתכוננים למבצע ולמלחמה ואיך לכתוב ולקרוא פקודת מבצע. 
  • שבוע 4 - טקטיקה: השבוע הרביעי יוקדש ליישום מעשי של  הידע העיוני שצברתם בשבוע שקדם לו - שבוע פיקוד ושליטה. במהלך שבוע זה תתרגלו  תרגילי חי"ר בשטח ותיבחנו על היכולת שלכם לפקד על מחלקה. כל אחד מהצוערים יקבל משימה המותאמת לו. 
  • שבוע 5 - ניווטים: בשבוע הניווטים תנווטו בכל רחבי הארץ ובמגוון תוואי שטח. במהלך שבוע זה תתניידו בשטח, תעמיקו את הידע שלכם בהתמצאות ותבצעו תרגילים שונים. 
  • שבוע 6 - תורת לחימה: בשלב זה תחזרו לספסל הלימודים, ותעמיקו את הידע שלכם בכתיבת פקודת מבצע. כמו כן, תעסקו בתורת לחימה, תרגילי התקפה והגנה, פשיטה ומארבים.
  • שבוע 7 - להב: זוהי מחצית הקורס וגם הזמן שלכם לחזור לשטח, וליישם את כל מה שלמדתם עד כה, באופן מורחב ומעמיק. שבוע זה כולל תרגילים פלוגתיים שונים, ובמהלכו תתרגלו תפקיד מ"פ ותפקיד מ"מ. 
  • שבוע 8 - סד"ח (סדרת חינוך): בשבוע השמיני תוכלו להוריד את הדופק עם סדרת חינוך שתתקיים בירושלים, ותעסוק בנושאים כמו יהדות, ישראליות וחינוך. כמו כן במהלך שבוע זה יועברו תכנים שעוסקים במנהיגות ובהיסטוריה של מדינת ישראל.
  • שבוע 9 - ניווטים: שבוע נוסף של ניווטים, הכולל ארבעה תרגילי ניווט.  
  • שבוע 10 - שבוע המפקד: בשבוע זה תעברו הסמכות שונות, כמו ניהול מטווח, ניווט יחיד, בניית תיקי תרגיל ועוד. בשלב זה תלמדו גם איך לאמן את החיילים שלכם בפועל, דרך התנסויות שונות. 
  • שבוע 11 - השבוע המסכם: בשבוע זה יתקיים מבחן עיוני מקיף, הכולל את כל החומר שלמדתם לאורך הקורס כולו. כמו כן, השבוע המסכם כולל מבחן כושר, ניווטים ומילוי שאלונים סוציומטריים. כאן תיגשו גם לוועדה המסכמת, שתקבע את השיבוץ שלכם. 
  • שבוע 12 ואחרון - שבוע הזהות: לקראת סוף הקורס תגיעו לשבוע ה"זהות". בשבוע הזה תרדו לשטח, תעברו תרגילים מסכמים, תעבירו בעצמכם שיעורים והתנסויות פיקודיות, וכן תדברו על הזהות האישית שלכם כקצינים.

מגמת מעוז (תומכי לחימה) ונחשון (קציני מטה) 

מגמת מעוז (ובתוכה גדוד חרוב), מיועדת לקצינים במערך תומכי הלחימה - כלומר, לקציני-מטה בגדודים ובחטיבות. מגמת נחשון (ובתוכה הגדודים ארז וברוש) מיועדת לקציני מטה. שתי המגמות מעורבות, כלומר, נמצאים בהן חיילים וחיילות יחד, והן זהות בתכנים המועברים בהן, פרט לשינויים מינוריים.

השבוע הראשון זהה לזה שנערך במגמת להב, וגן כאן שמו "שבוע סף". בשבוע זה תעברו מבחנים עיוניים (על הקמת המדינה, הרמטכ"לים השונים, מלחמות ישראל ועוד) ופיזיים (תרגילי ריצה, כוח וידיים, ומטווחים). אם תעברו את המבחנים, תקבלו תגיות ("צ'ונגיות לכותפות") ותתחילו בהכשרה. אם לא, תיאלצו לעזוב את הקורס. 

