תפקידה של המורה החיילת - ללמד, לחזק ולהשפיע

שכחו מלעבור בש״ג, מתורנויות מטבח או ממסדרי בוקר - מורה חיילת לא מוצבת בבסיסי צה״ל השונים כמו חיילים אחרים, והיא לא מנהלת שגרת שירות צבאי רגילה. את המורות החיילות תמצאו פזורות במסגרות חינוך פורמליות ובלתי פורמליות, מדריכות ומחנכות ילדים ובני נוער מכל רחבי הארץ. ברוב המקרים, משובצות המורות החיילות באזורי פריפריה שונים ובריכוזי אוכלוסיות מוחלשות. הן משתלבות בעבודת החינוך והליווי של התלמידים באזורים אלה, ויוצרות איתם ועבורם הזדמנויות חדשות להצלחה בלימודים, להשתלבות בחברה ולגיוס עתידי לצבא. 

מדובר בתפקיד ייחודי בנוף הצה״לי - כזה שדורש מוטיבציה גבוהה, המון סבלנות, יוזמה ורגישות, ומתנהל בעיקר בסביבה אזרחית, בתי ספר ומועדוניות. זהו תפקיד ייחודי גם מבחינת ההתנהלות בו - המפקדת הישירה של המורה החיילת לא נוכחת בסביבתה, והקשר איתה טלפוני ברובו. מסיבה זו, חשוב שהמורה החיילת תגלה תכונות של עצמאות ויחסי אמון טובים. 

עם בונה צבא בונה עם

זהו אחד הערכים המרכזיים שעליהם נשען חיל החינוך והנוער, והמוטו המרכזי העומד מאחורי תפקידה של המורה החיילת. ההנחה הרווחת היא שעורף חזק יוביל לחזית איתנה, ושכדי להשיג ניצחון במערכה, על הצבא לדאוג בראש ובראשונה לרווחתם של החיילים. תפקידן של המורות החיילות הוא לחזק את הקשר של הצבא והקהילה, לקדם את האזרחים הצעירים שבעתיד יהפכו לחיילי צה״ל ואת החברה כולה. 

מסלולי ההדרכה של מורות חיילות

השירות בתפקיד מורה חיילת מגוון ונוגע בתחומי חינוך שונים. מסיבה זו קיימים בתפקיד זה מספר מסלולי הדרכה:

מדריכה בקהילה

מורה חיילת בקהילה עובדת עם ילדים ונוער בסיכון, נותנת מענה בתחום הלימודי במטרה למנוע נשירה מבית הספר ומלווה בני נוער בכל מה שקשור להכנה לצבא ולתהליך השיבוץ והגיוס. המפגשים המשותפים נערכים במסגרות חינוכיות שונות בקהילה, כמו מתנ"סים ותנועות נוער, בפורום פרטני וקבוצתי. 

מדריכת קליטת עלייה (קל"ע)

במסלול הזה פועלת המורה החיילת במערך הקליטה של ילדי עולים חדשים בארץ. במסלול הדרכה זה מסייעות המורות החיילות לילדים ברכישת השפה העברית ובהכנת שיעורי בית, והן מלוות אותם בפעילויות העשרה בשעות אחר-הצוהריים במסגרות החינוך המשלימות. הפעילות מתבצעת בקבוצות או באופן פרטני. אחת לשבוע יוצאת המורה החיילת ליום לימודים קבוע במכללה להוראה הקרובה לאזור שבו היא משרתת. את השירות מסיימת המורה החיילת עם הכרה בשנת לימודים אקדמית אחת בתחום החינוך.

מדריכה בפנימיות

במסלול הדרכה זה הופכת המורה החיילת לחלק משמעותי בצוות החינוכי בפנימיות ברחבי הארץ. המורות החיילות מסייעות לחניכי הפנימייה בלימודים, מארגנות להם פעילויות העשרה בשעות אחר-הצוהריים וכמובן תומכות בהם בקשיים שנובעים מהמרחק מהבית ומהמשפחה. מכל אנשי הצוות בפנימייה, המורה החיילת היא הדמות החינוכית הקרובה ביותר בגיל לחניכים, מה שמאפשר לה ליצור איתם קשרים אישיים ומשמעותיים.

מדריכה להוראת המתמטיקה

הגיוס של מורה חיילת במסלול זה יידחה במספר שנים לטובת לימודים אקדמיים בהוראת מתמטיקה. הלימודים האקדמיים אורכים שלוש שנים וממומנים באופן מלא על ידי משרד החינוך. בסיומם, יתחילו המורות את שירותם הצבאי, ללא צורך בשירות קבע.

מדריכה בתרבות התורנית

מסלול הדרכה זה מתאים למורות חיילות שמקיימות אורח חיים דתי. במסלול הזה  מתמקדת העשייה החינוכית במסגרות חינוך ממלכתיות-דתיות: בתי ספר שדה, פנימיות, תיכונים, חטיבות ביניים, מתנ"סים בעיירות פיתוח ומרכזי עולים. התפקיד הזה הוא הזדמנות לשירות משמעותי שמאפשר להמשיך ולקיים אורח חיים דתי בצבא בצורה נוחה יחסית.


תנאי קבלה ומיון לתפקיד מורה חיילת

נתוני צו ראשון:

ציוני יום המא"ה (לבנות בלבד): 

    • הדרכה 3 ומעלה
    • עבודת צוות 3 ומעלה
    • יחסי אנוש 2 ומעלה
    • ניהול וארגון 2 ומעלה

יום מיון מרוכז: יום המיון כולל מבחן ידע כללי, משימת דיבור מול קהל וריאיון אישי. במהלך יום המיון תתבקשו לציין מהו מסלול ההדרכה המועדף עליכן. אם אכן תתקבלו לתפקיד, הודעת הקבלה שלכם תכלול גם תאריך גיוס חדש בהתאם למסלול שאליו תהיו מיועדות בקורס.


