סביר להניח שיצא לכם להיתקל במבחנים מהסוג הזה בעבר, למשל בצו הראשון ובמיונים שונים בצבא. מדובר במבחנים ממוחשבים שכוללים שאלות מתחומים שונים - כמו חשיבה מילולית, כמותית וצורנית. הייחוד של המבחנים הפסיכוטכניים בפסיפס הוא שהם מבחנים אדפטיביים - כלומר, אלו מבחנים שלומדים להתאים את עצמם לרמה של הנבחנים. בתחילת המבחן יוצגו בפניכם שאלות ברמת קושי בינונית - אם תענו נכון על השאלות ברמה זו, תקבלו שאלות קשות יותר; אם תטעו בשאלות ברמת הקושי הבינונית, יוצגו לכם לאחר מכן שאלות קלות יותר. לכל שאלה מוקצבות בערך 30 שניות למענה.
מה זה אומר מבחינתכם בשורה התחתונה? קודם כול, שחשוב לזכור שבמבחן הזה מה שמרכיב את הציון זה לא רק מספר השאלות שעליהן עניתם נכונה, אלא בעיקר רמת הקושי שהגעתם אליה. במילים אחרות - אתם צריכים שיהיה לכם קשה במבחן הזה, וכמה שיותר 😏
במסגרת המיונים רוצים לבחון גם את ההתאמה האישיותית שלכם לארגון. אם אין לכם הרבה ניסיון במבחני אישיות ואתם רוצים להיות מוכנים גם לחלק הזה של המיונים, תוכלו לבחור באחת משתי התוספות המפורטות כאן. התוספת הראשונה תכין אתכם למבחן האמינות והתוספת השנייה תכין אתכם למבחני האישיות השונים שצפויים לכם (כולל מבחן האמינות).
מבחן אמינות הוא סוג של מבחן אישיות שנחשב למאתגר במיוחד, והוא קריטי במיונים לתפקידים רגישים כמו בשב"ס. במבחן הזה רוצים לבדוק את הכנות והיושרה של הנבחנים, לרוב בהקשרים תעסוקתיים או ביטחוניים, וגם לדלות מידע רגיש שעלול להיות בעייתי עבור מקום העבודה (הרגלי שתייה, הימורים ועוד). המבחן נחשב למאתגר כיוון שהוא כולל שאלות מכשילות, חזרתיות והצלבות שנועדו לזהות חוסר עקביות בתשובות ולחשוף ניסיונות להטות את התוצאה.
ערכת האונליין שלנו תאפשר לכם להבין מה מצפה לכם במבחן הזה ואיך אתם יכולים לעבור אותו בהצלחה: בחלק התיאורטי של הערכה תמצאו הסברים מפורטים על מבנה המבחן, על התחומים הנבדקים בו ועל הדרך המומלצת להתמודדות עם השאלות; ובחלק המעשי תמצאו תרגול ממוקד לפי התכונות הנבדקות במבחן וכן שלוש סימולציות מלאות של המבחן.
מבחני האישיות תופסים נפח יחסית גדול במיונים של שב"ס. עליכם יהיה לעבור שלושה מבחנים שונים, שכל אחד בוחן צדדים אחרים באמצעות טכניקות אחרות. לפעמים חלק מההוראות של המבחנים נשמעות פשוטות, אפילו פשוטות מדי. כמו למשל במבחן TAT, שבו מציגים לנבחנים תמונה ועליהם לספר סיפור עליה. הרבה מועמדים לא מקדישים מספיק מחשבה לתשובה שלהם ופשוט אומרים את הדבר הראשון שהם חושבים עליו, או לחלופין, חווים בלבול, כיוון שמדובר במשימה בלי הכוונה מאוד ברורה וכך התשובות יוצאות מסורבלות ועלולות ליצור רושם לא טוב, כזה שאינו מתיישב עם קווי האישיות שלהם באמת. חשוב לקחת בחשבון שכל תשובה שלכם זוכה לפרשנות מעמיקה מצידם של הבוחנים, ודרכה הם מעריכים דפוסי התנהגות וצדדים באישיות שלכם.
ההכנה למבחני האישיות כוללת התנסות מעשית במבחני אישיות, משוב אישי ממדריך או מדריכה מקצועיים ואת ערכת האמינות המתוארת למעלה. במסגרת ההכנה תתבקשו להשלים סימולציות של מבחני האישיות השונים שיהיו במיונים. לאחר מכן תוזמנו להדרכה אישית בזום או במכון נועם (לבחירתכם), ובמהלכה תקבלו משוב מפורט על הביצועים שלכם וטיפים שיעזרו לכם לשפר את המענה שלכם.
המיונים לשב"ס מתחלקים לשלושה שלבים:
את התשובות תקבלו כחודש לאחר יום הגיבוש.
*לאילו תפקידי קצונה אפשר להגיע מבחוץ? אז ככה: רכזי הערכת מודיעין, קציני עתירות בכירים, ראשי תחום פרויקטים בענף הבינוי, מנהלי פרויקטים, רכזי איסוף מודיעין, רופאי שיניים ועוד.