 המשך הקורס מחולק ל"לבֵנים" - נושאים שונים המכילים תכנים ופעילויות אחרות, כשאורך כל לבֵנה משתנה:

  • לבנת היסוד: הכרת המדינה בכלל והצבא בפרט. בין היתר תלמדו על רוח צה"ל, מגילת העצמאות, תפיסת הקצין הישראלי וערכי צה"ל. 
  • לבנת הקצינות: לבנה זו עוסקת בעיקר במהות המקצועית של תפקיד הקצין - המעבר בין חייל לקצין, מערכתיות ולויאליות.
  • לבנת המפקד המאמן: ניהול משימות, כמו ניהול מטווח, ונושאי בטיחות, כמו ניהול סיכונים.  
  • לבנת השטח והניווטים: ניהול מטווח, ניווטים ותרגילי קליעה. 
  • לבנת הפיקוד והשליטה: בלבנה זו תלמדו מהו התפקיד שלכם בהכנה למלחמה ובעת מלחמה, ואיך לבצע משימה בזמני חירום.  
  • לבנת מנהיגות: לבנה זו עוסקת בתורת הפיקוד, ובמסגרתה תלמדו לעבוד עם פקודים ועמיתים, כיצד להרים את המוטיבציה של החיילים שלכם ואיך לנהל מערכי ת"ש.   
  • לבנת תורת המבצעים: למרות שאינכם לוחמים, חשוב שתלמדו על תורת המבצעים ועקרונות המלחמה. אתם תעברו שיעורים עיוניים וגם שיעורים פרקטיים בטקטיקת מלחמה, כולל סימולטור ותרגיל. 
  • לבנת המטה: לבנת המטה מתמקדת בעיקר בתפקידם של קציני המטה ובאתגרים הייחודיים להם. הלבנה כוללת סימולציות והתנסויות הממוקדות לעבודת מטה. 
  • לבנת הזהות: הלבנה האחרונה בקורס, שמסכמת את ההכשרה כולה, ומסייעת בגיבוש זהותכם כקצינים.  

 

לצד הלבנים, במהלך הקורס תשתתפו גם בימי הגנת יישובים (הגנ"ש), סדרת חינוך בלטרון או בהר גילה, ושלוש התנסויות. ההתנסויות הן למעשה משימות שיבחנו את דרך הפעולה שלכם בסיטואציות שסביר שתיתקלו בהן כקצינים. למשל, יכול להיות שתתבקשו לתפקד כקציני רפואה או כקציני אימון גופני או לחילופין להתנסות בהעברת שיעור או סיור. הציונים שלכם בכל התנסות יהיו חלק מהציון הסופי בקורס.   


מהי השלמה חילית?

אם חשבתם שעם טקס סיום קורס קצינים אתם כבר מתחילים את התפקיד החדש שלכם כקצינים בצה"ל, אז חכו - יש עוד שלב אחד שאתם צריכים לעבור, ההשלמה החילית.

מדובר בקורס פיקודי המיועד למסיימי קורס קצינים, שנועד להכין אתכם באופן ספציפי לתפקיד הפיקודי שאתם עתידים לאייש, וללמד אתכם את התכנים המקצועיים הרלוונטים לו. מסיבה זו, משך ההשלמה ומיקומה משתנה מתפקיד לתפקיד, בהתאם לחיל שבו אתם עתידים לפקד. בדרך כלל, ההשלמה מתצעת בבסיס ההדרכה (בה"ד) של החיל שלכם. 

בסיום ההשלמה תקבלו את הדרגה החדשה שלכם, דרגת הסג"ם - סגן משנה - ארון על הכותפת.

