מטרתן העיקרית של כיתות הכוננות היא לספק מענה ראשוני ומיידי באירועי חירום שונים בקהילה, ולגשר על הפער מרגע ההכרזה על אירוע ביטחוני ועד הגעת כוחות הביטחון. צוותי הכוננות מספקים לקהילה שכבת ביטחון והגנה נוספת, ונחשבים לחלק חשוב ממערך ההגנה של ישראל. כיתות הכוננות עלו לכותרות בעקבות אירועי 7 באוקטובר 2023, כאשר צוותי כיתות הכוננות בעוטף עזה היו הראשונים להתייצב מול חוליות המחבלים שחדרו לשטחי ישראל. הצוותים, שרבים מהם נהרגו במהלך ההתקפה, פעלו לבדם במשך שעות רבות, חיסלו מחבלים והצילו חיים. מאז פרוץ המלחמה, ובעקבות הצורך הביטחוני ההולך וגדל, התרחבה הפעילות של כיתות הכוננות בכל רחבי הארץ.
צוותי כיתות הכוננות מבצעים תורנויות מסביב לשעון, ועליהם להיות זמינים לכל תרחיש ביישוב מגוריהם. לשם כך, עוברים הצוותים הכשרות ואימונים, והם מצוידים בנשקים, מכשירי קשר, אפודים, לבוש ייעודי (כמו בגדים טרמיים או נעליים מתאימות), פנסים ואף אפליקציות לניהול הכוח, במטרה לייעל את פעילות הצוות בזמן אמת.
ישנם מספר סוגים של אירועי חירום ואירועים ביטחוניים שבהם מוקפצות כיתות הכוננות, למשל:
כיתת הכוננות הצבאית מורכבת מצוותים של חיילים המבצעים כוננות בבסיסים. הכוננים "מוקפצים" בעת אירוע הדורש הגנה מיידית על הבסיס, ונדרשים למענה בתוך דקות בודדות. מסיבה זו, החיילים נשארים על מדים ונעולים בנעליים לכל אורך התורנות, כשהציוד והנשק שלהם צמודים אליהם. גם בבסיסים עורפיים פעילה כיתת התורנות הצבאית - במקרה זה, היא אינה מורכבת מלוחמים, אלא מחיילי הבסיס המבצעים תורנויות שמירה שגרתיות.
ביישובים סמוכי גדר מתפקדות כיתות הכוננות ככוח אבטחה המורכב מתושבים. כיתות כוננות אלה פועלות באזור עוטף עזה, רמת הגולן ויהודה ושומרון. לרוב, כיתת הכוננות מורכבת מצוות של כ-15 לוחמים תושבי היישוב והיא מנוהלת בידי הרבש"ץ (רכז ביטחון שוטף צבאי) היישובי. הלוחמים מאומנים על ידי החטיבה המרחבית, נושאים נשק ולובשים אפוד קרמי, ונמצאים תחת אחריות הצבא. מדי שנה נקראים המתנדבים לימי מילואים שבמהלכם הם לומדים להתמודד עם תרחישים כמו חדירת מחבלים.
כיתות הכוננות של משטרת ישראל משמשות כוח אבטחה זמין ומהיר, המסייע לכוחות המשטרה באירועים ביטחוניים ובמצבי חירום, ומחזק את תחושת הביטחון האישי של האזרחים. עד אוקטובר 2023, פעלו בארץ כ-83 כיתות כוננות של המשטרה, אך עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" הוחלט להגביר את הפעילות, וכיום פועלות ברחבי הארץ יותר מ-800 כיתות כוננות.
כיתות הכוננות של המשטרה מורכבות ממתנדבים שמעוניינים לתרום לביטחון יישוב מגוריהם.
אלו הם תנאי הסף שמעמידה משטרת ישראל בהצטרפות לכיתות הכוננות:
עונים על התנאים? כעת עליכם למלא את טופס הבקשה להתנדבות לכיתת כוננות. עד שבועיים מיום הגשת הטופס, עליכם יהיה להגיש גם את טופס השלמת הפרטים. לחילופין, ניתן ליצור קשר עם מוקד גיוס המתנדבים בטלפון 076-8115211.
לאחר מילוי הטפסים ייצרו איתכם קשר לבדיקות התאמה נוספות. בדיקות אלו כוללות הצגת תעודת זהות, רישיון נשק ורישיון נהיגה (במידה ויש), הצגת אישור כשירות רפואית, בדיקת ניגוד עניינים ובדיקת ביטחון. כמו כן, תתבקשו לעבור ריאיון אישי.