כדי לשרת בתפקיד משמעותי צריך הכנה משמעותית


עושה בית ספר - תהליך ההכשרה והשירות של המורה החיילת

לאחר שתקבלו את תאריך הגיוס המעודכן שלכן, ותדעו לאיזה מסלול אתן מיועדות, יגיע הרגע שלכן ללבוש את המדים ולהתחיל במסלול ההכשרה שלכן. את המסלול תפתחו בטירונות 02 באחד מבסיסי הטירונות ברחבי הארץ.

לאחריה, תגיעו לרמות שפירא, מתקן הדרכה אזרחי באזור ירושלים, שבו תעברו במשך 6 שבועות קורס מורות חיילות ייעודי למסלול ההדרכה שלכן. במהלך הקורס, תחשפו לתכנים חינוכיים שונים הרלוונטיים לאופי התפקיד שאליו אתן מיועדות - גישות בחינוך פרומלי ובלתי פורמלי, התמודדות עם סמים ואלכוהול בקרב בני נוער ועוד. כמו כן, בשונה ממורות אזרחיות, את הקורס ילוו גם תכנים צבאיים שייחדו את תפקידכן כמורות חיילות - הכנה לגיוס, התמודדות על תפקידים משמעותיים בצבא, שאלות ערכיות הנוגעות לצה״ל וכו׳. 

לאחר סיום הקורס, תתחילו את שירותכם הסדיר בסביבה אזרחית ביישובים השונים בארץ. בשונה מחיילים אחרים, לא תלונו בבסיס צבאי, לא תאכלו את הארוחות בחדר אוכל צה״לי ולא תהיו מחוייבות לתורניות על בסיס שבועי. אתן תגורו בדירה עם שותפות - מורות חיילות נוספות שמשובצות גם הן באזור שלכן, בבית ספר שדה שבו אתן משרתות או בפנימייה שבה תדריכו. השירות שלכן עומד להיות, ללא ספק, חוויה מיוחדת ביותר - כבר בגיל 18 תלמדו לדאוג לעצמכן, לחיות לבד, לבשל ולערוך קניות. גם המשכורת הצבאית שלכן תזכה להתאמות שונות לפי אופי השירות שלכן והצרכים השונים שיעלו ממנו. 

כדי לדאוג לכל הצרכים שלכן, הצבא יספח אתכן לבסיס צה״לי בקרבת מקום שירותכן. אם תצטרכו להגיע למרפאה, למשל, או לבקר באפסנאות, תוכלו לעשות זאת שם. וזוכרות שאמרנו שמורות חיילות פטורות מתורניות שבועיות? אז זה בהחלט נכון - אבל הן לא פטורות מתורניות כלל - פעמיים בשנה, למשך סוף שבוע שלם - מיום חמישי ועד לראשון - תשובצו בתורניות שמירה בבסיס שאליו אתן מסופחות.

אפשרויות הקידום הפתוחות בפניי המורה החיילת

מפקדת בשטח - מדובר במפקדת הישירה של המורות החיילות. יש שני סוגים של מפקדות: מפקדת שאחראית על הפן הצבאי - כלומר על המשמעת ועל הצרכים של החיילות; ומפקדת שאחראית על הפן המקצועי - ההכשרה הפדגוגית לתפקיד. תוכלו להפוך למפקדות של מורות חיילות לאחר שישה חודשים בתפקיד. לשם כך תצטרכו לעבור מיונים מיוחדים ולצאת לקורס הכשרה למפקדות שאורך שלושה שבועות.

יציאה לקצונה - אם יש לכן את התנאים הנדרשים לקצונה, לאחר שישה חודשים תוכלו להתחיל בתהליכי מיון לקורס קצינים. הקורס מתקיים בבה"ד 1, ומי שתסיים אותו בהצלחה תשובץ באחת מהיחידות השונות שיש בחיל חינוך. תוכלו לחזור ולהיות מפקדות אזוריות, שאחראיות על מורות חיילות בכמה יישובים באזור מסוים, או להגיע לתפקיד אחר בחיל החינוך.

פיקוד בקורס ההכשרה של מורות חיילות - לאחר שמונה חודשים בתפקיד, תוכלו להתקדם לתפקיד של מפקדת או סמלת בקורס ההכשרה של מורות חיילות, אותו הקורס שעברתן בעצמכן. לשם כך יהיה עליכן לעבור מיונים ולקבל המלצות מתאימות מהשטח. אם התקבלתן, תעברו הכנת סגל שאורכת שבועיים לפני הקורס. בתום ההכנה תפקדו על קורס מורות חיילות במחזורים של שישה שבועות.

תפקידים דומים שיכולים לעניין אותך
משקית ת"ש  |  מש"קית ג"ל  |  מש"קית חינוך  |  מאבחנת פסיכוטכנית
מחפשת תפקיד אחר? נסי כאן
אפשר לעזור לך? סימן שאלה
אפשר לעזור לך?
או מלאו את הפרטים הבאים ונחזור אליכם בהקדם:
-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.
מעוניינים בפרטים נוספים?
צרו קשר

Vהשאירו פרטים או התקשרו: 03-5377361

-
תודה שפנית אלינו!
הייתה בעיה בשליחת הטופס. אנא נסו שנית.