גדוד גפן (השלמת חי"ר)

בשונה מקצינים בחילות אחרים, קציני חי"ר ימשיכו את ההשלמה שלהם בבה"ד 1, בגדוד גפן, למשך 14 שבועות נוספים. במסגרת השלמת חי"ר תלמדו לתפקד כמפקדי מחלקות (מ"מ) בחי"ר, וכן תלמדו חומר מקצועי רלוונטי נוסף, תשתתפו בשבוע חבלה ותעברו הכשרה של חבלן 02, תשתתפו גם בשבוע שטח, שבוע סבך, שבוע רמת הגולן ועוד. כמו כן, תעברו מבחן מ"מ, שיעריך את היכולות שלכם להיות מפקדי מחלקה. בסוף ההשלמה תעברו בוחן מסכם, ולאחריו שבוע סיום וטקס קבלת דרגות בבה"ד 1. 

💪 קורס קצינים במילואים

החל משנת 2018 נפתח קורס קצינים תומכי לחימה במילואים, קורס מקוצר בן שבעה שבועות שבו משתתפים חיילי מילואים. בסיום הקורס הקצינים מקבלים סיכת מ"מ, ודרגות סגן או סרן (כתלות בתפקיד ובגיל). מסיימי קורס קצינים במילואים מקבלים מעמד של קצין, ויש להם את כל סמכויות הקצין.

במהלך מלחמת חרבות ברזל נפתח גם קורס קצינים ללוחמי חי"ר במילואים, שנקרא קורס דולב. הקורס נפתח בגלל המחסור בקצינים לוחמים במילואים. קורס דולב הוא קורס מזורז בן חודש וחצי המדמה את מגמת גפן, והוא מתקיים לראשונה מאז מלחמת יום כיפור. 


האותיות הקטנות של קורס קצינים

גם אם אתם עומדים בכל התנאים וגם אם כבר התחלתם את הקורס, זה לא בהכרח אומר שתצאו ממנו קצינים. קורס הקצינים הוא קורס מנפה, ובמהלכו, בתחילתו, באמצעו ובסופו, יתקיימו 3 ועדות הצטיינות, וכן 3 ועדות הדחה. פרט לשלוש ועדות ההדחה הקבועות בקורס, גם התנהלות חריגה מצידכם במהלך הקורס עלולה להביא להפסקה מידית של השתתפותכם.   

 בסיום הקורס תידרשו לחתום תקופת קבע. תקופת החתימה משתנה מחייל לחייל, ותלויה בקריטריונים כמו המערך שבו תשרתו כקצינים, סוג ההשלמה וגילכם בעת סיום הקורס. 


שאלות נפוצות

מה זה מסלול ייעודי לקצונה? 

מסלולים ייעודיים לקצונה מסלילים מראש מלש"בים לתפקידי קצונה, במגוון חילות ותחומים. המיונים למסלול ייעודי לקצונה כוללים גם מבדקי קצונה, ואם תתקבלו אתם תעברו טירונות, קורס מבצעי ומיד לאחר מכן קורס קצינים.

האם אני יכול/ה לחזור לקורס אם הודחתי בשבוע סף? 

כן, יש אפשרות לצאת לקורס חוזר, באישור החיל שלכם. 

בסוף הקורס, האם אחזור לאותו תפקיד או מדור?  

לא בהכרח. השיבוץ נעשה בתום הקורס ובהתאם לצורכי הצבא, התאמה, המלצות ויכולות שהוצגו בקורס. 

מתי אפשר לצאת לקורס קצינים?

כדי לצאת לקצונה מתפקיד עורפי או תומך לחימה, יש להמתין לפחות שישה חודשים מרגע הגיוס. במקרה של חייל קרבי, יש להשלים הכשרה ולצאת לקורס מ"כים, ורק לאחר מכן ניתן לצאת לקצונה. לכן, פרק הזמן המינימלי שעובר מרגע הגיוס של חייל קרבי ועד היציאה לקצונה הוא לפחות שנה.

גם אם שירתם את המינימום הנדרש, יש להמתין להקצאה הקרובה לקצונה בחיל שלכם.   

באיזו דרגה מסיימים קורס קצינים?

את קורס הקצינים מסיימים בדרגת סג"ם - סגן משנה, שמיוצגת על ידי ארון אחד על הכותפת. במקרים מסוימים, למשל במקרה של בוגרי עתודה, מקבלים דרגות גבוהות יותר כבר עם סיום הקורס. 

 

אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.